Dodaj do ulubionych

Masa krytyczna

23.01.12, 13:51
Czy nie odnosicie wrażenie, że życie człowieka we współczesnym państwie, coraz bardziej zaawansowanym technologicznie, jest coraz bardziej skomplikowane ? Czy, gdy stopień komplikacji osiągnie poziom już nie do zaakceptowania, wszystko ulegnie dekompozycji ?
Ilość informacji, jaką musi przetworzyć człowiek narasta w tempie zastraszającym ...
ilość platform, na których musi się poruszać, haseł, pinów, zasad, wyjątków itp to wszystko rośnie bez opamiętania.
Żądamy prostoty życia ! smile
Obserwuj wątek
    • illmatar Re: Masa krytyczna 25.01.12, 15:17
      Nie żądamy.
      Mamy możliwość medytacji.
      • scand Re: Masa krytyczna 26.01.12, 11:13
        Medytacja nie zwolni Ciebie ze znajomości hasła do komputera (ów) smile
        • 0t Re: Masa krytyczna 26.07.12, 00:59
          Hasło może mieć jedno do wszystkiego lub mieć tajny notatnik z hasłami zawsze przy sobie lub w komputerze mieć program do zarządzania takimi. Do wyboru do koloru. Życie trzeba samemu upraszczać.
    • kanciasta Re: Masa krytyczna 25.01.12, 21:22
      scand napisał:

> Ilość informacji, jaką musi przetworzyć człowiek narasta w tempie
      > zastraszającym ...

Tak sobie myślałam nad Twoim wrażeniem i doszłam do wniosku, że chyba
      to jednak tylko wrażenie. No bo czyż dawniej człowiek miał mniej do przetworzenia/ zapamiętania? Chyba wręcz przeciwnie - chociaż oczywiście zupełnie inne to były
      informacje. Bo gdyby nas tak przenieść w trybie natychmiastowym do prostego życia
      pozbawionego tych wszystkich haseł, pinów zasad, wyjątków itp to chyba niewielu
      by sprostało wyzwaniu, tak jak Tom Hanks wink
      • scand Re: Masa krytyczna 26.01.12, 11:12
        Hmm, weźmy np. naszych chłopskich przodków. Tak naprawdę jak się wyuczyli jak żyć od swoich ojców i matek ich życie było dość monotonne pod względem informacyjnym.
        Oczywiście musieli znać np. cenę masła jeśli nim handlowali na rynku ale ilość informacji liczbowej i tekstowej, którą musieli pamiętać była znacznie mniejsza.
        Do nas nie tylko płynie codziennie potężny strumień tego typu informacji, ale co roku jest on coraz większy ! Czy to może tak trwać w nieskończoność ?
        Może to jest właśnie podstawowy problem cywilizacji zachodniej - życie stało się zbyt skomplikowane ..
        • oldpiernik Re: Masa krytyczna 30.01.12, 09:57
          Umiesz ugotować zupę z tego, co znajdziesz na łące?
          Wiesz, którą trawę żuć, kiedy boli brzuch?
          Poznasz, kiedy można przejść obok ula bez obaw, a kiedy nie?

Według mnie, strumień informacji użytecznej jest mniej więcej podobny.
          Podnosi się natomiast nieustannie poziom szumów.
          smile
          • scand Re: Masa krytyczna 30.01.12, 10:12
            Nie rozumiesz mnie Old,
            to o czym wspominasz to informacja konkretna integralnie związana ze stylem życia, natomiast my mamy do czynienia z abstrakcyjną informacją liczbowo-tekstową.
            Poza tym tamta informacja była często opcjonalna ( nasza jest konieczna po d groźbą wykluczenia z danej platformy) i mieszała się np. z informacjami tego typu co zrobić jak usiądzie ci na piersi zmora czy jak nie dać się wciągnąć do wody przez topielicesmile
            • oldpiernik Re: Masa krytyczna 31.01.12, 17:45
              Nie rozumiem Cię.
              Poziom abstrakcji może ma znaczenie.
              Informacja werbalna, symboliczna, zero-jedynkowa, to tylko forma.

Strumień informacji niepotrzebnej jest dla mnie szumem.
              Albo strumieniem dezinformacji?
              smile
              "Niepotrzebna" - wymagałoby sprecyzowania, innym razem?

Chyba, że masz na myśli Lemowego "Demona Maxwella drugiego rodzaju"... big_grin
              Tylko czy ja chcę to wszystko śledzić?
              • scand Re: Masa krytyczna 01.02.12, 12:31
                Może najbardziej zmieniające przekształcenie to to które zauważamy najsłabiej ?
                Popatrz, ile należy choćby znać liczb (pinów) aby uczestniczyć we współczesnej technologii. Nasz przodek nie musiał znać liczby aby uruchomić narzędzie swojej pracy czyli np. kosę smile
                • oldpiernik Re: Masa krytyczna 03.02.12, 09:13
                  Znajomość technologii ułatwia korzystanie z nich.
                  To z jednej strony.
                  Z drugiej strony, korzystamy z rosnącej liczby wynalazków, których działanie jest nam kompletnie nieznane.
                  Kolejnym krokiem technologicznym będzie "oczipowanie" wszystkich, chcących mieć dostęp do technologii. Strumień informacji popłynie bez świadomej kontroli.

Wiem, jak działa kosa.
                  Wiem, jak należy jej używać.
                  Kosić nie umiem.

Co dalej?
                  smile
                  • scand Re: Masa krytyczna 03.02.12, 10:17
                    > Wiem, jak działa kosa.
                    > Wiem, jak należy jej używać.
                    > Kosić nie umiem.
                    >
                    > Co dalej?
                    > smile

Kupić kosę i nauczyć się kosić smile
                    (lepiej uczyć się na zbożu niż na trawie ...)
                    • illmatar Re: Masa krytyczna 03.02.12, 17:04
                      Zboża szkoda wink
                      I na nogi uważaj, co by nie podkosić.
                      • oldpiernik Re: Masa krytyczna 03.02.12, 19:03
                        A nim przyjdą żniwa?
                        • witekjs Re: Masa krytyczna 05.02.12, 16:28
                          oldpiernik napisał:

> A nim przyjdą żniwa?

Czwartego kwietnia 1794 pod Racławicami, drużyna Bartosa Głowackiego pokazała inne, skuteczne sposoby używania kosy.
                        • scand Re: Masa krytyczna 06.02.12, 09:48
                          Machaj równo kosą w powietrzu (utrzymując stałą odległość kosy od podłoża) aby wyćwiczyć mięśnie smile
    • sclavus Re: Masa krytyczna 05.02.12, 18:16
      Wtórny analfabetyzm zatoczy bardzo szerokie kręgi...
      albo -
      Wszystko pierdyknie (i guziki będą robiły same, co tylko będą chciały)
      • scand Re: Masa krytyczna 17.07.12, 13:56
        2013 ma być jeszcze cięższy. Masa krytyczna kryzysu zostanie przekroczona ?
        • 1zorro-bis Re: Masa krytyczna 18.07.12, 07:27
          ja mam "mase krytyczna" w d.....big_grin
          I staram sie ilosc pinow, kodow i hasel iograniczac do minimum.smirk
          • scand Re: Masa krytyczna 18.07.12, 09:47
            Można do minimum .. ale i tak to jest dość sporo...
          • scand Re: Masa krytyczna 18.07.12, 11:56
            Jest coś symbolicznego w tym ze posunięcia jak poniżej
            biznes.onet.pl/ponad-40-witryn-internetowych-zamknie-dostep-do-be,18562,5192132,1,news-detal
            rodzą się w środku kryzysu pieniądza. Duch pieniądza przeżywając kryzys jest coraz bardziej żarłoczny. Stres łagodzony łapczywością. Niczym pająk oplata wszystko swoją pajęczyną mnożąc liczbę tętnic, które pompują krew świata czyli pieniądz. Wraz z tym ciało staje się coraz bardziej złożone, ciśnienie rośnie, w końcu następuje wylew...
            • 1zorro-bis Re: Masa krytyczna 18.07.12, 15:08
              dlatego nie cierpie nowych samochodow....smirk
              • scand Re: Masa krytyczna 19.07.12, 10:49
                > dlatego nie cierpie nowych samochodow....smirk

Dlatego, że włada nimi Duch Pieniądza ?
            • kanciasta Re: Masa krytyczna 21.07.12, 13:46
              > Jest coś symbolicznego w tym ze posunięcia jak poniżej
              /.../
              > rodzą się w środku kryzysu pieniądza.

Co właściwie należy rozumieć przez "kryzys pieniądza"? Przecież nadal rządzi
              światem i nie wydaje się, żeby miało się zmienić.
              Widzę natomiast coraz większy kryzys zaufania - przecież te wszystkie piny, hasła,
              dostępy do informacji bądź zakazy dostępu - to właśnie po to, żeby uchronić się przed
              innym człowiekiem. Wciąż na świecie zamiast uczyć, że nie należy
              zabijać, kraść, oszukiwać - uczy się jak zrobić najlepszy/najnowocześniejszy zamek,
              najlepszą zbroję, jak nie dać się oszukać.
              • kicho_nor Re: Masa krytyczna 21.07.12, 19:15
                A co w tym złego
                Przychodzę do domu, kieruję pilota, drzwi się otwierają
                Kieruje pilota na wersalkę i się otwiera
                Kieruję pilota na żonę…., ech co ja gadam.
                • illmatar Re: Masa krytyczna 21.07.12, 19:28
                  Zrozumiałam, że masz do dyspozycji pilota, drzwi, kanapę i żonę. Wnoszę więc, że nie jesteś niewolnikiem konsumeryzmu.
                  wink
                • illmatar Re: Masa krytyczna 22.07.12, 11:13
                  Kichonie, zainspirowałeś mnie do pewnej roboczej wizji. Opisałam ją na DDD, ale to forum przeważnie zamknięte, masz klucz pod wycieraczką. Jeśli pokonasz granice tych 3 forów, na których bywasz, to może się zainteresujesz.
                  • sza.aliczek Re: Masa krytyczna 22.07.12, 16:22
                    Polecam Kichonorowi smile
              • witekjs Re: Masa krytyczna 22.07.12, 10:00
                kanciasta napisała:

> > Jest coś symbolicznego w tym ze posunięcia jak poniżej
                > /.../
                > > rodzą się w środku kryzysu pieniądza.
                >
                > Co właściwie należy rozumieć przez "kryzys pieniądza"? Przecież nadal rządzi
                > światem i nie wydaje się, żeby miało się zmienić.
                > Widzę natomiast coraz większy kryzys zaufania - przecież te wszystkie piny, has
                > ła,
                > dostępy do informacji bądź zakazy dostępu - to właśnie po to, żeby uchronić si
                > ę przed
                > innym człowiekiem. Wciąż na świecie zamiast uczyć, że nie należy
                > zabijać, kraść, oszukiwać - uczy się jak zrobić najlepszy/najnowocześniejszy za
                > mek,
                > najlepszą zbroję, jak nie dać się oszukać.
                >
                To jest deprymujące, ale chyba już wiemy, że nauka "że nie należy zabijać, kraść, oszukiwać" nie daje oczekiwanego efektu.
                Między innymi dlatego, że zawsze będziemy żyli, obecnie już w "globalnej wiosce", w której zmiana miejsca zamieszkania jest bardzo łatwa.
                "Wykształciuchy", które będą wiedziały czego nie należy robić, stale będą otoczone tymi, którym nie przekazywano takiej wiedzy, lub są dopiero na wstępnym etapie, kilkupokoleniowej edukacji.
                Okazuje się, że mentalność "bolszewika" jest powszechna...
                Poza tym zawiść jest wszechobecna, na wszystkich poziomach poznania, podobnie jak zaburzenia osobowości.
                Przykro mi, ale nie mogę patrzeć na świat z nadzieją, że dobro, życzliwość i powszechna empatia zwycięży.
                Musimy wiedzieć jak rozpoznawać niebezpieczeństwa i jak się przed nimi chronić.
                Okazuje się, że tworzy to nowe trudności i zagrożenia.

Pozdrawiam. Witek

wyborcza.pl/dziennikarze/1,104622,5220522,Na_tropie_prawdziwych_Polakow.html
                • kanciasta Re: Masa krytyczna 22.07.12, 11:11
                  witekjs napisał:

> To jest deprymujące, ale chyba już wiemy, że nauka "że nie należy zabijać,
                  > kraść, oszukiwać" nie daje oczekiwanego efektu.
                  /.../
                  > Przykro mi, ale nie mogę patrzeć na świat z nadzieją, że dobro, życzliwość
                  > i powszechna empatia zwycięży.
                  > Musimy wiedzieć jak rozpoznawać niebezpieczeństwa i jak się przed nimi chronić.
                  > Okazuje się, że tworzy to nowe trudności i zagrożenia.

No tak. Nie jest możliwe, by wszyscy zawsze postępowali dobrze. I nie jest możliwe
                  w 100% zabezpieczyć się przed złym postępowaniem innych ludzi.
                  Co pozostaje? Ponarzekać? wink
                  • illmatar Re: Masa krytyczna 22.07.12, 11:15
                    Robić swoje?
                    wink
                    • witekjs Re: Masa krytyczna 22.07.12, 13:06
                      illmatar napisała:

> Robić swoje?
                      > wink
                      >
                      Masz rację - Róbmy swoje i unikajmy ludzi, którzy chcą stale i wszędzie, zdobywać oraz demonstrować swoją dominację, jako "oczywistą oczywistość".Chyba przykładem tego jest to, że spotykamy się, najchętniej w Naszych dwóch Forach.
                      • kanciasta Re: Masa krytyczna 22.07.12, 13:46
                        Łatwo powiedzieć: róbmy swoje.
                        Ale Scand się martwi, Ty, Witku, się oburzasz i deprymujesz... smile

No nie da się ukryć, że wątek powstał, żeby trochę ponarzekać wink
                        • illmatar Re: Masa krytyczna 22.07.12, 15:43
                          Już dość marudzenia. Zabraniam!
                          Rysuję właśnie coś bardzo strasznego, więc potrzeba mi dużo optymizmu.
                          Ha!
              • scand Re: Masa krytyczna 23.07.12, 12:14
                > Co właściwie należy rozumieć przez "kryzys pieniądza"? Przecież nadal rządzi
                > światem i nie wydaje się, żeby miało się zmienić.

Tak, pod tym względem nie zapowiada się że człowiek wymyśli inny mechanizm niż przypisywanie do wszelkich dóbr liczby .. rzeczywistej wymiernej (kiedyś zastanawiałem jak wyglądałaby ekonomia, gdyby była to liczba urojona)
                Chodzi być może o to, że mechanizm wymiany się tymi liczbami stał się już na tyle abstrakcyjny, że traci związek z ciałem gospodarki a to doprowadzi do wspomnianego wcześniej zawału.
                Na szczęście w tej grze zawsze można zacząć od początku (po okresie chaosu, który - miejmy nadzieję - jest przeżywalny) w odróżnieniu od prawdziwego zatoru obiegu krwi.

pozdr
                Sc.
              • scand Re: Masa krytyczna 23.07.12, 12:20
                >Widzę natomiast coraz większy kryzys zaufania - przecież te wszystkie piny, has
                > ła,
                > dostępy do informacji bądź zakazy dostępu - to właśnie po to, żeby uchronić si
                > ę przed
                > innym człowiekiem.

Tak, tak właśnie budują (budujemy?) ten świat w którym inny człowiek jest potencjalnym zagrożeniem jeśli pozna twoje hasła i piny smile
    • 0t Re: Masa krytyczna 26.07.12, 01:49
      "Czy, gdy stopień komplikacji osiągnie poziom już nie do zaakceptowania, wszystko ulegnie dekompozycji ?"

Nic takiego nie nastąpi.
      Zwykłe samochody doszły do prędkości 200 - 250 km/h i więcej nie potrzeba. Pociągi pobiły rekord coś ok. 500 km/h i nawet Chiny ograniczyły ostatnio prędkość swoich do 300 km/h, bo więcej się nie opłaca. Moc procesorów i prędkość sieci też kiedyś "staną", bo nikomu więcej nie będzie potrzebne w zwykłym użytkowaniu.
      To samo będzie z dostępną informacją. Jak już wszystko, co wartościowe, stanie się dostępne, a metody szybkiego i skutecznego wyszukiwania wdrożone, znajdzie się "złoty punkt", gdzie więcej nie trzeba będzie dla zwykłych ludzi.
      Przyjdzie czas, że z części technologii się wycofamy. Czy to jako ludzkość, czy to jako pojedyncze osobniki.
      • oldpiernik Re: Masa krytyczna 09.08.12, 21:51
        ... a potem umrzemy w spokoju...

smile
      • scand Re: Masa krytyczna 28.08.12, 14:40
        > To samo będzie z dostępną informacją. Jak już wszystko, co wartościowe, stanie
        > się dostępne, a metody szybkiego i skutecznego wyszukiwania wdrożone, znajdzie
        > się "złoty punkt", gdzie więcej nie trzeba będzie dla zwykłych ludzi.
        > Przyjdzie czas, że z części technologii się wycofamy.

Jesteś optymistą. Doświadczenie uczy jednak, że coś co się coraz bardziej komplikuje w końcu upada z trzaskiem i dopiero wtedy jest reorganizacja. Nawet jeśli chodzi o nasz system prawny czyli zbiór zasad, wedle których mają działać ludzie - coraz więcej i coraz bardziej skomplikowanych.
    • witekjs Re: Masa krytyczna - w Warszawie 01.09.12, 13:38
      Wczoraj po 18.00 wpadłem w ogromny, długotrwały korek, było to moje spotkanie z "Masą krytyczną".

www.masa.waw.pl/
      pl.wikipedia.org/wiki/Masa_Krytyczna

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka