kawa_inka1 08.09.05, 09:59 Może ktoś jeszcze w tych czasach ma piece w domu i podpowie mi troszkę? Mam 56m2 i 2 piece. Planuję kupić na razie 1 tonę węgla. Mieszkam sama. Starczy mi? I jak palić oszczędnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vaniliaa1 Re: węgiel na zimę 08.09.05, 10:02 uwazam ze powinno wystarczyc. Wazne jest aby w dobrym momeb\ncie zakrecic piece zeby dlugo trzymaly cieplo. ja tez mam piece i 65 m2 i w tym roku tez kupimy tone, bo na wiecej nas nie stac:L( a srednio palilismy 1,5-2 ton..ale co zrobic..kolejenego kredytu na wegiel nie dostaniemy......po prostu trezba palic rzadziej i jak najoszczedniej. teraz duzo ludzi robi porzadki, to zbieramy stare meble do piwnicy i potem sie tym pali.... Odpowiedz Link
kawa_inka1 Re: węgiel na zimę 08.09.05, 10:40 Ja dostałam jeszcze od znajomego budowlańca stary parkiet - komuś zrywał i zakładał zupełnie nowy. Mam tego z kilka worków (ok 60-70m2). Próbowałam palić jak były chłodne dni w lipcu - tak na próbę.W 3 godz. zrobilo sie cieplutko Ta zima to będzie mój chrzest węglowy i trochę boję się jak to wyjdzie. A kiedy dokładacie: rano czy wieczorem? Kiedy lepiej? Odpowiedz Link
vaniliaa1 Re: węgiel na zimę 08.09.05, 10:42 zawsze rozpalamy rano i palimy ok 1,5 h....dokladajac co chwile..potem jak wegiel juz sie nie pali tylko zarzy to zakrecamy i tyle.... Odpowiedz Link
kawa_inka1 Re: węgiel na zimę 08.09.05, 11:52 To mi będzie trudno tak robić... Wstaję, szykuję się do pracy i wychodzę - nie ma mnie cały dzien. Bede musiała opatentować coś innego Odpowiedz Link
cesarus Re: węgiel na zimę 08.09.05, 21:54 są takie specjalne automaty (to chyba za mocne słowo). Są połączone z termometrm, który mierzy temperaturę wody w kaloryfrach i same otwierają bądź zamykają klapkę z dopływem powietrza. Dzięki temu ma się praktycznie cały czas jedną temperaturę, a nie pół nocy zimno, po południu ukrop. polecam. do tego takie rozwiązanie pozwala na racjonalizację spalania. Wychodzisz z domu, przykręcasz na minimum. Wracasz, podkręcasz. warto! dwa lata temu takie cudo zostało u nas zamontowane i jest rewelacyjne! pozdrawiam ania Odpowiedz Link
vaniliaa1 Re: węgiel na zimę 09.09.05, 08:18 cesarus..a to jest na prad???? i jakie sa koszty monatzu???? Odpowiedz Link
cesarus Re: węgiel na zimę 10.09.05, 11:18 prawdę mówiąc nie wiem czy to jest na prąd, muszę to pooglądać. nie wiem też ile to kosztuje, ale na pewno się opłaca i się zwraca! a poza tym, gdy masz malutkie dziecko to warto! Jak będę miała chwilę to zejdę do piwnicy i popatrzę oraz dowiem się ile to kosztuje. pozdrawiam ania Odpowiedz Link
framberg Re: węgiel na zimę 29.09.05, 20:48 Powinno wystarczyć jeśli masz ciepły dom. Mnie szło 4 tony plus 10 m sześć. drewna w 110 metrowym domu ale takim, że przez ściany wiało aż się firanki ruszały (drewniane bale) a w szparę między drzwiami dało się włożyć dłoń (było ciepło). Jak ociepliłem i nieco uszczelniłem ściany i drzwi to zredukowałem ogrzewanie o połowę. Nadal muszę dużo ocieplić (podłogę, strop)- wyliczyłem, że znowu uda się zredukować zużycie opału o połowę. Z tego wynika, że jeśli masz szczelne okna i przyzwoite ściany, strop i podłogę, tona powinna wystarczyć. Moja rada: skoro wychodzisz do pracy to rano nie pal, po co ci ciepły dom jeśli cię w nim nie ma. Jak wrócisz będzie zimno ale wracając z zimnego dworu tak tego nie odczujesz. No i szybko zrobi się ciepło bo prócz napalenia będziesz się myć, gotować posiłek, herbatę itp. Poza tym nawet w zimie, w dzień jest cieplej. Po powrocie napal umiarkowanie, dorzuć więcej wieczorem i jak się zacznie żarzyć dobrze zakręć piec. Będzie grzać całą noc, czyli wtedy, kiedy jest najzimniej. Pamiętaj, żeby przygotować opał do następnego napalenia już wieczorem. Jak przyjdziesz z pracy będziesz zmęczona, będzie zimno i trudno byłoby ci wtedy wszystko przygotowywać. Jeszcze jedno - podpałka. Ja rozpalam starymi papierami, gazetami, opakowaniami papierowymi i tekturowymi jakieś odpady drewniane, kawałki drewna. Od tego węgiel. Przez pięć lat nie kupowałem żadnej podpałki, - wszystko odpady (niejako surowce opałowe wtórne). Odpowiedz Link