04.11.12, 18:54
Ostatnio podczas zakupów w biedronce wpatrywałam się w opakowania z kawami 3w1 o różnych smakach . Przyszło mi do głowy ,ze przecież można zrobić sobie w domu taka kawę. Saszetka neski 3w1 kosztuje chyba około 1zł , wiec jeśli przygotujemy samodzielnie taka kawę na pewno będzie oszczędniej . Główny składnik to zabielacza do kawy , myślę ,że zdrowiej było by zastąpić go np. Mlekiem dla dzieci ono tez rozpuszcza się w gorącej wodzie np . bebiko .Słoik z taka gotową mieszanką można zabrać do pracy i odchodzi problem z zakupem saszetek kawy . Do wyboru jest dodatek kawy naturalnej rozpuszczalnej lub tak jak u mnie Inki . Można robić bez dodatku cukru , u mnie zamiast cukru jest cukier brzozowy .Dziękuje Justynko za cukier smile Jako aromat dodałam cukier waniliowy nic innego nie przyszło mi na szybko do głowy . Następnym razem zrobię zamiast zabielacza mleko w proszku ale tym razem jest tak jak na fotkach . Przygotowanie jest proste wsypujemy wszytko do miski i mieszamy , wsypujemy do szczelnego słoika .

http://i48.tinypic.com/2r7ub6o.jpg
Obserwuj wątek
    • aga_martusia Re: Kawa 3w1 04.11.12, 19:41
      Przepraszam,ale dla mnie bez sensu - przyjda goście którzy nie lubia z mlekiem albo z cukrem, słodza mniej lub wiecej itp. Po co to mieszac w domu. Takie jednorazówki wymyslono chyba,aby wykorzysywac je w podrózy itp. Poza tym cena kawy + bebiko + cukier - wychodzi taniej?
      • roxanna1336 Re: Kawa 3w1 04.11.12, 20:51
        to pomysł dla tych co kupują jednorazowe saszetki w pracy , to raczej osobista mieszanka a nie dla gości .
    • xxxtabxxx Re: Kawa 3w1 04.11.12, 21:02
      Bebiko to modyfikowane mleko, mleko dla dzieci nie jest za ciekawe w smaku. Chyba lepiej dać zwykłe mleko w proszku, np. z Mlekovity (i na pewno taniej).

Ja na szczęście słodkiej i białej kawy nie lubię, więc mam takie problemy z głowy wink
      • eliza_b Re: Kawa 3w1 04.11.12, 21:06
        Super pomysł. Tylko wersja z mlekiem w proszku bardziej przekonuje. Bebiko nie zalałabym wrzącą wodą stąd stawiam na zwykle mleko. Ale mieszanka wydaje sie "zdrowsza" w składziesmile
        • verdana Re: Kawa 3w1 04.11.12, 23:03
          Dla ,mnie jest to o tyle bez sensu, ze taką kawę piją ludzie z trzech powodów - a. Żeby maksymalnie zaoszczedzić czas, b. Bo nie mają możliwości przygotowania innej kawy, na przykład w pracy czy w podróźy, c. Bo lubią jej smak. W kazdym z tych wypadkówe domowa mieszanka sie nie sprawdza. Szybciej (i zdrowiej) jest po prostu wsypać do kubka kawę rozpuszczalną i dodać mleka. W podróży słoik jest co najmniej nieporęczny. A jesli lubi sie smak tej konkretnej kawy, to domowa miesazanka z bebiko na pewno go nie zastąpi.
          • patunki Re: Kawa 3w1 05.11.12, 06:54
            Nigdy nie kupuję kawy 3 w 1. Z kilku powodów, a mianowicie - nie jest to kawa,tylko "napój kawowy" o czym pisze producent na opakowaniu, a nie każdy o tym wie. Smaku kawy rzeczywiście w tym niewiele. Poza tym zawartość chemikaliów - masakryczna. Trzeci powód - cena. Policzcie sobie, ile kosztuje kg takiej niby - kawy. Wolę kupić zwykłą, dobrą gatunkowo kawę, do tego odcedzone prawdziwe krowie mleko i brązowy cukier - smak bez porównania lepszy. Jeśli chodzi o wygodę przyrządzenia - warto zainwestować w dobry termos i już, masz kawusię, pyszną, cały czas pod ręką.
            • linn_linn Re: Kawa 3w1 05.11.12, 07:19
              Podobnie dla wygody kupuja pewien rodzaj kakao nie czytajac, ze jest go tam mniej niz 20%. Swego czasu narzekano na wysoka cene cukru, a na cukier w cenie kakao jakos nikt sie nie skarzy.
              • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 08:16
                A propos kakao, możesz polecic jakieś dobrej jakości rozpuszczalne? Bo jednak wygodna to duża, tylko właśnie - płacic za sam cukier z aromatem kakao? Czy rozpuszczalne są tylko kiepskie?
                • patunki Re: Kawa 3w1 05.11.12, 12:22
                  Z serca Ci radzę - odpuść sobie rozpuszczalne kakao. Przygotowanie prawdziwego, pysznego kakao z pianką NAPRAWDĘ nie wymaga dużo czasu.
                • linn_linn Re: Kawa 3w1 05.11.12, 12:44
                  Ja kupuje tylko kakao klasyczne. Czasowo wychodzisz na to samo. Robota zadna.
                  • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 14:58
                    Czyli co - kakao klasyczne wsypujesz do lekko podgrzanego mleka, mieszasz i już? Bo tak robię rozpuszczalne i na mój rozum klasycznego kakao tak prosto i szybko nie zrobię (dzieci trójka, wiec wszystkie czynności x 3). Ale chyba spróbuje z klasycznym, bo to rozpuszczalne jednak jest zbyt przesłodzone...
                    • linn_linn Re: Kawa 3w1 05.11.12, 15:18
                      Jesli robisz wiecej porcji, to jeszcze lepiej. Czas niewiele sie zmienia. Kakao nie moze byc wsypane do mleka, gdyz nie jest to typ instant.
                      Przepis podstawowy jest taki:
                      kuchnia.wp.pl/przepis/6150/1/kakao-z-mlekiem.html
                      Ja wstawiam mleko na gaz, w tym czasie mieszam w kubku kakao z cukrem, doelwam troche goracego mleka, jeszcze mieszam i wlewam do reszty mleka. Zagotowuje i gotowe. Tak pamietam robienie kakao z dziecinstwa i tak robie. Oczywiscie ilosci nalezy dobrac wg wlasnego smaku / szczegolnie cukier /.
                      • verdana Re: Kawa 3w1 05.11.12, 16:54
                        Naprawdę, jest zasadnicza różnica w czasie, czy muszę zagotować mleko, czy w ciągu niecałej 1,5 minuty robię kakao rozpuszczalne. Pewnie, ze zwykłe lepsze, ale nie udawajmy, ze robota ta sama.
                        • astrum-on-line Re: Kawa 3w1 05.11.12, 17:02
                          Przecież to żadna różnica czy grzejesz mleko na kakao zwykłe i czy instant. Rozmieszanie to kilka machnięć łyżką więcej. Chyba że robimy kakao zimne, wtedy niezbędne jest instant.
                          • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 17:31
                            astrum-on-line napisała:

> Przecież to żadna różnica czy grzejesz mleko na kakao zwykłe i czy instant.

Jak żadna, jesli do zwykłego kakao trzeba mleko zagotować albo przynajmniej bardzo mocno rozgrzać. Do kakao rozpuszczalnego tylko lekko podgrzewam mleko, od razu w kubkach. Odpada - mycie garnka, czekanie aż kakao wystygnie by sie dalo pić, zbieranie kożucha smile
                            • linn_linn Re: Kawa 3w1 05.11.12, 17:39
                              Prawdopodobnie nie mozesz sie doczekac, az jedzenie bedzie podawane w tabletkach. Jesli nie moge wypic kubka kakao w spokojnej atmosferze, to wole napisc sie wody mineralnej. Naprawde jecie na gwizdek?
                              • sylwiam_m Re: Kawa 3w1 05.11.12, 18:29
                                A robiłaś kako przy trzymającym cię za nogę 3 - latku który chce kakałkoooooo!!!.Można jeszcze robić przy 7-8 latku - mamo kiedy będzie kakałko?!! Linn jakoś mało empatyczne twoje komentarze.
                                • astrum-on-line Re: Kawa 3w1 05.11.12, 18:34
                                  Bez obrazy, ale ośmiolatek powinien już wiedzieć, że się nie wydziera na mamę, że się chce kakao. Że można co najwyżej poprosić o kakao. No i uważałabym czym karmię dzieci.
                                  • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 18:56
                                    A ktos pisał o wydzierającym sie ośmiolatku? Ośmiolatek wydzierał się (prawdopodobnie) nie będzie, za to będzie marudził, ze gorące, że chce mu sie pic teraz a nie za 15 minut, ze kozuch itp. Mam wrażenie, ze osoby które tego nie rozumieją nie mają dzieci, a jesli juz to co najwyżej jedno i trudno im sie wczuć, ze człowiek takie czynności jak robienie "kakałka" chce sobie maksymalnie usprawnić po prostu... Myslałam, ze podpowie ktos dobre jakościowo kakao rozpuszczalne, a widzę, ze robi się tzw. jatka wink Poszukam tego decomoreno, o którym ktos wyzej pisał, może jest gdzies do dostania...
                                    • linn_linn Re: Kawa 3w1 05.11.12, 19:09
                                      Agni, nie wszystkie matki sa niewolnicami pewnego producenta cukru o kolorze kakao.
                                      • elle-joan Re: Kawa 3w1 05.11.12, 19:40
                                        Przepraszam, że trochę zbaczam z tematu, ale chyba lepsza od kakao byłaby dla dzieci kawa zbożowa. Zdrowsza, można zaparzyć wcześniej, a potem dodać ciepłego mleka. Jest też rozpuszczalna, ale ja wolę do zaparzania.
                                      • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 20:09
                                        A po co ten dramatyczny ton?! "Niewolnicami"? Tak samo mogłabym napisac, ze ty jestes niewolnicą producenta kakao w proszku. Brzmi absurdalnie? No własnie!
                                        • linn_linn Re: Kawa 3w1 06.11.12, 14:49
                                          Kupuje 1 opakowanie od wielkiego dzwonu: niewolnictwem bym tego nie nazwala. Takze dlatego, ze kakao robione metoda klasyczna starcza na bardzo dlugo.
                                          Jesli chcesz poeksperymentowac, w necie jest mnostwo mieszanek typu homemade. Nawet takie z mlekiem w proszku, gdy wystarczy mix zalac wrzatkiem.

Moim zdaniem najprostsza jest jednak metoda klasyczna. Mam jedna puszke kakao i uzywam jej do roznych celow.

• kinga_owca Re: Kawa 3w1 06.11.12, 18:53
                                            Kakao zwykłe sypię do kubka, dodaję łyżeczkę ksylitolu, zalewam odrobiną gorącej wody, mieszam aż uzyskam jednolita konsystencję i dodaję mleko (owsiane w moim przypadku).
                                            Nie używam rzeczy kakaopodobnych i kawopodobnych, już wolę nie pić wcale.
                                • iberka Re: Kawa 3w1 05.11.12, 19:58
                                  robię wszystko z 3 latka na nodze i rawie 11 latkiem obok ale moje dzieci rozumieją, że na jedzenie i picie się czeka , inaczej dostaną instant ;PPPPPPP ( czyli nic, bo takiego jedzenia nie kupuję, nawet kisiel i budyn jedzą domowy)

iza
                                • joanna100-19 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 10:15
                                  sylwiam_m napisała:

> A robiłaś kako przy trzymającym cię za nogę 3 - latku który chce kakałkoooooo!!
                                  > !.Można jeszcze robić przy 7-8 latku - mamo kiedy będzie kakałko?!! Linn jakoś
                                  > mało empatyczne twoje komentarze.

Doskonale Cię rozumiem, ponieważ moja córka domagała się "kakałka" kilka razy dziennie. Naprawdę przestało mi robić różnicę ważne tylko żeby miało smak kakako i moja księżniczka wypiła bez marudzenia. smile
                              • agni71 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 18:52
                                Ja lubię napoje gorące, ale dzieci nie. A kakao robię własnie dzieciom.
                    • joanna100-19 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 15:18
                      Również nie gotuję tradycyjnego kakao, tylko mieszam z ciepłym mlekiem. W zimnym mleku kakao się nie rozpuści. Czasem jak mam lenia to rozpuszczam kakao w odrobinie gorącej wody, następnie mieszam z zimnym mlekiem, dodaję cukru lub miodu (moja córka inaczej nie wypije) i gotowe!
                      • czekolada72 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 08:09
                        Joanno, naprawde rozpuszczasz "prawdziwe", "naturalne" kakao, mp Wa-el czy Wed-l w cieplym mleku? bez zagotowania???
                        • astrum-on-line Re: Kawa 3w1 06.11.12, 08:13
                          Ja rozpuszczam w ciepłym mleku lub wodzie (w niewielkiej ilości). Potem zalewam większą mlekiem. Nie gotuję kakao. Mówię o normalnym kakao. Jeżeli to co mamy w sklepach jeszcze można nazwać normalnym kakao, bo w ostatnich latach strasznie straciło na jakości.
                          • czekolada72 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 10:31
                            astrum-on-line napisała:

> Ja rozpuszczam w ciepłym mleku lub wodzie (w niewielkiej ilości). Potem zalewam
                            > większą mlekiem. Nie gotuję kakao.
                            A ja nie pytalam o gotowanie, tylko o przyrzadzanie z WYLACZNIE cieplego/letniego mleka; kakao nie-instant
                            • astrum-on-line Re: Kawa 3w1 06.11.12, 14:53
                              No przecież napisałam, że się da. Wsypujesz do kubka kakao (ile potrzebujesz), zalewasz odrobiną ciepłego mleka, mieszasz, zaraz się z tego zrobi jednolita masa i dolewasz mleka do pełna. Można od rozrobić z cukrem.
                        • joanna100-19 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 10:11
                          Joanno, naprawde rozpuszczasz "prawdziwe", "naturalne" kakao, mp Wa-el czy Wed-
                          > l w cieplym mleku? bez zagotowania???

Odpowiadam, że taksmile, ale tylko dlatego, że moja córka jest uzależniona od kakao i zanim poszła do przedszkola i była ze mną w domu piła je kilka razy dziennie. Zwariowałabym gdybym miała je za każdym razem gotowaćsmile Tylko nie kupuje podanych przez Ciebie marek, tylko zwykłe kakao w netto, bo mam pod nosem. Kupuję też nesquika ale czasem nie ma na półce wtedy biorę zwykłe kakao.
                          • czekolada72 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 10:29
                            Niewazne marki - chodzi o sypki ciemnobrazowy proszek, ktory ja rozprowadzam w odrobinie zimnego mlejka i zalewam goracym.
                            Chyba zaczne prowadzic experymenty, bo jeszcze w zyciu!!! nie udalo mi sie sporzadzic z takiego proszku zjadliwego napoju w letnim, cieplym mleku....
                            • joanna100-19 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 13:01
                              Faktem jest, że naturalne kakako gorzej się rozpuszcza w ciepłym mleku, ale wystarczy je bardzo dobrze wymieszać, co ja czynię w bidonie do napojów, w którym moja córka pije kakao. zatykam wszelkie otwory i wstrząsam-bidon pełni rolę shakera. Mnie się udaje wymieszać kakao nie instant. Chociaż lepiej jest rupsuścić je w odrobinie gorącej wody i potem dodać mleko.
                          • linn_linn Re: Kawa 3w1 06.11.12, 14:54
                            Kakao powoduje zaparcia, wiec lepiej sie nie uzalezniac.
                            • astrum-on-line Re: Kawa 3w1 06.11.12, 14:58
                              Umiar jest potrzebny we wszystkimsmile
                • pinos Re: Kawa 3w1 05.11.12, 15:47
                  kiedyś było bardzo fajne Decomorreno Express, nie wiem, czy jeszcze je można kupić...
                  • czekolada72 Re: Kawa 3w1 06.11.12, 08:12
                    Ja przez cale lata dziecinstwa Malej mialam i kakao zwykle, >prawdziwe< i nestle w zoltych >prostokatnych< pudelkach - nie wiem czy obecnie sa produkowane nadal, ale bylo ok1 Kakao znaczy sie, acz same pudelka do dzis mi sluza w szafce jako pojemniki na poszczegolne rodzaje budyni, kisieli, proszku do pieczenia itd
    • joanna100-19 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 13:11
      Dla osób, które codziennie kupują kawę 3in1 pomysł na pewno się przyda. Ale co wszyscy mają z tym brązowym cukrem, Daliśmy się omamić producentom, którzy pod otoczką "zdrowego jedzenia" zabarwiają cukier karmelem i sprzedają do 3 razy drożej od białego. Świetny interes!Cukier to cukier-nawet jeśli brązowy czy fioletowy trzeba go ograniczać smile
      • asiaiwona_1 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 13:51
        ja pijam właśnie nescafe 3 w 1. Jak dla mnie idealna proporcja "kawy", mleka i cukru. jak robię sobie sama kawę to nigdy nie udaje mi się trafić idealnie z ilością melka i cukru.
        A pomysł na zrobienie samodzielnie takiej mieszanki jak dla mnie bez sensu. Nigdy nie wymieszasz tego tak dobrze by za każdym razem nabierając łyżeczką porcję mieć tą samą ilość kawy mleka i cukru.
      • emkaska Re: Kawa 3w1 05.11.12, 15:48
        wydaje mi się, że brązowym cukrem nazywa się cukier trzcinowy, w odróżnieniu od cukru białego z buraka.
        • joko5 Re: Kawa 3w1 05.11.12, 19:55
          Cukier trzcinowy to cukier trzcinowy a brązowy to brązowy. Brązowy jest tak samo szkodliwy jak zwykły biały. Tu do poczytania:badania.net/cukier-brazowe-nieporozumienie/
          • iberka Re: Kawa 3w1 05.11.12, 20:00
            dokładnie tak: cukier brązowy to wcześniejsze stadium cukru białego, tak samo kaloryczny etc tylko wygląda zdrowiej. to jak ciemne pieczywo, które jest ciemne, bo ma słód w składzie

iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka