plavusa 03.08.05, 20:49 Powiedzcie jak to jest naprawdę - czy zmiana czajnika z elektrycznego na zwykły (na kuchenkę gazową) daje jakieś oszczędności? Sprawdził to ktoś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jalla1 Re: Pytanie o czajnik 03.08.05, 22:01 Ja czajnika elektycznego się pozbyłam. Przyczyna jest prosta - w moim bloku nie ma liczników gazu na poszczególne mieszkania (jest jeden zbiorczy). Tak więc, jeśli nawet nie korzystałabym wcale z gazu to i tak musiałabym płacić. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pytanie o czajnik 23.08.05, 22:13 W XXI wieku jeszcze są wspólne liczniki na gaz dla całego bloku? Takie sprawy to mieły miejsce w komunie, ale, żeby teraz? Odpowiedz Link
jalla1 Re: Pytanie o czajnik 23.08.05, 22:43 Sprawdziłam na rachunkach i gaz mam naliczany na osobę. Z tym licznikiem to nie jestem do końca pewna, ale wydaje mi się, że jest jakiś jeden na cały blok, bo jakoś musi administrator budynku wiedzieć ile płacić. Na pewno w poszczególnych mieszkaniach ich nie ma. A blok rzeczywiście z czasów komuny Odpowiedz Link
margonik Re: Pytanie o czajnik 24.08.05, 22:31 Mieszkam w bloku z lat 80-tych i tez tak mam. Na gaz mamy ryczałt (i to jakieś grosze). Bez licznika w mieszkaniu. Odpowiedz Link
sweetkiss Re: Pytanie o czajnik 04.08.05, 00:08 Ja też używam gazowego, gdyż gaz mam doliczany do czynszu i jest to naprawde bardzo niska kwota. Odpowiedz Link
gabrysia_s Re: Pytanie o czajnik 04.08.05, 08:15 Jak wyżej, myślałam, że tylko u mnie jeszcze doliczają opłatę za gaz do czynszu. Ale moja mam zrezygnowała z elektrycznego na rzecz klasycznego i ponoć daje to korzyści w granicy kilku złotych miesięcznie. Odpowiedz Link
beciaw2 Re: Pytanie o czajnik 04.08.05, 09:55 Jest jeden warunek, czyste dysze w kuchence (raczej nowszego typu), gotowanie tylko takiej ilości wody jaka jest potrzebna, właściwe dobieranie palnika do wymiarów czajnika, wyłączanie gazu jak tylko się zagotuje i bardzo częste odkamienianie czajnika. Ja robiłam eksperyment przez 2 miesiące gotowałam wodę na gazie. Nie było żadnej różnicy w kosztach. Gotuje więc na prądzie bo oszczędzam czas. Odpowiedz Link
plavusa Re: Pytanie o czajnik 04.08.05, 10:31 Dzięki za odpowiedzi! Wygląda na to, że faktycznie opłaca się to tylko tym, którzy mają gaz "bez licznika". Ja się do nich nie zaliczam, więc raczej zostanę przy elektrycznym. Odpowiedz Link
johana2 Re: Pytanie o czajnik 25.08.05, 13:20 No nie żartujcie.... Ja właśnie przszłam na czajnik zwykły "gazowy" z elektrycznego. mamy licznik i na prąd i na gaz. Miałam zamiar sporo zaoszczędzić. Jak to jest naprawdę? Odpowiedz Link
framberg Re: Pytanie o czajnik 29.09.05, 20:58 Z moich obserwacji wynika, że lepiej na czajniku elektrycznym. Warunek - nalewasz do czajnika tyle wody żeby wylać całą (nie grzać wody na darmo). Nalewam tyle, żeby wyszło na jeden kubek (na oko). Jak chcę się napić to włączam, zalewam kawę lub herbatę i nalewam do czajnika nową, małą porcję. Jeśli pijemy w dwójkę to dolewam drugą porcję tak by po zaparzeniu nic nie zostało i znowu zalewam czajnik małą porcją. Odpowiedz Link