Dodaj do ulubionych

tabletki do zmywarki- jakie używacie ?

14.03.14, 11:50
Jakie tabletki do zmywarki polecacie i używacie ? Chodzi o dobrej jakości tabletki, a nie o ich cenę, bo dla mnie oszczędnością będzie wrzucić jedną tabletkę do zmywarki i mieć spokój niż potem oglądać nierozpuszczoną tabletkę i nieumyte naczynia. Proszę o polecenie. Czytałam posty na forum, ale są stare...
Obserwuj wątek
    • ann_czy Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 12:21
      często winę za nierozpuszczone tabletki ponoszą zmywarki. ja używam bardzo różnych teraz mam domol eco coś tam, jak dla mnie super i nie trzeba wyjmować z folii, sama się rozpuszcza w zmywarce.
      • johana75 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 12:37
        Ja stosuje proszek.Zawsze się rozpuści nawet na krótkim programie.
        Jak nie zależy ci na cenie to stosuj Somat,ja stosuje Akuta z Aldi
        Domol z Rossmana jest też ok.Ogólnie każdystosowanyprze mnie
        proszek wszystko mi domył. Stosuje taki jaki mi pasuje zapachowo, wolę
        aby nie pachniał intensywnie.
        • katarzynka791 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 12:54
          Ja stosuję tylko Somat albo Finish. W zależności od promocji kupuję jedno lub drugie. Tabletki all in one. Ostatnio kupiony somat w netto opakowanie XXL tabletka za 45 groszy wyszła. Nie mam porównania do innych.
          Możecie przy okazji podać koszt tabletki w przypadku Waszych środków?
          • alpepe Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 13:20
            kosztu podać nie mogę, ale ten finish to mi się w zmywarce nagminnie nie rozpuszczał, a co ciekawe, do zmywarki były dołączone próbki.
            • homesweethome1 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 01.05.14, 13:45
              Może nie włączałaś funkcji "tabletka" w zmywarce i program był za krótki.
              Jak się używa tabletek, to trzeba włączac odpowiednią funkcję, program się wydłuża i jest ok. Na zwykłym programie, mogą sieę nie rozpuscic.

alpepe napisała:

> kosztu podać nie mogę, ale ten finish to mi się w zmywarce nagminnie nie rozpus
              > zczał, a co ciekawe, do zmywarki były dołączone próbki.
          • johana75 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 20:35
            18 gr. za 1 mycie. To koszt mojego proszku z Aldi
    • mocno.zdziwiona Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 13:24
      Ja też stosuję proszek. Jakiś bezmarkowy z hipermarketu E.Leclerc. Bardzo dobrze się sprawdza i jest mega wydajny (2,5 kg) - mam go od ponad roku (wstawiam zmywarkę co 2-3 dni) i jeszcze sporo zostało. Kosztował jakieś bardzo małe pieniądze, dlatego kupiłam na próbę.
      Tabletki nie zawsze mi domywają, wolę ten proszek.
    • wuika Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 13:39
      Ostatnio kupiłam firmówki z reala - koszt to 24 albo 25zł za 80 tabletek, czyli tanio.
      Jak mi się nie rozpuszczała tabletka (nie w przypadku tych konkretnych, tylko na początku zmywarkowej przygody smile ), to była to wina:
      - moja, bo źle zapakowałam talerze - dałam duże zaraz przy miejscu, gdzie otwiera się kieszonka z tabletką, więc się nie otwiera wystarczająco szeroko, żeby tabletka wypadła, zostawało potem np. 1/2 tabletki przyklejone do kieszonki, ale! naczynia były umyte suspicious,
      - zbyt krótkiego programu i temperatury - jak masz puszczać na 20 minut, to w ogóle nie warto, ani nic się nie rozpuści, ani dobrze nie umyje.
      • mama_ditte Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 13:47
        ja od dość długiego czasu uzywam Fairy all in one kupowanego w paczkach dla profesjonalistów tak zwanych pakowane po 120 szt za około 56 zł,jestem bardzo zadowolona ale Fairy nie nadają się do krótkich cykli nawet na opakowaniu napisane że nie do programów krótszych niż 45 min ,ja używam długich wiec mi to nie przeszkadzaa koszt jednostkowy za mycie wychodzi 0,46PLN
    • mama_dorota Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 14:12
      Najtańsze w5 z lidla i wszystko jest ok.
    • hela_mela Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 14:28
      W promocji kupiłam finish, fairy i biedronkowe. Wszystkie z tych są słabe może fairy troszkę lepsze od pozostałych.
      Przy zakupie zmywarki dostałam somat 40 i te były rewelacyjne. Teraz używam płyn do zmywania w zmywarkach somat i on jest najlepszy.

Jeżeli zmywasz rzadko ale w wysokich temperaturach to nie ma znaczenia jakie tabletki użyjesz.
      Jeżeli w najkrótszym programie to polecam płyn do zmywarek somat. Ten płyn polecił mi kolega i dlatego się o nim dowiedziałam i zaczęłam używać. Tabletki są dobre ale przy wysokich temperaturach.
      Teraz już nie kupuje tabletek w promocji mam pół opakowania finish, pół opakowania biedronkowych i 1.5 opakowania fairy. Jak te zapasy mi się skończą to będę polować na tabletki somat.
      • martini-7 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 14:47
        Ja mam zmywarkę w sumie od niedawna mam zmywarkę i póki co używałam finish i bodaj somat... na początku myły potem się nie rozpuszczały a naczynia wyglądały jakby ktoś je brudną wodą mył, okazało się, że wina moja bo, uwierzyłam tym co mi powiedzieli, że przy tab all in one nie trzeba soli ani nic, a to bzdura, teraz jak mam sól i nabłyszczacz to na każdym programie się rozpuszczają, a jak mi się skończą to zamierzam przetestować W5 z lidla, ponoć są niedrogie i bardzo dobre smile
        • sno_oki Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 15:55
          To jestem zdziwiona, bo ja po to chce używać tabletek by nie musieć nic innego kupować tongue_out Jeżeli chodzi o mycie to raczej krótkich cykli nie będę używała tylko te ,,normalne" co codziennego mycia smile
          • martini-7 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 17:25
            nie ma czegoś takiego widać jak super tabletki, no chyba, że moja zmywarka jakaś nie takaś, tak czy owak po dodaniu soli i nabłyszczacza tabletki spisują się tongue_out więc zastanawiam się czy jest sens kupowania jakiś wypasionych tabletek, skończą mi się te to będę testować tańsze i sądzę, że efekt będzie ten sam
      • mama_dorota Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 16:19
        Fakt. Zmywam niemal zawsze w 65 stopniach.
    • iwoniaw Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 17:30
      Ja kupuję te, które akurat są w promocji. Zdarzyło mi się, owszem, że tabletka się nie rozpuściła i naczynia były nieumyte, ale - jak ktoś napisał wyżej - to była wina źle ułożonych naczyń, które blokowały klapkę od kieszonki na tabletkę i ta nie miała możliwości wypaść i się rozpuścić.
      Obecnie mam jakąś megapakę Ludwika, wcześniej xxl pudło Somat, jak z markowych nic nie jest na promocji, przeważnie używam w5 z lidla lub glosimy z biedronki. Różnic w myciu na oko stwierdzić nie potrafię.
    • kuzkov Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 18:14
      Kupuję tabletki tylko z promocji i staram się nie zapłacić więcej niż 50 groszy za sztukę. Używałam Finish All in One i Quantum, Somat Gold i jeszcze jakieś inne, W5 z lidla, Domol z Rossmanna, Akutę z Aldiego. I nie widzę żadnej różnicy w jakości zmywania między tymi tabletkami. Zawsze do końca się rozpuszczają, a jeśli zdarzy się niedomycie jakiegoś naczynia, to tylko przez zbyt mocne napełnienie zmywarki naczyniami.
      Myślę, że ważne jest używanie soli, choć jak czytam, niektórzy się przed tym bronią. Ja używam i soli i nabłyszczacza. Sól kupuję najtańszą, np. dziś kupiłam 2 kg w Biedronce za 4,99 zł, wystarczy pewnie na kilka miesięcy. Nabłyszczacz to Akuta z Aldiego.
      Poza tym zawsze zmywam na najdłuższym programie - u mnie to 3 godziny. Zmierzyłam pobór energii przez zmywarkę i wyszło, że ten najdłuższy jest najbardziej ekonomiczny, zresztą ma w nazwie Ecosmile.
    • aga_mama_zosi Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 14.03.14, 18:28
      Ja używam kostek Glosima z Biedronki (100 szt. za około 20 zł).
      Zmywarka chodzi min 2x dziennie, zazwyczaj program krótki i wszystko się domywa. Używam pół kostki na jedno mycie.
      Za to szwagierka ma nową zmywarkę, używa drogich kostek Finish i bardzo często ma brudne naczynia po krótkim programie. Może to kwestia twardości wody?
      --
      • mamuska25 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 15.03.14, 14:58
        U nas woda bardzo twarda, soli dosypuję dość często, zamiast nabłyszczacza dodaje ocet, zamiast środków zapachowych skórka od cytryny...
        Tabletki 'byle jakie" dla mnie te wszystkie "wypasione" są nic nie warte. Kilkakrotnie zdarzyło mi się myć bez tabletki, bo akurat nie miałam i nie widziałam żadnej różnicy w myciu.
        Gdybym jednak myła bez soli, wszystko będzie be...
        Najwidoczniej całą robotę odwala sól wink
        Zawsze korzystam z programu eco- 3 godz.
        • ashleenc Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 15.03.14, 18:13
          Kiedyś też zapomniałam włożyć tabletkę,a naczynia były ślicznie umyte.
          Sól zużywam szybko, bo mamy 4 stopień twardości wody.
          Z tabletek testowałam: finisch, somat, w5, ludwik, fairy, tesco, domol i nie widzę różnicy między nimi (myję na krótkich programach 40 min. 40 stopni)
          Najlepiej sprawdza mi się proszek domol
          zmywarka Bosh
          • ashleenc Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 15.03.14, 18:15
            Sól kupiłam w markecie budowlanym.
            Nazywa się sól do zmiękczania wody- za 25 kilo 25 złotych, mam ją od roku i pewnie starczy jeszcze na rok. Myję raz dziennie.
            • zezol23 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 17.03.14, 19:30
              sól w zmywarce nie ma za zadanie zmiękczać wodę, tylko chronić układ jonizujący, dlatego ZAWSZE powinna być używana, nie zależnie od opcji tabletek
          • homesweethome1 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 01.05.14, 13:42
            Mi się Domol nie sprawdził (tabletki). Nie domywa, zostają smugi, zmywarka nie pachnie po zmywaniu ładnie. Wcześniej miałem Finish, oraz W5 z Lidla, i je bardzo polecam.
            Domol 3w1 niestety odpada... A szkoda, bo w dobrej cenie.

ashleenc napisała:

> Kiedyś też zapomniałam włożyć tabletkę,a naczynia były ślicznie umyte.
            > Sól zużywam szybko, bo mamy 4 stopień twardości wody.
            > Z tabletek testowałam: finisch, somat, w5, ludwik, fairy, tesco, domol i nie wi
            > dzę różnicy między nimi (myję na krótkich programach 40 min. 40 stopni)
            > Najlepiej sprawdza mi się proszek domol
            > zmywarka Bosh
    • malinkowa81 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 15.03.14, 19:46
      Ja od niedawna używam FAIRY platinum i jest nieporównywalnie lepszy od innych, moim zdaniem - nie jest najtańszy, ale spokojnie wrzucam wszystkie zaschnięte nawet brudne rzeczy i się nie martwię czy się wszystko zmyje, bo zawsze jest w 100% czyste. Myję normalnym programem w 55 stopniach. Wcześniej używałam tabletek z Lidla i tabletek SOMAT, ale często musiałam potem doczyszczać ręcznie różne naczynia.. stąd też pewnie taki zachwyt fairy przy których ten problem całkowicie odpada. smile
      • jasmin80 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 15.03.14, 21:31
        Kupuję takie, jakie są najtańsze.
        Ostatnio kupilam niemieckie tabletki na all, wyszły mnie po 0,34 zł za sztukę a są ok.
    • jagoda_pl Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 16.03.14, 11:25
      Nie mam dużego doświadczenia ze zmywarkami, ale odnoszę wrażenie, że więcej zależy właśnie od nich niż od środków myjących. W domu mam nowego Boscha, myję najczęściej w 35 stopniach (program ok. 40 min.) z dodatkiem najtańszych tabletek/proszku i jest OK. W pracy mamy zmywarkę Ikea, ustawiamy program 60 stopni, 1h mycia i mimo tabletek Finish all in one kubki są niedomyte.

Stosuję osobno sól (Domol, Lidl, Kaufland, Tesco) i nabłyszczacz (Domol). Używałam zwykłych tabletek Finish Classic i W5 z Lidla (także przekrojone na pół - efekt ten sam), a jakiś czas temu przerzuciłam się na proszki - miałam Domol, teraz kauflandowy i jest wszystko super.

• ashleenc Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 17.03.14, 12:50
        bardzo prawdopodobne, że mamy podobną zmywarkę
      • mamaalana1 Somat n/t 17.03.14, 14:44
      • korelia72 Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 18.03.14, 08:33
        czy proszki o których piszecie - akuta, domol, coś z kauflanda są w stałej ofercie? polowałam ostatnio na akutę w aldim i już nie wiem czy ten mój jest tak kiepsko zaopatrzony czy to czasowe oferty? (zaglądam tam tylko po marcepany i ten nieszczęsny proszek smile)
        • jagoda_pl Re: tabletki do zmywarki- jakie używacie ? 18.03.14, 18:26
          Domol na pewno jest w stałej ofercie Rossmanna (nawet bywają na niego promocje), tak samo proszek z Kauflanda o oryginalnej nazwie "Dishwashing powder for dishwashers " wink
    • emila.dudek Re: wszystkie z promocji 18.03.14, 13:06
      jeszcze na żadnych się nie zawiodłam, teraz mam proszek z Lidla z DE - na razie testuję.
      • korelia72 Re: wszystkie z promocji 19.03.14, 09:21
        dzięki dziewczyny, już wiem że proszek akuta jest tylko raz po raz w gazetce, zahaczę w takim razie o rossmana (kaufland jest u nas jeden i dokładnie na przeciwnym końcu mojego sporego miasta)
    • gochalodz Ludwik 29.03.14, 00:16
      Ludwik Classic to fajne tabletki,bo nawet na krótkim programie nie ma z nimi kłopotu. W necie można kupić tanio ok 50gr.
      • hugo43 Re: Ludwik 29.03.14, 04:54
        w makro jest teraz promocja fairy.3 za 2,all in one sa po 50szt po 40 pln,czyli za 80pln mamy 150 kapsulek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka