Dodaj do ulubionych

Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje

08.06.15, 14:57
Taki tygodniowy wyjazd jest oczywiście możliwy. Zakładając wyjazd własnym autem na gaz, niedrogie noclegi i częściowo własne a częściowo barowe wyżywienie, można spokojnie spędzić tydzień w górach czy nad morzem. Zakładając dla ułatwienia zamieszkanie w centrum Polski np. w Łodzi, wszędzie w Polsce można dojechać i wrócić za 300-400 zł., noclegi np. po 250 zł. za pokój, to razem 2100-2200, zostaje 2800 na siedmiodniowe wyżywienie i zwiedzanie dla 4 osób. Spokojnie wystarczy. Ale to taki zwykły pomysł, bez polotu - morze albo góry. Może ktoś ma bogatą wyobraźnię i podpowie jak i gdzie można spędzić tydzień wakacji? Może coś niebanalnego? Może wyjazd zagraniczny? A może zwiedzanie zamków w Polsce? Ten wątek ma być inspiracją też dla innych osób. Ja ze swojej strony, bez konkretów jeszcze, wpadłam właśnie na pomysł, aby zwiedzić Dolny Śląsk szlakiem zamków. Wydaje mi się to warte rozważenia. Codziennie 1-2 zamki, jakiś aquapark dla dwójki nastolatków, szwędanie się po okolicy. Taki pomysł.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 08.06.15, 15:05
      3 tyg temu byłem tydzień w Serbii na rowerze.
      Ceny wciąż sporo niższe niż u nas (obiad poza stolicą w okolicy 5 euro - 2 dania z piwem, sniadanie max 1 € burek + jogurt), noclegi od 10 € lub na dziko. Kupa do zwiedzania - stare monastyry, twierdze, winnice itd
      Warto pojechać do twierdzy w której zginał Zawisza Czarny, warto sie przejechac nad Dunajem, przepłynąc promem przez największą rzekę Europy,
      można to połączyć z Rumunią i Transylwanią.
      Autem z gazem spokojnie sie można zmiescic w zakładanym budzecie. I co sie zobaczy to Wasze
      • agnie-sia80 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 08.06.15, 18:18
        pole namiotowe nad Balatonem na Węgrzech. my byliśmy w czwórke na 10 dni i wydaliśmy ok 5tys
        • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 21:45
          Możesz podać kemping i miejscowość?
          • agnie-sia80 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 11.06.15, 09:54
            www.carinacamping.hu/pl-index.htm
            • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 12.06.15, 22:20
              Aaaaaa!!!!!!
              Dzięki wielkie!!!
              Akurat w tym rejonie Balatonu szukalam noclegu smile
      • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 08.06.15, 19:48
        Podobne ceny są również w Macedonii, gdzie można zrobić sobie bazę nad Jeziorem Ochrydzkim i zwiedzać do woli. Jest i woda, i góry, stare cerkwie i monastyry. Polecam, acz to trochę daleko smile
        • trypel Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 08.06.15, 19:53
          Sama Ochryda jest pięknym miastem. W zeszłym roku byliśmy w drodze do Albanii. Tam to dopiero tanio smile ale km robią swoje... I na tydzień to już tak kiepsko
          • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 08.06.15, 21:42
            Myślę, że w podanej kwocie dałoby się pojechać na trochę dłużej, niż tydzień, ale fakt, że odległość konkretna i nie każdemu pasuje spędzanie połowy wakacji w aucie wink
            W Albanii rzeczywiście tanizna, ale nie jest to kraj, który każdemu podejdzie smile
            • samawsnach Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 09.06.15, 21:33
              W PL 250 złotych za pokój to nie są tanie noclegi. Można zdecydowanie taniej w fajnych miejscach.
              • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 10:30
                Wiem, że 250 zł. za pokój to sporo, ale specjalnie podałam taką cenę, żeby można było wynająć za to pokój w sezonie, w każdym miejscu w Polsce. Zresztą ta cena może też dotyczyć noclegu gdzieś za granicą. Lepiej założyć więcej niż mniej i później mieć miłą niespodziankę.
                Podoba mi się koncepcja wyprawy do Serbii - nie tak daleko a już egzotycznie. Kiedyś zresztą chodził mi po głowie pomysł wycieczki wzdłuż Dunaju. Zresztą może nie dosłownie "wzdłuż", a odwiedzenie kilku miast przez które przepływa Dunaj.
                Odwiedzenie Ochrydy to super pomysł, ale na tygodniowy wakacje to za daleko.
                • trypel Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 10:46
                  Właśnie to robiłem. Kawałek szlaku wzdłuż Dunaju. Naprawdę jest co zwiedzić.
                  W razie czego w Belgradzie mam namiar na kawalerkę do 4 osób za 30 euro za dobę, ścisłe centrum 400 M od deptaka. Byłem tam już 3 x. Ale oczywiście ceny belgradzkie to reszta kraju x2.
                • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 12:30
                  Właściwie ten Dunaj to jest całkiem niezły pomysł - i da się to budżetowo ogarnąć. Zaczynasz w Bratysławie (nie jest to może najpiękniejsza stolica, ale jak dla mnie ma swój urok), potem Budapeszt z przyległościami (Szentendre, Ostrzyhom, Wyszehrad). W Budapeszcie można znaleźć fajne noclegi, ja w zeszłym roku w lipcu płaciłam 32,5 euro za mieszkanko dla 4 dorosłych osób w fajnej okolicy.
                  Potem koniecznie Nowy Sad, Belgrad i przełomem Dunaju (twierdze Smederevo, Golubac i fajne widokowo Żelazne Wrota) do Niszu. W Serbii warto też zakosztować prowincji, bo w bogatych miastach trudniej złapać ten bałkański klimat wink
                  • trypel Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 14:24
                    Można tez za Żelaznymi Wrotami pojechać w lewo i wrócić przez Rumunię. Tam obok jest Hunedoara. A to warto zobaczyć.
                    Ogólnie widzę ze nie tylko ja jestem wielbicielem Balkanow smile
                    • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 19:57
                      Fakt, ja robiłam osobno Serbię i Rumunię, więc nie jest dla mnie oczywiste, że można by to połączyć wink Hunedoara rzeczywiście fajna, choć lepiej zapamiętałam widoczne na przedmieściach cygańskie wille, niż sam zamek wink ale to dlatego, że go akurat remontowali.
                      I fakt, ja na Bałkanach serce zostawiłam wink
    • monika887 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 11:24
      A może Kotlina Kłodzka? W Bardzie apartament 40 zł/os/doba, na miejscu spływy pontonowe i b. dużo tras rowerowych i spacerowych, blisko (do 15 km) kopalnia złota w złotym stoku, krzywa wieża w ząbkowicach śl., zamek w Kamieńcu Zbk., forty w Srebrnej Górze, Kłodzko - twierdza i podziemna trasa turystyczna. Nieco dalej Góry Stołowe czy np. Sztolnie Walimskie, muzeum papieru w Dusznikach. Atrakcji dużo do wyboru, budżet na 7 dni raczej nie zostałby przekroczony.
      • lisia312 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 16:17
        Węgry, kemping przy kąpieliskach termalnych ( apartamenty lub bungalowy) ok. 200 zł nocleg z bezpłatnym wejściem na baseny ( dla 4 osób)
        • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 11.06.15, 08:49
          Możesz napisać jaką konkretnie miejscowość miałaś na myśli? Nigdy nie byłam na basenach termalnych na Węgrzech i chciałabym wiedzieć co polecasz.
          • hermenegilda78 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 13.06.15, 08:51
            Ja polecam Hajduszoboszlo. Są super baseny, fajna baza noclegowa i kilka ciekawych rzeczy do obejrzenia w okolicy jak ktos ma czas. Bylismy w zeszlym roku w czerwcu na 10 dni. Apartament z dwoma sypialniami, wyposazona kuchnia, jadalnia, lazienka, tarasem z grilem - 1200 zl za 10 nocy. Karnet siedmiodniowy na baseny zewnetrzne okolo 140 zl/osobe. Jedzenie na basenach: zestaw obiadowy dwudaniowy 14 zl, langosze po 4 zl (prawde mowiac bylo goraco wiec w dzien malo jedlismy, dopiero wieczorem robilismy grila z wiekszym jedzeniem), jedzenie w sklepach troszke drozsze niz u nas. Nam sie ten 10 dniowy wyjazd z lpg i jedzeniem zamknal w okolo 3000 zl.
            • mari40 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 13.06.15, 09:03
              hermenegilda78 napisał(a):

> Ja polecam Hajduszoboszlo. Są super baseny, fajna baza noclegowa i kilka ciekaw
              > ych rzeczy do obejrzenia w okolicy jak ktos ma czas. Bylismy w zeszlym roku w c
              > zerwcu na 10 dni. Apartament z dwoma sypialniami, wyposazona kuchnia, jadalnia,
              > lazienka, tarasem z grilem - 1200 zl za 10 nocy.

Możesz podać namiary
              • hermenegilda78 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 15.06.15, 10:03
                Noclegi znalazlam na booking.com. My bylismy w Toth Apartmanok, ale z tego co wiem jest tam sporo apartamentow w sensownych cenach.
            • ardiss1 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 14.06.15, 09:29
              oj tez mnie to bardzooooo zainteresowało. co roku na 2 osoby dorosłe wydajemy ok 10tyś.. taka opcja za 3 tyś, ba nawet a 6tyś to mnie interesuje bardzo!
              czy mogłabyś, proszę podać namiary na noclegi?
        • mdet2 do lisia312 11.06.15, 10:29
          Czy możesz napisać więcej szczegółów? Planuję wyjazd na baseny termalne i szukam sprawdzonego miejsca na Węgrzech.

A może znacie jekieś fajne miejsce nad Balatonem? Macie namiary na sprawdzone kwatery? Wchodziłam na zalinkowane wyżej pole namiotowe, ale namioty to chyba nie dla nas...
          • agnie-sia80 Re: do lisia312 11.06.15, 10:41
            na tym polu namiotowym sa też przyczepy do wynajecia
    • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 10.06.15, 21:43
      My w takim składzie jedziemy do Chorwacji na 8 dni. Przewidujemy zmieścić się w 3500zl.
      Auto na gaz, śpimy w namiocie, z domu zabieramy część śniadań i kolacji.
      Za dwa tygodnie nad morzem w Polsce wyszło nam 1500zl z dojazdem. Nocleg za darmo. Atrakcje dzieci opłacają z dodatkowo otrzymanych od rodziny pieniędzy.
      • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 11.06.15, 08:57
        Byłam kilka razy w Chorwacji, nawet raz pod namiotem, ale pieniędzy poszło nam trochę więcej ... Mogę jedynie pogratulować zaradności i to zupełnie szczerze. Nie wiem czy potrafiłabym zmieścić się w takiej kwocie na 8 dni. Nie przyszłoby mi to łatwo.
        • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 11.06.15, 22:26
          A ile wam poszło?
          Jedziemy pierwszy raz, nie strasz mnie smile
          • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 12.06.15, 10:51
            W Chorwacji pod namiotem to byliśmy chyba w 2000 r., czyli wieki temu i włąśnie wtedy wydaliśmy gdzieś 3500 zł. Oczywiście mniej więcej. A ostatnie pobyty tygodniowe w Chorwacji w apartamencie to kwoty gdzieś 5500 zł. Z tym, że my nie szalejmy z wydatkami, część prowiantu wzięliśmy z Polski, jakieś śniadaniowe sprawy, kawa, herbata itp. Trochę jedliśmy na mieście. Sporo podróżowaliśmy, w zasadzie codziennie auto było w ruchu. Plażing do południa, później sjesta, no a jeszcze później wycieczka. A tak na marginesie, mój ulubiony zestaw kolacyjny to: burek z serem, miejscowe wino, balkon z widokiem na morze i cykady. Jeśli dasz radę spiąć budżet w kwocie 3500 zł., bez zbędnych ograniczeń to super sprawa.
            • kama-25 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 12.06.15, 12:05
              ja jade do Chorwacji na 2 tygodnie, samochodem na camping i planuje wydac ok 6 tys ( 2 os dorosłe 2 dzieci 5 i 1 rok ) . W 2013 zmiesciclismy się w kwocie 5500. Tez trochę prowaiantu z Polski. Da się jak najbardziej
              • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 12.06.15, 22:10
                No to mam wyzwanie...
                Liczę kemping po 25e za dobę. Dojazd max 1000zl w dwie strony. Obiad w zeszłym roku w innym eurowym kraju wynosił nas max 25e. Jakieś zakupy na pozostałe posiłki, winietki...
                • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 13.06.15, 13:12
                  Autostrady w Chorwacji drogie, nie wiem, w którą część uderzasz, ale może opłacać się odbić w Karlovacu na starą "jedynkę" - oszczędza się pieniądze, a w przypadku jazdy w weekend, to możliwe, że i czas (ze względu na korki). Droga do Plitwic jest dość wolna, spory ruch i tereny zabudowane, ale dalej jedzie się już całkiem przyjemnie.
                  Odnośnie podstawowych cen w Chorwacji : www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-chorwacji,38/
      • iberka Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 13.06.15, 14:09
        polecam forum cro.pl , tam omówione wszelkie budżety i opcje smile . Można być przygotowanym smile
        • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 14.06.15, 17:07
          Czytam od kilku mcy smile
      • ana119 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 18.06.15, 22:22
        3500 w cro pod namiotem da się - za ok 4 tys wynajmuje się apartament 2 pokojowy
        • tol8 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 19.06.15, 11:08
          Nie ma innej opcji. Taki budżet wyznaczyłam i będziemy się tego trzymać :p
    • agata0 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 12.06.15, 22:05
      Ja wiem, że jestem nienormalna, ale pamiętam, że parę lat temu w pierwszym tygodniu spływu Słupią (4 os.) wydaliśmy 900 zł, co prawda bez dojazdów, ale z wypożyczeniem kajaków...
      • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 16.06.15, 10:20
        Ponieważ bardziej do mnie "przemawiają" miasta i ich architektura niż tzw. "cuda natury", przy planowaniu wakacji zawsze szukam czegoś do zwiedzenia, starych zamków, kościołów, wykopalisk. Przyszło mi do głowy, ze ciekawym pomysłem na spędzenie niedrogich wakacji może być zwiedzanie europejskich katedr. Ponieważ miałaby być to podróż tygodniowa samochodem, nie ma sensu jechać np. aż do Francji, chociaż oczywiście warto. Z tego co wiem wspaniała katedra jest w Ratyzbonie (Niemcy), to około 900 km z centrum Polski. Następnie można jechać do Mediolanu, a później do Wiednia, tam też są piękne katedry. Na każde miasto i okolice można przeznaczyć 2 dni. I następnie wrócić do Polski. Taki mam pomysł.
        • trypel Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 16.06.15, 10:32
          pomysł swietny tylko kosztowo to już nie bedzie 5000
          • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 16.06.15, 11:02
            No to zamiast Mediolanu, proponuję tańszy Budapeszt z Katedrą św. Macieja. Takie "kółeczko": Łódź, Ratyzbona, Wiedeń, Budapeszt, Łódź to około 2.200-2300 km.
    • marianna1960 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 17.06.15, 17:57
      Przy wyjeździe w Polskę spokojnie na trzy osoby starcza mi 1500zł
      • anka077 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 18.06.15, 08:25
        Może napisz więcej szczegółów? Pewnie wszyscy chętnie poznają sposoby taniego wypoczynku.
        • marianna1960 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 18.06.15, 09:18
          Przejazd 300zł, noclegi 600zł na kwaterze prywatnej licząc 40zł osoby 5 noclegów, wyżywienie 400zł bez żadnych restauracji obiadów itd zostaję 200zł złotych na bilety wstępu do parku i inne drobiazgi można za tyle wypocząć i zawsze nam tyle wystarcza.
          • joanna100-19 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 23.06.15, 20:40
            dla mnie 5 tysięcy to aż nadto, by wypocząć na wakacjach, ale oczywiście są to wakacje typowo wypoczynkowe, w domach nad morzem lub jeziorem. W tym roku na Mazurach znalazłam wczasy tuz przy jeziorze w domkach, z placem zabaw, łódkami itp za 2400zł dla 4 dorosłych i 5 dzieci i to z całodniowym wyżywieniem. Zastanawiam się, gdzie jest haczyk, może jakaś elektrownia na tyłach smile. Ale przykładowo 3- dniowy wyjazd do Wrocławia dla 2 dorosłych i 2 dzieci pochłonął nas prawie 1500zł, a wcale nie szaleliśmy. Drogo nas kosztowały bilety wstępu zoo, muzea i inne atrakcje. Także wakacje z typowym zwiedzaniem są na pewnością droższe, bowiem wszędzie "koszą" ,
            • aanula5 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 30.06.15, 19:04
              Uchyl rąbka tejemnicy gdzie takie cuda?smile
            • mari40 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 09.07.15, 11:09
              joanna100-19 napisała:

> dla mnie 5 tysięcy to aż nadto, by wypocząć na wakacjach, ale oczywiście są to
              > wakacje typowo wypoczynkowe, w domach nad morzem lub jeziorem. W tym roku na Ma
              > zurach znalazłam wczasy tuz przy jeziorze w domkach, z placem zabaw, łódkami it
              > p za 2400zł dla 4 dorosłych i 5 dzieci i to z całodniowym wyżywieniem. Zastanaw
              > iam się, gdzie jest haczyk, może jakaś elektrownia na tyłach smile. Ale przykładow
              > o 3- dniowy wyjazd do Wrocławia dla 2 dorosłych i 2 dzieci pochłonął nas prawie
              > 1500zł, a wcale nie szaleliśmy. Drogo nas kosztowały bilety wstępu zoo, muzea
              > i inne atrakcje. Także wakacje z typowym zwiedzaniem są na pewnością droższe, b
              > owiem wszędzie "koszą" ,

Można jakieś namiary na te miejsce ?
    • labianka Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 28.06.15, 16:41
      Moje wakacyjne pomysły na kiedyś tam, które można zrealizować rodzinnie z nastolatkami w pakiecie:

1) objazdówka polskiego wybrzeża w celu zdobycia odznaki PTTK "Bliza". Najlepiej na rowerach. Czytałam blogi ludzi, którzy już to zrobili.
      www.tpnmm.pl/i-ty-mozesz-byc-zdobywca-odznaki-bliza

2) rajd konny
      no tutaj trzeba się umieć utrzymać w siodle, i jeszcze konia oporządzić, więc my seniorzy sobie posiedzimy w agro przy stajni, lektura na hamaczku, ewentualnie na grzybki, na rybki itp. a nastolatki hajda na koń smile Znam rodziców, którzy uwielbiają kolebać się w siodle, więc można i całą rodziną. Wersja hiper ekonomiczna jest taka, że małolaty, które uwielbiają wąchać konie, angażują się do pomocy w stajni, za co w rozliczeniu otrzymują godziny jazdy konnej. Wtedy mama z tatą mogą 5 tysi przeznaczyć na pobyt w spa, na weekend wystarczy wink

3) spływ kajakowy
      Udaliśmy się swego czasu całą rodziną na jednodniowy spływ Krutynią. W jednej ze stanic spotkałam dwoje emerytów z dwójką wnuków, którzy na dwa kajaki płynęli już ponad tydzień. Od stanicy do stanicy, w niektórych zatrzymywali się na dwie noce. Pomyślałam wtedy, że żadne all inclusivy w jakichś Tunezjach czy Egiptach do pięt nie dorastają takim wakacjom, jakie ci starsi państwo przygotowali dla swoich nastoletnich wnuków. Gdyby moje dzieci miały takich dziadków, nie musiałabym sama ruszać czterech liter wink a 5 k na pewno by im wystarczyło smile

4) wypad na Dolny Śląsk polecam wszystkim z całego serca, to moje ulubione miejsce. Dosłownie w każdym miejscu można odkryć coś zapierającego dech w piersiach, urokliwego albo tajemniczego, dlatego nie fiksowałabym się tylko na zamkach. Po drodze z Łodzi proponuję "zahaczyć" o Wrocław, wytropić ile się da krasnali, wejść na Ślężę i dopiero udać się w Sudety. Oprócz zamków polecam schroniska, moje ulubione Samotnia i Strzecha Akademicka oczywiście z noclegiem. Na Chojniku też można przenocować. Oprócz zamków proponuję wodospady, chybotki, sztolnie, a nastolatki może by się przymierzyły do zdobycia górskiej odznaki turystycznej (info na stronach PTTK). Z mniej znanych atrakcji polecam Kolorowe Jeziorka.

A ja w tym roku fiksuję się na Kominogrodzie smile Uwielbiam odkrywać sobie miasta i ich smaczki. Nacieszyłam się już trochę Pietryną, rikszami, gośćmi na ławeczkach, kuferkach itp, Dzieciarnia odkryła Lunapark i Falę. Kochamy Manufakturę i mamy jeszcze całą listę innych atrakcji "do zaliczenia" na te wakacje. NIe byliśmy w palmiarni ani w Pałacu Poznańskiego, ani w MS2, ani na Księżym Młynie. Anka077 jeśli naprawdę jesteś z Łodzi odezwij się koniecznie, zapraszam Cię na kawę, opowiem Ci jak za 5 tysi sprawić twoim nastolatkom dwa tygodnie w parku rozrywki z aqua parkiem roller costerami i innymi temu podobnymi atrakcjami jakich w Polsce nie uświadczy wink
    • butch_cassidy Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 28.06.15, 22:17
      W tej cenie byliśmy poza sezonem we Włoszech (apartamenty) - dużo zwiedzaliśmy, dużo jak na 7 dni. Lecieliśmy tanimi liniami.
      Również w tej cenie znajomi byli 10 dni w Szwecji pod namiotem (samochód+prom). Zwiedzali średnio, ale też kilka miejsc zobaczyli.
    • jkl13 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 09.07.15, 13:45
      2 lata temu byliśmy na miesięcznych wakacjach w 4 osoby (2+2), w Polsce (ściana wschodnia - od Mazur po Bieszczady). Koszt to 200,00 zł dziennie plus paliwo - łącznie ok. 7.500,00 zł za cały wyjazd.
      W tych 200,00 zł było wszystko, tj. nocowanie, zwiedzanie i jedzenie. Nocowanie w większości pod namiotem, trochę agroturystyki (najdroższy kemping kosztował 55,00 zł za dobę za wszystkie osoby, najdroższy nocleg - 200,00 zł ze śniadaniem), jedzenie we własnym zakresie, tj. śniadania i obiadokolacje szykowane na kempingach, w knajpach tzw. lunch i słodkości typu lody. Ze zwiedzaniem się nie ograniczaliśmy, tzn. były i całodniowe baseny, zwiedzanie zamków, muzeów, jakieś wesołe miasteczka dla dzieci itp. Kwota 200,00 zł była zupełnie wystarczająca dla naszej rodziny i nie czuliśmy jakiś ograniczeń, choć oczywiście luksusów typu weekend w spa nie było.
      Do tego należałoby doliczyć koszty sprzętu kempingowego. My kupowaliśmy wszystko od zera, koszt całkowity to ok. 2.000,00 zł (namiot z materacami, lodówka turystyczna, stolik + drobiazgi typu lampa czy kuchenka gazowa). Koszt znaczny, ale sprzęt został do wykorzystania z kolejnych latach.
      • jkl13 Re: Wakacje za 5 tysięcy dla 4 osób? Inspiracje 09.07.15, 13:54
        I jeszcze z planów wakacyjnych na ten rok, ale na wrzesień.
        Miejsce - Alzacja we Francji, wyjazd na tydzień, 4 dorosłe osoby, koszt to 3.000,00 zł (nocleg, wyżywienie, paliwo). Nocleg znalazłam na booking.com, domek 70m2, z dwoma sypialniami za 225 euro za tydzień, zakładamy przejechanie ok. 3.500 km (koszt ok. 1.000,00 zł), wyżywienie w formie własnoręcznie robionych śniadań (ach te bagietki) i obiadokolacji. Koszty zwiedzania minimalne, ze 2 zamki i P&R w Strasburgu, reszta za darmo, w tym degustacje winka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka