Dodaj do ulubionych

Zmywarkowo

21.09.20, 11:27
Jako świeża posiadaczka zmywarki, chciałam poradzić się bardziej doświadczonych smile co lepsze? Tabletki wszystko w 1 czy oddzielnie sól i nabłyszczacz? Której firmy najbardziej polecacie i gdzie kupujecie? Przekrój cen ogromny, zgłupiałam w sklepie całkiem
Obserwuj wątek
    • pixie.oo Re: Zmywarkowo 21.09.20, 13:30
      Kostki czy kapsułki kupuj na allegro, są nawet połowę tansze.
      Ja mam kostki z Rossmana Domol, są super domywają wszystko i są mocne (15 - 30% detergentu w skladzie)
      dodaje soli równiez bo wode w mojej okolicy mamy super twardą, Sól to wydatek rzędu 5 zl starcza na dlugo.
    • enigma81 Re: Zmywarkowo 21.09.20, 14:33
      Mimo używania tabletek i tak sypię sól - mamy twardą wodę.
      Kupuję to, co w promocji, często online niemieckie tabletki - są lepsze niż nasze.
      Stacjonarnie to W5 z Lidla najczęściej.
      • czekolada72 Re: Zmywarkowo 21.09.20, 15:06
        U nas tak samo, dół plus 1/2 tabletki.kupuje to co najtańsze w Niemczech,zapas na niecały rok, a potem dokupuje na promocji,z jedno opakowanie
    • martini-7 Re: Zmywarkowo 22.09.20, 14:42
      Sól, nabłyszczacz => ca aktualnie w promocji. Jak nic to biorę jakieś tanie, ale z nabłyszczaczem jakoś zawsze i tak trafi. Tabletek nie używam wcale. Kupujemy proszek do zmywarki spod marki własnej i jest super. Domywa i wydajniejszy od tabletek czy kapsułek.
    • allegropajew Re: Zmywarkowo 28.10.20, 12:47
      Sól i nabłyszczacz osobno, a tabletki NAJTAŃSZE. Warto sprawdzić twardość wody i dopasować do niej dawkowanie soli.

Można tez kupić nieco droższe tabletki i je kroić na pół, ale to tylko przy zmywarkach 45cm i to nie pakowanych do oporu.

Program jak najkrótszy, typu 1 godzina, 50-60C.

Pisane na podstawie 20-letniej praktyki (nie musiałem nigdy oszczędzać, ale racjonalizacja to bardzo przyjemny aspekt życia).

Gościula
      • allegropajew Re: Zmywarkowo 28.10.20, 13:26
        I jeszcze uwaga co do soli. Jeśli tabletka jest typu "sól w jednym" to można poniechać samej soli w dozowniku tylko dla wody o twardości do jakieś 5dH. Bo zmywarka działa tak, że ma zmiękczacz ze złożem jonowymiennym. I ten zmiękczacz jest na początku każdego cyklu regenerowany solą z podajnika. Ta woda zresztą przelatuje przez zmywarkę i leci w rury.

Potem w trakcie pracy jest fragment cyklu, w którym w wodzie jest rozpuszczona sól z tabletki, ale gooowno daje, bo nawet jeśli ta woda z solą w obiegu zamkniętym przechodzi przez wymiennik (co nie musi być prawdą w wielu modelach), to przez ten sam wymiennik przechodzą też węglany wapnia wyparte przez sód. I jak tylko spadnie stężenie sodu, to wymiennik znowu wymienia sód na węglany. Ustala się w końcu jakaś równowaga daleko nieoptymalna w stosunku do przepłukiwania wymiennika stężoną solanką.

Gościula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka