Dodaj do ulubionych

Ile powinien kosztować domowy chleb?

19.08.12, 22:02
Zakochałam się w KitchenAid ;P
Mozna obejrzeć np. tutaj:
www.pixmania.pl/pl/pl/3017136/art/kitchenaid/robot-kuchenny-z-podstawa.html?srcid=7128#consumer-advices
Czy to jest maszyna dla oszczędnych? Myśle ze jest dobrej jakości i powinna mi długo służyć, a mój Siemens czasami sie nie włącza no i nie wymiesza mi ciasta na chleb...
Więc wymyśliłam sobie że zarobię sobie na niego pieczeniem chleba na zakwasie...
Będę piekła dla znajomych i znajomych znajomych... ;P
No i teraz kwestia ceny ile ma kosztować 1 kg. takiego chleba.
Dodam że raz w Tesco natknęłam się na podobno domowy chleb razowy z ziarnami i jego koszt to byl 25 zł /kg. Miał faktycznie wygląd razowca (znam się na tym) i w smaku nie było drożdży.
No więc ile według Was powinien on kosztować, oczywiście żebym mogła zarobić na mojego Kiciusia ;P
Obserwuj wątek
    • aneczkai1 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 19.08.12, 23:46
      allegro.pl/dania-gotowe-i-przetwory-pieczywo-121645
    • aurinko Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 19.08.12, 23:57
      Moja znajoma piecze dobry chleb na zakwasie, cena w zależności od rodzaju od 12zł/kg do 20zł/kg.
      • guderianka Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 08:45
        nasz chleb "z maszyny"-na drożdżach kosztuje (razem z prądem)ok 1,50 zł za 700 g
        • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 14:15
          guderianka napisała:

> nasz chleb "z maszyny"-na drożdżach kosztuje (razem z prądem)ok 1,50 zł za 700
          > g

Ja wiem ile mnie kosztuje upieczenie 1 kg. chleba, chodzi mi raczej ile moge za niego wziąć, tak żeby opłacało mi sie piec...
      • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 14:17
        To już mi cos mówi...myślę żeby taki najtańszy biały piec za 15 zł/kg
        • jamesonwhiskey Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:26
          > To już mi cos mówi...myślę żeby taki najtańszy biały piec za 15 zł/kg

chcesz sprzedawac cos wartosci 2 pln za 15?
          moze cos ci nie pojsc
          • astrum-on-line Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:51
            > chcesz sprzedawac cos wartosci 2 pln za 15?
            > moze cos ci nie pojsc

Przecież cały marketing tak działa. Tylko trzeba jeszcze zatrudnić speca od reklamy który wyjaśni, że chleb jest niezbędny do życia i tak naprawdę wart jest 30 zł i aktualnie jest sprzedawany w megapromocji za 15.
    • araceli Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 11:05
      johana75 napisała:
      > Czy to jest maszyna dla oszczędnych?

Nie jest. KA jest śliczny ale niestety za jego 'dizajn' sporo się płaci. Sam podstawowy mikser kosztuje ok 2tysięcy a cokolwiek poza mieszaniem chcesz nim robić musisz kupić przystawkę za kilkaset złotych. Często cena przystawki jest wyższa niż osobne urządzenie (np. do mielenia mięsa).
      • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 14:37
        > Nie jest. KA jest śliczny ale niestety za jego 'dizajn' sporo się płaci. Sam po
        > dstawowy mikser kosztuje ok 2tysięcy a cokolwiek poza mieszaniem chcesz nim rob
        > ić musisz kupić przystawkę za kilkaset złotych. Często cena przystawki jest wyż
        > sza niż osobne urządzenie (np. do mielenia mięsa).

Myślę że oprócz dizajnu ma jeszcze więcej do zaoferowania, bo jest trwały i nie zepsuje mi się po 3 latach?
        Własnie te przystawki mnie stopują, bo chciałabym aby robił wszystko a nie tylko mieszał...
        • araceli Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 15:17
          johana75 napisała:
          > Myślę że oprócz dizajnu ma jeszcze więcej do zaoferowania, bo jest trwały i nie
          > zepsuje mi się po 3 latach?

Może się nie zepsuje ale za jego cenę (z przystawkami) kupisz 3 inne. Opłaca się? No nie bardzo w kwestiach finansowych.
          • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 16:07
            > Może się nie zepsuje ale za jego cenę (z przystawkami) kupisz 3 inne. Opłaca si
            > ę? No nie bardzo w kwestiach finansowych.
            Musze przyznac że myśle tez o Mum professional za ok 1500zł. więc za cene KA nie kupie takich trzech. Mój Simens własnie padał mi dzisiaj, chciałam zrobić placki ziemniaczane. Kosztował mnie ok 480zł i zepsuł sie po 3 latach uncertain
            Ale nim nie zagniote ciasta na chleb więc nie biore czegos takiego pod uwagę już...
            niestety zostają tylko droższe opcje...
            • araceli Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 17:13
              johana75 napisała:
              > Musze przyznac że myśle tez o Mum professional za ok 1500zł. więc za cene KA ni
              > e kupie takich trzech

Takiego za 1500 nie ale takich za 800 (z całym kompletem przystawek) kupisz 3:
              www.ceneo.pl/10547548s
              • nvv Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 17:48
                Z tym Boschem jest mały problem: nie ma wersji czerwonej, więc nie pasuje do kuchni johany75. ;]
                • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:21
                  Jak to nie ma wersji czerwonej, ja mam, i jest w sprzedaży.
                  • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 19:12
                    No własnie jest czerwony ;p
                    A pasować do kuchni musi ...
              • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:20
                Ten robot do którego podałaś link jest cały z plastiku. Widziałam go, miałam w rękach. Moim zdaniem opłaca się dać więcej, a mieć coś solidnego.
              • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 19:16
                > Takiego za 1500 nie ale takich za 800 (z całym kompletem przystawek) kupisz 3:
                > www.ceneo.pl/10547548s
                Tak wiem widziałam, ale ten bardzo rózni sie od tego za 1500.
                Po pierwsze miaszadła ma z częściami z plastiku
                po drugie ma 900 W zamiast 1600
                Zawsze można kupic coś tańszego wiadomo...opcji jest wiele...
                • araceli Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 22:29
                  johana75 napisała:
                  > Tak wiem widziałam, ale ten bardzo rózni sie od tego za 1500.
                  > Po pierwsze miaszadła ma z częściami z plastiku
                  > po drugie ma 900 W zamiast 1600

KA ma 300W i wydaje mi się, że też niektóre części plastikowe wink

> Zawsze można kupic coś tańszego wiadomo...opcji jest wiele...

Ja osobiście wolałabym chyba tańszego robota, którego nie musiałabym zajeżdżać piekąc chleb znajomym, żeby się zwrócił wink
                  • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 22:39
                    > Ja osobiście wolałabym chyba tańszego robota, którego nie musiałabym zajeżdżać
                    > piekąc chleb znajomym, żeby się zwrócił wink

Ogólnie to plan miałam takie żeby kupic tego robota Z zarobionych pieniędzy po przez pieczenie chleba znajomym. Bo w tej chwili piekę od czasu do czasu komus chleb (koleżankom)
                    Ogólnie to ja moge sobie pozwolic na kupienie takiego robota i nie MUSZĘ piec chleba, aby na niego nazbierać, ale cięzko mi jest wydać 1500zł NA ROBOTA.
                    Nie wiem moze zbyt oszczedna jestem, ale chcemy zmienić mieszkanie w przeciągu 2lat na wieksze, a wiadomo to jest spory koszt...
                    • araceli Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 22:52
                      johana75 napisała:
                      > Ogólnie to ja moge sobie pozwolic na kupienie takiego robota i nie MUSZĘ piec c
                      > hleba, aby na niego nazbierać, ale cięzko mi jest wydać 1500zł NA ROBOTA.
                      > Nie wiem moze zbyt oszczedna jestem, ale chcemy zmienić mieszkanie w prz
                      > eciągu 2lat na wieksze, a wiadomo to jest spory koszt...

Ale ja Ciebie rozumiem smile Pytanie brzmi - dlaczego chcesz mieć KA? Jeżeli po prostu Ci się podoba (a nie da się ukryć, że piękny jest) to kupuj! Jeżeli jednak chcesz dobrego sprzętu kuchennego, lepszego niż ten, który się zepsuł, który będzie robił to, czego poprzednik nie potrafił to warto przeliczyć różne opcje, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że na coś innego można by te pieniądze wydać.
                      • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 21.08.12, 12:47
                        Ja uważam, że co tanie, to drogie. Zrobisz jak zechcesz, ale ja w twoim wypadku zdecydowałabym się na solidny robot.
                • skarolina Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 22:40
                  Ja mam starszą wersję muma, z serii 4..., 550 W, chleb na zakwasie, z mąki pełnoziarnistej zagniata fantastycznie tutaj dowód, nie bawię się w detale, robię od razu 2 bochenki, 9 szklanek mąki za jednym zamachem.
                  Mam go od dobrych paru lat, jest nie do zajechania póki co - do standardowego wyposażenia dokupiłam sobie dwie tarcze - julienne i do frytek i nie zamieniłabym go na KA, bo KA bez przystawek to tylko taki trochę bardziej wypasiony mikser z miską. Moja znajoma, która sprzedała MUMa i kupiła sobie KA, owszem, chwali go za to, jak wyrabia chleb czy uciera krem, ale mówi, że drugi raz by go nie kupiła.
    • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 11:11
      Ja mam taki
      www.ceneo.pl/1540967
      Długo się zastanawiałam na kupnem robota, bo moje ręce odmawiają posłuszeństwa. Piekę chleb na drożdżach i na zakwasie. Dodam, że ten robot wyrabia mi wszelakie ciasta,na makaron, pierogi, naleśniki, kruche. Dla mnie cudo. Dlatego go polecam, a cena niższa. Możesz sobie go rozbudowywać w miarę potrzeb, my dokupiliśmy przystawkę do wyciskania cytrusów, teraz przymierzamy się do młynka do ziaren, bo chcielibyśmy sami sobie mielić ziarna na mąkę do chleba.
      • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 11:16
        Przeliczając chleb z 3-4 rodzajów mąk, czy to na zakwasie, czy na drożdżach taki w granicach 1,6-1,8 wychodzi nam to z prądem około 2,5 zł. więc jak dla nas super, i mam gwarancję jakości. Pomijam sprawę ceny robota, który wykorzystuję też do innych celów, jak wyżej pisałam.
      • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 15:10
        jagoda85 napisała:

> Ja mam taki
        > www.ceneo.pl/1540967
        > Długo się zastanawiałam na kupnem robota, bo moje ręce odmawiają posłuszeństwa.
        > Piekę chleb na drożdżach i na zakwasie. Dodam, że ten robot wyrabia mi wszelak
        > ie ciasta,na makaron, pierogi, naleśniki, kruche. Dla mnie cudo. Dlatego go pol
        > ecam, a cena niższa. Możesz sobie go rozbudowywać w miarę potrzeb, my dokupiliś
        > my przystawkę do wyciskania cytrusów, teraz przymierzamy się do młynka do ziare
        > n, bo chcielibyśmy sami sobie mielić ziarna na mąkę do chleba.
        Ten mum jest niewiele tańszy od KA i ma kielich do koktajli, pewnie przystawki sa tańsze, jedak cenowo podstawowa wersja wychodzi niewiele taniej. Jak długo go już masz? I czy naprawdę wyrobi ciasto np. na biały chleb na zakwasie? Takie gęste?

Ja w robocie potrzebuje własnie dzbanka do koktajli, przystawek do szatkowania, na wiórki,plasterki i placki ziemniaczane. Reszta nie jest dla mnie koniecznością. W moim siemensi miała sokowirówkę która użyłam chyba raz i raz wyciskarkę więc sa zbędne
      • johana75 jagoda 20.08.12, 16:09
        Pooglądałam sobie na YT jak on wyrabia ciasto na chleb i muszę powiedzieć że sie do niego pomału przekonuje.
        • johana75 Re: jagoda 20.08.12, 16:11
          Czy ona ma metalową obudowę?
          • jagoda85 Re: jagoda 20.08.12, 18:09
            No więc po kolei. Cały robot jest z odlewu, solidny, stabilny, ciężki, tak, że nie ma co marzyć o chowaniu go gdzieś do szafki, przynajmniej u mnie, bo tak początkowo chciałam, ale moje łapki tego nie dadzą rady. Wszytko jest wykonane solidnie z metalu, nie plastiku. Swobodnie miesza ciężkie ciasto na chleb z zakwasem. Ja robię takie o masie 1,5 kg, bo tyle maksymalnie "uciągnie", to znaczy wszystkich składników, łącznie z wodą i zakwasem. Wyrabia ciasto na chleb 3-4 minuty. Robię w nim też ciasto na chleb na drożdżach, bo mój mąż taki woli. Robię w nim ciasto na makaron, pierogi, kruche ciasto, drożdżowe, ciasto na naleśniki, mieszam różne farsze do pierogów, pasztecików. Fakt ta podstawowa wersja nie ma tarcz do krojenia, ale to nie jest duży koszt dokupić takie. Kielich na koktajle super miksuje, nie to co mój stary zelmer, który był totalną porażką. Kupiliśmy przystawkę do wyciskania cytrusów za 120 zł. Jak już pisałam przymierzamy się do kupna młynka do ziaren, bo korci nas własna mąka.
            • johana75 Re: jagoda 20.08.12, 19:33
              jagoda85 napisała:

> No więc po kolei. Cały robot jest z odlewu, solidny, stabilny, ciężki, tak, że
              > nie ma co marzyć o chowaniu go gdzieś do szafki, przynajmniej u mnie, bo tak po
              > czątkowo chciałam, ale moje łapki tego nie dadzą rady.

Mój stary (biały Simens) tez stał na blacie, za często go uzywałam żeby go chować

Kielich na kok
              > tajle super miksuje, nie to co mój stary zelmer, który był totalną porażką. Kup
              > iliśmy przystawkę do wyciskania cytrusów za 120 zł. Jak już pisałam przymierzam
              > y się do kupna młynka do ziaren, bo korci nas własna mąka.

Przystawka do szatkowania i krojenia na wiórki to koszt też ok 120 zł (ujdzie ;P)
    • poziomek86 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 13:25
      Jest jeszcze wersja Classic. Na brytyjskim Amazonie do kupienia za 299 funtów (ok. 1500 złotych). Jest troszeczke brzydsza wink ale funkcjonalność podobna. A i co jest w tej ofercie którą przedstawiłaś dziwne to czas gwarancji. Oficjalny polski dystrybutor daje gwarancję 5 letnią ale cena jest inna 2699 (+ za 1 zl przystawka do miesa w promocji). sklep.vivamix.pl/artisan-48l-cat-136.aspx . Pozdrawiam smile
      • klara_0204 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 13:48
        piekę chleb zawsze i co kosztu wytworzenia - jest bardzo różny dla różnych chlebów.

Najprostszy chleb jaki piekę to - 400g zakwasu żytniego+woda+400 g mąki pszennej. Koszt takiego chleba (ok. 1 kg wychodzi) to 3 zł z prądem.
        Najlepszy chleb to chleb orkiszowy z ziarnami - tu koszt wysoki, bo mąka orkiszowa jest droga (u mnie 9 zl/kg). Koszt wytworzenia 1 kg takiego chleba to ok. 10 zł z prądem i jakimiś ziarnami (sezam, słonecznik, dynia itp.)
        • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 15:16
          klara_0204 napisała:

> piekę chleb zawsze i co kosztu wytworzenia - jest bardzo różny dla różnych chle
          > bów.
          >
          > Najprostszy chleb jaki piekę to - 400g zakwasu żytniego+woda+400 g mąki pszenne
          > j. Koszt takiego chleba (ok. 1 kg wychodzi) to 3 zł z prądem.
          > Najlepszy chleb to chleb orkiszowy z ziarnami - tu koszt wysoki, bo mąka orkisz
          > owa jest droga (u mnie 9 zl/kg). Koszt wytworzenia 1 kg takiego chleba to ok. 1
          > 0 zł z prądem i jakimiś ziarnami (sezam, słonecznik, dynia itp.)

Ja wiem ile kosztuje mój chleb, chodzi mi raczej za ile moge go sprzedać.
          • klara_0204 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:50
            No to za ile możesz sprzedać zalezy od:
            1. jakości chleba
            2. rynku zbytu
            3. kanałów dystrybucji.
            Ja bym nie kupiła chleba domowego na drożdżach tylko na zakwasie. Za razowy (pszenno-żytni) dałabym nie więcej niż 6-7 zł/kg. Za orkiszowy powiedzmy 12-15 zł w zależności od użytego zakwasu.
            I nie kupiłabym chleba z maszyny, bo nie znosze chleba z dziurami.
            • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 21:39
              > Ja bym nie kupiła chleba domowego na drożdżach tylko na zakwasie. Za razowy (ps
              > zenno-żytni) dałabym nie więcej niż 6-7 zł/kg.

Po 6 zł. to ostatnio widziałam razowca w piekarni, nie wiem w jakim stopniu był razowcem i ważyl na oko 400g.
        • marysia460 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 17:57
          > piekę chleb zawsze i co kosztu wytworzenia - jest bardzo różny dla różnych chle
          > bów.
          >
          > Najprostszy chleb jaki piekę to - 400g zakwasu żytniego+woda+400 g mąki pszenne
          > j. Koszt takiego chleba (ok. 1 kg wychodzi) to 3 zł z prądem.
          > Najlepszy chleb to chleb orkiszowy z ziarnami - tu koszt wysoki, bo mąka orkisz
          > owa jest droga (u mnie 9 zl/kg). Koszt wytworzenia 1 kg takiego chleba to ok. 1
          > 0 zł z prądem i jakimiś ziarnami (sezam, słonecznik, dynia itp.)

A pieczesz w piekarniku czy w urządzeniu do pieczenia chleba ?
          Jeszcze mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej, gdzie ją można kupić ? U mnie nie widziałam w żadnym sklepie......
          • jagoda85 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:24
            Mąkę orkiszową kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli mieszkasz w Krakowie możesz kupić taką mąkę taniej w sklepie przyzakładowym przy młynie na Wieczystej.
          • klara_0204 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 18:47
            Ja kupuję od młynarza. W Warszawie. Pod halą banacha. Każdą mąkę - jest świeża i zawsze się wszystko udaje.
            • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 19:35
              Ja kupuje orkiszową w Tesco zdziwicie sie za ile wink
          • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 21:41
            > A pieczesz w piekarniku czy w urządzeniu do pieczenia chleba ?
            > Jeszcze mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej, gdzie ją można kupić ? U mnie ni
            > e widziałam w żadnym sklepie......

Piekę w piekarniku chleb, bułki, chałki bagietki.
            Mąka orkiszowa jest tanio w Tesco u nas po 3,5 z pełnego przemiału.
            • zosiaonline Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 22:06
              Szkoda, że daleko mieszkamy, bo miałabyś we mnie spory rynek zbytu wink. Siedzę w papierologii takiej, że raczej nie miałabym jak zająć się samodzielnym pieczeniem chleba. Kusząco wyglądają Twoje wyroby, gratuluję smile
      • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 20.08.12, 15:13
        poziomek86 napisał:
        "A i co jest w tej ofercie którą przedstawiłaś dziwne to czas gwarancji. Oficjalny polski
        dystrybutor daje gwarancję 5 letnią ale cena jest inna 2699 (+ za 1 zl przystawka do miesa w promocji)."

Ja i tak kupiłabym go sobie w Niemczech, gdzie za wersje podstawową zapłacę 450 Euro = 1900zł.
    • johana75 Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 20.08.12, 19:48
      że mogą mnie zakablować do US...eh chyba sobie podaruje i kupie go za swoje ciężko zarobione pieniądze...
      • zosiaonline Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 20.08.12, 20:04
        johana75, ja kupiłabym chętnie od Ciebie taki zdrowy, smaczny chleb smile Tylko nie wiem, czy mieszkasz w okolicach Warszawy (lub Krakowa - często tam też bywam).

A pomysł uważam za bardzo dobry smile
        Pozdrawiam ciepło,
        Zośka
        • johana75 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 20.08.12, 21:37
          Niestety nie w-wa. Wielkopolska.
          A tutaj moje niektóre chlebki i inne wypieki na zakwasie.
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2540257,2,32,Chleb-pszennozytni-na-zakwasie-pieczony-w-garnku-rzymskim.html
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2545363,2,29,bulki-na-zakwasie.html
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2225878,2,66,Bulki-na-zakwasie.html
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2225880,2,68,chalka-na-zakwasie.html
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172962,2,73,peszenno-zytni-na-zakwasie.html
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172963,2,74,Zytni-razowiec-na-zakwasie.html
          • marysia460 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 20.08.12, 23:12

O matko, wyglądaja przepysznie, i chlebki i bułeczki, szczególnie przypadł mi do gustu żytni razowiec na zakwasie, no wygląda smakowicie !
            Czy podzielisz się przepisem ? Przyrzekam, że konkurencji nie zrobię w pieczeniu i sprzedaży, tylko na potrzeby własne smile
            • johana75 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 21.08.12, 10:31
              Żytni piekę z tego przepisu tylko maki sa inne
              80% razowej żytniej
              20 % pszennej typ 650
              Robię go na zaczynie 3 -fazowym.
              Nauczyłam sie piec ze strony Mirabbelki, za tą strone jestem jej wdzięczna. Tam jest wszystko opisane od A do Z. Niestety dla kompletnego laika (jakim ja wtedy byłam) potrzeba było trochę czasu aby to ogarnąć.
              Zaznaczam że do razowca zakwas nie moze być mlody. Ja zaczęlam piec razowce po pół roku od zrobienia zakwasu. Możesz na poczatek dac maki pół na pół.
              www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny
              • johana75 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 21.08.12, 10:34
                Ostatnio piekłam ciasto ze śliwkami pszenne razowe, ale normalnie na proszku do pieczenia, pyszne i zdrowsze od normalnego ;P
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3199160,2,1,Ciasto-pszenne-razowe-ze-sliwkami-na-zakwasie.html---
                tablica.pl/oferty/uzytkownik/1G70/
              • marysia460 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 21.08.12, 13:23

Dziękuję za linka do strony, ja laik ale spróbuję smile
          • jagoda85 Re: Właśnie przyjaciółka mnie uświadomiła... 21.08.12, 12:51
            Chylę czoła, ja takich nie potrafię.
            • djulliet Re:do jagoda85 21.08.12, 22:40
              Pisałaś że w Krakowie na Wieczystej można kupić mąkę chlebową. Akurat zaczęłam pieczenie domowe i mąkę znalazłam jedynie w Selgrosie z Młynów Stoisław. Interesuje mnie orkisz i zwykła 750 pszenna i żytnia. W jakich opakowaniach jest sprzedawana w tym sklepiku przyzakładowym? No i jeśli pamiętasz mniej więcej ceny to byłabym wdzięczna za info smile
              • jagoda85 Re:do jagoda85 22.08.12, 08:19
                djulliet napisała:

> Pisałaś że w Krakowie na Wieczystej można kupić mąkę chlebową. Akurat zaczęłam
                > pieczenie domowe i mąkę znalazłam jedynie w Selgrosie z Młynów Stoisław. Intere
                > suje mnie orkisz i zwykła 750 pszenna i żytnia. W jakich opakowaniach jest sprz
                > edawana w tym sklepiku przyzakładowym? No i jeśli pamiętasz mniej więcej ceny t
                > o byłabym wdzięczna za info smile

W sklepie przy młynie mąka pszenna chlebowa jest po 5 kg, orkiszowa zwykła, i orkiszowa z pełnego przemiału po 2 kg. Maja tam mąkę pszenną 2000, żytnią 2000 pakowane po 2 kg. Jest też mąka żytnia żurkowa, pakowana po 1 kg, która jest dobra na zakwas.
                • djulliet Re:do jagoda85 22.08.12, 12:07
                  O super dziękuję za informacje. Na pewno się tam wybiorę. A jak cenowo to wygląda w porównaniu z mąką ze sklepu?
                  • jagoda85 Re:do jagoda85 22.08.12, 15:01
                    Podam ci ceny w początku czerwca, bo wtedy ostatnio kupowałam.
                    Mąka chlebowe pszenna typ 750 3,10zł, mąka żytnia typ 2000 3,10zł, pszenna typ 2000 3,10zł, orkiszowej dawno nie kupowałam, nie pamiętam ceny. Mąki razowe są pakowane po 3 kg.
                    • djulliet Re:do jagoda85 22.08.12, 22:01
                      Dziękuję za szczegółowy cennik. Jutro planuję się tam wybrać na zakupy. Pozdrawiam
    • johana75 Mój stary robot jednak sie nie popsuł.... 22.08.12, 18:22
      On ma takie zabezpieczenie które trochę sie nie domykało (od dzbanka) i jak je docisnę to robot działa, więc na razie nie kupie nowego az ten naprawdę sie popsujesmile
      • daxter Re: Mój stary robot jednak sie nie popsuł.... 22.08.12, 19:42
        Ja chleb ,ciasto na pierogi makaron wyrabialam dotychczas w maszynie do wypieku chleba,niestety po 6 latach uzytkownia padla .no trudno smile wysluzyla smile
        Mnie sie marzy taki robot z lidla www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/21153.htm bywaja dwa rodzaje ok 300 zl lub 229 , maja 550 w mocy wiec spokojnie ciasto chlebowe die wyrobi.
        Jesli chodzi o cene pieczywa wez pod uwage ,wartosc produktow zuzytych do wypieku pradu lub gazu.Nie nozesz tez byc zbyt droga bo nie bedzie zbytu mysle ,ze za taki zwykly codzienny chleb pszenno zytni na zakwasie 10-12 zl za kg bedzie dosyc.Z dodatkami 20 zl .
        Maszyna fajna ale nie dalabym tyle za robota to tylko sprzet i tez sie kiedys zepsuje a cena kosmiczna i trzeba dokupic przystawki .Dla mnie za drogo to jak z drogim i tanim ekspresem cisnieniowym roznia sie bajerami czasem nie wykorzystanymi w pelni.
    • asfo Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 22.08.12, 21:38
      Siostra piecze czasem chleb, i mówi, że to się w miarę opłaca jeśli się uda kupić normalne drożdże w kostce zamiast suszonych - a nie wszędzie są.
      • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 22.08.12, 22:59
        Ja pieke bez drożdży. potrzebuje tylko wode , make i sól + ewentualne ziarna ;P
        • annaantosia Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 23.08.12, 17:22
          Ja piekę chleb w domowym piekarniku bez używania robota itp. Przepis:
          1 kg mąki tortowej
          1,5 szklanki płatków owsianych/jęczmiennych/żytnich - do wyboru co kto lubi
          4 szklanki wody
          kostka drodzy babuni
          1 łyżeczka soli
          pół łyżeczki cukru

W dużym naczyniu mieszamy płatki, 2 szklanki wody i drożdże i cukier. Odstawiamy na pół godziny. Potem dodajemy resztę wody, mąkę i sól oraz co kto lubi - zioła, czosnek, pestki, podpieczoną cebulkę, żurawinę itp. Należy odstawić na ół godziny do wyrośnięcia. Formy - przepis na 3 małe keksówki - wysmarować olejem itp. i przełożyć ciasto. Piec ok. 60 min. w piekarniku 180 st. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z foremek i wystudzić. Najlepszy oczywiście ciepłysmile Można przed pieczeniem chleb posmarować "rozbełtanych" jajkiem.
          Przepis tani, łatwy i zawsze wychodzismile
          • zosiaonline Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 23.08.12, 17:27
            > Przepis tani, łatwy i zawsze wychodzismile

Ja chętnie wypróbuję, dziękuję smile A dobrze się kroi potem? Pytam bo kiedyś dawno dawno temu w "kraju bez chleba" próbowałam upiec, ale kromki od razu się kruszyły, nie dałam rady posmarować kanapki (albo to ja taka gapa jestem, albo przepis miałam jakiś niezbyt dobry).
          • johana75 Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 23.08.12, 18:49
            annaantosia napisała:

> Ja piekę chleb w domowym piekarniku bez używania robota itp. Przepis:
            > 1 kg mąki tortowej
            > 1,5 szklanki płatków owsianych/jęczmiennych/żytnich - do wyboru co kto lubi
            > 4 szklanki wody
            > kostka drodzy babuni
            > 1 łyżeczka soli
            > pół łyżeczki cukru

Ja tez robota nie używam, bo mój nie uciągnie (no chyba że razowaca, ale i tak ja zawsze piekę wiekszą ilośc na raz).

oczywiście z mąki tortowej upieczesz biały chleb, ale on nie ma żadnej wartości odżywczej, Ratuja go troche te dodane płatki... wink
            • daxter Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 23.08.12, 19:26
              Ja polecam chlebek codzienny mozna piec w garnku koszt ok 2 zl za duzy bochen chleba no i swiezosc ok 6 dni smile
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,118976497,118976497.html
              • zosiaonline Re: Ile powinien kosztować domowy chleb? 23.08.12, 19:37
                Dzięki, i ja przetestuję - świetnie wszystko opisałaś!smile No i ten zapach chleba pieczonego w domu...smile Dziękuję dziewczyny, że mogę skorzystać z Waszego doświadczeniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka