Dodaj do ulubionych

Rachunki za gaz

12.02.13, 13:35
Interesuje mnie ile płacicie za gaz ?
Ale gaz tylko w kuchence gazowej. Czyli bez podgrzewania wody, bez ogrzewania, itp. Tylko za gotowanie na gazie.
Ja płacę miesięcznie ryczałt 6 zł/osobę, czyli miesięcznie wychodzi mi 24 zł. I nie wiem, czy to dużo, czy mało?
Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 13:56
      też płacę w ryczałcie podobnie jak Ty (ok. 7,50 zł/osobę), płacę to Spółdzielni i niczym się nie przejmuje. moim zdaniem to jest tanio, no na pewno drogo nie jest; Sp-nia ma podpisaną umowę z gazownią i wychodzi taniej, bo odpadają koszty umów indywidualnych (minus jest taki, że jest mniejsza motywacja do oszczędzania i np. szalony sąsiad może i Tobie podbić rachunek za rok, bo Wasze zużycie się rozkłada kosztowo po sąsiadach).

a bliska mi osoba w mieszkaniu ma licznik gazowy i ma podpisaną umowę bezpośrednio z gazownią
      • anika_ic Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 16:51
        Płacicie bardzo mało. Ja mam swój licznik i samych opłat stałych jest ponad 30 zł. Miesięcznie płacę 56 zł (zaliczkowo), a w sierpniu będzie rozliczenie wg licznika. Ostatnio miałam niedopłatę (ponad 93 zł za rok rozliczeniowy). Bardzo drogi jest ten gaz (używam go tylko do gotowania i pieczenia)
        • araceli Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 16:55
          anika_ic napisał:
          > Płacicie bardzo mało. Ja mam swój licznik i samych opłat stałych jest ponad 30zł.

A jaka to taryfa bo wydaje mi się, że w przypadku odbiorców indywidualnych nieogrzewających gazem jest to niemożliwe. Częsty błędem jest traktowanie jedynie opłaty za gaz jako zmiennej podczas gdy opłata za przesył też częściowo zależy od zużycia (na fakturze są dwie opłaty stałe i dwie zmienne).
          • anika_ic Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:00
            opłata abonamentowa 10,58
            opłata sieciowa stała 10,70
            opłata sieciowa zmienna 9,75 (za 15 m3 gazu)
            umowa z PGNiG
            grupa taryfowa W-1.1 cokolwiek to znaczy...
            Czy da się z tym coś zrobić, żeby było taniej??
            • araceli Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:03
              anika_ic napisał:
              > opłata abonamentowa 10,58
              > opłata sieciowa stała 10,70

Czyli stała to 21,28 nie ponad 30 wink

Czy da się coś z tym zrobić? Jedynie zamienić kuchenkę na indukcję i zrezygnować z gazu, choć do spora inwestycja.
              • anika_ic Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:06
                Czyli opłata zmienna, to taka zakamuflowana druga część ceny metra gazu... ? uncertain
                • araceli Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:10
                  anika_ic napisał:
                  > Czyli opłata zmienna, to taka zakamuflowana druga część ceny metra gazu... ? :-

Żadna zakamuflowana. Gaz kupujesz od jednej firmy a przesyła Ci ją inna. Dlatego masz osobno:
                  - opłatę abonamentową/stałą (za gaz i przesył)
                  - opłatę za zużycie/zmienną (za gaz i za przesył)

Sprzedawcę gazu możesz sobie wybrać, natomiast dostarczyć Ci go może jedynie firma, która jest operatorem sieci gazowej, do której jesteś podłączona.
              • nvv Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 22:57
                Z tą rezygnacją z gazu to już trzeba by policzyć (no chyba, że ktoś nie chcę gazu też z innych powodów niż tylko ekonomia), bo gotowanie na prądzie (nawet na indukcji) wychodzi drożej niż na gazie (jeśli liczymy tylko energię bez opłat stałych)
            • araceli Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:07
              anika_ic napisał:
              > opłata abonamentowa 10,58
              > opłata sieciowa stała 10,70

I tak w ogóle to jest za 2 miesiące wink
              • anika_ic Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:12
                Ooooo, to Ty mię oczy otworzyył! Rachunki płaci mąż i utrzymywał mnie w przeświadczeniu, że to opłata miesięczna. Miałam wyrzuty sumienia, że tyle piekę.
                Teraz przejrzałam na oczy big_grin . Dzięki za wyjaśnienia, od razu mi lżej smile
    • johana75 Re: Rachunki za gaz 12.02.13, 17:28
      Jesli chodzi o gaz to latem płaciłam ok 50 zł za miesiąc. Gotujemy na gazie i ogrzewamy nią wodę do kapieli, czajnik mam na gaz. Rodzina 2+1
    • rzmija Re: Rachunki za gaz 13.02.13, 10:59
      U nas rachunki za gaz to średnio 38 zł co 2 miesiące, czyli 19zł/m-c. Na gaz tylko kuchenka, piekarnik czy czajnik już na prąd.
      • julka-4 Re: Rachunki za gaz 13.02.13, 11:08
        80 zł na dwa miesiące.Tylko kuchenka i piekarnik.(3 osoby w domu).
    • joana.mz Re: Rachunki za gaz 13.02.13, 12:35
      Nie mam gazu "z rury". Gotujemy na gazie z butli i tylko do tego jest on używany. Płacę niecałe 60zł za butlę, kupuję ją raz na 2-3 miesiące.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka