ewaa79 28.01.08, 11:26 Chciałabym płacić niewiele za: - prowadzenie konta - za przelewy przez internet Żeby szybko realizowane były przelewy i duża sieć bankomatów bez opłat. Jaki bank polecacie i jaki rachunek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jop Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 11:35 > Chciałabym płacić niewiele za: > - prowadzenie konta 0 zł > - za przelewy przez internet 0,50 zł > Żeby szybko realizowane były przelewy i duża sieć bankomatów bez > opłat. A jak sobie wyobrażasz realizację przelewów szybszą niż gdzie indziej, skoro to działa wszędzie tak samo, tzn. aby przelew dotarł do drugiego banku, musi się odbyć wychodząca sesja Elixiru w banku nadawcy i przychodząca w banku odbiorcy? > Jaki bank polecacie i jaki rachunek eKonto w mBanku. Odpowiedz Link
satia2004 Re: tani ROR - w którym banku 30.08.08, 01:13 > - za przelewy przez internet > 0,50 zł w mBanku już od jakiegoś czasu za przelewy jest 0zł. Do wszystkich banków Odpowiedz Link
isia2711 Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 13:01 Rozne banki i rozne rachunki Wszystko zalezy od tego: ile przelewow miesiecznie wykonujesz; czy masz zaufanie do bankow wylacznie internetowych, czy potrzebujesz czasem odwiedzic placowke; gdzie mieszkasz; jaki bankomat masz najblizej domu/pracy; itp, itd. Konto w mbanku, ktore zaproponowala jop, jest dobre i tanie - ale tylko jesli wykonujesz najwyzej 6 przelewow miesiecznie. Jesli wiecej to np. bardziej oplaca sie e-konto Lukas. Daj znac na priva to na podstawie bardziej szczegolowych danych pomoge Ci cos wybrac Odpowiedz Link
zaino Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 13:10 Ja robię masę przelewów przez internet i polecam: e-Konto w Lukas Banku i Konto Standard (?) w ING. W obu przypadkach przelewy są za darmo. Odpowiedz Link
isia2711 Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 13:53 > Ja robię masę przelewów przez internet i polecam: e-Konto w Lukas Banku i Konto > Standard (?) w ING. W obu przypadkach przelewy są za darmo. Uhm, tylko ze prowadzenie konta nie jest za darmo... Dlatego tak jak napisalam poprzednio - wybor najlepszego konta zalezy od sytuacji w jakiej sie znajdujemy i naszych specyficznych potrzeb. Odpowiedz Link
zaino Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 19:11 Obsługa tych kont kosztuje 7-8 zł miesięcznie. Dla mnie super. Poza tym mam bankomaty pod nosem. Pieniądze na konto wpływają raz, dwa, trzy. Raczej trudno znaleźć darmowy ROR z darmowymi przelewami i natychmiastowymi przelewami. Każdy powinien dostosować konto do własnych potrzeb. Odpowiedz Link
ciri_77 można miec konto w ing i nie placic za prowadzenei 29.01.08, 10:46 MOżna zmienic oferte w ing na e-direct i wtedy nie ma opłaty za prowadzenie, przelewy internetowe sa gratis, w rejonie w którym mieszkam siec bankomatów całkiem w porzadku. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: tani ROR - w którym banku 28.01.08, 20:33 isia2711 napisała: > Wszystko zalezy od tego: ile przelewow miesiecznie wykonujesz; czy > masz zaufanie do bankow wylacznie internetowych, Dlaczego można nie mieć ? > czy potrzebujesz czasem odwiedzic placowke A po co ? poważnie mówiąc nie wyobrażam sobie potrzeby odwiedzania placówki bankowej. Chyba, że jest się starszą czy zagubioną osobą i lepiej się człowiek czuje z kontakcie z żywą panienką Odpowiedz Link
isia2711 Re: tani ROR - w którym banku 29.01.08, 15:42 > > Wszystko zalezy od tego: ile przelewow miesiecznie wykonujesz; czy > > masz zaufanie do bankow wylacznie internetowych, > Dlaczego można nie mieć ? Nie wiem dlaczego mozna nie miec - faktem jest, ze niektorzy ludzie nie maja i trzeba to wziac pod uwage. (niektorzy tez nie maja zaufania do bankow w ogole i to tez czasem trzeba wziac pod uwage ) > > czy potrzebujesz czasem odwiedzic placowke > A po co ? > poważnie mówiąc nie wyobrażam sobie potrzeby odwiedzania placówki bankowej. > Chyba, że jest się starszą czy zagubioną osobą i lepiej się człowiek czuje z > kontakcie z żywą panienką No to chyba sama sobie odpowiedzialas Nie znam sytuacji rodzinno/wiekowo/mentalnej inicjatorki watku, dlatego nie osmielilabym sie mowic 'bierz konto w banku wirtualnym, bo najlepsze!' Odpowiedz Link
satia2004 Re: tani ROR - w którym banku 30.08.08, 01:14 isia2711 napisała: > Konto w mbanku, ktore zaproponowala jop, jest dobre i tanie - ale > tylko jesli wykonujesz najwyzej 6 przelewow miesiecznie. Przelewy w mBanku są bezpłatne. Niezależnie od ilości Odpowiedz Link
serendepity Re: BGŻ- e konto 01.02.08, 15:15 No prosze, to juz spuscili z tonu? Korzystalam z nich jak nie bylo oplat za prowadzenie konta, ale zrezygnowalam jak tylko zapowiedzieli ich wprowadzenie. Odpowiedz Link
ca-sa Re: tani ROR - w którym banku 30.01.08, 11:31 Ja mam eKonto w mBanku i bardzo sobie chwalę. Odpowiedz Link
gochalodz ekonto w mbanku 31.01.08, 14:19 0zł prowadzenie i 0,5zł przelewy ale jeśli nie mieszkasz w dużym mieście to nie wiem czy to dobre rozwiązanie,bo bankomatów jest nie za dużo i w małych miejscowoścach często nie ma żadnego bankomatu Euronetu czy WBK (tam za darmo można pieniądze pobierać). Odpowiedz Link
naturella Re: ekonto w mbanku 01.02.08, 13:35 Polecam wzięcie kredytu hipotecznego w Multibanku, wtedy prowadzenie konta, przelewy i w ogóle wszystko 0 zl Odpowiedz Link
joanna_poz Re: ekonto w mbanku 12.02.08, 09:42 > 0zł prowadzenie i 0,5zł przelewy od 11 lutego przelewy w mBanku sa już również darmowe Odpowiedz Link
alexkieszek Re: ekonto w mbanku 12.02.08, 10:02 ja mam w BPH/PEKAO i jestem bardzo zadowolona. Prowadzenie kąta jakieś 12 pln (razem z opłatą za kartę płatniczą), przelewy wszystkie 0, bankomaty PEKAO i Euronet 0, polecenia zapłaty 0 i dużo oddziałów Odpowiedz Link
emka_waw Re: ekonto w mbanku 12.02.08, 11:21 > ja mam w BPH/PEKAO i jestem bardzo zadowolona. Prowadzenie kąta kONta (bez obrazy) jakieś 12 pln 144 zł rocznie za sam fakt posiadania konta to dla mnie zdzierstwo. > (razem z opłatą za kartę płatniczą), przelewy wszystkie 0, bankomaty PEKAO i > Euronet 0, polecenia zapłaty 0 i dużo oddziałów mBank, eKonto: za prowadzenie 0, karta debetowa 0, wypłata z bankomatu Euronetu i WBK 0, przelewy 0, po co komu oddział do szczęścia, pomacać, że w ogóle jest? Każdy komputer z internetem to 'oddział' mBanku. Odpowiedz Link
reni_78 nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 09:56 od kiedy założyłaś ten wątek, próbuję znaleźć w sieci rankingi kont bankowych, które przeglądałam na kilka dni wcześniej... niestety, nie umiem ich odnaleźć, więc nie podeprę się linkami... ze względu na technologię oparto się w nich na obsługę przez net... głównym założeniem była internetowa obsługa konta z pominięciem oddziałów, z naciskiem na sieć bankomatów i wpłatomatów... czołówka trzech miejsc była ta sama: nie pamiętam jednego z banków i kolejności, ale na początku z pewnością był ING i Getin... moje PKO BP Inteligo było na 12ym miejscu... ze wzlędu na to, iż mam konto oszczędnościowe w ING /pisałam o tym bodajże w wątku 5000zł/ poważnie myślę o przeniesieniu tam konta osobistego... Odpowiedz Link
ewagorak Re: nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 10:07 Weźcie pod uwagę to, że nie wszyscy otrzymują wypłatę przelewem na konto. Taki np. szewc czy właściciel sklepu otrzymuje pieniądze od klientów do ręki/kasy. Chcąc posiadać coś na koncie muszą iść do banku i wpłacić pieniądze. Odpowiedz Link
emka_waw Re: nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 10:33 > Weźcie pod uwagę to, że nie wszyscy otrzymują wypłatę przelewem na konto. Taki > np. szewc czy właściciel sklepu otrzymuje pieniądze od klientów do ręki/kasy. > Chcąc posiadać coś na koncie muszą iść do banku i wpłacić pieniądze. Albo do wpłatomatu Odpowiedz Link
reni_78 Re: nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 12:09 pod uwagę wzięłam post założycielki wątku, który zrozumiałam jako pytanie o ROR indywidualny osoby fizycznej Odpowiedz Link
jop Re: nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 10:25 >ze względu na technologię oparto się w nich na obsługę przez net... A jakoś po polsku? Odpowiedz Link
reni_78 Re: nie mogę tego znaleźć... 13.02.08, 12:00 naprawdę to tak tragicznie mi wyszło ??? na skutek użytkowego dla społeczeństwa rozwoju techniki, rankingi oparto o dostępność konta bankowego przez internet... Odpowiedz Link
kasiulaaa11 EUROBANK 29.08.08, 08:42 Polecam 1) Oprocentowanie 6,06 % - przy nadwyżce finansowej może to dac dodatkowy pieniadz co miesiac 2) wszystkie przelewy internetowe bezplatne 3) wypłaty i wpłaty gotówki bezplatne 4) bezplatny token w komorce 4) karta odebetowa 0,95 PLN - to tak naprawde jedyna oplata Polecam!!! Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 29.08.08, 13:53 miska_malcova napisała: > przelewy i utrzymanie konta 0zł Mam konta w obu. wada mbanku jest jak dla mnie to, ze brak przelewow przyszlych z kont emax+. W zwiazku z tym, albo rezygnujemy z oprocentowania na wiekszosci srodkow, jesli zaprogramujemy sobie przelewy na ekoncie, czy ze zwyklego emax (oprocentowanie sladowe) na ekonto i stamtad w swiat, albo pamietamy o koniecznosci terminowego wykonania przelewow i logowania sie do banku, zeby wyciagac pieniadze z kont oszczednosciaowych pod najblizsze przelewy. Nie wiem, co sie tak na ten brak przelewow przyszlych uparli? Odpowiedz Link
wiewioornakrancuswiata Re: mbank 29.08.08, 16:29 > wada mbanku jest jak dla mnie to, ze brak przelewow przyszlych z kont emax+ że co jest wadą??? jaki brak przelewów przyszłych??? nie rozumiem Twojego problemu... wypłata na eKonto, to, co chcesz odłożyć/zaoszczędzić przerzucasz na eMaxPlus - nic nie płacisz, odsetki lecą, więc jest idealnie Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 30.08.08, 09:29 wiewioornakrancuswiata napisała: > > wada mbanku jest jak dla mnie to, ze brak przelewow przyszlych z kont ema > x+ > > że co jest wadą??? jaki brak przelewów przyszłych??? > nie rozumiem Twojego problemu... > wypłata na eKonto, to, co chcesz odłożyć/zaoszczędzić przerzucasz na eMaxPlus - > nic nie płacisz, odsetki lecą, więc jest idealnie Nie jest idealnie. W skali roku jest to conajmniej kilkadziesiat zl nienaliczonych odsetek wynikajacych z trzymania pieniedzy pod pozakladane przelewy przyszle na nieoprocentowanym koncie. Ewentualnie jestesmy zmuszeni do pilnowania terminow platnosci i logowania sie w ich przeddzien, zeby przelac na ekonto z ktoregos emax+ Odpowiedz Link
wiewioornakrancuswiata Re: mbank 02.09.08, 13:21 poprzesz te "straty" jakimiś danymi? bo szerze mówiąc mam wrażenie, że tworzysz sztuczny problem w wirtualnej rzeczywistości... wątpię, żeby autor głównego posta również w niej funkcjonował, podobnie jak tłumy klientów mBanku... ale skoro aż TYYLEEE tracisz, to proponuje założyć płatne konto i nie marudzić Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 02.09.08, 13:45 wiewioornakrancuswiata napisała: > poprzesz te "straty" jakimiś danymi? bo szerze mówiąc mam wrażenie, że tworzysz > sztuczny problem w wirtualnej rzeczywistości... > wątpię, żeby autor głównego posta również w niej funkcjonował, podobnie jak > tłumy klientów mBanku... > ale skoro aż TYYLEEE tracisz, to proponuje założyć płatne konto i nie marudzić za konto w Eurobanku nic nie place (token GSM i nie wzialem karty debetowej - wyplaty z bankomatow robie z innego konta). Jak pytasz sie o cyfry, to wychodzi mniej wiecej 6-7 zl odsetek z pieniedzy , ktore wrzucam na tamte konto i systematycznie schodza, realizujac kolejne zaprogramowane bezplatne przelewy. Przemnozysz to sobie przez 12 ? W mBanku opcja zlecen stalych dla wystawcow faktur za uslugi itp.( o czym piszesz w poscie ponizej) kosztuje 1 zl (czyli placisz 12 zl rocznie) dalej nie majac rozwiazanego problemu nieoprocentowania pieniedzy na ekoncie. Jakies dalsze pytania? Odpowiedz Link
wiewioornakrancuswiata Re: mbank 02.09.08, 16:19 pierwsze słyszę, żeby zgoda na obciążenie rachunku była płatna - to przecież nie jest zlecenie stałe... pytań nie mam; dyskusja jest czysto akademicka - Ty swoje, ja swoje; jeśli ktoś rzeczywiście ma taki problem z tymi "przelewami przyszłymi", to pewnie polubi Twoje rozwiązanie; ja takich zmartwień nie mam i wciąż polecam mBank Odpowiedz Link
satia2004 Re: mbank 02.09.08, 17:09 wiewioornakrancuswiata napisała: > dyskusja jest czysto akademicka - Ty swoje, ja swoje; To nie jest dyskusja akademicka tylko o pieniądzach i potrzebach. Jednym takie rozwiązanie odpowada (np. Tobie) innym nie bo potrzebują czegoś innego. Nie ma konta, które spełniałoby oczekiwania wszystkich. Ja sobie mBank chwalę ale potrafię zrozumieć, że to co mi zupełnie nie przeszkadza może być poważną wadą dla innych. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 02.09.08, 19:29 satia2004 napisała: > wiewioornakrancuswiata napisała: > > dyskusja jest czysto akademicka - Ty swoje, ja swoje; > > To nie jest dyskusja akademicka tylko o pieniądzach i potrzebach. > Jednym takie rozwiązanie odpowada (np. Tobie) innym nie bo > potrzebują czegoś innego. Dokladnie. zwrocilem uwage na slaby wg mnie punkt w ofercie mBanku (w efekcie ktorego przenioslem moje pieniadze do innego banku) > Nie ma konta, które spełniałoby oczekiwania wszystkich. Dokladnie. Ja nie odwazylbym sie powiedziec, ze konto w Eurobanku jest "idealne" jak przedmowczyni w stosunku do mBanku. Korzystam z kilku kont w kazdym z innego, najlepszego w ofercie danego banku (przynajmniej dla moich potrzeb) produktu. Z mBanku tez korzystam. > Ja sobie > mBank chwalę ale potrafię zrozumieć, że to co mi zupełnie nie > przeszkadza może być poważną wadą dla innych. Oczywiscie. Dla mnie problem ze zleceniami stalymi stal sie kluczowy, gdy pojawila sie koniecznosc wprowadzenia kilku zlecen dlugoterminowych na te same comiesieczne kwoty i zaczalem kombinowac jak to zrobic bez koniecznosci ciaglego logowania sie do mBanku i tracac jak najmniej odsetek. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 02.09.08, 19:22 wiewioornakrancuswiata napisała: > pierwsze słyszę, żeby zgoda na obciążenie rachunku była płatna - to przecież ni > e > jest zlecenie stałe... Zlecenia stale sa bezplatne. Ustanowienie polecen zaplaty w mBanku kosztuje 1 z miesiecznie, niezaleznie od liczby zlecen. Sa banki, ktore zlecenia zaplaty przyjmuja bezplatnie, sa i takie, ktore za KAZDE ustanowione zlecenie pobieraja oplate od wlasciciela konta. Mbank na tym tle wyglada jeszcze nienajgorzej. Naturalnie nie da sie ustawic zlecen zaplaty na wszystkie platnosci - np. wiekszosc kart kredytowych oferuje taka funkcjonalnosc wylacznie przy splacie z konta w tym samym banku co karta. Odpowiedz Link
wiewioornakrancuswiata Re: mbank 02.09.08, 13:28 i jeszcze dopisek do tych "przelewów przyszłych" - nie łatwiej upoważnić wystawcę faktury do pobrania sobie kwoty faktury z rachunku? większość firm to udostępnia i wówczas nie musisz o niczym pamiętać/pilnować etc Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: mbank 30.08.08, 09:24 satia2004 napisała: > Hmmm... z co to są przelewy PRZYSZŁE? Dostalem wczoraj rachunek za internet, z data platnosci 5-y wrzesnia. Dzis sie loguje na koto, wprowadzam nr faktury kwote i date realizacji 5 wrzesien. Na fakturze zaznaczam, ze zaplacona i archiwizuje. Sprawa juz mnie dalej nie obchodzi, nie musze pamietac o tej platnosci i o tym, zeby w przeddzien zalogowac sie na konto i ja wykonac. Odpowiedz Link
ben333 Re: tani ROR - w którym banku 29.08.08, 21:10 M-bank - miałem i ma rózne konta w róznych bankach - m bank jest cudny Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: tani ROR - w którym banku 10.09.08, 11:34 Wbrew pozorom, b. korzystne jest e-konto PRO w Lukasie. Wbrew pozorom, bo tam widnieje spora oplata miesieczna, ktora jednak przy trzymaniu tam (z lokatami wlacznie) wiecej niz 5000 zl kurczy sie do 1 zl, a przy zasileniu miesiecznym >2000 zl do 0 zl. Jest jeszcze oplata miesieczna za token 1 zl, ktora jednak znika, gdy za pomoca tokena wykonuje sie operacje. Przelewy internetowe (tez przyszle) 0 zl, zlecenia stale 0 zl, bakomaty Euronetu 0 zl. Karta kredytowa 1-szy rok 0 zl. Lokaty nie sa dobre (tu lepszy np. Getin bank), ale nie beznadziejne. Tyle ze oprocentowanie konta teraz bardzo spadlo, na poczatku bylo przyzwoite. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: tani ROR - w którym banku 10.09.08, 11:52 Drogo. Przy tak wysokich zasileniach mozna miec sporo innych bezplatnych kont. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: tani ROR - w którym banku 16.10.08, 14:14 Rzuc paroma przykladami (internetowe, z przelewami i zlecenimai stalymi darmowymi). W Eurobanku faktycznie fajne (ja tam nawet mam konto, ale bez opcji internetowej, od lat nieuzywane - kiedys lokaty dobre mieli), ale zlosliwie mi akurat oddzial kolo pracy zlikwidowali. > Drogo. > > Przy tak wysokich zasileniach mozna miec sporo innych bezplatnych kont. > > Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: tani ROR - w którym banku 16.10.08, 15:09 paszczakowna1 napisała: > Rzuc paroma przykladami (internetowe, z przelewami i zlecenimai stalymi > darmowymi). W Eurobanku faktycznie fajne (ja tam nawet mam konto, ale bez opcji > internetowej, od lat nieuzywane - kiedys lokaty dobre mieli), ale zlosliwie mi > akurat oddzial kolo pracy zlikwidowali. > > > Drogo. > > > > Przy tak wysokich zasileniach mozna miec sporo innych bezplatnych kont. > > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=80258167&a=80258167 Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: tani ROR - w którym banku 13.09.08, 16:46 ING Direct O zł za prowadzenie konta, przelewy itd. Dużo bankomatów ING + Euronet Odpowiedz Link
pmsady Re: tani ROR - w którym banku 25.09.08, 11:44 ja polecam mBank, jeszcze się nie zawiodłem i mam nadzieje nie zawiode, dużo info na mbankkonto.blogspot.com Odpowiedz Link
martina.15 Re: tani ROR - w którym banku 28.09.08, 22:22 obecnie mam trzy konta i juz mnie mierzi zeby jedno zlikwidowac pierwsze- BGŻ, studenckie rok temu placilam 4 zl za obsluge i 1 zl za karte- zazadalam zeby mi to zlikwidowali i chyba tylko ta zlotowka zostala. przelewy przez neta darmowo. bankomaty BGZ, Kredyt Banku i Banku Spoldzielczego drugie- PKO BP Niestety! Tam dali mi kredyt studencki i walneli tekst ze jak nie zaloze konta to beda mi z kwoty kredytu dawac 4 zlote za przelew. wiec "zaoszczedzilam" i zalozylam- obsluga 2,5 zl. z tego konta korzystam takze internetowo- place po 50 gr za przelew. trzecie- Polbank zalozone z wlasnej woli, bo chcialam zarobic- 6% na koncie, karta zalozona w 20 minut, wplaty bezplatnie, przelewy internetowo takze. wlasciwie to konto ma samiusienkie zalety. wywalam BGZ, mimo 5,5 lat wspolpracy, bo mam dosc zapamietywania pinow itd a inne konta albo musze miec albo po prostu chce. Odpowiedz Link