Dodaj do ulubionych

Nowa zmywarka help!

25.03.18, 16:09
Właśnie skonczyla zywot moja 15 letnia zmywarka Boscha. Obejrzałam kilka modeli i chciałabym spytać czy warto zapłacić za pewne bajery typu funkcja Extra Space mycie pionowe garnków i patelni? Czesci bajerow, temperatur i tak sie pozniej nie uzywa. Pytanie przede wszystkim do osób, które kupowały zmywarkę w ciągu ostatnich kilku lat.
Obserwuj wątek
    • mam.nowy.login Re: Nowa zmywarka help! 25.03.18, 17:47
      Dla mnie najważniejszy przy kupnie zmywarki był poziom hałasu.Znalazlam najcichszą z półką na sztućce.Poprzednia była tak głośna że budziła nas w nocy .
    • maciejka_73 Re: Nowa zmywarka help! 25.03.18, 23:14
      ja bardzo lubię bajer wyświetlania czasu do końca programu na podłodze - użyteczne i bajeranckie. Bosch to ma, nie wiem jak inne. Sztućce w dodatkowym, górnym płaskim wózku - użyteczne, nie należy się bać (to do tych co przywiązani aby sztućce wstawiać w koszyczek na tym poziomie co garnki)
      • asia-loi Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 19:19
        maciejka_73 napisała:

> ja bardzo lubię bajer wyświetlania czasu do końca programu na podłodze

Mój Bosch też ma czerwone światełko na podłodze, ale to znaczy tylko, że zmywarka jeszcze myje, a ile ma do zakończenia programu to nie wiem, bo mam wszystkie przyciski zakryte.
    • ana119 Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 07:32
      Obecnie zmywarka przeżyje ok 3 lat. Czy warto płacić za dodatkowe funkcje? Wg mnie nie warto.
      Dla mnie liczyła się odległość między półkami żeby myć wysokie garnki, blachę na muffiny, patelnię z rączką. Dobrym rozwiązaniem jest szuflada na sztućce. Pisali że to samo zło a jednak lepsza od koszyka
      • kamarow69 Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 10:18
        3 lata? I co - potem ma się zepsuć? Czyli np. 500 zł rocznie za samo urządzenie do mycia naczyń? Moja poprzednia zmywarka służyła ok. 10 lat. Nie pamiętam już, jaki model, ale na pewno nie najwyższa półka.
        • ana119 Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 14:52
          Za Boscha zapłaciliśmy 1000 więc wychodzi 333,33 rocznie😂
      • mama_dorota Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 10:23
        ana119 napisała:

> Obecnie zmywarka przeżyje ok 3 lat.

Gdy 10 lat temu kupowałam swojego Siemensa, mówiono mi, że jakiej bym nie kupiła, po 2 latach się zepsuje. Moja przeżyła 8 lat i gdyby nie nasza głupota, bo za długo zwlekaliśmy z naprawą, za 200 zł udałoby się przedłużyć jej żywot.

Kupujemy z reguły Boscha i nie mamy problemów z przedwczesnym psuciem się sprzętu.

Dla mnie też poziom hałasu i szuflada na sztućce były priorytetem. Nie daj się nakręcić na superoszczędne mycie w 7 l wody, bo w skali roku ta najbardziej i najmniej oszczędna da ci różnice max 20 zł, a różnice w cenie pomiędzy nimi są znaczące.

Ja szukam wg takiej metody:
        1. w wybranej porównywarce piszę "Zmywarka"
        2. ustawiam o ile to możliwe moje wymagania np. firma, cena,
        3. porządkuję otrzymane wyniki wg ocen od najwyższej,
        4. potem przeglądam przyznaną punktację, odrzucając takie, które mają zaledwie kilka ocen. 5. Jeśli ma kilkadziesiąt i ocenę np. 4,5 lub wyżej, wybieram kilka modeli wg własnego uznania np. "podobają mi się wizualnie" i wykorzystuję porównywarkę.
        6. Wtedy wybieram już sama spośród nich, ale wcześniej staram się przeczytać wszystkie opinie użytkowników, bo zdarzało mi się, że wśród kilkudziesięciu opinii mimo oceny ogólnej bardzo wysokiej kilka osób zgłosiło ten sam problem np. "pralka podarła mi firany".
        • ana119 Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 14:50
          To loteria ile posłuży. Spec od naprawy siedział długo nad zmywarka 10 letnia żeby złapać co się zepsuło w panelu a i tak nie dał rady bo zepsuło się coś ważnego i lutowanie czy co tam chciał zrobić nie miało sensu. Poradził nam kupić jakąkolwiek bo marka nic już nie znaczy. Takie czasy że błyszczące sprzęty idą na złom. Nikt nie przejmuje gdzie tu ekologia wrrr
          Teraz mamy Boscha a wcześniej był AEG.
          Poziom hałasu jest ważny w przypadku kiedy kuchnia jest otwarta
    • kamarow69 Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 10:16
      Ja patrzyłam na wymiar (60-tka do zabudowy), energooszczędność (ale bez przesady), głośność (też bez przesady, bo wodę czy naczynia zawsze i tak słychać) i jak najmniej elektorniki (żeby za bardzo nie miało się co psuć). Jeśli te parametry było ok, to wybieraliśmy z tej puli najtańszą.
      • jacues Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 15:20
        nie mam zmywarki ale ktoś mi mówił, że zanim wybiore zmywarkę mam ją obejrzeć i sprawdzić czy naczynia jakie mam zmieszczą się do niej. Czasami bywa tak, że cos jest za duże i tak trzeba myć ręcznie. Tak jak napisała ana119
        • asia-loi Re: Nowa zmywarka help! 26.03.18, 19:17
          jacues napisała:

> nie mam zmywarki ale ktoś mi mówił, że zanim wybiore zmywarkę mam ją obejrzeć i
          > sprawdzić czy naczynia jakie mam zmieszczą się do niej.

Bez przesady. To co Ci się nie zmieści umyjesz ręcznie, i tak nie można wszystkiego wkładać do zmywarki. A talerze, sztućce, garnki - zmieszczą się każde, tylko nie wszystkie jakie masz w domu od razu. Możesz puścić zmywarkę 2-3 razy dziennie, jak się wszystko nie zmieści.
    • ashleenc Re: Nowa zmywarka help! 27.03.18, 06:28
      W zasadzie poziom hałasu jest mi obojętny, z bajerów właśnie tę dodatkowe dusze myjące mnie kuszą, lecz cena odstrasza
    • bogna575 Re: Nowa zmywarka help! 27.03.18, 23:10
      ja mam od kilku lat Beko ze wszystkimi możliwymi funkcjami, wybraliśmy ją z tych najdroższych i jestem zadowolona , to się tak mówi że się funkcji nie uzywa , znam takich którzy mówią na co komu zmywarka mam kupić po to żeby stała i nie używać ? a jak sa różne funkcje to będziesz używać , lepiej zapłacić trochę więcej i miec pełen wachlarz możliwości niż potem trochę myć w zlewie a trochę w zmywarce
      • ana119 Re: Nowa zmywarka help! 27.03.18, 23:14
        Które funkcje uważasz za przydatne w swoim medalu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka