Dodaj do ulubionych

Operator komórkowy

08.06.09, 21:48
Który Waszym zdaniem operator oferuje najlepszą fertę ?
za 16 dni kończy mi się umowa z Orange. Mam plan taryfowy 65zł i
kiepską ofertę . Z orange 'związana ' jestem już 6 lat i przyznam
szczerze że bez rewelacji ..

Teraz chcę zniżyć abonament do max. 30 zł ..co polecacie?
Obserwuj wątek
    • magdzie Re: Operator komórkowy 08.06.09, 22:10
      wydaje mi sie, ze najpierw musisz okreslic swoje potrzeby.
      czyli jak czesto, gdzie i kiedy dzwonisz i ile piszesz wiadomosci tekstowych,
      oraz czy korzystasz z internetu w tel.kom.
      wyjasnie na moim przykladzie:
      -mieszkam w UK
      -pisze umiarkowana ilosc smsow i umiarkowanie dzwonie na numery stacjonarne i
      kom.w UK, ilosc minut w miesiacu to nie wiecej jak 5 (slownie: piecsmile ) i
      wiadomosci tekstowych 20-50
      -natomiast dzwonie na numery spoza UK (Europa i kilka poza Europa) dosc czesto,
      pisze wiadomosci tekstowe takze czesto
      mam telefon na karte, Pay&Go, i doladowujac konto co miesiac o 10/15/30 funtow
      dostaje odpowiednio 50/100/200 darmowych minut prawie do wszytskich krajow
      swiata, oraz smsy za £0,10
      -nie korzystam z internetu w kom.

czyli okreslilam swoje potrzeby i wybralam najlepsza oferte
    • jolunia01 Re: Operator komórkowy 08.06.09, 22:15
      Wybierz dowolną ofertę na kartę. Lepeij na tym wyjdziesz.
    • magdalaena1977 Re: Operator komórkowy 08.06.09, 23:16
      zastanów się, czy potrzebujesz nowego telefonu ?

i jeszcze jedno - oferty, które są na stronach internetowych itp. nie są
      ostateczne - ja zawsze negocjuję wysokość kolejnej umowy w Erze i jestem
      całkiem zadowolona - płacę 45 zł (40 zł abo + 5 zł za internet) mam 120 minut do
      wszystkich, pakiet internetowy i dostałam telefon, z którego jestem bardzo
      zadowolona.
    • muszka781 Re: Operator komórkowy 09.06.09, 07:22
      Każdy ocenia ze swojego punktu widzenia i potrzeb.
      Ja po 6 latach w erze dostałam żenującą ofertę. Do tej pory było ok: 32zł i
      140minut. Teraz w tej cenie dostałam 20 minut mniej bez zmiany telefonu.
      Właśnie żegnam się z tym operatorem i przechodzę do play.
      Ponieważ nie potrzebuję aż 140 minut to wezmę telefon na kartę. Po wyliczeniach
      stwierdzam, że powinno być taniej.

Moim zdaniem nie warto być zbyt długo wiernym jednemu operatorowi.
      • babeth Re: Operator komórkowy 09.06.09, 09:59
        czy ktoś z Was ma korzystną ofertę na telefon komórkowy z dostępem do internetu?
        • evezu Re: Operator komórkowy 09.06.09, 10:55
          a czy zmieniając operatora zmienianie nr telefonu? czy przenosicie stary nr do
          nowego operatora?
    • wiwas Re: Operator komórkowy 09.06.09, 16:41
      Pracowałam u każdego z 3 głownych operatorów w PL i nie ma czegoś takiego jak
      pojęcie "najlepszej oferty".Przejrzyj swoje bilingi z ostatnich 6 miesięcy i
      zanotuj:jak wiele połączeń wykonujesz?Czy są to jakieś stałe numery?Czy jest
      przewaga jakiejś sieci?Czy dzwonisz na nr stacjonarne?Korzystasz z
      roamingu?Połączeń międzynarodowych?Jak wiele sms/mms używasz?etc
      Najlepiej pod względem oszczędności jest przedłużać umowę u danego
      operatora,natomiast bez wymiany na nowy aparat.Często dajemy sie skusić na
      jakieś niepotrzebna bajery i bierzemy nowy terminal,choć staremu nic nie
      brakuje,często wystarczy co najwyżej wymienić baterie (w orange była taka
      możliwość przy przedłużaniu umowy za 1zł.Wówczas wiążemy sie przeważnie na
      12mies ale dostajemy usługi obniżające koszty połączeń-rabat na
      abonament,pakiety dodatkowych min lub sms,tudzież darmowe połączenia etc.Kwestia
      negocjacji.W tym momencie pracuję za granicą,więc nie jestem w stanie bardziej
      szczegółowo tego opisać,ale mniej więcej na tej zasadzie to działa.
    • gad.forumowy Re: Operator komórkowy 09.06.09, 19:35
      Podobno starych drzew się nie przesadza a ja przeniosłem swój telefon do Ery. Wytrzymałem może 3 miesiące. Zostałem zalany żenującym spamem, a smaczku dodała uciążliwa awaria sieci.
      Wróciłem do Plusa, w międzyczasie zmieniłem aparat komórkowy. 7-letnia Nokia poszła na emeryturę a zastąpił ją HTC. Co ciekawe aparat kupiłem w sklepie bez umowy. Oznaczało to duży jednorazowy wydatek, ale tego modelu pewnie żaden operator nie będzie miał w promocji, a nawet gdyby miał, to może z abonamentem 300 zł na co najmniej 2 lata. Dzięki temu mam abonament za 25 zł (mało dzwonię). Później zachciało mi się internetu, więc sprzęt (modem) kupiłem na Allegro (kilkaset zł) a umowę podpisałem w Plusie (iPlus 60 prywatnie).
      Uwaga odnośnie internetu przez sieć komórkową. Najważniejszy jest limit transferu, który wynosi od 1 GB do 13 GB. Do niezbyt intensywnego korzystania dla jednej osoby wystarczy te 1,5 GB w Plusie. Ale w domu dla rodziny potrzeba jednak więcej, czyli powiedzmy 5 GB (np. Era Blueconnect za 122 zł). Żeby internet taki działał w kilku komputerach, należy wybrać odpowiedni typ modemu i kupić router 3G - np. Linksys WRT54G3G (ok. 550 zł).
      • krzysztofsf Re: Operator komórkowy 09.06.09, 22:40
        gad.forumowy napisał:

> Podobno starych drzew się nie przesadza a ja przeniosłem swój telefon do Ery. W
        > ytrzymałem może 3 miesiące. Zostałem zalany żenującym spamem, a smaczku dodała
        > uciążliwa awaria sieci.
        > Wróciłem do Plusa, w międzyczasie zmieniłem aparat komórkowy. 7-letnia Nokia po
        > szła na emeryturę a zastąpił ją HTC. Co ciekawe aparat kupiłem w sklepie bez um
        > owy. Oznaczało to duży jednorazowy wydatek, ale tego modelu pewnie żaden operat
        > or nie będzie miał w promocji, a nawet gdyby miał, to może z abonamentem 300 zł
        > na co najmniej 2 lata. Dzięki temu mam abonament za 25 zł (mało dzwonię). Późn
        > iej zachciało mi się internetu, więc sprzęt (modem) kupiłem na Allegro (kilkase
        > t zł) a umowę podpisałem w Plusie (iPlus 60 prywatnie).
        > Uwaga odnośnie internetu przez sieć komórkową. Najważniejszy jest limit transfe
        > ru, który wynosi od 1 GB do 13 GB. Do niezbyt intensywnego korzystania dla jedn
        > ej osoby wystarczy te 1,5 GB w Plusie. Ale w domu dla rodziny potrzeba jednak w
        > ięcej, czyli powiedzmy 5 GB (np. Era Blueconnect za 122 zł). Żeby internet taki
        > działał w kilku komputerach, należy wybrać odpowiedni typ modemu i kupić route
        > r 3G - np. Linksys WRT54G3G (ok. 550 zł).
        >

Internet "komorkowy" to tylko Play online.
        5 GB za 45 zl. Naturalnie porzadny transfer ograniczony do wiekszych miast, ale
        mam wrazenie ze w takim kontekscie podawales te informacje.

Z kolei co do dzwonienia, to jesli ktos sporo dzwoni, to sadze, ze oplacalny
        bylby zakup telefonu na dwie karty sim.
        jedna karta ze stalym numerem i preferencjami finansowymi dla naszej sieci i
        ulubionych rozmowcow, druga, z ktorej dzwonilibysmy najlepiej bez prezentacji
        numeru, zeby nie oddzwaniano jesli zmienimy karte na korzystniejsza, do
        dzwonienia na numery na ktore nie mamy znizek.

Przykladowo mam w Erze 200 minut do 5 wybranych numerow era lub stacjonarne i 70
        minut na pozostale wszystko za 40 zl miesiecznie.

Jesli okazaloby sie, ze musze czasem powisiec na sluchawce dzwoniac na inne
        numery, to wrzucilbym druga karte z ktorej korzystnei byloby dzwonic do tej
        wybranej sieci (jesli pojawilby sei pojedynczy numer), lub dajmy na to play
        fresh, gdzie wszedzie dzwonilbym wszedzie za 29 groszy, jesli byloby sporo
        roznych numerow (np. robie remont i wciaz gdzies wydzwaniam).

Co do spamu w Erze - maja jakas metode na to, ze sms reklamowy przychodzi z
        bardzo glosnym sygnalem, mimo wyciszenia sygnalow sms w komorce sad((
      • magdalaena1977 Re: Operator komórkowy 10.06.09, 01:02
        gad.forumowy napisał:

> Podobno starych drzew się nie przesadza a ja przeniosłem swój telefon do Ery. W
        > ytrzymałem może 3 miesiące. Zostałem zalany żenującym spamem, a smaczku dodała
        > uciążliwa awaria sieci.
        A nie prościej było wyłączyć ten spam ? owszem wymaga to kilku telefonów do
        infolinii, ale przenoszenie numeru jest chyba bardziej kłopotliwe.
    • jasmin80 Re: Operator komórkowy 09.06.09, 21:45
      Każdy musi indywidualnie dostosować wybór sieci do swoich potrzeb.
      Ja po 6 latach w erze przeszłąm do Play na dużo korzystniejsze
      warunki. Era miała dla mnie śmieszną ofertę, nie dbają o stałych
      klientów. Przeszłam ze swoim numerem telefonu za 50 zł (opłata dla
      ery, ale wczoraj słyszałam w wiadomościach że od lipca nie będzie
      takiej opłaty).
      • krzysztofsf Re: Operator komórkowy 09.06.09, 22:43
        jasmin80 napisała:

> Każdy musi indywidualnie dostosować wybór sieci do swoich potrzeb.
        > Ja po 6 latach w erze przeszłąm do Play na dużo korzystniejsze
        > warunki. Era miała dla mnie śmieszną ofertę, nie dbają o stałych
        > klientów. Przeszłam ze swoim numerem telefonu za 50 zł (opłata dla
        > ery, ale wczoraj słyszałam w wiadomościach że od lipca nie będzie
        > takiej opłaty).

Jak wyglada, gdy ktos dzwoni do ciebie?
        Numer dalej wyglada na Ere, a jest to juz inna siec, o drogich polaczeniach
        jesli ktos dzwoni do nich od innego operatora.

Czy dzwoniacy ma jakas informacje przed polaczeniem, ze numer juz nie nalezy do
        Ery, czy jest zaskakiwany tym dopiero gdy placi rachunek, lub gdy wyssa mu
        wszystkie fundusze z prepaida?
        • listopad2009 Re: Operator komórkowy 10.06.09, 10:05
          mam dwa telefony w orange
          jeden abonament 65 zl i 5 numerow Orange za darmo oraz 50 zl (2 x 25
          zl) do wszystkich sieci (ale za 60 groszy chyba albo 80!

i na karte, gdzie teraz jest 20 groszy do orange za minute i 29 do
          innych sieci, oprocz tego doladowuje jak sa promocje (np. czasem sa,
          doladuj, 2 razy tyle do orange gratis - nie wydzwonilam do Orange...

• edek993 Re: Operator komórkowy 13.06.09, 17:15
            Dla mnie jeśli dużo nie dzwonisz dobry jest Play fresch 29 groszy i nie musisz patrzec kto jest z jakiej sieci . No i nie musisz doładowywać gdy masz środki na koncie, a kończy ci się czas na połaczenia wychodzące. Bo ważnośc konta na połaczenia wychodzące po każdym doładowaniu jest rok czasu.
    • przeciwcialo Re: Operator komórkowy 13.06.09, 20:07
      Ja bedę wypowiadac umowe Plusowi bo zmienili regulamin i mozna
      odejść bez konsekwencji. Taryfy nie chca mi zmienic na niższą więc
      pewnie nie opłacam sie im jako klient. Konkurencja przyjąc mnie
      chcez o twartymi rekami.
    • agpagp Re: Operator komórkowy 15.06.09, 20:36
      A ja zostałam przy orange.
      tak długo kręciłam nosem że mi się nie podoba że za mało że Era ma lepszą ofertę
      a Plus tańsze połączenia że dostałam : 1200 sms darmowych( tylko orange); 75 zł
      ( abonament); obniżono mi stawki za połączenia, dodatkowo dostałam na każdy
      miesiąc 20 godzin prawie za darmo ( płacisz za pierwsze 2 minuty 1 zł a potem do
      godziny gadasz za darmo, potem się żegnam i za chwilę znów dzwonię płacąc za
      godzine gadania 1 zł) a do tego mmsy też za darmo i coś jeszcze - nie jestem w
      stanie "przejeść" tego. Dodam tylko że przyjaciółki są w Orange, podobnie jak
      3/4 rodziny a facetowi dałam 2 telefon który chciałam zlikwidować ale tak go
      ustawiłam że dzwonimy do siebie praktycznie za darmo (bo tyle co abonament)
      Każdemu "telefonikowi" zależy na zatrzymaniu klienta. Abonamentowcy to kury
      znoszące złote jajka. Po prostu nie zgadzajcie się na pierwsze oferty. A już na
      pewno nie na te oferowane przez konsultanta z BOKu który dzwoni do was z
      "rewelacyjną" propozycją.
      • babeth Re: Operator komórkowy 17.06.09, 22:58
        Dzisiaj dostałam ofertę z Playa dla firm. I podam takie na szybko różnice w ofercie.
        Od 10 lat jestem w orange, obecnie komórka potrzebna mi jest głównie do
        odbierania rozmów. Aktualnie mam abonament w orange za 18 zł brutto i w tym 10
        minut rozmów + rozmowy nieograniczone do męża za 6 zł brutto to razem daje 24 zł
        brutto.
        W Playu oferują mi przejście z zachowaniem dotychczasowego numeru na takich
        warunkach (podaję najtańszy abonament): 30,50 zł brutto i w tym: 70 minut do
        wszystkich sieci + 1000 (tysiąc) minut do Play i na stacjonarne + telefon +
        jeszcze jakiś bonus do wyboru.

Przyznam, że jestem bardzo miło zaskoczona i raczej zdecyduję się na zmianę
        operatora.
        • iwonady Re: Operator komórkowy 17.06.09, 23:22
          jezeli odbierasz tylko rozmowy to po co ci abonament wyzszy? no i po
          co oni w playu daja 1000 minut do playa i na stacjonarne? chyba ze
          ci sie oplaca masz znajomych w playu i takich co jeszcze korzystaja
          ze stacjonarnych, to ok. Poza tym zwroc uwage na zapis w ich
          regulaminie, ze w kazdym momencie zastrzegaja sobie zmiane stawki za
          min polaczenia. Oczywiscie, ze nie pisza, ze na wyzsza, ale zmiana
          na korzysc klienta nie wymaga takiego zapisu.
          O zasiegu, problemach z roamingiem juz nie bede sie rozpisywac,
          naprawde 10razy przemysl decyzje o przejsciu, telefon za zeta to nie
          wszystko
        • krzysztofsf Re: Operator komórkowy 18.06.09, 00:39
          Nie wiem jak zareaguja twoi kontrachenci, jesli zacznie im nabijac majatek na
          telefonach do ciebie.
          jesli do ciebie specjalnie nie dzwonia, to nie masz co sie tym przejmowac.
          Rozumiem, ze maz tez zmienia numer na Play, zebys dzwonila do niego w ramach
          tego 1000 minut?
          • babeth Re: Operator komórkowy 18.06.09, 09:43
            Klienci kontaktują się gł. mailem, ewentualnie na stacjonarny. No właśnie te
            1000 minut na stacjonarny mnie kusi. Bo jeżeli ja wykonuję telefony służbowe to
            w 90% są to numery stacjonarne. Ktoś ma doświadczenie z jakością połączeń?
    • tobb Re: Operator komórkowy 25.06.09, 14:01
      Play Fresh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka