Dodaj do ulubionych

JEDZENIOWE KITY

08.02.15, 14:41
zakladam taki watek, jesli juz byl gdzies wczesniej to podepinijcie, wczoraj w lidlu kupilam "leczo" i choc zazwyczaj z ich jakosci jestem strasznie zadowolona tak leczo w sloiku jest straszne, sam przecier pomidorowy i marynowana papryka + ocet z niej, ciezko doprawic, zjesc z czymkolwiek, nie polecam sad
Obserwuj wątek
    • anirat Re: JEDZENIOWE KITY 08.02.15, 14:47
      wędzona makrela z biedronki, nie do zjedzenia sad
      • only_marcopol Re: JEDZENIOWE KITY 08.02.15, 15:55
        wszelkie gotowce to kity - sama chemia
      • kraina_lesnych_ludkow Re: JEDZENIOWE KITY 10.02.15, 18:55

> wędzona makrela z biedronki, nie do zjedzenia sad

kupiłam wczorajsad jeszcze nie otworzyłam
        • guderianka Re: JEDZENIOWE KITY 12.02.15, 16:23
          a mi smakuje, raz trafiła mi się lekko tłustawa- poza tym ok
          • kraina_lesnych_ludkow Re: JEDZENIOWE KITY 13.02.15, 14:33
            właśnie jadłam te makrelę - naprawdę ze smakiem. Ja mam z posypką.
            • d.d.00 Re: JEDZENIOWE KITY 21.02.15, 08:50
              Ja tą makręle robię z jajkiem, cebulką i ogórkiem korniszonym. Miodzio!
      • saczek1 Re: JEDZENIOWE KITY 21.02.15, 19:48
        Też się trochę dziwię, bo już kilka razy kupowałem tam makrelę i była ok. Może akurat taką sztukę trafiłaś.
    • toskania1978 Re: JEDZENIOWE KITY 08.02.15, 17:01
      Po zachwytach koleżanki nabyłam w lidlu zasmaźane buraczki i zasmazana marchewke(takie w słoikach). W buraczkach była butelka octu w marchewce nie mam pojęcia co było. Na samą myśl robi mi się niedobrze. Nie polecam. Wiecej nie kupię. Piszę z komórki, więc wybaczciesmile
      • beatrix_75 Toskania 11.02.15, 20:32
        jesli chodzi o buraczki polecam z LIdla , ale te gotowane w calosci , pakowane hermetycznie .
        Odcinasz tylko te koncówki ,ścierasz i zasmażasz sobie sama , dla mnie pycha ,moge je polecić z czystym sumieniem wink
        • toskania1978 Re: Toskania 14.02.15, 12:05
          Beatrix, dziękuję próbowałam, są naprawdę dobre. Nawet barszczyk na nich zrobiłam. W dodatku niesamowita wygoda. Wystarczy obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka.
          • agni71 Re: Toskania 14.02.15, 14:40
            a umyć buraczki, włozyć do garnka, zalać wodą i poczekac aż się ugotują, to aż tak wiele więcej roboty? Mozna ugotowac wieczorem na drugi dzień i wtedy dopiero obrac i przyrządzić.
            • toskania1978 Re: Toskania 18.02.15, 18:24
              Wiesz, może trudno w to uwierzyć ale jak jesteś naprawdę późno w domu to ciężko znaleźć tę godzinę by się jeszcze bawić w gotowanie buraków. W weekendy bywa że gotuję na parze, ale w tygodniu nie mam na to czasu. Obiad musi być szybko. A te z Lidla są super.
              • only_marcopol Re: Toskania 18.02.15, 19:56
                a jaki mają skład ?? jak buraki 100 % to nie mam zastrzeżeń, ale pewnie są konserwanty i eciki.
                Toskania ja tez jestem póżno w domu i buraczki wieksząilosc robie dzien wczesniej dodaję cebulki i na drugi dzien odgrzewam - rewelacyjne
                • beatrix_75 Re: Toskania 21.02.15, 16:39
                  no są 100 % ,gotowane i pakowane hermetycznie .Nie ma dodatków , np soli , dlatego mozna je doprawic wg swojego uznania
                  Toskania - nie ma za co wink , ja je zawsze polecam , bo są warte , a leża sobie tak smętnie pośród innych warzywek ,nie są wyeksponowane , dlatego ludzie nie wiedzą.
                  Barszczyk na nich jest super ! big_grin
                  • only_marcopol Re: Toskania 24.02.15, 19:16
                    az sprawdze ale jesli tak to super smile
                    • cotti Re: Toskania 24.03.15, 11:23
                      Lepiej upiec buraczki - przynajmniej nie ma straty soku do wody, smak barszczu jest bardziej wyrazisty aniżeli z tych gotowanych wcześniej.
    • scarlett74 Re: JEDZENIOWE KITY 09.02.15, 22:12
      ostatnio kawa jacob kronung- nie do wypicia,sama gorycz.
      • a-neetka Re: JEDZENIOWE KITY 10.02.15, 19:22
        zgadzam się z tą opinią! myślałam,ze smak mi się zmienił.
        • a-neetka Re: JEDZENIOWE KITY 10.02.15, 19:25
          za szybko enter wink
          dzisiejsze sajgonki z Lidla były najokropniejsze ze wszystkich gotowych jakie jadłam.nie spodziewałam się szału ale ....dla mnie masakra te sajgonkicrying
          • anirat Re: JEDZENIOWE KITY 10.02.15, 20:18
            Kupowałam już wiele razy paprykę konserwową w Biedronce, ale ostatnia była niedobra.
            • joanna100-19 Re: JEDZENIOWE KITY 11.02.15, 17:08
              Przekonałam się, że niemal wszystkie produkty "słoiczkowe" są z reguły niejadalne, octowe, niesmaczne. Mam tu na myśli paprykę, ogórki, leczo, klopsy, gołąki marchew itp. Jedyne co mi podchodzi to zielone oliwki, choć nie wiem, ja smakują domowe, także nie mogę porównać. Podchodzą mi także buraczki tarte z netto. Na wszytko inne mówię ble, choć czasem sytuacja nas zmusza do zakupu, na przykład sałatki.
              • asfo Re: JEDZENIOWE KITY 13.02.15, 01:12
                A jakich firm te rzeczy kupujesz? Mam na myśli ogórki i paprykę.
                • joanna100-19 Re: JEDZENIOWE KITY 22.02.15, 09:50
                  asfo napisała:

> A jakich firm te rzeczy kupujesz? Mam na myśli ogórki i paprykę.

asfo, jesli mogę i mam z czego to sama robię przetwory, ale tylko ze "swoiskich warzyw", bo kupować i robić to się już całkiem nie opłaca. A tak to liczę na dary od Mamy, Cioci, Teściowej. Bez papryki mogę przeżyć, bo i tak wolę świeżą. Zdarza się, że potrzebujmy ogórków na przykład do jakieś sałatki czy jajek w majonezie, które robi mój mąż. Jak nie mamy, to oczywiście kupujemy z wielkim bólem. smile
                  • asfo Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 14:31
                    Pojmuję. Sądziłam, że masz jakieś doświadczenie w kwestii niesmacznych kupnych przetworów i możesz odradzić jakieś konkretne ich rodzaje. Niestety nikt z rodziny nie daje mi słoików z ogórkami. ;-/
                    • toskania1978 Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 19:04
                      Asfo, ja też najbardziej lubię słoiki z ogórkami od teściowej Ale jak ich nie ma kupuję ogórki konserwowe w Lidlu chira lub w biedronce chyba ze spiżarni (takie tanie). Nie mogę się przyczepić są ok. Paprykę Też kiedyś kupowałam i była ok. Może się popsuli - dawno nie kupowałam.
          • cornerek Re: JEDZENIOWE KITY 14.02.15, 09:31
            Kiedyś sobie postanowiłem - nigdy w życiu gotowych dań ze słoika z Lidla. Kupiłem kilka razy i za każdym razem było to wstrętne. Niezależnie co to było, było kwaśne i octowe.
            • saczek1 Re: JEDZENIOWE KITY 21.02.15, 19:52
              Ja też generalnie siępilnuję żeby nie kupować gotowców tylko samemu przygotowywać. Niestety nie wszystko się da samemu zrobić w domu uncertain
    • iwona402 Re: JEDZENIOWE KITY 10.02.15, 22:52
      Wczoraj na obiad mój mąż zaserwował właśnie to nieszczęsne leczo z Lidla. Faktycznie jest zupełnie niezjadliwe. Chłop się starał jak mógł, dodał sporo domowej dyni ze słoika ( bez octu), ale i tak czuć było sam ocet. Zjadłam, aby mu nie robić przykrości, ale sam stwierdził, że już nigdy nie kupi takiego paskudztwa. Niezmiernie rzadko kupujemy gotowe dania, ale wczoraj mąż wrócił z pracy później niż zwykle i chciał abym po pracy zjadła coś ciepłego.
      • asfo Re: JEDZENIOWE KITY 13.02.15, 01:16
        Leczo Hortex jest natomiast dobre. Ale to są surowe mrożone warzywa, bez przypraw, więc nie ma czego schrzanić. Z czego się składał wyrób lidlowy?
    • kochamruskieileniwe Re: JEDZENIOWE KITY 11.02.15, 10:41
      majonez z Biedronki (zielone wieczko)
    • anirat Re: JEDZENIOWE KITY 11.02.15, 18:38
      Nie wiem co się dzieje, kiedyś kupowałam w słoikach paprykę, leczo, klopsy, gołąbki i to było jadalne, nie może jak domowe, ale jadalne, nawet smaczne, dziś wszystko jest bardzo kwaśne, bez smaku.
      • asfo Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 14:50
        anirat napisała:

> Nie wiem co się dzieje, kiedyś kupowałam w słoikach paprykę, leczo, klopsy, goł
        > ąbki i to było jadalne, nie może jak domowe, ale jadalne, nawet smaczne, dziś w
        > szystko jest bardzo kwaśne, bez smaku.

Jak ktoś nie ma pieniędzy może się żywić dłuższy czas produktami niskiej jakości i uważać je za smaczne. Jeśli stopa życiowa się podniesie i zacznie się jeść lepsze rzeczy, po czym trzeba wrócić na niszy poziom - powrót do kiełbasy podwawelskiej będzie bolesny. Nagle się okazuje, że przesolona, tłusta, ma chrząstki i ogólnie coś nie tak. Tak samo jak ktoś będąc studentem jadł pulpety ze słoika i było ok, ale później przyzwyczaił się do robionych w domu. No a poza tym firmy produkujące gotowe jedzenie nagminnie robią ludzi w konia, zastępując składniki które powinny w czymś normalnie występować tańszymi wynalazkami. I potem masz lody na bazie utwardzanego oleju i mleka w proszku, bo to tańsze niż śmietanka.
    • beatrix_75 Re: JEDZENIOWE KITY 11.02.15, 20:34
      buraczki tarte -wiórki ( w woreczku ) z Biedronki , a fe .
      • only_marcopol Re: JEDZENIOWE KITY 18.02.15, 20:02
        Wszystko co gotowe to jeden wielki Shit - i taka prawda
        pomijając smak takie produkty to sama chemia - poczytajcie składy i nie kupujcie badziewia
        • asfo Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 14:36
          only_marcopol napisała:

> Wszystko co gotowe to jeden wielki Shit - i taka prawda
          > pomijając smak takie produkty to sama chemia - poczytajcie składy i nie kupujci
          > e badziewia

Niby tak, ale jakby wszystko robić samemu to człowiek by spędzał cały dzień w kuchni. Chleb, jogurt i kiszona kapusta to też przetworzone produkty, żeby mieć wszystko swoje trzeba by samodzielnie tłoczyć olej, mielić kaszę, marynować śledzie itd.
          • only_marcopol Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 17:40
            zgadza się - nie da się a moze raczej nie mamy czasu na robienie wszystkiego ale jednak takie proste "rzeczy" jak buraczki wolę robić sama bo wiem co jem wink
    • marianna1960 Re: JEDZENIOWE KITY 21.02.15, 06:50
      Kitem jest śmietana z Biedronki i z Piątnicy z dodatkiem mączki chleba świętojańskiego. Najlepsza śmietana jest z Lidla
      • likeadimond Re: JEDZENIOWE KITY 22.02.15, 10:40
        Na tę śmietanę z Biedronki , też się kiedyś nabrałam. Wyprodukowana była przez mleczarnię z Koła, ale zauważyłam, że Biedronka sprzedaje jednocześnie i w tym samym plastikowym kubeczku śmietanę z lokalnej mleczarni, bardzo smaczną, bez mączki i innych chemicznych dodatków. Dlatego warto dać szansę śmietanie z Biedry, pod warunkiem, że przeczyta się skład i skąd pochodzi.
        • madziulka1982 Re: JEDZENIOWE KITY 05.04.15, 07:43
          a ja polecam smietane z koła ale oryginalna a nie biedronkowa
    • mai-ra3 Re: JEDZENIOWE KITY 22.02.15, 18:25
      Kluski śląskie "U Jędrusia". Niesmaczne sad Kupiłam je na obiad żeby nie obierać ziamniaków, bo mi się nie chcialo i to był błąd. Klusek tych nie chcialy za bardzo jeść nawet moje dzieci, które normalnie uwielbiają śląskie. No nic, na drugi raz kupię sprawdzone np. z Admata.
      • labeg Re: JEDZENIOWE KITY 22.02.15, 18:58
        Kluski śląskie i pyzy, zwłaszcza mięsne to tylko z Nordisa. Pyz nie umiem zrobić ale lubię jeść, na robienie klusek śląskich nie mam czasu, choć je umiem zrobić.
        • beatrix_75 Re: JEDZENIOWE KITY 22.02.15, 19:15
          a ja nigdy jeszzce nie próbowałam gotowych sląskich ...żeby usprawnic pracę gotuje ziemniaki z samego rana i ugniatam , a potem ok.13.00 dodaję składniki i robię , gdybym miała obierać ,gotowac i czekac aż ostygną , to by mi sie nie chciało wink
          • only_marcopol Re: JEDZENIOWE KITY 24.02.15, 17:41
            Fajnie masz ja z samego rana szykuję się do pracy a o 13 jetem mniej wiecej w 2/3 mojego dnia pracy wink
            Dobrze ze kluchów nie lubie bo rzeczywiscie są pracochłonne
            • olewka100procent Re: JEDZENIOWE KITY 25.02.15, 13:03
              a ja buraczków gotowych z lidla nie polecam, nie ma porównania do świeżych. Mają taki gorzki posmak, a ze jestem teraz w ciazy i mam strasznie wyczulony węch i smak to mozecie mi zaufać, wyczuję kazdy shit w żarciu wink
              • beatrix_75 only_marcopol 26.02.15, 08:14
                litości ...ja pisałam o niedzielnym obiadku ! wink
                nie jemy kluchów na codzien :-p
    • coralin Re: JEDZENIOWE KITY 28.02.15, 13:13
      Czasem zastanawia mnie dlaczego zostaje mi aż tyle pieniędzy mimo kupowania niby drogich rzeczy. Dzięki wpisom w internecie już wiem. Dla mnie oczywistością jest kilka rodzajów pecorino, serów kozich, ale buraki kupuję po 70 groszy za kilogram i do głowy nie przyszłoby mi ich kupowanie w postaci półproduktu. Uprzedzając wpisy kolejne o braku czasu: uwielbiam sałatkę z buraków i często robię ją 3 dni. Jednego dnia gotuję buraki, drugiego kroję, trzeciego dodaję inne składniki. Reklamy wmówiły konieczność i oczywistość kupowania pewnych produktów jak mieszanki mrożone (większość w składzie to tanie ziemniaki i marchewka), fixy do potraw. W efekcie pisanie o ras el hanout (wystarczy na kilkanaście zastosowań) uchodzi za luksus, ale już kupowanie fixów na jeden raz jest oczywistością.
    • linn_linn Re: JEDZENIOWE KITY 24.03.15, 10:08
      Pomysl na Papirus w Polsce, Papiro we Wloszech. Pomysl nawet niezly, ale skladniki? Probowal ktos zrobic cos takiego w domu? Samemu? smile
      • linn_linn Re: JEDZENIOWE KITY 10.04.15, 20:54
        Metode papirusowa opisala wloska blogerka:
        blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/pollo-con-spezie-paprika-metodo-papiro/#
        Jesli sa zainteresowani, wstawie tlumaczenie. Metoda zreszta jest prosta, wiec moze nie jest to konieczne.
    • linn_linn Re: JEDZENIOWE KITY 01.07.15, 11:17
      wyborcza.pl/1,144310,18275273,Czule_slowka_Agnieszki_Kublik__FELIETON____Drugie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka