Dodaj do ulubionych

Obiady sezonowe

28.08.15, 16:21
Dziewczyny, jakie robicie dania z warzyw i owoców sezonowych - jesiennych? Ja nieco monotematyczna jestem jeżeli chodzi o gotowanie i szukam inspiracji. Podpowiedzcie, jakie warzywa będą teraz tańsze i co dobrego można z nich zrobić. Mogą być dania typowo jarskie, ale potrzebuję też coś mięsnego ze względu na męża wink Wszystko oczywiście w wersji ekonomicznej.
Obserwuj wątek
    • misiald Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 17:42
      Akurat teraz masz duże pole do popisu, bo jest sezon np. na papryki, cukinie, pomidory. Możesz zrobić leczo z mięsem lub bez, możesz faszerować, możesz robić sosy do makaronów, kasz, możesz robić zupy (polecam z pieczonej papryki i ze świeżych pomidorów z mleczkiem kokosowym). Już powoli wchodzą dynie, pyszne są w zupie, w zapiekance z ziemniakami lub po prostu jako dodatek do obiadu.
      • misiald Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 17:45
        Jeszcze placki z dynią są super, na słodko lub słono. Papryki zapiekane z jajkiem (do papryki wrzucasz, co lubisz np. resztki wędliny, kiełbasy, oliwki, ser, cokolwiek, na to wbijasz jajko i zapiekasz aż się zetnie a papryka trochę zmięknie.
        • mysz1978 Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 18:06
          papryka faszerowana miesem mielonym i ryzem na przklad smile Moze leczo?
    • aurinko Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 18:18
      Placki ziemniaczane z cukinią
      cukinia faszerowana (na farsz np. mielone mięso z pokrojoną w kostkę papryką, cebulką, posypane serem i do piekarnika)
      papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem, albo ryżem z warzywami
      zupa krem z dyni, z cukinii
    • agni71 Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 19:23
      Leczo ( z warzyw daję cebulę, czosnek, paprykę w dwóch kolorach, cukinie, pomidory, do tego kiełbasa, ale mozna bez)
      Makaron z cukinią
      zapiekanka z ryżu, mielonego mięsa i duszonych warzyw (podobnych jak do leczo)
      potrawy ze szpinakiem (mam w ogródku taka odmianę, której liscie mozna jeść do jesieni): lazania, tagliatelle ze szpinakiem
      jesienią będzie zupa dyniowa
      pomidory w formie sałatek np. z dodatkiem ogorków małosolnych i cebuli
      buraki czerwone jako barszcz i buraczki na ciepło lub zimno jako dodatek do mięsnego obiadu
      smażone plastry cukinii, patisonów
      • monikazzzzzz Re: Obiady sezonowe 29.08.15, 09:18
        agni71 możesz dokładniej napisać jak robisz smażone plastry cukinii, czy je panierujesz jakoś?
        • agni71 Re: Obiady sezonowe 29.08.15, 15:08
          Kroję na plastry grubości ok 5-7 mm, sole i odstawiam, żeby puściły wodę. Takie mokre obtaczam w mące (powstaje coś jak ciasto z połączenia wody i mąki) i wrzucam na rozgrzaną oliwę z olejem. Oprócz soli mozna dać tez inne, lubiane przyprawy. Można też zrobić regularne ciasto, w ktorym moczy się plasterki przed usmażeniem. Można też smażyć bez mąki, ani ciasta.
          Chyba jeszcze bardziej niż cukinia smakują mi tak smażone plasterki (ok. 1 cm grubości) patisona.
          Cukinia i patison muszą być młode.
          Cukinię jeszcze robię czasem jako dodatek do drugiego dania w taki sposób: plasterki cukinii młodej wrzucam na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażam, dodaję trochę białego wina, redukuję na duzym ogniu, dodaję wyciśnięty czosnek.
          Kiedys zrobiłam tez keczup z cukinii, ale nie jest jakiś rewelacyjny, dla mnie.
    • ana119 Re: Obiady sezonowe 28.08.15, 20:52
      Sałatki ziemniaczane jako dadatek do drugiego dania albo dan z grilla
      Kapusta z żeberkami
      Buraczki na ciepło albo na ostro z musztarda i czosnkiem
      Tarty wszelkie
      Warzywa pieczone na blasze jako dod do drugich dan. Doprawism sosem sojowym, octem i zioła
    • coralin Re: Obiady sezonowe 29.08.15, 17:27
      Pomidory do wszystkiego.
      Risotto z cukinią.
      Wszelkie wariacje na temat leczo i ratatouille.
      Zero ryżu, mniej kasz, a w zamian ziemniaki, które są teraz pyszne, a marcu nie będę jeść ich wcale.
      Generalnie kończą się już dobre cukinie, trwa sezon na pomidory, zaczyna się na paprykę i bakłażana.
    • pulcino3 Re: Obiady sezonowe 30.08.15, 10:44
      W prawdzie nie danie obiadowe- ale jajecznica z pomidorami i cukinią jest pyszna i tylko robię ja w sezonie pomidorowym.
      Tzazyki,mizerie i pomidory w różnej postaci i wersji.
      Cukinia na tę chwilę, trochę nam się już przejadła, mamy pod dostatkiem, ale jako warzywo jest na prawdę "wdzięczne" i uniwersalne- w wersji grillowanej, smażonej, saszłyków, zapiekanek z mięsem, leczo itd...
      W zeszłym roku również miałam dużo cukini od moich rodziców i pakowałam w słoiki obrane, wydrążone z pestek, pokrojone w słupki do tego papryczka chilli, plaster cebuli, marchewki i zalewa jak do pikli z cukrem, octem. Bardzo fajne wyszły pikantne i słodko- kwaśne, idealne do obiadu, jak i jako zagryzka na imprezę.
      • coralin Re: Obiady sezonowe 31.08.15, 15:05
        Cukinia to dla mnie oprócz pomidorów najważniejszy produkt lata.
    • aurinko Re: Obiady sezonowe 30.08.15, 11:04
      Dopiszę jeszcze knedle ze śliwkami 😊
      • coralin Re: Obiady sezonowe 31.08.15, 15:03
        Gdybym lubiła słodkości teraz robiłabym je co 2 dni aż do przejedzeniasmile Robię 2 razy w sezonie, bo to wstyd w sezonie śliwkowym nie zrobić.
    • roseanne Re: Obiady sezonowe 31.08.15, 00:58
      u nas kroluje faszerowana papryka
      w wersji meksykanskiej z czarna lub czerwona fasola
      w wersji indyjskiej z soczewica i odrobina curry

miesne, jak golabki tez swietne
      • aknad25 Re: Obiady sezonowe 02.09.15, 12:06
        Podasz przepis na te papryki? Brzmią kusząco smile
        • roseanne Re: Obiady sezonowe 04.09.15, 19:10
          prostota, jak golabki smile
          podsmazyc cebule na szkllisto
          ugotowac ryz na poltwartdo
          papryki surowe- odciete od strony ogonka "czapeczki", usuniete nasiona
          po nafaszerowaniu warzywo przykryc, zalac do polowy wysokosci plynem, calosc przykryc folia alu i piec ok 30-45 minut

i w zaleznosci jaki chcemy wynnik dostosowad przyprawy i dodatki

indyjskie - podgotowana soczewica, wole zielona, bo sie mniej rozpada, do tego odrobina proszku curry, lub garam masala, lub galka muuszkatolowa, imbir, chili, mielona gorczyca
          podlane wywarem warzywnym lub sokiem pomidorowym

mex - czerwona lub czarna fasola, puszkowa przeplukana jest ok, kmin, kolendra, - smaczniejsza ; z zielona kolendra (cilantro)
          papryka ostra, mozna dodac starty ostry ser zolty lub pokruszona fete, sos/sok pomidorowy

miesne, jak golabki, dosmaczam tymiankiem lub majerankiem, sol , pieprz - wywar warzywny, grzybowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka