Dodaj do ulubionych

Domowe kosmetyki c.d.

22.08.12, 10:16
Watek sie zarchiwizowal, wiec otwoeram nowy.
forum.gazeta.pl/forum/w,20012,64709666,,DOMOWE_KOSMETYKI.html?v=2
Wlasnie nalazlam bardzo ciekawy blog:
sztukaoswojona.blogspot.it/
Sa tam m.in. domowe kosmetyki. Autoka bloga robi nawt mydlo od poczatku / tzn. nie z gotowego mydla /: podziwiam odwage.

Przyklady

Mydlo z mydla / sama sprobuje: moja kolekcja mydelek wymydla sie bardzo wolno /
sztukaoswojona.blogspot.it/2008/07/naturalne-mydo.html
Tabletki do kapieli:
sztukaoswojona.blogspot.it/2007/04/prowansalskie-tabletki-do-kapieli.html
Obserwuj wątek
    • bluelilu Re: Domowe kosmetyki c.d. 23.08.12, 07:08
      Ja robię domowe peelingi z cukru i oliwy z oliwek lub oleju. Skóra jest po nim nie tylko gładka, ale też bardzo nawilżona.
      - Maseczki z owoców sezonowych albo z drożdży i mleka albo śmietany, z białka ubitego z cytryną.
      -Tonik z przegotowanej wody i całej cytryny.
      • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 23.08.12, 08:48
        Ja jestem maniaczka peelingu kawowego, z oliwa, nieraz dodaje lyzke soli lub cukru.
        Z maseczek owocowych, warzywnych i nabialowych wyleczylam sie w szkole podstawowej.
        Wtedy tez stosowalam "parowki" na twarz.
        Tak wiec ja jak znajde to chetnie podam jakis przepis, ale z zastrzezeniem, ze bez osobistego przetestowania wink
    • linn_linn Re: Domowe kosmetyki c.d. 23.08.12, 10:13
      Ostatnio w ramach akcji tylna scianka dotarlam do zelu peelingowego pod prysznic z otrebami. Wlasciwie kazdy zel mozna tak wykorzystac: gabka, zel, otreby i wcierac. Domowy kosmetyk to nie jest w 100%, ale mozna miec peeling tzw. przy okazji: 2 w 1.
    • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 25.08.12, 10:13
      - wygładzanie dekoltu - po splukaniu peelingu przecieramy skóre kostkami lodu - pobudza krazenie i ozywia kolor skory.
      - miod - jako maseczka dla suchej, zmeczonej, popekanej i szorstkiej skory
      - mleko - regeneruje naskorek, natluszcza, wygladza, pobudza do wytwarzania kolagenu; poprawia kondycje wlosow i zapobiega rozdwajaniu koncowek
      - jaja - regeneruja skore: zoltko odzywia, bialko oczyszcza i sciaga rozszerzone pory
      - migdaly i orzechy - mielone odzywiaja skore i usuwaja martwy naskorek
      - oliwa - regeneruje skore
      - platki owsiane - chronia skore przed podraznieniami, polecane do cery wrazliwej i alergocznej
      - marchewka zawiera beta karoten neutralizujacy przyczyny powstawania zmarszczek, chroni skore przed szkodliwymi promieniami UVA, zapobiega odwodnieniu, dziala kojaco i wygladzajaco; stymuluje wzrost wlosow i zapobiega lamliwosci
      - ogorek - lagodzi podraznienia, nawilza, tonizuje, odswieza, rozjasnia piegi i przebarwienia, polecany do cery tlustej
      - cytryna - antybakteryjna i antyseptyczna, rozjasniaskore, oczyszcza, wygladza zmarszczki, walczy z cellulitem, hamuje lojotok i nadaje polysk wlosom
      - rumianek - przeciwbakteryjny i przeciwzapalny, nadaje wlosom polysk i blask
      - winogrona - usuwa objawy zmeczenia, regeneruja i rozswietlaja naskorek, dziala odzywczo i energetyzujaco. Olej z pestek nawilza i wygladza skore. Skorki - chronia przed dzialaniem wolnych rodnikow
      - nagietek - antytoksyczny, bakteriobojczy, antybiotyczny, zapobiega wysuszaniu i luszczeniu sie skory
      - pokrzywa - napar oczyszcza skore tlusta, lojotokowa, zapobiega wypryskom, wzmacnia cebulki wlosowe, nadaje polysk i blask wlosom
      - jablka - ujedrniaja zmeczona skore, poprawiaja jej napiecie i koloryt, lagodza podraznienia i wypryski, sok likwiduje lupiez
      • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 13.09.12, 11:39
        Maseczki :
        - brzoskwiniowa - wygladzajaca - rozgnieciony miazsz zmieszac z kremem do ciala, nalozyc na twarz i szyje na 20m., przykryc cieplym kompresem.
        - drozdzowa - pol szkl smietany lub jogurtu, lyzeczke oliwy i 2 lyzeczki drozdzy zmieszac, nalozyc jw na 20 m.
        - z bialka i cytryny - odswieza i zweza pory - piane z 1 bialka zmieszac z sokiem z cytryny. nalozyc jw na 15 min.
        - bananowa - ozywia i ujedrnia - banan zmieszac z twarogiem, nalozyc jw na 15 m.
        - truskawkowa - rozjasnia , rozgniecione truskawki zmieszac z lyzka miodu i lyzka smietany, nalozy jw na 20 m.
        Mozna tez przekrojonymi plastrami ponacierac twarz.
        - miodowa - oczyszcza i nawilza - 2 lyzki smietany, 1 lyzka miodu i tyle platkow pszennych by powstala papka. nalozyc jw na ok 20 m.
        • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 13.09.12, 11:42
          Miod - koi podraznienia skory, lagodzi stany zapalne; maseczka usuwa martwy naskorek, wygladza i zmiekcza skore. Nawilza - idealny na spierzchniete wargi. Od wewnatrz - pobudza produkcje serotoniny -> ulatwia zasypianie, lagodzi stres -> zapobiega zmarszczkom.
          • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 13.09.12, 11:47
            Pokrzywa - napar dziala min przy zaburzeniach przemiany materii, wypryskach skornych.
            • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 13.09.12, 11:58
              Maseczki jarzynowe:
              - ogorkowa - wybiela - plasterki na twarz na 15 min.
              - ziemniaczana - usuwa zmeczenie i nawilza - grube plastry ziemniaka nalozyc na kilka min pod oczy
              - marchewkowa - nawilza i poprawia koloryt - starta marchewka z kilkoma kroplami oliwy - nalozyc na twarz na 15 min
              - fasolowa - 1/2 szkl gotowanej fasoli przetrzec przez sito, dodac sok z polowki cytryny i lyzke oliwy, nalozyc na twarz i dekoly na 15 min.
              • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 08.11.12, 07:19
                Nawilzanie skory przesuszonej:
                Papka z awokado: zgniec obrany owoc z zoltkiem i odrobina oliwy, naloz na twarz na 20 min.

Złagodzenie podraznien:
                Kleik z siemienia: 2 garscie siemienia rozgotuj w pol litra wody. Naloz na twarz na 30 min.

Ukojenie dla naczynek:
                Ziolowa maska: po 1 lyzce kopytnika, krwawnika, pokrywy i siemienia zmieszac, zmielic, zalac szklanka mleka, podgrzac, przecedzic. Naloz na twarz na 20 min.

Zapobieganie przebarwieniom:
                Pietruszkowy kompres: posiekany peczek natki zaparz w szklance wrzatku, Odcedz, ostudz, zwilz gaze i naloz na twarz na 20 min

Ochrona przed tradzikiem:
                Oklad z ziol: Po lyzce rumianku i krwawnika zalej wrzatkiem tak by powstala papka, pozostaw pod przykryciem, po ostygnieciu naloz na twarz na 15 min.

Lemoniada dla pieknej skory:
                Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny i odrobina miodu - dostarcza wit C, ktora rozswietla cere i oczyszcza cialo z toksyn.

Blask dla włosów:
                Spryskaj wlosy sokiem z cytrusow; albo rozetrzyj sok w dloniach i delikatnie wetrzyj w pasma. Uwaga - sok z cytryny rozjasnia lekko wlosy.

Naturalne maski dla wlosow:
                Kompres z oliwy: oliwe z oliwek wetrzyj wieczorem w suche, nieumyte wlosy, owin glowe recznikiem i idz spac. Rano umyj glowe, nie nakladaj odzywki. Nadaje blask.

Maska z zoltka i awokado:zgniec obrany owoc z zoltkiem i odrobina oliwy, naloz na wlosy na 1 godz, umyj wlosy niezbyt goraca woda - doskonala regeneracja.

Masaz witamina E: Do malej miseczki wycisnij zawartosc 10 kapsulek wit E, Olej rozetrzyj w dloniach, a nastepnie wmasuj palcami w skore glowy. Wzmocnia i odzywia cebulki wlosow.
                • czekolada72 Re: Domowe kosmetyki c.d. 15.03.13, 16:03
                  Tonik herbaciany
                  Przestudzony napar z zielonej lub białej herbaty - 2 razy dziennie

Komprs na powieki
                  Zaparzone 2 torebki zielonej herbaty, ostudzone - polozyc na 10-15 min na zamkniete powieki.
                  • olivkah Re: Domowe kosmetyki c.d. 15.03.13, 18:23
                    Naturalny balsam

Przepis stąd:
                    www.westonaprice.org/know-your-fats/traditional-nourishing-and-healing-skin-care?qh=YToyOntpOjA7czo1OiJuYWlscyI7aToxO3M6NDoibmFpbCI7fQ%3D%3D
                    8-9 części łoju (tłuszczu np. wołowego), 1 część oliwy, olejek zapachowy (np. lawendowy). Wymieszać ciepły łój z oliwą i schłodzić w lodówce (to poprawia konsystencję). Można stosować na całe ciało i twarz.

Ciekawa jestem, czy ktoś się skusi: kosmetyk całkowicie naturalny i super tani.
    • kreola Pod oczy i na twarz zielona herbata 25.08.12, 13:27
      Wedlug pomyslu Pani Serwusowej - parzymy zieloną herbatę, dość mocną, ale bez przesady. Po ostudzeniu nalewamy harbate w pojemiczki lub woreczki do robienia kostek lodu. Gotowymi kostkami masujemy okolice oczu, twarz i szyje. Jesli macie wrazliwa na zimno skore, to kostke mozna zawinac w cienka gazę, żeby nie dotykać bezpośrednio lodem do skóry.
      Dla mnie działa REWELACYJNIE, na podpuchnięte i zasinone worki pod oczami nie znam lepszego sposobusmile
    • j_rutka Re: Domowe kosmetyki c.d. 30.08.12, 08:48
      znalazłam sposób na kolekcję nieużywanych mydeł i mydełek w kostce, za którymi nie przepadamy, a nie wiem czemu dostajemy je w prezencie - przerobiłam wczoraj na mydło w płynie :

www.savvyhousekeeping.com/how-to-turn-a-bar-of-soap-into-liquid-hand-soap/
      www.thefarmersnest.com/2011/11/liquid-hand-soap-diy.html
      ja robiłam z pierwszego linka - amerykański cup jest objętościowo jak nasza szklanka czyli 250 ml...

Wyszło bardzo fajne tak z pierwszych obserwacji - zrobiłam z lawendowej kostki - wrażenia wieczorem
      • daxter Re: Domowe kosmetyki c.d. 30.08.12, 09:24
        Swietny sposob na opuchniete powieki dolne i gorne oraz since pod oczami.
        Zaparzyc szaszetke szalwii na szklanke wody ,
        pol schlodzic pol podgrzac robic przez 10 min naprzemienne oklady na oczy.
        Nastepnie wklepac domowy krem kamforowy
        Krem kamforowy robimy sami 5 lyzeczek niesolonego smalcu topimy na parze dodajemy 3 krople olejku kamforowego i juz mamy domowy krem pod oczy .przechowywac w lodowce .
        Spoob wyprobowany pochodzi z starej ksiazki " Sto minut dla urody".
        Zabieg robic wieczorem przez ok 14 dni efekt murowany i stosowany przez juz 30 lat w mojej rodzinie.
        Nastepny domowy kosmetyk to maseczka z ziemniaka.
        1duzy ziemniak ugotowac do miekkosci w skorce.
        Obrac rozgniesc widelcem z smietanka slodka i jednym zoltkiem oraz kilka kropel cytryny ,
        Papke jeszcze letnia nalozyc na gaze i na twarz trzymac az ostygnie zmyc po ok 30 min.
        Swietna maseczka ujedrniajaca i rozjasniajaca twarz .
        Ja mam wrazliwa skore to robie tylko ziemniak plus smietanka .
        Efekt ja po najlepszej liftigujacej masce .
        Plukanka do wlosow dla rudych ii brazowowych odcieni ,
        garsci lusek z cebuli gotowac przez ok 30 minut w litrze wody zostawic do naciagniecia nastepnie przecedzic i stosowac do ostatniego plukania wlosow .
        Wzmacnia wlosy nadaje polysk i poglebia kolor.
        Dla czarnych wlosow i w kolorze oberzyny ta sama plukanka z lusek czerwonej cebuli.
        Blond pluczemy w rozcienczonym soku z cytryny proporcja 3 lyzki na litr wody ,
        Naparze z rumianku lub rabarbaru.
        • ziuniek Re: Domowe kosmetyki c.d. 02.09.12, 19:48
          Mam pytanie do tych płukanek z cebuli.
          Czy one nie brudzą ręczników?
          • daxter Re: Domowe kosmetyki c.d. 04.09.12, 15:12
            No jak kazda farba nawet roslinna brudzi , do farbowania wlosow tez uzywamy starych recznikow ale nastepne mycia juz nie brudza tylko za pierwszym razem , bo tej plukanki sie nie splukuje.
        • madziulka1982 Re: Domowe kosmetyki c.d. 04.09.12, 15:23
          nie polecam kamfory klasc na powieki
    • daxter Re: Domowe kosmetyki c.d. 02.09.12, 17:36
      Namoczone platki owsiane do delikatnego peelingu twarzy .
    • zuza_m_zuza_m Re: Domowe kosmetyki c.d. 04.09.12, 12:17
      Peeling kawowy. Fusy po kawie plus oliwka, można też dodać żelu pod prysznic, soli, cynamonu. Skóra po tym zabiegu jest tak gładka, że sama nie mogę oderwać swoich rąk od swoich ud wink
      Płukanka z kawy do włosów: szybciej rosną! Znacznie szybciej! Momentami też mniej wypadają. Stosuję codziennie lub co drugi dzień. Bo zapuszczam z całkiem krótkich i aktualnie są w najmniej atrakcyjnym stadium wink
      • goere Re: Domowe kosmetyki c.d. 08.11.12, 09:50
        Zuza, a jak przygotowujesz taką płukankę z kawy? Bierzesz zwykłą kawę bez fusów? Wcierasz w głowę? Też bym chciała w końcu chociaż trochę dłuższe włosy...
    • kropkaa Re: Domowe kosmetyki c.d. 04.09.12, 21:08
      Aktualny "hit" to żelatynowanie włosów... Nie sprawdzę na pewno, ale sposób domowy jak nabardziej wink Proszę mnie nie pytać po co?, bo nie wiem.
    • linn_linn Re: "pralinki" do kapieli robil ktos? 28.11.12, 15:28
      Robil ktos cos takiego?
      miss-unbelievable.blogspot.it/2012/11/diy-pralinki-troche-inaczej.html
      Natron to chyba soda.
      • nuova Re: "pralinki" do kapieli robil ktos? 29.11.12, 14:00
        linn_linn napisała:

> Natron to chyba soda.

W komentach napisały, że krystaliczna.
        • linn_linn Re: "pralinki" do kapieli robil ktos? 29.11.12, 15:01
          Jednak nie krystalicznej: oczyszczonej.
          www.lilinaturalna.com/2011/10/laqwndowe-pastylki-do-kapieli.html
          mallene.blogspot.it/2012/09/musujace-kule-do-kapieli-domowej-roboty.html

• roseanne Re: "pralinki" do kapieli robil ktos? 19.01.16, 15:50
            o! sznurek jak na zawolanie, porownam, przy nastepnej okazji
    • linn_linn Re: Domowe kosmetyki - peeling cukrowy 12.01.13, 10:10
      naturalnapielegnacja.blogspot.it/2012/02/peeling-cukrowy-na-cellulit-instrukcja.html
    • linn_linn Re: czarna herbata przyjacielem stop 11.11.13, 08:46
      Nie tylko zmeczonych, ale takze niekoniecznie pachnacych smile
      Taka kapiel polecana jest szczegolnie osobom uprawiajacym sport / buty sportowe na nogach przez wiele godzin /.
      - zaparzamy 1-3 torebki czarnej herbaty / 2 lyzki lisciastej /, wlewamy do miski z woda o temp. otoczenia i sprawiamy naszym stopom kapiel przez okolo 10 minut
      - masujemy stopy od palcow do kostek w celu zwiekszenia mikrocyrkulacji
      - przy suchej skorze warto dodac do kapieli 2 lyzki oleju lnianego
      Rady znajomego podologa-dermatologa.
    • linn_linn Re: Domowe kosmetyki c.d. 19.01.16, 09:47
      up
      Cos nowego w 2016?
      • babka.pracujaca Re: Domowe kosmetyki c.d. 19.01.16, 22:07
        maść cynkowo-salicylowa na stany zapalne skóry:
        -kwas salicylowy 2g,tlenek cynku 25g,skrobia pszenna 25g,wazelina 48g.
        dezynfekcja skóry:alkohol etylowy 68g,woda destylowana 30,9g,kw.salicylowy 1g,zapach 0,1g
        tonik cera normalna:alkohol etylowy 15g,gliceryna3g,wyciag rumiankowy 10g,kwas cytrynowy 0,05g,woda różana 30g ,dopełnić wodą destylowaną do 100g całosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka