Dodaj do ulubionych

L-4 a weekend

17.03.15, 20:20
Znający się na rzeczy podpowiedzcie - BUDŻETÓWKA

Czy korzystniej wychodzi wziąć zwolnienie lekarskie od piątku do np piątku (zakładając ze pracuję pon - pt) czy lepiej wziąć w pt urlop a L-4 dopiero od poniedziałku. Na której opcji mniej stracę finansowo ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • korag100 Re: L-4 a weekend 17.03.15, 20:46
      l-4 zawsze obejmuje wszystkie dni ( nawet te, w których nie miałaś być w pracy). Zawsze L-4 obejmujące weekend jest korzystniejsze ponieważ zapłacą Ci za weekend. Co prawda L-4 to 80% pensji ale te obejmujące weekend obejmuje więcej dni a więc więcej kasy.
      Pozdrawiam
      • zoria_polunocznaja Re: L-4 a weekend 17.03.15, 21:06
        korag100 napisała:

> l-4 zawsze obejmuje wszystkie dni ( nawet te, w których nie miałaś być w pracy)
        > . Zawsze L-4 obejmujące weekend jest korzystniejsze ponieważ zapłacą Ci za week
        > end. Co prawda L-4 to 80% pensji ale te obejmujące weekend obejmuje więcej dni
        > a więc więcej kasy.
        > Pozdrawiam

Ale wtedy za weekend dostanie 80% kasy, zaś jeżeli weźmie w pt urlop i zwolnienie od poniedziałku, to weekend będzie liczony normalnie jako 100%.

Wg mnie autorka wątku mniej straci, jeżeli w pt weźmie urlop i zwolnienie od pn.
        • pani.jezowa Re: L-4 a weekend 17.03.15, 22:53
          Dokładnie tak.
      • tonik777 Re: L-4 a weekend 19.03.15, 10:00
        To żeś doradziła. Przy zwolnieniu za weekend otrzyma się tylko 80%, a normalnie byłoby 100%.
        A wracając do pytania autorki to trzeba odpowiedzieć sobie co ma dla Ciebie większą wartość: 60% dniówki (w sensie pensja dzielona przez liczbę dni kalendarzowych w miesiącu) czy dzień wolny. Bo sprawa wygląda tak, że biorąc L4 za piątek, sobotę i niedzielę otrzymasz za każdy z tych dni 80%, czyli 240%. A biorąc urlop będzie to 3 razy po 100%. Czyli 1 dzień urlopu przekłada się na 60% dniówki.
    • aankaa Re: L-4 a weekend 17.03.15, 21:26
      już we wtorek planujesz L4 ?
      budżetówka...Na której opcji mniej stracę finansowo
      • trypel Re: L-4 a weekend 17.03.15, 21:43
        no jako człowiek zorganizowany pewnie planuje chorobę na weekend. Bo przecież nie jest złodziejem i oszustem. Trzeba zakładać ze ludzie są uczciwi.
        • franula Re: L-4 a weekend 17.03.15, 22:03
          no cóżz zawsze mniej stracisz na urlopie (nic) niż na zwolnieniu (20% )
      • sunday1974 Re: L-4 a weekend 18.03.15, 19:40
        Tak planuję we wtorek. Bo jestem już chora, ale nie mogłam wziąć zwolnienia już od dziś sad Więc ledwo chodzę, ale chodzę
    • pani.jezowa Re: L-4 a weekend 17.03.15, 22:53
      Zwolnienie lekarskie warto wziąć tak, jak sugeruje lekarz.

Finansowo mniej stracisz jak weźmiesz od poniedziałku do piątku.
      • only_marcopol Re: L-4 a weekend 18.03.15, 19:44
        a ja powiem inaczej od soboty do niedzieli i wtedy stracisz najmniej wink za weekend nie jest płacone w pensji a w L4 tak tylko ze L4 od soboty moze byc nieco dziwne
        • chocolate_cake Re: L-4 a weekend 18.03.15, 22:23
          Jesteś pewna?
          Ja rzadko chodzę na zwolnienia ale nigdy nie brałam na weekend. Jeśli czułam się źle w piątek to jakoś starałam się przetrwać w pracy i brałam zwolnienie potem dopiero na poniedziałek i wtorek. Zawsze mi się wydawało że biorąc zwolnienie na weekend traci się. Ale ja biorę 3 dni kiedy mam dreszcze i gorączkę, wtedy nie da się wytrzymać w pracy ( w szkole).
        • pani.jezowa Re: L-4 a weekend 18.03.15, 22:34
          Nie jest tak. Jak zus zapłaci jej za 9 dni to forma za pozostałe 21/22 (zależnie od liści dni w miesiącu).

80% za zwolnienie + 20%, które przy zwolnieniu tracimy + to, co zapłaci firma musi się równać normalnemu wynagrodzeniu.
          • pani.jezowa Re: L-4 a weekend 18.03.15, 22:34
            * firma, nie forma.
    • oliolali Re: L-4 a weekend 18.03.15, 23:37
      Jeżeli jesteś wynagradzana stawką zasadniczą (nie godzinową) to za każdy nieprzepracowany dzień zwolnienia, niezależnie od tego czy to poniedziałek czy niedziela, masz potrącaną kwotę 1/30*wynagrodzenie miesięczne. Wypłata wynagrodzenia chorobowego to stawka za dzień ustalana ze "średniej" z poprzednich 12 miesięcy dzielonych przez 30, po odjęciu składek społecznych *80%. Przy wynagrodzeniu chorobowym od tej kwoty potrąca sie składkę zdrowotną i podatek, jeśli to jest już zasiłek to tylko podatek.
      W związku z czym przy stawce miesięcznej wynagrodzenia "bardziej opłaca się" zwolnienie z pominięciem łikendu jeśli w "średniej" jest niedużo składników zmiennych typu nadgodziny, prowizje,premie, w przeciwnym razie 80% stawki "średniej" może być większe niż 100% stawki za dzień z wynagrodzenia miesięcznego.
      • only_marcopol Re: L-4 a weekend 19.03.15, 19:40
        no własnie może dlatego - ze względu na premie i dodatki - księgowa - karowa w mojej byłej firmie powiedziała mi ze powinnam wziąć zwolnienie rowniez na weekend i zawsze tak mi sie bardziej opłacało aczkolwiek przez 8 lat byłam całe dwa razy big_grin - nie jestem do konca przekonana czy to przez premie ale tez nie zawsze wszystko jest czarne lub białe i pewnie zależy od sytuacji indywidualnej
    • pulcino3 Re: L-4 a weekend 19.03.15, 23:02
      Jeśli masz tylko etat, czy pensję zasadniczą to w sumie nie wiele stracisz biorąc L4 również za weekend. Odczuwalne jest to przy nadgodzinach. Ja w każdym bądź razie, nie jestem biegła w te klocki księgowe, ale przy łysym etacie nie wiele różniła mi się pensja, za to przy nadgodzinach była odczuwalna różnica i jak miałam dużo nadgodzin, to" choćby na noszach" ale zawsze do pracy starałam się iść suspicious
      • pulcino3 Re: L-4 a weekend 19.03.15, 23:05
        A jeszcze jedno, okresy chorobowe odlicza się od lat emerytalnych, więc kiedyś może ci tego weekendu zabraknąć do emerytury ( taki żarciksuspicious) , o ile dożyjemy oczywiście :p
        • czekolada72 Re: L-4 a weekend 20.03.15, 07:04
          pulcino3 napisała:

> A jeszcze jedno, okresy chorobowe odlicza się od lat emerytalnych, więc kiedyś
          > może ci tego weekendu zabraknąć do emerytury ( taki żarciksuspicious) , o ile dożyj
          > emy oczywiście :p
          >
          0, dobrze wiedziec smile
          • only_marcopol Re: L-4 a weekend 20.03.15, 12:08
            oo tez nie wiedziałam - czyli jednak na coś przyda sie moje chodzenie do pracy w ciąży do samiusieńkiego końca wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka