Dodaj do ulubionych

Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7dni..

04.08.09, 07:14
Witajcie!

wątek o oszczędzaniu, więc mam dietę, która pomoże części z Was
pozbyć się paru kg (w tym bądźmy rozrzutne smile, a przy okazji
zaoszczędzić trochę na jedzeniu...

przepis na papkę:
- 4 łyżki płatków owsianych (górskich)
- 4 łyżki letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki mielonych włoskich orzechów
- 2 płaskie łyżki mielonych migdałów
- 1 średnie jabłko (utarte)
- garść owoców sezonowych

składniki papki jak na nie patrzę dość zdrowe. tę papkę można jeść w
dowolnych ilościach od rana do godziny 16 popijając wodą w
międzyczasie.

0 16 lekki obiad i jest to nasz ostatni posiłek...

po 7 dniach traci się jakieś 5kg. koleżanka dostała taką dietę będąc
w szpitalu.

ja zaczynam od jutra smile pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę!
Obserwuj wątek
    • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 07:17
      A pozniej w wyniku efektu jojo nabic w nastepne 2 tygodnie 12 kg....
      • ula27121 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 07:25
        To zależy czy będziesz się pilnować czy nie.
        • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 08:02
          Przepraszam ale nie zgodze sie z Toba.To nie ma nic wspolnego
          z "pilnowaniem sie" kazde ograniczanie ilosci pozywienia prowadzi do
          zmian w metabolizmie -organizm przestawia sie na "oszczedzaniei
          magazynowanie" jesz mniej i tyjesz i tak .Jesli juz stosujesz ta jak
          nazywasz"papke" ktora jest bomba weglowodanowa -to obiad nie moze
          byc ciezki-najlepiej warzywa i bialko .Kolacji chociaz lekkiej tez
          bym nie odmawiala. Ryba i warzywa,cycek z kuraka i warzywa. Zeby
          schudnac wystarczy ograniczyc cukier ,biala make i jej przetwory i
          przerzucic sie na weglowodany zlozone.Tak czy inaczej zycze
          powodzenia w utrzymaniu wagismile
          • ula27121 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 08:18
            Czyli wycofuję się z wygłoszonej tezysmile Przyznaję, że o odchudzaniu mam wiedzę
            bardzo małą. U mnie sprawa jest bardzo prosta, mniej jem chudnę, objadam się
            słodyczami i wszystkim co pod ręką- tyję. I wiem, że moja nadwaga nie ma nic
            wspólnego z ciążami tylko z tym, że się po nich objadałamsmile
    • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 07:54
      efekt jojo może wystąpić po każdej diecie. moim zdaniem jest to
      jakiś sposób na zmniejszenie sobie żołądka, podniesienie
      metabolizmu. nie jest to żadna monodieta, nie ogranicza ilości
      kalorii, bo papkę możesz jeść w dowolnych ilościach, byle nie
      wieczorem smile przez to mi pasuje. no i odpada zakup kolacji i różnych
      podjadek w ciągu dnia, więc w tym miesiącu na pewno mniej mi na
      jedzenie pójdzie... a mąż będzie musiał sobie jakoś poradzić.

cieszę się tym bardziej, że mamy robić ją razem z babeczkami z
      pracy, gdzie spędzam każdy dzień do 15, więc po powrocie do domku
      tylko obiad o 16 i potem już tylko woda... zobaczymy co z tego
      wyniknie!
      • beatrix_75 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 08:17
        nie chce biadolic ,ale wydaje mi sie ,ze po 3 dniach na płatki nie
        bedziecie mogły patrzec smile
        w kazdym badz razie zycze powodzenia
    • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 08:29
      no z tymi płatkami też się boję, ale zobaczymy... postaram się
      zbilansować obiadem, tak z dwie godziny po obiedzie poćwiczyć i
      ewentualnie koło 19 zjeść coś białkowego: jogurt lub serek wiejski
      żeby pomóc trochę tkance mięśniowej się utworzyć smile
      • kasiamat00 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 09:17
        Zamień jogurt na jajko, zdrowiej (i chyba taniej wink będzie. Szczególnie jeśli
        jogurt to taki owocowy ze sklepu, z chorą ilością cukru w sobie. Właśnie
        przeglądam listę na vitalii, jeszcze nie znalazłam takiego, który by miał więcej
        białka niż cukru (nawet naturalny!), za to te słodkie to i 5 razy więcej cukru
        niż białka potrafią mieć (np. Actimel), o deserkach Danone nie wspominając.
    • kasiamat00 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 08:38
      Jakby nie liczyć, wychodzi 80-100 g węglowodanów na porcję, do tego w wersji
      "bomba insulinowa" - będziesz bardzo szybko głodna, bo papka ma mało węgli
      złożonych w stosunku do prostych (glukoza z miodu, fruktoza z owoców i miodu,
      laktoza z mleka). Według klasycznych rozpisek dietetycznych dzienna dawka
      węglowodanów przy diecie 2000 kcal (czyli normalnej) to 250 g. Czyli 2 porcje
      papki i obiad. No chyba że zrobisz obiad całkiem bez węgli (ale wtedy on
      zdecydowanie nie wyjdzie tanio), wtedy trzy. Dieta wysokowęglowa zalet nie ma
      (szczególnie jeśli ktoś nie ćwiczy bardzo intensywnie), no chyba że ktoś
      koniecznie chce sobie wyhodować cukrzycę.
    • kasiamat00 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 09:00
      Aha, papka sama w sobie (no dobra, po zwiększeniu ilości płatków i wywaleniu
      części węgli prostych) to rewelacyjny pomysł na śniadanie lub posiłek przed
      większym wysiłkiem fizycznym. Mnie 100 g płatków + kilka orzechów + kilka
      migdałów + garść rodzynek + łyżka miodu trzyma 5-7 godzin - jestem najedzona,
      mam sporo energii, nie mam najmniejszej ochoty na żadne przegryzki ani słodkie
      napoje (nawet herbatę).
      • b-b1 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 09:28
        Kilkanaście lat temu, kiedy byłam na etapie diet, taki przepis równiez się
        pojawił-ale bardziej w moim "smaku"-czyli na słono.
        Do zalanych płatków dodawało się łyżkę oleju(oliwa to był unikat), ogórka
        kiszonego i co kto lubi-pokrojonego pomidora, rzodkiewkę paprykę, sól pieprz itp...
        Obżerałam się tym ile wlezie(smakowało), nawet teraz czasami mam ochotę na taki
        "wynalazek" big_grin
    • linn_linn Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 09:30
      5 kg to ponad 35000 kalorii. Dzielone na 7 dni to 5000 kalorii dziennie. Jesli
      ktos zjada zwykle 2000-2500 tysiaca kalorii, to jak ma "zaoszczedzic" te 5000?
      To wszystko jesli odchudzic sie znaczy dla nas zlikwidowac tluszcz. Jesli chcemy
      sie odwodnic o 5 kg, zaden problem. Tyle tylko, ze organizm szybko te wode
      uzupelnia.
      • giaurka Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 09:56
        ja bym chciała schudnąć chociaż 2kg sad od 3 miesięcy nie jem
        słodyczy, piję wodę, ćwiczę i nie schudłam nawet kilograma sad już
        nie wiem co jeszcze mam robić... dzienny jadłospis:
        - kawa biała pół na pół z mlekiem i łyżeczką miodu plus ew.
        przekąska owsiana ok 7 rano
        - ok 10 płatki na mleku, lub makrela z puszki z bułką plus herbata
        - ok 15-16 coś obiadowego
        - ok 19 coś na kształt kolacji: kanapka, sałatka

codziennie albo chodzę na pół godzinny spacer szybkim krokiem albo
        robię ćwiczenia w domu z płyty w stylu: step, areobic, pilates albo
        basen z sauną...

i cały czas 72kg... zaznaczę że w zeszłym roku w styczniu ważyłam
        58kg, potem z miesiąca na miesiąc przybywało, aż do października
        kiedy uzyskałam wagę 73kg i tak mi już zostało. mam 1,73m wzrostu. i
        od października raz jest 73, raz 72... a niżej już za nic nie chce
        zejść. już nie wiem co mam wymyślać. praca za biureczkiem daje swoje
        symtptomy... ehh
        • mrowka_r Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:00
          Nie jestem żadną specjalistką od diet, ale na pierwszy rzut oka brakuje mi tutaj
          porządnego śniadania!
        • kasiamat00 Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:02
          Jesz za mało i włączył Ci się tryb oszczędnościowy. MUSISZ jeść więcej, w tym
          koniecznie duże, pożywne śniadanie. Oprócz tego zero podjadania, zero słodkich
          napojów, ja bym spróbowała ograniczyć węglowodany, szczególnie wieczorem -
          sałatki są OK (ale bez makaronów czy ryżu, za to z białkiem), kanapki nie. Diety
          niskokaloryczne i wysokowęglowe w tym momencie to u Ciebie samobójstwo.
        • linn_linn Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:06
          Cos obiadowego, cos na ksztalt kolacji... To wszystko i nic.
          Makrele z puszki to sobie daruj. Co do reszty trudno cos napisac. Ogolnie to, co
          jesz, rozdziel na 5 posilkow.Co do cwiczen polecam silownie: bieznia i rowerek
          pozwalaj spalic okolo 500 kalorii.
          Ani 1 kg w ciagu 3 miesiecy to naorawde dziwne. Ja mieszkam we Wloszech, sa
          ogromne upaly i w ciagu 3 miesiecy schudlam 7 kg. A na silownie w tym okresie
          nie chodze.
          Szybki polgodzinny spacer to 150 kalorii. Na 1 kg spalonego tluszczu potrzeba 25
          godzin.
          • linn_linn Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:09
            Jesli znasz angielski, polecam ten artykul:
            www.sparkpeople.com/resource/motivation_articles.asp?id=620
            Jesli nie znasz, warto przetlumaczyc. Najwazniejsze: slowo dieta wykresl z
            Twojego slownika. Odkad tak zrobilam, zaczelam chudnac i nie wpadlam w jojo.
            • giaurka Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:30
              dziękuję za wszystkie posty. czy mogłaby któraś z Was dać mi jakiś
              przykładowy jadłospis na jeden dzień choćby, żeby mogła sobie to
              jakoś zbilansować? pracuję od 7 do 15. od razu po pracy staram się
              coś zjeść i albo iść na spacer albo poćwiczyć i wieczorkiem po tym
              już wysiłku też coś jem.

staram się pić 2l wody, ale nie zawsze mi się to udaje - bo nie
              odczuwam pragnienia. dopiero jak coś zjem robi mi się "sucho", a
              wtedy to własnie nie powinnam pić... i tak w kółko. cieszę się, że
              chociaż to tycie się zatrzymało, bo naprawdę przytyć 15 kg w ciągu 9
              miesięcy nie będąc w ciąży to mało komfortowa sytuacja. na pewno
              powodem była zmiana trybu życia: ze studenckiego biegania za
              tramwajami wprost za biurko i samochód służbowy plus zamieszkanie z
              mężem, więc jedzeniowy high life... przedtem nigdy nie ważyłam
              więcej niż 64kg.

a teraz nie jestem w stanie zejść poniżej 70 kg i mnie to przeraża.
              tym bardziej że staramy się o dziecko, które jakoś nie chce do nas
              przyjść, a wszyscy dookoła gratulują mi że jestem w ciąży. od tego
              to już naprawdę depresji można dostać. to staranie sie o dziecko też
              pomogło mi przytyć, bo przestałam tak intensywnie ćwiczyć i z
              jedzeniem też sobie pofolgowałam, bo przecież zaraz będę w ciąży
              itd... ehh

coś obiadowego to np makaron z sosem bolońskim, filet z kurczaka z
              grilla plus ryż i surówka, zupka pomidorowa gęsta - bez ryżu czy
              makaronu

coś na kształt kolacji: przedwczoraj to była np sałatka ryż z
              warzywami gotowanymi plus chleb

a jak sobie przypomnę wczorajszy dzień to było:
              - rano kawa z mlekiem i miodem
              - ok 12 filet z kurczaka z grilla, surówka i trochę ryżu
              - duużo ziaren słonecznika prażonego na patelni w ciągu dnia
              - kawka ok 17
              - ok 18 lody śmietankowe

więc generalnie nieciekawie... w sumie to chyba powinnam zacząć
              sobie spisywać co jem, bo nie zwracam szczegolnej uwagi na to co jem
              po południu. od rana tak, ale po pracy już jakoś samo leci.

niedziela:
              ok 10. na śniadanie surówka, sok z marchwi i hot dog,
              obiad o 14 - 2 ziemniaki, mizeria i noga z kurczaka pieczona w
              piekarniku bez tłuszczu
              ok 16 kawa i kawałek lodów śmietankowo - owocowych
              ok 18 pyza drożdżowa i dwie łyżki sosu kurczak a la strogonow

sobota:
              10 - dwie garście ziaren słonecznika
              12- 2 paróweczki cielęce bez pieczywa
              14 - 2 naleśniki z dżemem
              17 - 2 pyzy z sosem a la strogonow
              19 - kilka chipsów

wcześniejszych dni nie pamiętam sad

dzisiaj rano była kawa, a o 10 sałatka gyros i 2 kromki chleba...
              teraz czeka na mnie zielona herbatka

troche się w tym pogubiłam...

• linn_linn Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:58
                Powinnas, tak jak poradzil ktos w poscie ponizej, pojsc do lekarza. Nie radze
                eksperymentowac na wlasnym zdrowiu. Ktos, kto przekaze Ci przykladowy jadlospis
                / nie widzac Ciebie, nie znajac wynikow Twoich badan, nie bedac lekarzem
                bariatra itp. / bedzie osoba nieodpowiedzialna. Nie odchudza sie na odeglosc
                nawet bedac lekarzem. To zbyt powazna sprawa.
                Makaron z soesm bolnskim to akurat malo polecane dla osoby odchduzajacej sie.
                Lepszy jest makaron z sosem warzywnom. Nie wspomne juz o tym, ze makaronu moze
                byc 60 g albo 150.
              • niebieska_koniczynka Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 11:09
                ze swojej strony moge polecic regularne odzywianie. Gdy wyjechalam
                na studia do Francji, zaczelam jesc tak jak Francuzi - czyli posilki
                z zegarkiem w reku. Rezultat - po roku jedzenia slodkich sniadan i 2
                obiadow dziennie schudlam 4kg.. nie majac zreszta nadwagi, zeszlam z
                62 do 58.
                Rano slodka bulka i duza slodka kawa z mlekiem. O 12
                pelnowartosciowy obiad z deserem (owoce). O 20 znow obiad, moze byc
                lzejszy niz w poludnie, ale niekoniecznie, np. mieso + salata.
                Dodatkowo zadnego podjadania miedzy posilkami i naprawde stale
                godziny posilkow. Jesli w pracy masz mikrofalowke to bez problemu
                mozesz odgrzac obiad... polecam smile dodatkowo organizm swietnie
                przyzwyczaja sie do tej regularnosci i po pewnym czasie nie wola
                jesc miedzy posilkami wink acha, no i takie zywienie prawie calkowicie
                wyklucza pieczywo z posilkow, co oczywiscie jest pozytywne wink
              • afeila Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 05.08.09, 22:39
                5 kilo w 7 dni? Daruj sobie! Mogę podpowiedziać jak schudnąć 5 kilo
                w 2 miesiące. Straciłam tak bez efektu jojo i bez glodu.
                Przede wszystkim jesz wszystko oczywiscie co się nadaje do jeszenia,
                odpuśc sobie tłuste, smażone i słodkie potrawy, ogranicz sól, jedz
                produkty jak najmniej przetworzone, np kasze, brązowy
                ryż,pelnoziarniste pieczywo.
                Jesz 4-5 posiłków zawsze o tych samych godzinach!
                W każdym posiłku powinien zlależć się jakiś owoc lub warzywo.
                Przykład:
                śniadanie 7 rano: kanapki z twarożkiem ze szczypiorkiem i pomidorem
                godz 10- 2-gie śniadanie jogurt naturalny i jabłko, lub jakies inne
                owoce
                godz13- obiad sycący: np Kasza jaglana z grilowanym/ pieczonym
                mięsem, surówka, kasze i ziemniaki z wody mają naprawdę mało kalorii
                a sycą

godz16-17- podwieczorek lekki,np jakiś owoc

godz 19 kolacja

NIE PODJADAĆ MIĘDZY POSIŁKAMI, (pisałaś, że jesz slonecznik w ciągu
                dnia)

jeśli chodzi o ćwiczenia zainwestuj w steper ja mam skretny koszt ok
                120 zł wychodzi taniej niż siłownia, staraj się ćwiczyc co najmniej
                4 razy w tygodniu po ok 45 min, a najlepiej codziennie np właczasz
                ulubiony serial i na steperku sobie dreptasz

Po 2 miesiącach masz świetnie wymodelowane nogi, brzuch i pupę, a
                przy tym pozbedziesz się kilku kiogramow
                • magdalaena1977 Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 00:17
                  afeila napisała:

> 5 kilo w 7 dni? Daruj sobie! Mogę podpowiedziać jak schudnąć 5 kilo
                  > w 2 miesiące. Straciłam tak bez efektu jojo i bez glodu.
                  To miałaś szczęście.
                  Ale są osoby, które zastosują taką dietę , będą cały czas koszmarnie głodne i
                  wcale nie schudną.
                  • afeila Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 10:33
                    Nie mialam szczeście, dwa razy tak schudłam i nie jestem osobą
                    młodziutką. Mam 30 lat i skłonności do tycia, ale zdrowe odzywianie,
                    a nie dieta! potrafią zdziałać cuda! Te wszystkie cudowne diety
                    naprawdę nie działają czlowiek chodzi głodny, zdenerwowany i
                    zazwyczaj nie czuje się dobrze ani psychicznie, ani fizycznie. Diety
                    są dobre, ale co najwyzej na 2 tygodnie, nie polecam stosowania
                    dluzej. I mówię tu z wlasnego doświadczenia nie jestem dietetykiem,
                    ani lekarzem. Miałam dośc tych wszystkich cudownych diet i po prostu
                    zaczęlam się odzywiać normalnie, ale zdrowo, sama przyszykowuje
                    swoje posiłki, nie sięgam po gotowe, ani z puszki, czytam informacje
                    na opakowaniach jeśli mam do wyboru kilka produktów podobnych
                    wybieram taki, który ma jak najmniej cukru i ew. tłuszczu, nie
                    siegam po produkty light bo zazwyczaj są bezwartosciowe, unikam
                    tlustych wędlin, smazonych potraw, jem warzywa i owoce i to
                    wszystko. Niby proste, ale jak się czlowiek zastanowi co ma na
                    talerzu to czasami połowa nadaje się do wywalenia. Teraz kiedy mam
                    malutkie dziecko szczególnie zwracam uwagę na to co, jak i kiedy
                    jem. i działam według zasady "nie zjem tego, czego nie podałabym
                    malemu dziecku" i to działa. Po ciąży długo nie mogłam pozbyć się
                    nadwagi, niestety przy karmieniu piersią organizm domagał się cukru,
                    czasami, aż robiło mi się słabo i musialam zjeść coś slodkiego.
                    Pozostała mi nadwaga prawie 10 kg! dzieki takiemu odżywianiu i
                    ćwiczeniom pozostały mi jeszcze 3 kg, ale spokojnie, nie wszystko na
                    raz! I mam radę, to naprawde jest pomocne w ustawieniu swojej diety:
                    PISZCIE W NOTESAC CO I O KTÓREJ JADŁYŚCIE, każdą podjadaną chrupkę
                    wafelek i inne, bedzie wam łatwiej zorientować się jakie błędy
                    robicie. Nie liczcie kalorii, nie mówcie, że jesteście na diecie,
                    bądźcie w zgodzie ze swoim ciałem, bądźcie dobre dla siebie. Same
                    wiecie jakie produkty są "zdrowe", a jakich lepiej unikać.
                    Pisałam, że schudłam tak już 2 razy. Pierwszy raz przed ślubem,
                    kiedy próbowalam przez rok stosować jakieś diety i nic, dopiero 3
                    miesiące przed ślubem zaczęłam się normalnie, zdrowo odżywiać i
                    ćwiczyć regularnie stracilam 4 kg i zyskałam fajną sylwetkę dzięki
                    ćwiczeniom. Mówi to wam osoba, która sama skorzystała z dobrej rady
                    innej osoby big_grin i teraz wie co robić i jak nie przytyć. Mam
                    doświadczenie z róznymi dietami, bo odkąd byłam nastolatką do 28
                    roku życia stosowałam różne diety i żadne nie są skuteczne, a
                    pamietam nawet, że po jednej nawet przytyłam 2 kg. Chodziałm na
                    siłownię, fitness, basen, ale zazwyczaj się to kończyło tak, że nie
                    miałam czasu, albo mi sie nie chcialo, bo trzeba było się wyszykować
                    dojechać, wrócić. Kupilam sobie steper skrętny, taniej wyszło,
                    wchodzę na niego w byle jakich ciuchach, o takej porze jaka mi
                    odpowiada, nikt na mnie nie patrzy więc czuję się swobodnie. I tyle!
                    • afeila Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 10:45
                      Moment jest jedna dieta, która jest fajna i po której człowiek czuje
                      się lepiej, moze nawet pomóc schudnąć, ale na to nie daję gwarancji.
                      To jest dieta oczyszczająca. Polega na jedzeniu posiłkow
                      składających się z kaszy jaglanej przez 10 dni do max 2 tyg. Mozna
                      jeść samą lub z owocami i warzywami świerzymi lub krótko gotowanymi
                      na parze. Do picia oczywiście woda lub woda z sokiem z cytryny w
                      temperaturze ok 40 stopni, nie zimna, nie goraca, powinna być ok
                      temperatury ciała. Dieta jedynie dla tych, którzy mogą na okrągło
                      jeść kaszę jaglaną. I jest zgodna z założeniami forum bardzo
                      oszczędna big_grin Woreczek kaszy jaglanej ok 2 zł big_grin
                      • afeila Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 14:54
                        dla zainteresowanych podaję linka z kilkoma przepisami:
                        www.zdrowieodchudzanie.pl/kasza-jaglana.php
                        • anyx27 Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 20:38
                          Żeby schudnąć 1kg (mówimy o tłuszczu, nie o wodzie), to trzeba
                          spalić 7500kcal.
                        • linn_linn Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 21:18
                          Sponsorowana przez producentow kaszy jaglanej?
                  • afeila Re: schudnąć 5kg w 7 dni: 06.08.09, 10:53
                    magdalaena1977 napisała:

> afeila napisała:
                    >
                    > > 5 kilo w 7 dni? Daruj sobie! Mogę podpowiedziać jak schudnąć 5
                    kilo
                    > > w 2 miesiące. Straciłam tak bez efektu jojo i bez glodu.
                    > To miałaś szczęście.
                    > Ale są osoby, które zastosują taką dietę , będą cały czas
                    koszmarnie głodne i
                    > wcale nie schudną.

JAK MAJĄ BYĆ GLODNE JAK BĘDĄ JEŚĆ 4-5 POSIŁKÓW i w tym sycących
                    śniadań i obiadów. Po prawidlowo przygotowanym obiedzie czlowiek nie
                    powinien być głodny przez 4 godz, a po śniadaniu przez conajmniej 3!
          • kasiamat00 Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 11:44
            Autorka wątku głupimi zwyczajami żywieniowymi wprowadziła sobie organizm w tryb
            oszczędnościowy. To sytuacja, gdy organizm ma wrażenie, że jest głodzony i
            zaczyna na gwałt oszczędzać energię. Sytuacja typowa dla osób eksperymentujących
            na własną rękę z dietami niskokalorycznymi (takimi poniżej 1400-1500 kcal
            dziennie), które w pewnym momencie zaczynają tyć od zjedzenia nadprogramowego
            jabłka czy jogurtu. Powód występowania efektu jo-jo - osoby z jo-jo zazwyczaj
            wcale nie jedzą więcej niż osoby które się nigdy nie odchudzały, tylko ich
            organizm nauczył się żyć na niższym poziomie energetycznym, do tego przeżył
            okres głodu, więc każdą nadwyżkę stara się odkładać na zapas w postaci tłuszczyku.

Aha, mi się udało doprowadzić do takiego stanu wcale się nie głodząc, tylko
            żywiąc się kawą i jednym-dwoma w miarę sensownymi posiłkami dziennie. Bilans
            energetyczny był OK, ale mimo to zaczęłam szybko tyć. Po przejściu na sensowną
            dietę, jedząc więcej i zdrowiej - powoli chudnę, nie jestem nigdy głodna, bardzo
            dobrze się czuję.
        • sea.sea Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 10:45
          Ja bym sobie zbadała tarczycę na Twoim miejscu. Znamienna jest ta niemożność
          schudnięcia i trudności z zajściem w ciążę.

I chyba za dużo zapychaczy typu pyzy, naleśniki, lody - postaw na mięcho lub
          jajka lub rybę z warzywami.
          • beatrix_75 Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 11:02
            tez mi cos podejrzanie wygląda ten szybki wzrost wagi .
            Zmiana trybu życia to jedno , ale jednak za duzo przytyłas w krótkim
            czasie .

A jesli chodzi o jadłospis to cóz - kazdy je to co lubi ,cizeko
            doradzac , ale moim zdaniem powinnas do każdego posiłku dodawac
            surowe warzywa :np pomodor , szczypiorek
            POza tym wooooooda - dużo napojów-najlepiej nie słodzonych.
            Jak organizm jest wysuszony - to nie schudnie nawet grama
            w sumie najlpiej jesc 5 posiłków mniejszych

Sniadanie rzeczywiscie powinno byc mega- pozywne .
            Ze 2 kanpki z razowego chleba , jajko , trocje zółtego serka ,
            wędlina - po królewsku znaczy .
            NIe przejmuj sie , bo rano organizm spala wszystko jak leci smile
            potem 2-gie sniadanie :tnp.warożek z owocami lub na słono ( tzn, sól
            tez ograniczamy , ale mozesz dodac pieprz i inne przyprawy )
            lunch w pracy -np sałąta zielona , ogórki , kurczak , troche oliwy
            obiad w domu - normalny - ale mała porcja
            Kolacja bardzo skromna .
          • mrowka_r Re: schudnąć 5kg w 7 dni: bzdura 04.08.09, 11:02
            Giaurka, biorę się za zmianę nawyków żywieniowych swoich i męża,
            podpowiem Ci co nam kiedyś Pani dietetyk zaleciła. Pożywne śniadanie czyli
            domowe musli: płatki owsiane, płatki żytnie, siemię lniane, pestki dyni,
            słonecznika, orzechy, owoce np. suszona śliwka, to wszystko zalewamy ciepłą wodą
            i zostawiamy aż nasiąknie.
            W osobnej miseczce mieszałam biały ser z jogurtem naturalnym i dodawałam to do
            płatków. Miseczka takiej mieszanki była świetna
            na początek dnia.
            Poza tym pozostałe posiłki co jakieś 3 h, na początku wręcz z zegarkiem w ręku,
            a potem organizm sam się przyzwyczaił.
            Kolacje jedliśmy nie wcześniej niż 3 h przed snem, bo cóż tego, że
            chciałam nie jeść po 18, jeśli kładę się spać o północy to około 23 zaczynałam
            się kręcić koło lodówki.
            Niestety porzuciliśmy nasze zdrowsze wcielenie, ale trzeba będzie do tego
            wrócić. Plus porcja ruchu rano, przed śniadaniem, nawet nie wielka i kawa nie
            będzie Ci potrzebna smile
    • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 11:38
      smile jesteście niesamowite. nie tracąc czasu szybko pojechałam do
      szpitala i zrobiłam badania na poziom TSH. jutro wyniki po
      południu...

od jutra wracam do płatków na mleku jako pierwszego posiłku. mam
      moje ulubione nestle fitness bez dodatków do których wrzucam 3
      suszone morele pokrojone na drobne kawałki. to tak koło 7 bym jadła.

potem ok 10 - drugie śniadanko - np. bułka ciemna z szynką drobiową

ok 13 jabłko

ok 16 - obiad - tu już muszę pozbyć się mojego ukochanego makaronu i
      spróbuję codziennie zrobić jakieś mięsko plus surówkę

ok 19 jogurt

mam nadzieję, że to będzie takie w miarę optymalne...

i zobaczymy co jutro wyjdzie z tą tarczycą. moja babcia i tata mieli
      operację na tarczycę, oboje mają dużą nadwagę, wogóle wszyscy w
      mojej rodzinie mają nadwagę sad badałam sobie TSH gdzieś 2 lata temu
      i było wszystko w normie. może coś się od tego czasu zmieniło.
      zobaczymy! smile

dziękuję Wam jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
      serdecznie!
      • linn_linn Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 11:50
        Nie pozbywaj sie makaronu. To sa mity. Ja mieszkam we Wloszech, wiec jem go 3-4
        razy w tygodniu / a schudlam ponad 20 kg /. Staraj sie nie przekraczac 60-65 g i
        rob go z z sosami warzywnymi / z niewielkim dodatkiem oliwy i sera /.
        • linn_linn Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 11:52
          W dni upalne mozesz zrobic cos takiego:
          forum.gazeta.pl/forum/w,20012,55402709,95043710,Re_Makaron_aromatyczny_z_surowymi_pomidorami.html
      • sharon666 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 11:52
        Kompletnie nie rozumiem Twojego podejscia do odzywiania.
        Ja mam 174 i moja waga jest czasem miedzy 68-72 kg. Dodam,ze cwicze od
        lat(bieganie,silownia)i mam ok 19% tluszczu w organizmie-radze Ci to zbadac.
        Waga nic Ci tak naprawde nie powie. Wiekszosc osob ktora nie cwiczy jest chuda
        acz tlusta. Plus Twoja dieta, sorry jak sie ma siedzaca prace i zero cwieczen to
        Twoja deita powinna sie skladac z chudego bialka, dobej jakosci tluszczy i
        warzyw. Wegle tylko po wysilku fizycznym. Pozdrawiam.
        • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:25
          nie wiem na ile wiarygodna jest moja waga elektroniczna ale pokazuje
          jakieś 30% tłuszczu w organizmie i 48% wody...

ale ćwiczę jakieś 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe staram się
          spacerować jakieś 2-3km do mamy czy do bratowej na kawkę...
          • kasiamat00 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:40
            Takie wagi są bardzo mało wiarygodne, ale jeśli jesteś przed trzydziestką i
            faktycznie masz 30% tłuszczu, to nie jest dobrze, bo jesteś na górnej granicy
            normy, a jak sama piszesz - ćwiczysz regularnie. Tu już raczej nie ma co
            kombinować na własną rękę, lepiej poszukać dobrego lekarza i dobrego dietetyka.
            • sharon666 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:42
              Dokladnie.
              Wiem,ze to forum o oszczedzaniu,ale na dobrym jedzeniu lepiej nie oszczedzaj.
              Lepiej jesc mniej a lepszej jakosci bo padniesz na zawalsmile
          • sharon666 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:41
            Hej.
            Polecam metoda pomiaru tluszczu w wodzie, nie wiem gdzie to sie da w Polsce
            zorganizowac,ale to najlepiej oddaje co i ile jest w naszym organizmiesmile Waga,
            powtarzam,niewiele mowi. Niedawno babka w silowni, byla modelka, ok 178,54 kg
            wagi miala az 29% tluszczu-to b duzo. Dodam,ze po zdjeciu ubrania nie wygladala
            najlepiej.
            Radze nie swirowac z dziwna dieta. Jedz 5-7 malych posilkow dziennie. W kazdym
            chude bialko, warzywa lub owoce jagodowe, oliwa lub orzechy-to radze sobie wazyc
            bo mozna przegiac. Wejdz na stronke super-sylwetka-jest w google. Zycze powodzenia.
      • sea.sea Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:48
        Więcej warzyw dorzuć, nie poszkodzi jak będą w każdym posiłku.
        Od 10tej do 16tej jest 6 godzin - a jabłko przez Ciebie za przeproszeniem
        przeleci, nawet nie zauważysz. Zjedz coś białkowego, np serek wiejski z
        dodatkami, same owoce są dobre na przegryzkę między posiłkami, w momentach w
        których akurat nas ssie i mamy ochotę na batonik. Ale też nie można z nimi
        przesadzać, bo cukier. Płatki na śniadanie - owsianka lepsza, bo nie ma zbędnego
        cukru, a zapycha na dłużej. A jeśli się będziesz upierać przy fitnessach, to
        zjedz coś jeszcze do tego, bo na śniadanie za skromnie - np jajko na miękko czy coś.

Ja sobie biorę do pracy sałatki własnoręcznie robione - to nie jest takie
        pracochłonne, przygotowuję je w większości wieczorem a rano po prostu mieszam i
        gotowe smile
        • sharon666 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 12:50
          Owsianka jest ok,ale jak sie potem idzie na trening a nie zasiada przed
          biurkiem. Uwazalabym z owocami-zastap warzywami, jablka,banany maja za duzo
          fruktozy. Unikalabym tez platkow kukurydzianych, itp to czysty cukier.
          • sea.sea Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 13:06
            Lepsza owsianka niż fitnessy, a nie każdy jest gotowy na wywalenie z diety
            prawie wszystkich węgli.. Więc jak już, to o tej siódmej rano IMO owsianka nie
            jest zła, zwłaszcza, że zapcha na długo a i błonnika ma sporo - byleby to były
            płatki górskie, najmniej oczyszczone i najdłużej się trawią smile
      • kasiamat00 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 13:32
        Ale nie takie płatki, tylko jakaś owsianka albo coś w tym stylu - w każdym razie
        czym mniej przetworzone, tym lepiej. Do tego raczej nie morele, a orzechy -
        morele nie są takie złe, ale cukru i tak masz w tym śniadaniu masę.

Na przegryzkę nie owoc, a warzywo lub jakieś białko - jajko, ser albo orzechy
        (niedużo!).

Jeśli na kolację jogurt, to albo robiony samodzielnie, albo ew. kupny naturalny.
        Sklepowe owocowe to sam cukier uncertain
      • pyzatka2008 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 14:08
        giaurka napisała:

>
        > ok 16 - obiad - tu już muszę pozbyć się mojego ukochanego makaronu i
        > spróbuję codziennie zrobić jakieś mięsko plus surówkę
        >

makaron mozesz zastapic makaronem ryzowym smile
      • agpagp Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 06.08.09, 11:22
        odpuść sobie te Nestle! sam cukier. Lepiej posttawić na zwykłe płatki owsiane (
        nie błyskawiczne) do których dodajesz to na co masz ochotę !
    • konto_calkiem_nowe Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 13:33
      glupota, glupota i jeszcze raz glupota
      caly ten plan to jedna wielka glupota az plakac sie chce jak sie na to patrzy
      sciagnij sobie dziennik posilkow Vitalmax z internetu i zyw wg niego, sdama
      ukladaj co chcesz jesc i uwazaj tylko na to by nie przekraczac wartosci
      ustaw sobie np ze chcesz ograniczyc dziennie 300-400 kalorii no i dobrze ustaw
      wspolczynnikaktywnosci (jak jest tylko ten spacer to ja bym ustawil na 1, max 1.05)

tygodniowo powinno sie maxymalnie chudnac 1 kg, 5 kg w 7 dni to bajka , o tyle
      to mozesz najwyzej sie odwodnic, nigdy nie stracisz tyle tluszczyku
      ogolnie w pierwszym miesiacu odchudzania jesli traci sie np 5 kilo to z tego z
      1.5-2 kilo to woda, 1-1.5 to miesnie a reszta to tluszcz...
      ja od marca do lipca stracilem 15 kilo dzieki ograniczeniu weglowodanow i
      jedzeniu co 2-3 godziny
      nigdy nie pozwalam sobie na to by byc glodny, na poczatku ograniczylem bardzo
      pieczywo i dorzucilem do tego 2 miesiace temu bieganie 3x tydzien, zaczalem od 2
      km, teraz jest 7.5
      i mniej wiecej tak trzeba sie do tego zabrac, zaglodzenie sie spowoduje to o
      czym pisza poprzednicy - przejscie w trym magazynowania i oszczedzania i nici z
      chuniecia...
      • sharon666 Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 13:35
        Podpisuje sie pod tym.
        Takie eksperymenty powoduje tylko,ze nasz organizm zaczyna wariowac.
        • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 14:43
          wielkie dzięki! naprawdę. chyba sobie to wszystko wydrukuję, żeby
          się lepiej wczytać. i zakupię dziś płatki górskie owsiane plus
          orzechy włoskie coby te śniadania zmienić. serek wiejski o 13 też
          super. jogurty jem zawsze naturalne, ewentualnie miksuję z jakimś
          owocem w mikserze...

co do tych badań poziomu tłuszczu, to im właśnie za bardzo nie
          wierzę. na wadze zawsze kręci się koło 30%, raz 29, raz 31. z kolei
          jak byłam na targach ślubnych i badała mi pani od zdrowego
          odżywiania poziom wody i tłuszczu to była bardzo zdziwiona, bo
          wyszlo, że mam za mało tłuszczu o 4kg, a za dużo wody o 5kg.
          generalnie zaleciła abym zaczęła dużo pic, bo zatrzymuję wodę w
          organizmie. i faktycznie, zauważam też że zawsze podczas spacerów
          puchną mi palce, tak że obrączki nie mogę zdjąć, a przy końcu cyklu
          również nogi.

zobaczymy co jutro wykażą te badania TSH... ale nie bardzo wiem skąd
          takie gromadzenie wody mi się bierze. od czego to może być...
          • konto_calkiem_nowe Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 15:15
            moze uzywasz za duzo soli? sol zatrzymuje wode w organizmie...
            a co do sewrka wiejskiego o 13 - ciut bez sensu, bialko lepie jesc na wieczor...
            czyli rano weglowodany (w platkach mimo wszystko jest ich sporo), pozniej
            jogurt, pozniej obiad, pozniej jogurt lub jablko, wieczorem serek wiejski z
            pomidorem i rzodkiewka
            • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 15:38
              sól poza serem feta praktycznie w mojej kuchni nie istnieje. kiedy
              gotuję solę symbolicznie, i generalnie mąż większość potraw dosala.
              moja mama uważała bardzo na sól, z kolei jego większość przesalała smile
            • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 15:42
              A teraz zobacz sobie na opakowaniu sklad twarozku i zobacz ile ma
              weglowodanowwink))Twarog jedzony wieczorem czesto hamuje
              chudniecie.Wieczorem lepiej jesc bialko w postaci zdrowych tluszczow
              typu ryba,mieso z kuraka.
              • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 15:43
                oczywiscie bez panierki!!!
              • konto_calkiem_nowe Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 18:30
                ale ja dokladnie wiem ile ma weglowodanow, bialka i tluszczu:
                dokladnie 4.6 grama weglowodanow w 100 gramach, nie jest to jakos duzo biorac
                pod uwage, ze ,a 22.4 bialka...
              • linn_linn Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 04.08.09, 19:58
                To teraz juz wiemy, ze miliony osob nie chudna z winy poczwiego twarozku. smile
                Wiecej luzu. W ogolnym rozrachunku i tak sie chudnie nie od tego, co i kiedy sie
                je, a od tego czego sie NIE je. I nie spala.
                • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 10:16
                  No to dobrze ,ze dowiedzialas sie czegos nowegosmilewarto byc
                  otwartym ,wiesz?smile
                  • bosa.nowa Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 10:20
                    Schudlam na Montignacu 12 kg w 4 miesiace ,najadajac sie ,nie
                    ograniczajac pozywienia jedynie oddzielajac weglowodany od
                    tluszczysmile dziwne prawda? I nie ograniczajac ilosci kaloriismileJeszcze
                    dziwniejsze?
    • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 12:04
      witajcie ponownie!

mam wyniki TSH. wyszło 1,9, przy normach od 0,3-4,0. tyle że
      czytałam teraz w necie że są nowe normy i powyżej 2,0 już jest
      podejżenie niedoczynności. w związku z tym byłabym w górnej normie.

w razie wu umówiłam się do endokrynologa i przed wizytą zrobię
      jeszcze komplet badań, już: TSH, FT3 i FT4. może to będą pieniądze
      wyrzucone w błoto, a może nie...

w kazdym razie poczytałam dzisiaj trochę na ten temat i mam wiele
      objawów niedoczynności: podejrzenie zespołu policyst. jajników,
      podwyższona prolaktyna, senność, sucha skóra no i to moje tycie i
      brak ciąży...

wizyta dopiero 8 września więc trochę sobie poczekam...

pozdrawiam was serdecznie i dziękuję za wszelkie wskazówki! smile

P.S. dzisiaj zaczęłam dzień od płatków na mleku (na razie muszę
      dojeść fitness bo mam 3 opakowania w zapasie) o 7 rano i o 10 - 2
      bułki z serem żółtym plus sałatka pomidor z cebulką. i woda... smile
      • truscaveczka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 12:45
        Hej, gdzie można o tych normach nowych poczytać, ja mam 2,6 i lekarka moja mówi,
        ze to super wynik a tu taka niespodzianka...
        • giaurka Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 13:13
          witaj truscaveczka,

ja znalazłam te normy na stronie

mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3
          sama nie wiem jak do tego tematu podejść, dlatego dla pewności
          zrobię jeszcze raz przed wizytą u endokrynologa razem z ft3 i ft4 w
          certusie w poznaniu, bo ponoć lekarze z certusa nie przyjmują
          wyników z laboratorium w śremie, ale to już pozostawię bez
          komentarza.
    • bezkres Re: Oszczędna Dieta :) czyli jak schudnąć 5kg w 7 05.08.09, 23:07
      Dieta świetna poza chudnięciem na nadciśnieniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka