maja8549 16.03.09, 21:25 gracie na giełdzie? wlasnie sie zastanawiam, a ceny akcji stosunkowo niskie. co o tym myslicie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wegorkie2 Re: gracie na giełdzie? 17.03.09, 07:57 Tak, myślisz poprawnie. Kiedyś akcje nie były opłacalne, dzisiaj jest o wiele lepiej. Akcje są dość tanie i w długim terminie można na nich zarobić (w krótkim niekoniecznie). Polecam. Odpowiedz Link
serendepity Re: gracie na giełdzie? 17.03.09, 09:35 Mysle, ze dobrze by bylo wiedziec co sie robi, nie tylko ulegac pokusie niskich cen. Jak masz wiedze jak sie bawic tymi klockami to czemu nie. Ja kupilam sporo akcji pod koniec zeszlego roku i w tym i dalej mam zamiar kupowac. Odpowiedz Link
wegorkie2 Re: gracie na giełdzie? 17.03.09, 09:43 Popieram. Moja poprzednia wypowiedź nie była precyzyjna. Tak jak serendepity uważam że warto kupować jeśli się wie co się robi. Ja kupowałem jakiś czas temu, będę znów kupował jak ceny ponownie spadną niżej, jednak każdy powinien samodzielnie podejmować decyzję mając świadomość swojej wiedzy i możliwości w tym zakresie (ja wiedzę mam sporą). Odpowiedz Link
portos9 Uwaga na wykradanie danych !!!!! 17.03.09, 17:13 To jest chyba ten gosc o ktyrym pisalem w innym watku. Przedstawia sie i lansuje jako znawca ekonomii, gieldy i finansow domowych. W rzeczywistosci jest mocno umoczony w gielde i probuje wypachnac swoje akcje - przedstawia chore analizy liczac ze ktos je kupi odeniego. Wiesci wzrosty akcji juz od poczatku 2008 roku i ciagle nie moze wyjsc z papierów !!!!!!!!!!!!! Polecam duza ostroznosc w instalacji tego orogfmarowania - wasze pieniadze moga zniknac z konta po zainstalowaniu oprogramowania "wspierajacego" finanse osobiste !!!!!!! Odpowiedz Link
wegorkie2 Re: Uwaga na wykradanie danych !!!!! 18.03.09, 08:38 Hm, same kłamstwa. Tylko co ja Ci portos9 złego zrobiłem że sumienie pozwala Ci tak łgać aby mnie oczerniać? Wydaje mi się że jednostronność tego tekstu oraz fakt że nie masz odwagi podpisać się własnym nazwiskiem sprawia że dla wszystkich jest oczywiste że kłamiesz. Myślę że taki post kwalifikuje się do kasacji, chyba że zechcesz to powtórzyć podpisując się prawdziwym nazwiskiem, wtedy jestem gotów do dyskusji. Odpowiedz Link
magda.o3 Re: gracie na giełdzie? 17.03.09, 22:07 Nie grałam, raczej jedynie kupowałam Dostałam okrutnie po du... Ale jak zbiorę trochę pieniędzy to na pewno coś kupię. Ciągle mnie ciągnie. Taka hazardzistka jestem Ale teraz są takie promocje.... Kto wie, pewnie jeszcze będzie spadać, ale i tak ceny są już bardzo atrakcyjne. Ehhh Odpowiedz Link
skajstop Odradzam 17.03.09, 22:16 A ja odradzam. Mój przyjaciel, który latami grał na giełdzie, powiada, że aby stamtąd przynieść pieniądze, a nie je zostawić, trzeba mieć albo dostęp do informacji niejawnych, albo piekielnego farta. W innych przypadkach masz jedną na sto szansę, że wyjdziesz na plus w dłuższym okresie. Oczywiście, są wyjątki, ale wydaje mi się, że wobec tego, jak wygląda nasza giełda, bezpieczniejsze są np. lokaty czy obligacje. Odpowiedz Link
magda.o3 skajstop 17.03.09, 22:36 No proszę, proszę Czyżby spodobało Ci się nasze forum? Co do tego szczęścia .... różnie to z nim bywa. Ja swego czasu praktycznie na wszystkim co kupiłam mogłam zarobić. Na jednych akcjach nawet 80%. Ale nie sprzedawałam, bo było mi mało. Teraz mam naprawdę mało. Ale cóż, nic nie sprzedałam, jakby co to może na emeryturę będzie Odpowiedz Link
skajstop Re: skajstop 17.03.09, 23:52 Forum się spodobało. Naprawdę. Do powiedzenia za wiele nie mam, ale czytać czytam bardzo chętnie - i nie dlatego, żebym zbierał jakiś materiał ;p Z tymi akcjami największy problem właśnie w zbyciu - ja sens obracania akcjami upatrywałbym jedynie w reżimowym sprzedawaniu, kiedy zysk przekroczy określony pułap, nawet jeśli dalej idą w górę... ale to twardym trzeba być, nie miętkim, i albo mieć ten wspomniany wywiad mojego przyjaciela, albo ciągle śledzić notowania, te wszystkie komunikaty z walnych, etc. Życia szkoda. Pozdrawiam ciepło - Skaj Odpowiedz Link
wegorkie2 Re: skajstop 18.03.09, 08:44 Podejrzewam że Twój przyjaciel może w ten sposób tłumaczy sam przed sobą swoje porażki. Nie wiem. Ale nie zgadzam się z nim. Ja inwestuję na giełdzie od 6 lat i ani razu nie korzystałem z informacji niejawnej, a jestem na plus pomimo tak dewastującej bessy jak obecnie. W dłuższym terminie przewiduję że będzie lepiej niż teraz. Odpowiedz Link
skajstop Re: skajstop 19.03.09, 08:16 Co do skuteczności jego gry - mylisz się. On na grze na giełdzie się dorobił. Ale to jest człowiek umiejący bystro patrzeć na świat. Ale ja nie odradzam bezappelacyjnie, kto chce grać, niech gra - i powodzenia. Odpowiedz Link
skajstop Ważna uwaga co do gry na giełdzie 19.03.09, 11:13 Jesteś na plusie - to super. Pogratulować. Ale rzecz w tym, że musisz być na plusie _powyżej_ tego, co dają bezpieczniejsze formy oszczędzania, np. lokaty. Jeśli na lokacie masz rocznie, załóżmy, 7 procent, to z gry na giełdzie musisz wyciągnąć więcej, odliczywszy wszystkie koszty, czyli prowizje etc. Bo tylko zysk powyżej bezpiecznych form oszczędzania uzasadnia ryzyko. W dłuższej perspektywie trzeba też policzyć procent składany dla obu form, czyli giełdy i np. lokat. Odpowiedz Link
serendepity Re: skajstop 18.03.09, 09:52 Dla jednych szkoda zycia inni nie narzekaja. Oczywiscie, ze trzeba miec zelazna dyscypline by inwestowac i wiedziec kiedy wyjsc. Nie sztuka jest wejsc, ale wyjsc w odpowiednim momencie. Trzeba tez liczyc sie ze stratami i byc na to przygotowanym. Jesli ktos mysli, ze od razu zarobi krocie i zostanie milionerem to moze srodze rozczarowac sie. Odpowiedz Link
pty-sia Re: gracie na giełdzie? 18.03.09, 14:48 w większości chyba gramy, Z tego co mi sie kojarzy to emerytura z II filaru jest inwestowana miedzy innymi na giełdzie. A Państwo nas przekonuje, że za lat dzieścia bedziemy z tego mieli większa emeryture niż z ZUS Odpowiedz Link
serendepity Re: gracie na giełdzie? 13.06.09, 17:51 Moze warto odswiezyc ten watek po 3 miesiacach. Jak Wam idzie? Moje najwieksze inwestycje ze stycznia pieknie odplacily mi sie. Fundusze wyszly mi na plus. Teraz czekam na dalsze ruchy tego co juz mam. Ogolnie jestem bardzo zadowolona z okazji z pierwszego kwartalu. Odpowiedz Link
wegorkie2 Re: gracie na giełdzie? 13.06.09, 20:01 Jakie masz fundusze? Jeśli chodzi o mnie to np. akcje które mam w ramach portfela AutoValue20 przez te 3 miesiące dały ok. 60% zysku. Zakładałem że będę pokonywał fundusze (taka jest idea tego portfela) ale nie sądziłem że tak bardzo. Sądzę że to jest w dużej mierze przypadek, ale satysfakcja nie mniejsza zobaczymy jak będzie w przyszłości. Odpowiedz Link