Dodaj do ulubionych

czym smarować noworodka - ekonomicznie?

08.02.07, 21:57
Witam mam pytanie .Czym można smarować pupę noworodka oprócz alantanu?
Zupełnie nieekonomiczny - mam maść i dużą część tracę bo wycieka mi za dużo
po naciśnięciu i nie przestaje.Korek ubrudzony i wokół nakrętki.
Może wazelina , tańsza i bardziej wydajna a może linomag ( widziałam w
słoiczku).W aptece u mnie jedna tubka Alantanu maści - koło 6 zł.Znalazłam
aptekę internetową z Krakowa - 4,30za tubkę, musiałabym zamówić więcej.
Czym smarowałyście maleństwa?
Obserwuj wątek
    • ameba1 czym smarować noworodka - ekonomicznie? 08.02.07, 22:59
      ja smarowałam linomagiem zielonym albo zwykłym kremem bambino - też bardzo
      dobry - polecam smile
    • szagszag Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 08.02.07, 23:23
      Ja smarowałam kremem J&J, krem na odparzenia. Jest bardzo ekonomiczny, w ciągu
      pierwszego roku malucha zużyłam 3 i pół opakowania (!), a smarowałam przy
      każdej zmianie pieluchy. Kosztuje niecałe 10 zł w marketach, 100ml. Tylko
      trzeba sprawdzić, czy dziecko nie ma uczulenia, bo podobno na ich kosmetyki
      dzieci dość często reagują alergicznie.
    • izzunia Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 07:07
      a ja na poczatku troszke smarowalam kremem ziajka, a pozniej juz nie smarowalam
      - jesli cos sie dzialo z pupa, to co najwyzej masc robiona (na recepte - koszt
      max 10pln za duze pudlo), ale zasadniczno unikam chemii tyle ile sie da - tzn na
      dwor buzke posmarowac kremem ziajka i wszystko. a jeszcze jak cos sie dzieje to
      mozna sprobowac maka ziemniaczana.
      aha. mlody ma 15 miesiecy, 1 doslownie 1 raz bylo zle z pupa (mial straszna
      biegunke i goraczke) - ale wtedy nawet sudokrem nie pomagal - tylko moczenie
      tylka w rivanolu i posypywanie maka ziemniaczana.
      unikam chemii jak moge - na razie z dzieckiem wszystko ok.
      • kas2 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 08:48

• agnieszkaj10 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 10:09
          Tylko mąka ziemniaczana, początkowo używałam krem Nivea i sudokrem i stale były
          problemy, mama poleciła mi mąke i problemy znikły i nie ma ich do dziś
    • iza_79 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 09:26
      witajcie nowa tu jestem smile)
      wiesz mi polozna powiedziala ze jesli nic sie nie dzieje to nie smarowac niczym.
      wiec nie smarowalam. w szpitalu dostaniesz pewnie probke sudokremu, jak pupa
      bedzie zaczerwieniona to polecam wlasnie to smile
      pozdrawiam.
    • procesor Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 11:45
      najtaniej i nazdrowiej - kartoflanka smile

a z kremem przeciw odparzeniom J&J uważaj! strasznie mojemu dziekcu tyłek
      odparzył ten krem!! i potwierdzam że mnóstwo dzieci ma uczulenie na ich produkty!

a z apteki - linomag, stary dobry i skuteczny.. tylko ten zapach.. smile
      • kafialor Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 16:45
        bardzo dziękuję za podpowiedzi, macie racje im mniej chemii tym lepiej , a tu
        chemia w płynach do mycia i chyba nawet pieluchy - pampersy nasączone sa czymś,
        do tego chusteczki.A przecież mała 9 miesięcy nie miała kontaktu w moim brzuchu
        z żadną chemią.
        A co do wypowiedzi pewnej forumowiczki że na dzieciach sie nie oszczędza , to
        szkoda mi słów.
        Nigdy nie oszczędzałam na synku i teraz na małej i przykro czytac takie rzeczy,
        podzieliłam sie tylko wrażeniami z używania Alantanu , wiem że maści z cynkiem
        używa sie gdy jest podrażnienie- więc nie zakładam że będe musiała stale go
        używać.A co do kosmetyków J&J - wiem że zmieniają ph skóry i moga sprzyjac
        grzybicy skóry. Synka kąpałam np. w nadmanganianie potasu jednego dnia a
        drugiego w krochmalu, oprócz tego zwykłe mydełko Bambino w kostce
        • lorenai Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 10.02.07, 08:11
          Nie kąp w nadmanganianie profilaktycznie! To już wyżej forumowiczka napisała -
          jak się nic nie dzieje ze skórą to nie leczyć na siłę. Ma właściwości
          odkażające, a chyba nie chcesz dziecka pozbawiać dopiero co skolonizowanej flory
          bakteryjnej. Normalne mydełko Bambino i opłukać. Do smarowania Linomag w maści
          (nie w kremie, bo zawiera kwas borny, do 12 r.ż. się nie stosuje!) lub alantan.
          Moim zdaniem zawsze lepiej jest używać preparatów w tubkach, bo się wolniej
          zanieczyszczają, ale słoiczki rzeczywiście są wygodniejsze i w tym przypadku
          szybko towar schodzi.
    • shady27 a musisz wogole smarowac??? 09.02.07, 16:47
      ja wogole nie smarowalam i nie smaruje, bo po co?

Linomagu nie polecam, smierdzi jak diabli
    • alpepe Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 09.02.07, 17:02
      ja smarowałam bambino, moja mama nivea(zwykłe), a najtańsza chyba będzie
      faktycznie mąka kartoflana i lanolina w aptece.
    • myszencja6 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 10.02.07, 13:36
      Moj syn ma juz dwa lata i sprawdzilismy chyba wszystkie mozliwe smarowidla do
      pupy.I tak, jak pupka jest ladna to niczym nie smaruj, kremy nawlizajace typu
      Bambino nie sa do pupy, oczywiscie nie zaszkodza ale i w niczym nie
      pomoga.Najlepsza (nie tylko dlatego ze najtansza) jest maka ziemniaczana, a jak
      trzeba smarowac 'w terenie' to Sudokrem.I jedno i drugie do stosowania jak pua
      sie odparzy a nie profilaktycznie.Ja smarowalam Sudokremem badz sypalam maka jak
      np jechalismy gdzies samochodem i bylo ryzyko ze nie Mlody bedzie musial troche
      siedziec z kupa w pieluszcewinkMoj niestety tak ma, ze jak mu sie od razu
      pieluchy nie zmieni, to momentalnie ma odparzenie.
    • stokrootka40 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 10.02.07, 15:10
      płynna parafinka (w aptece), a na podrażnienia najlepszy jest linomag
    • truscaveczka Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 10.02.07, 18:36
      Ja przez półtora prawie roku zużyłam 1 małe opakowanie Sudocremu. A na dzieciach
      się nie oszczdza - w sensie odmawiania czegoś niezbędnego. Ale ekonomiczne
      podejście do życia trzeba od plemnika wdrażać, zeby w nawyk weszło big_grin
      • monikar26 Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 12.02.07, 22:23
        jeśli coś się dzieje, możesz poprosić pediatrę o przepisanie maści z apteki - spore opakowanie kosztuje 5 pln chyba. Tyle, ze tą robioną maść trzyma się w lodówce, bo inaczej szybko się psuje.
    • edelka najlepiej niczym 14.02.07, 12:39
      Dopiero jak cos się zacznie dziać. Możesz kupić maść Bepanthen to i do pupy
      dziecka będzie i do obolałych brodawek po karmieniu sie przydasmile
      A do pupy jak juz coś sie przydarzy mąka ziemniaczana też może być.
      • ankw Re: najlepiej niczym 27.02.07, 09:02
        bardzo wydajny jest ten bapanthen - a jak sie skończy to można przejść na krem
        bambino za 5 zł;
    • emiliagaik Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 06.03.07, 13:58
      Witamsmile
      Polecam zwykłą ciekłą parafinę. Nam poleciła to pani w szkole rodzenia. PO
      pierwsze tanie a po drugie na pewno nie uczula!!!!!! Zauważcie ze w
      Oilatum(jedna z drozszych firm) ponad połowa składu to własnie parafina. Ja
      smarowałam mojego synka bardzo długo i wogole sie nie odparzał a skora była
      super delikatnasmile
    • nisiabu Oliwą z oliwek albo olejem sezamowym. 11.03.07, 15:29
      Zaleta oprócz tego, że ekonomicznie (można ciniutko rozsmarować), to bardzo
      łatwo się smaruje i nie trzeba potem rąk myć (nie cierpię mieć rąk w sudocremie
      lub innej maści).
      Ja smaruję olejem sezamowym na zimno tłoczonym i resztki wcieram w dłonie.
      • lorenai Re: Oliwą z oliwek albo olejem sezamowym. 14.03.07, 07:47
        Nie jestem przekonana co do oleju sezamowego. Osobiście nie przepadam za zapachem i nie cierpię mieć tłustych dłoni nawet po zwykłej oliwce. Co kto lubi. A czy przypadkiem nie wychodzi drogo, bo mi się zawsze kojarzył z wykwintną kuchnią chińską.

• jmtor1 porażka 25.03.07, 20:14
      poczytałam Wasze wypowiedzi i stwierdziłam że jakaś rozrzutna jestem i nie
      posmarowałam dla małego pupy alantanem jak zawsze i po dwóch zmianach pieluchy
      co? - brzydkie odparzenie!!!
      Chyba nie zawsze jednak "oszczedzanie wskazane" ..............
    • przeciwcialo Re: czym smarować noworodka - ekonomicznie? 10.04.07, 12:57
      Maśc cholesterolowa z apteki. Jak kupisz sama to ok.8-10 zł za 100g. Jak ci
      pediatra wypisze to 5 zł. Ja do tej pory młodego smaruje nią bo najlepiej
      natłuszcza przy nawrotach azs.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka