mysz1978 01.07.19, 17:16 Zaczynamy Pełna ostrożnego optymizmu jestem, bo dochód większy (500+), ale i wydatki większe. Oby bez tych niepodziewanych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcelina4 Re: lipiec 2019 01.07.19, 19:38 nie wiem, czy 500+ to tak od razu w lipcu wypłacają? pewnie zalezy od miejsca i ilości zamieszkałych dzieci w gminie, ja pewnie poczekam co do lipca, to początek z grubej rury, czyli dopłata do wyjazdu na wakacje w sierpniu, do tego ubezpieczenie mieszkań i samochodu, kilka wizyt u dentysty, będzie raczej krucho z kasą dodatkowo rozpoczął się sezon wyprzedaży, więc muszę dziecko i męża trochę obkupić i pomyśleć o zmianie mebli tzn.zacząc na to odkładać na szczęście w sierpniu już bez dużych wydatków ( o ile coś nie wyskoczy znienacka ) poza standardowymi wydatkami szkolnymi, ale tu nie spodziewam się sporych kwot Odpowiedz Link
mysz1978 Re: lipiec 2019 01.07.19, 20:27 a zlozylas wniosek? Ja zlozylam od razu i od razu dostalam - sama bylam bardzo zdziwiona, ze tak szybko, no ale o ewentualny elektorat trzeba dbac Odpowiedz Link
lucky1983 Re: lipiec 2019 01.07.19, 20:43 Serio? Jaka to gmina? Ja od rana nie mogę złożyć przez ING probowalam o 8 i do tej pory nic. Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 01.07.19, 23:47 mysz1978 napisała: > no ale o ewentualny elektorat trzeba dbac Pewnie. Nawet kosztem dostępu do opieki zdrowotnej i edukacji . *badanie usg głowy dziecka na cito - październik tego roku No ale odejdzmy od tematu, co by się nie denerwowawac. I tak kolejne cztery lata Odpowiedz Link
mysz1978 Re: lipiec 2019 02.07.19, 00:07 a unioslabys sie honorem i nie pobierałabys tego 500??? Przy tak rosnacych cenach? Nie znam takich ludzi... Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 02.07.19, 07:29 Honorem dzieci nie nakarmię (przy tych cenach) i nie opłacę przymusu korzystania z płatnej opieki zdrowotnej. Poza tym, to nie swoje pieniądze rozdają tylko moje, dlaczego miałabym odmowic. Honorowo to ja na takich nie zaglosuje . Ja sie po prostu boje co będzie dalej. Ale sa i tacy co uważają, ze wreszcie jest dobrze. Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 02.07.19, 07:35 Ja tego mysz nie napisałam złośliwie. Tylko złośliwie dla rzadzacych. Nie każdy widzi tylko te 500, a całokształt. A pobierac powinni wszyscy bez skrupułów. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 02.07.19, 07:06 Z pieniedzy lipcowych, kilka dni temu juz - prezent, skladkowy, imieninowy dla Mani; karma dla kudlatych, z super promocja, spore zakupy spozywcze, w tym na imieniny. Zas wczoraj zabralam Chrzesniaka do pizzerii, by uczcic jego zakonczenie podstawowki i dostanie sie do szkoly pierwszego wyboru (jakby sie dostal do szkoly ostatniego wybory tez bym czcila ) Laaata cale nie bylam w krakowskiej pizzeri, sieciowej, ale ceny sa powalajace! Znaczy zdawalam sobie sprawe, i nawet zakladalam o drugie tyle wydatek, ale i tak .... Dwa razy tyle, co w lokalnej pizzerii w Bieszczadach, zas za cene jednej pizzy wdomu mozna by spokojnie zrobic 4 na cala kuchenna blache. Jakas paranoja! Ale ... najwazniejszy ten usmiech radosci B. ! W tym miesiacu stale wydatki mniejsze, inne tez, Niestalych - nie ma; wszystko zacznie sie dopiero w sierpniu, wiec moze sie uda wiecej odlozyc.... Zobaczymy.... A! w piatek wydalismy czesc pieniedzy, ktore na ten cel byly odkladane Ale, odkladamy dalej Odpowiedz Link
annia_ko Re: lipiec 2019 02.07.19, 11:36 Lepiej pójść do dobrej niesieciówkowej - taniej i smaczniej Pizza Garden albo Cyklop - mniam Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 02.07.19, 12:54 Ale B chcial TAM Zresztą akurat pizza jako pizza byla smaczna Zreszta w Garden taka pizza doslownie kilka zlotych taniej, natomiast dziekuje za Cyklopa, tam fakt zaoszczedzilibysmy z dyche, ale maja tez dowoz. Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 02.07.19, 12:25 Lipiec podliczony. Z opłatami podstawowymi zmieściliśmy się w normie. I byśmy sie zmieścili w kategorii pozostałe, ale mąż zrobił juz przelew za wczasy w sierpniu. Lipiec zapowiada się spokojnie. Tylko tradycyjnie wydatki w kategorii służba zdrowia. Aż nie dowiary, ze nic innego mi nie przychodzi do głowy. To może być w końcu dość dobry miesiąc, aczkolwiek nadwyzka jest zbierana na kupkę pod tytułem: duża impreza rodzinna. W lipcu trochę wyjazdowo będzie. No i kontynuujemy spożywanie lodów - to znaczy syn i mąż - jeden i drugi ma słabość. Mam takie wrazenie, że te dwa letnie miesiące zlecą jak z bicza trzask i zmęczeni miękko wpadniemy w nostalgię jesieni Odpowiedz Link
anula36 Re: lipiec 2019 02.07.19, 17:24 rany tez mam takie wrazenie ze tych 8 tygodni z leci jak burza i znow wrzesien... Odpowiedz Link
mysz1978 Re: lipiec 2019 02.07.19, 23:09 no niestety to 500 to przekladanie z jednej kieszeni do drugiej i tyle Ale sporo ludzi (niestety) widzi to inaczej Teraz pewnie ceny jedzenia jeszcze bardziej wzrosna po wprowdzeniu tego nowego podatku dla sieci spozywczych... Ale bedzie sie nazywało, ze "dają"... A wracajac do tematu to jutro jeden z wiekszych lipcowych wydatkow czyli przeglad auta Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 04.07.19, 14:10 50 zł wydane - pół litra borowek, 30 dag białego sera, pol kilo płatków owsianych,, 15 dag litewskiej wędliny na skosztowanie oraz... Kiecka na przecenie )) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 29.07.19, 07:41 lubimyczytac.pl/ksiazka/4859144/powoli-jak-zyc-we-wlasnym-rytmie Powoli. Jak żyć we własnym rytmie / Brooke McAlary Tytuł dokładnie oddaje zawartość książki. O powolności, uważnosci, nieco minimalizmu i SLOW. Ja popełniłam jeden, acz zasadniczy błąd - czytałam ja w jeden dzień, no,prawie półtora. Ale to co mnie udezrzyło - pewien etal życia autorki to dokładnie MÓJ, niestety. Taka książka, choć wiele osób ją wysmieje, m. in., że to teraz taka moda, jednak przypomina o pewnych zasadzh, podstawach, ze spraw praktycznych i na już - wywaliłam przez weekend worek makulatury i mały żółty worek dzidostwa do recyklingu smile Odpowiedz Link
smiechupara Re: lipiec 2019 29.07.19, 10:42 Recenzje świetne, w której księgarni kupiłaś, bo widzę, że raczej eboki dostępne. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 29.07.19, 11:00 Ja pozyczylam w bibliotece. Czytalam szybko, nie moglam "sie delektowac" bo kolejka za mna dłuuuga! Odpowiedz Link
smiechupara Re: lipiec 2019 31.07.19, 20:06 Ale to wersja na czytnik, komp itd., a ja chciałam książkę, no już w ostateczności....... Udało mi się zdobyć w innej bibliotece i zgadza się, urzeka niby się wszystko wie, niby. Odpowiedz Link
smiechupara Re: lipiec 2019 04.08.19, 11:31 Hmm, po chwilowym zachwycie nie został ślad. Chyba już za dużo było tego typu lektury. I wciąż miałam wrażenie czytając, że autorka sama sobie chce udowodnić, jak świetny obrala kierunek, ale nie do końca w to wierzy. Sama siebie przekonuje. I przewija się też często argument, co Ją skłoniło między innymi do zatrzymania się, chęć posiadania, bo inni mają, bo sąsiad, bo znajomy i ona też musiała.A to już zupełnie dalekie ode mnie jest. Odpowiedz Link
tol8 Re: lipiec 2019 03.07.19, 18:40 U nas bez zmian. W tym miesiącu wyjazd wakacyjny, ale na to odkładaliśmy cały rok. Jedynie na jedzenie mniej w domu wydam. Młodemu zachciało się jechać na obóz piłkarski, więc jutro muszę zapłacić, ale i na to kasa jest na koncie wakacyjnym. Z extra wydatków mamy jeszcze cztery imprezy urodzinowe. Na plus za to kolejna tańsza że spadku. Odpowiedz Link
tol8 Re: lipiec 2019 10.07.19, 23:10 Przypadkiem dorobię, ależ się cieszę Dostałam się na studia, moje drugie z kolei. Tym razem będę studiować dziennie, bo jest to bezpłatne i mam na to czas. Pierwsze co sprawdziłam, to stypendia. Pobierałam je naście lat temu, więc pomyślałam że i teraz być powinny. Stypendium socjalne i dla niepełnosprawnych to w moim przypadku 600zl. A po roku mogę się starać o stypendium naukowe - kolejne 600zl Odpowiedz Link
aankaa Re: lipiec 2019 11.07.19, 20:38 ... jest to bezpłatne i mam na to czas. Pierwsze co sprawdziłam, to stypendia... mistrzyni socjalu !! i jeszcze to naukowe - ale to pod warunkiem, że na trójczynach nie pojedziesz Odpowiedz Link
mysz1978 Re: lipiec 2019 26.07.19, 18:28 jeszcze troche i wkrotce sierpien. A poki co to jak idzie? Ja odpukac bez niespodziewanych wydatkow, wiec poki co jestem dosc zadowolona Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 26.07.19, 21:44 Tak wstępnie to dość dobrze. Mało było wydatków poza zwykłą codziennością. Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 11.07.19, 16:40 U nas na spokojnie. Tylko to co zaplanowane, a zaplanowane bylo wyjatkowo mało w tym miesiącu. Ale na początku sierpnia duży wydatek i nawet ten wydatek juz mi na lipiec wejdzie. Chce jak najmniej wydać w tym miesiącu, aby jak najmniej z KO pociągnąc na ten duży wydatek. W sierpniu jeszcze urlop, wyprawka. I chyba od września się w końcu zacznie prostować. Odpowiedz Link
kamarow69 Re: lipiec 2019 31.07.19, 11:40 Budżet przekroczony o 15%. Z nieprzewidzianych weterynarz, elektryk, więcej za media, z nieplanowanych zapas tabletek do zmywarki na 2 lata, noclegi na sierpień i kajaki. Trochę przekroczony budżet na kawy na mieście itp. Kupione podręczniki dla córki. Jakieś kosmetyki, ubrania, torebka. Budżet na żywność wrócił do normy, ale musiałam dużo pozmieniać. W tym miesiącu zadziałało. Zobaczymy, co będzie dalej. Trudne to jest, szczególnie przy tych cenach owoców i warzyw. Ale miesiąc cudowny. Nie moge się nasycić chodzeniem po górach. Jeździmy w każdy weekend i ciągle nie mamy dość. Mimo że nie mam urlopu to lato jest wyjątkowo udane. Odpowiedz Link
kaszub-ska Re: lipiec 2019 02.08.19, 20:38 U mnie niestety podsumowanie lipca wyszło słabo, limity przekroczone na ubrania dla dzieci przed wyjazdami wakacyjnymi. W ogóle bardzo dużo dzieci wydały na codzienne wyjścia w miasto itp. plus kieszonkowe na wyjazdy. Pod koniec miesiąca musiałam przelać pieniądze z konta oszczędnościowego na życie. Na sierpień muszę podwyższyć zakładany limit na wydatki podczas wspólnego wyjazdu, zdecydowanie więcej wydamy. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: lipiec 2019 04.08.19, 11:21 Podsumowując lipiec, to praktycznie zgodnie z planem. Małe opłaty, mało na przejazdy, auto. Jedzenie, nawet po odjeciu dwóch wyjść z Bratankiem, co w sumie i tak nie ala stowka, to naprawdę porażka! Na 2 dorosłe osoby i jedną kolacje na, 7 osób i zgrxeeka cukru na przetwory - 1400.to koszmar! Trochę niezsplanowanego mojego leczenia, planowany spory eydstms Dziecko oi zapomniany acz niezbędny wet i leki na kudlatego. No i prezent skladkowy dla Mamy. Tak więc wyszliśmy na zero, a nawet kilka stowek odloxylismy Lipiec spędzamy w domu, w pracy, w tygodniu dreptam na koncerty, w weekendy zaś wyjeżdżamy na rozmaite festyny, święta, dni lub spotykamy się rodzinnie w mniejszym czy większym gronie. Atmosfera byłaby jeszcze bardziej wakacyjna, gdyby pogoda była uprzejmą pamiętać, że jest lato i słońce wręcz niezbędne! Odpowiedz Link
moja_codziennosc Re: lipiec 2019 04.08.19, 20:34 Lipiec kończymy z dobrym wynikiem, a to dlatego ze bylo dość spokojnie w kategorii inne niż jedzenie/chemia/kosmetyki/oplaty. Byl niewielki koszt w porównaniu z wcześniejszymi miesiącami na prywatne leczenie, wypadła awaria pralki i naprawa, ale to i tak duzo mniejsze koszty w tej kategorii niż wcześniejsze miesiące. Odpowiedz Link