Dodaj do ulubionych

a co z prądem??

29.12.06, 19:10
powiedzcie, jak go oszczędzać, jeśli w mieszkaniu (80m kw.)mieszka kilka
osób,które prowadzą niemal nocny tryb życia, komputery dwa hulają do póznych
godzin nocnych, dwa telewizory itd.,a dziecko lubi zasypiac przy świaetle i
dzikie wrzaski jak mu się lampkę wyłacza,bo się boi, zresztą,nawiasem mówiąc,
rozumię go, bo ja też najchętniej spałabym do rana z włączoną lampką.

Staram się wyłączać co się da, montować słabsze żarówki itp. ale u mnie na
przykład nie znoszą tego koloru światła z energooszczednych,no i ja martwię
się też o nasz wzrok,jesli będziemy czytać przy takim słabym oświetleniu.
I naprawdę nie potrafimy chodzic spac o 22, ani zawodowo,ani przez zwykłą
chęć bycia ze sobą, skoro pozno sie wszyscy schodzą do domu.

Jak oszczędzacie (ale nie drakońskimi metodami) prąd?
Dzięki za porady!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: a co z prądem?? 29.12.06, 20:39
      są energooszczędne świetlówki, które nie dają białego zimnego światła, sprawdź w
      ofercie. Poza tym, zamiast stand-by, lepiej wyjąć wtyczkę z prądu.
      Oszczędność prądu, to też oszczędne sprzęty gospodarstwa domowego, ekonomiczne
      pranie itp. Jeśli tryb życia jest tak bardzo nocny, to można pokombinować z
      dwiema taryfami: nocną i dzienną.
      • lacrimula Re: a co z prądem?? 07.01.07, 13:58
        a tak z ciekawości, to od której godziny liczona jest ta nocna taryfa? gdzie to
        się załatwia, bezpośrednio w biurze zakladu energet. czy trzeba pisać jakies
        podanie?
        Dzięki za odpowiedz!
        • alpepe Re: a co z prądem?? 07.01.07, 15:55
          chyba od 22 do 6 + dwie godziny w ciągu dnia są na niższej taryfie, reszta na
          dziennej. Zadzwoń do BOK swojego ZE, to się dowiesz. Jednak najpierw najlepiej
          poobserwuj, czy na pewno będzie ci się to opłacać i zapytaj o opłatę
          instalacyjną, bo będzie trzeba zainstalować drugi licznik energii elektrycznej.
          Moi rodzice mają dwie taryfy, ale mieszkają w domu i b. wiele prac przy domu mój
          tata wykonywał w tańszej taryfie, w nocy. Poza tym np. pranie, pieczenie itp.
          też w nocy albo w dzień w ciągu tych dwóch godzin tańszych. CO też mają na gaz
          lub na prąd, co wychodziło taniej na prąd niż na gaz, dzięki tańszej taryfie.
    • maciejka_73 Re: a co z prądem?? 07.01.07, 14:26
      KOSZMARNIE potrafi konsumować prąd stara lodówka. Wiem z doświadczenia. Sprawdź.
      • grzanka23 Re: a co z prądem?? 07.01.07, 14:59
        Noo.lodowka -stara oczywiscie pozera prad.Niedawna wymienilam na nowa.
        Jesli siedzicie przy kompie to po co palic telewizor?
        ja wylaczam co sie da nawet swiecace diodki-gdzie sie da.
        Ponoc rocznie mozna na takim gaszeniu okolo 200 zl zaoszczedzic.
    • gad_forumowy Re: a co z prądem?? 07.01.07, 18:31
      Przede wszystkim zmienić nawyki - czyli np. o 22 lulu. Zły kolor światła? To albo takie światło albo ciemność. W końcu pensja nie jest z gumy i z pewnych rzeczy należy zrezygnować.
      Żarówki pochłaniają znaczne ilości energii. Zamiast stacjonarnego komputera można korzystać z laptopa. Gdy nie jest używany można jedną kombinacją klawiszy przełączyć go w tryb uśpienia. Poza tym stacjonarny komputer (bez monitora) pobiera ok. 100 W (monitor 30 - 100) a laptop 30 (z włączonym wyświetlaczem).
      Poza tym wyłączać co się da, dla jednej osoby do czytania wystarczy lampka z świetlówką 8W (główne oświetlenie wyłączone).
      • rkpior Re: a co z prądem?? 18.01.07, 10:27
        jesli chodzi o oswietlenie do czytania, albo "do usypiania" to mozna spokojnie
        zastosowac zarowki halogenowe. Swiatlo jest bardzo dobrej jakosci (duzo lepsze
        niz swietlowki kompaktowe), a pobiera male ilosci energii

Przejscie na taryfe G12 lub G12w wchodzi w gre w przypadku "nocnych markow".
        Strefa pozaszczytowa w tych taryfach panuje w godzinach 22-6 i 13-15, a w G12w
        takze przez cala sobote i niedziele.

Tak jak bylo wspomniane warto jednak sprawdzic, czy w Waszym przypadku oplaci
        sie przejsc na nocna taryfe bez uszczerbku dla jakosci zycia.

Sprawdzcie tez temperature w lodowce - moze jest ustawiona zbyt nisko. O ile
        dobrze pamieta 4-5 stopni w chlodziarce i -18 wzamrazarce saa ok.
    • ciemnogrodzianka Re: a co z prądem?? - problem z żarówkami 21.01.07, 11:07
      Zaczęłam zmieniać żarówki na energooszczędne, ale niestety jak dotąd nie
      natrafiłam na odpowiednik 150W? Czy takie istnieją, a jeśli tak to gdzie dostać
      we Wrocławiu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka