Dodaj do ulubionych

Pytanie o flaki :)

17.10.12, 10:55
Bardzo lubimy flaki, ale ostatnio zabiła mnie ich cena - za paczkę niecały kilogram w moim sklepie życzą sobie 17 zł. Żeby ta cała akcja miała sens powinnam w zasadzie ugotować dwie paczki - roboty jest dużo i nie ma sensu gotować na jeden raz, a rodzina bardzo lubi. Doliczając rosół dla dzieci i jako bazę do flaków robi się już konkretny koszt. Czyścić nie umiem, muszę kupić już przynajmniej wstępnie przygotowane. Czy to znaczy, że flaki staną się jedzeniem luksusowym?
Obserwuj wątek
    • panpietruszka Re: Pytanie o flaki :) 17.10.12, 10:56
      Jak flaki mogą być w ogóle nazwane jedzeniem luksusowym... ble.
    • ja.tylko Re: Pytanie o flaki :) 17.10.12, 11:22
      ja tylko w temacie ceny flaków
      właśnie dziś gotuję i wczoraj zapłaciłam za paczkę 900 g 10 zł
      strasznie drogie te flaczki u ciebie, może popatrz w innym sklepie ?
    • volta2 Re: Pytanie o flaki :) 17.10.12, 11:30
      flaczki w restauracji nigdy do najtańszych nie należały...

co do cen się nie wypowiem, ale może ich cena zależy od tego, czy kupujesz już ugotowane i wrzucasz na rosół, zagotowujesz i przyprawiasz i gotowe. czy może jednak te flaki tańsze są tylko oczyszczone, pokrojone i nie gotowane - co oznacza zużycie energii na własny koszt? a flaki do miękkości gotuje się długo.

ja flaczki zamawiam u mamy, i ona się zachwyca właśnie takimi że tylko je rzuca na rosół.

oczywiście - wersja że sklep jest po prostu bardzo drogi jest też możliwa.
      a ogólnie - wołowina nie tania.
    • dansch Re: Pytanie o flaki :) 18.10.12, 15:41
      Wg. mnie dość drogo. Ja się wczoraj zdziwiłam ceną białej kiełbasy tj. 28zł/kg
      • pyzzi Re: Pytanie o flaki :) 18.10.12, 16:26
        Biała za 28 ? To z czego ją robią? Bo moja domowa wychodzi 17zł/kg z dobrego mięsa.
        • alfa36 Re: Pytanie o flaki :) 19.10.12, 09:19
          Mam zamiar ugotowac flaki z drobiowych żołądkow. Będą zdecydowanie tansze i mam nadzieję, ze dobre.
          • sylwiam_m Re: Pytanie o flaki :) 19.10.12, 14:32
            A przepisik można? I napisz jak smakowały.
            • roseanne Re: Pytanie o flaki :) 19.10.12, 17:24
              z drobiowych sa swietne, choc zupelnie inna konsystencja
              przepis jest na galerii potraw
    • coralin Re: Pytanie o flaki :) 19.10.12, 18:56
      Koszt nabija w tym przypadku obróbka. To jest podobnie jak z kopytkami. Ceny składników małe, cena kopytek wysoka (moim zdaniem za wysoka, bo jednak to nie tak czaso i pracochłonne jak pierogi). Bardzo lubię flaki, ale nie jadłam ich już ze 2 lata, bo widzę jakieś wybielone.
      Nie wiem czy flaki staną się luksusowe. Salceson z ozorków kosztuje 23 zł, a biorąc pod uwagę, że jest w ciężkiej galarecie kosztuje realnie tyle, co sucha wędlina po 40 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka