Dodaj do ulubionych

Info dla przestraszonych

• scand Re: Info dla przestraszonych 06.06.12, 12:10
      Illmatar, zmiłuj się. To nie jest żadna filozofia ... chyba, że potrafisz to uzasadnić.
      • illmatar Re: Info dla przestraszonych 06.06.12, 21:43
        Przyznam się po cichu, że całego filmiku nie obejrzałam. Sam tytuł mi wystarczy. Dałam go tutaj wcale nie do dyskusji.
        A po co dałam, to się domyśl.
        • witekjs Re: Info dla przestraszonych 07.06.12, 09:50
          To istnieje od zawsze i w pewnym momencie bywa, cynicznie wykorzystywane przez polityków.
          Chyba musimy o tym pamiętać...

Pozdrawiam. Witek

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10632861,Krasnodebski___Wolnosc_zgromadzen_to_wartosc__vs_Necki_.html
          wyborcza.pl/1,76842,11748216,Szela_byl_cool__czyli_rznac_neoliberalow.html
          • illmatar A neurony 08.06.12, 00:45
            Witku, tak przy okazji, bo przecież nie założę osobnego wątku tylko po to, żeby link podrzucić.
            Ciekawi mnie Twoje zdanie na temat odbicia relacji w neuronach i... odwrotnie. Oraz ich reperowalność.
            • witekjs Re: A neurony 08.06.12, 22:02
              Nie mogę teraz opisać tego "swoimi słowami" przepraszam.
              Witek
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,133520893,133626708,Re_Geny_i_wybor_religii.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,122924102,Swiatopoglad_Siadomosc_Moralnosc.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,122924102,Swiatopoglad_Siadomosc_Moralnosc.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,134759581,134994588,Re_Lubic_vs_rozumiec.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,136403729,ZLO_AGRESJA_DOBRO_EMOCJE_NEUROBIOLOGIA.html

• illmatar Re: A neurony 08.06.12, 23:16
                Witku, jak już będziesz miał wolną chwilkę, to napisz swoje dwa słowa.
                Mnie chodzi o komentarz, krótki komentarz, a nie o pogłębianie wiedzy w tej sprawie. Lustrzane, wiem itd. Ale co Ty o tym sądzisz?
        • scand Re: Info dla przestraszonych 11.06.12, 13:20
          > . Dałam go tutaj wcale nie do dyskusji.
          > A po co dałam, to się domyśl.

Hmm, po co dałaś ? .. po co dałaś ? ... Powodów może być tysiąc...
          Nawet jeśli jest powód trudno domyśleć się dlaczego go dałaś właśnie tutaj.
          Wolałbym żeby jeśli już byli tu przywoływani Żydzi to tacy jak Spinoza, Marks czy Husserl.
          Również zamiast czytywać o złych księżach wolałbym tu Berkeleya, Newmana czy Tischnera.

BTW - czy nie zauważyliście że ostatnio coś za dużo buduje się tych ścieżek rowerowych.
          Lobby cyklistów stało się widać nadzwyczaj wpływowe smile
          • illmatar Re: Info dla przestraszonych 11.06.12, 21:11
            Pewnie że tak. Wszyscy się za cyklistów poprzebierali. Takie czasy, że żeby "być sobą", trzeba robić to co wszyscy wink

PS. Scand, mój drogi, czyś Ty nie za wybredny troszeńkę? W końcu z czego by wyżyli antysemici, gdyby nikt już ich nie zauważał?
            Sami filosemici by zostali, bo mamy tylko dwie opcje wink

(ż a r t u j ę)
            • scand Re: Info dla przestraszonych 12.06.12, 15:05
              Najlepsza opcja to realistosemita, z tym że wtedy dla filo będziesz anty a dla anty filo smile

Kto był najważniejszym filozofem pochodzenia żydowskiego ?
              Pewnie pod względem znaczenia Marks, ale filozoficznie chyba najważniejszy był Husserl.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_scientists_and_philosophers
              (druga lista bardziej przejrzysta ale należy chyba do niej podchodzić z ostrożnością, Husserl jest tu prezentowany jako "holocaust victim " ! )
              www.wordiq.com/definition/List_of_Jewish_scientists_and_philosophers
              • illmatar Re: Info dla przestraszonych 12.06.12, 23:48
                A to się czegoś dowiedziałam. O pochodzeniu Husserla. A jak tam Sokrates? Persowie mu nie spaskudzili genów?
                Daj spokój, sądziłam że kto jak kto, ale Ty się nie dasz wciągnąć w zaglądanie ludziom do krwiobiegu.
                • scand Re: Info dla przestraszonych 13.06.12, 14:41
                  > Daj spokój, sądziłam że kto jak kto, ale Ty się nie dasz wciągnąć w zaglądanie
                  > ludziom do krwiobiegu.

No cóż podając materiał z wikipedii, wiedziałem że możesz wysunąć tego typu sprzeciw smile
                  Ciekawa że pewnie niezauważone by przeszło gdybym przytoczył tu listę filozofów rosyjskich czy niemieckich. Niestety takie różnicowanie wydaje mi się, że jest wynikiem prze-wraż-liwienia.
                  Tymczasem o wpływie pochodzenia na filozofię powstają poważne książki poważnych filozofów!
                  (np. o wpływie religii żydowskiej na panteizm Spinozy - zauważ że oczywiście pisze się tu o wpływach kulturowych)
                  I nie jest to bynajmniej bezzasadny wymysł, ale dość dobrze udokumentowane tezy.
                  Idee krążąc między ludźmi czasami przyjmują różne postacie.
                  Każdemu oddajmy co mu jest należne - odcinanie ludzi od ich korzeni jest swego rodzaju fałszowaniem rzeczywistości.

• illmatar Re: Info dla przestraszonych 13.06.12, 15:44
                    Nie chodzi o odcinanie od korzeni. Nie znam przypadków na Wikipedii pisania w pierwszych słowach, czyli tam gdzie podstawowe informacje lub definicja:
                    "angielska poetka pochodzenia włoskiego".
                    Christina Georgina Rossetti (ur. 5 grudnia 1830 r. w Londynie, zm. 29 grudnia 1894 r.) – angielska poetka i prozatorka. Pisywała też artykuły do pisma Prerafaelitów "The Germ".
                    A taki Kafka ma tak:
                    niemieckojęzyczny pisarz pochodzenia żydowskiego, przez całe życie związany z Pragą.

Dziwi mnie, że o Tuwimie nie napisano, że polskojęzyczny, tylko tak od razu, że polski:
                    polski poeta żydowskiego pochodzenia, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstów piosenek, jeden z najpopularniejszych poetów dwudziestolecia międzywojennego.

Nie ma to jak decydować za innych, czy ich geny wiążą się z genetycznymi tradycjami czy nie wiążą.

Dobrym przykładem jest:
                    Elżbieta Ficowska (ur. 5 stycznia 1942[1] w Warszawie) – polska działaczka społeczna, pedagog, autorka książek dla dzieci, które wydawała pod nazwiskiem Elżbieta Bussold. Posługiwała się też pseudonimem Irena Borowiecka. W latach 2002-2006 przewodnicząca Stowarzyszenia Dzieci Holocaustu.

Kiedy geny działają, a kiedy wychowanie i nieświadomość genów?
                    Jak powiedziałam znajomym Szwajcarom, że w polskiej Wikipedii Claude Lelouch ma wpisane żydowskie pochodzenie (we francuskiej nie ma), to się szczerze zdumieli polską obsesją w tropieniu tych semickich genów.
                    Można powiedzieć, co kraj to obyczaj. Ja tego naszego obyczaju, który dzielimy z Rosjanami jakoś nie akceptuję.
                    • witekjs Re: Info dla przestraszonych 13.06.12, 20:50
                      Poruszyliście oboje temat, o którym niełatwo chyba mówić.
                      Wielu z tych, którzy czuli się zasymilowani z kulturą, językiem, a niekiedy religią kraju, w którym żyli, ich pochodzenie, nie było i nie jest najważniejsze.
                      Jednak przypominają im je, prostaccy, ksenofobiczni ludzie, w różnych krajach.
                      Myślę, że sytuacja zmieniła się również znacznie, po Holokauście i powstaniu Izraela, kiedy nie wypadało już chyba, nie przyznawać się do swego pochodzenia.
                      Z tym chyba, związane jest również, naturalne poszukiwanie, wybitnych rodaków przez Encyklopedia Judaica i inne organizacje żydowskie.
                      Niekiedy stwarza to, niezręczne sytuacje dla osób, które nie są Żydami.
                      Myślę, że nigdy nie mówiłbym, ani nie pisałbym o tym, jeśli nie byłoby to, wyraźnie podkreślane przez tę osobę, np. w CV.
                      Nie mówimy na co dzień o tym, że ktoś jest Tatarem polskim, Karaimem, luteraninem, prawosławnym czy katolikiem.
                      Dla wielu wybitnych i nie tylko ludzi, nie jest to najistotniejsze, w ich pracy zawodowej, czy twórczości.
                      Czuję się bardzo niepewnie, pisząc o tych sprawach, bo od dawna, nie miałem możliwości, aby o tym rozmawiać.

Pozdrawiam. Witek
                      • scand Re: Info dla przestraszonych 14.06.12, 11:50
                        > Nie mówimy na co dzień o tym, że ktoś jest Tatarem polskim, Karaimem, luteraninem, prawosławnym czy katolikiem.

Niby nie mówimy ale Adam Małysz i jego żona kilka razy mówili że on jest luterninem ona katoliczką. Nie ma to oczywiście związku ze sportem ale czy oznacza to że powinno być ukrywane ? Jeśli kimś się interesujemy to naturalne że ciekawe są różne fakty z jego życia.
                        Dlatego np. w biografiach wybitnych ludzi powinna być podawana pełna informacja bo jest to prostu interesujące.
                    • scand Re: Info dla przestraszonych 14.06.12, 11:43
                      > Nie ma to jak decydować za innych, czy ich geny wiążą się z genetycznymi tradycjami czy nie wiążą.

To nie jest żadne decydowanie tylko pokazywanie biograficznych faktów,
                      bez tego żadna biografia nie może być pełna więc nie widzę sensu żeby to ukrywać.
                      Nie świadczy to oczywiście o wartości tego czy innego dzieła ale może (nie musi) pokazywać ciekawe powiązania różnych kultur i ich wzajemne oddziaływanie.

Oczywiście jest tendencja w modernistycznej kulturze aby odrywać jednostkę od jakiegokolwiek
                      kontekstu , nie mówiąc już o przodkach. Takie alienowanie wydaje mi się być częścią atomizmu społecznego który niekiedy jest propagowany jako rzekomy najlepszy model społeczny.
                      • illmatar Re: Info dla przestraszonych 14.06.12, 20:29
                        Drogi Scand,
                        wydaje mi się, że nie chcesz zrozumieć co ja do Ciebie piszę.
                        Tak, oczywiście żadnych faktów nie należy ukrywać.
                        Tak! Ludzi należy traktować równo. Korzenie czeskie i włoskie są tak samo ważne lub nieważne jak żydowskie.
                        Nie wiedzieć (albo wiedzieć) czemu tylko te żydowskie wystawiamy w Polsce na pierwszy plan z wielkim upodobaniem.
                        To nie jest w porządku.
                        Takie jest moje zdanie i więcej już kłapać klawiaturą na ten temat nie zamierzam.

To co Witek napisał z wielką ostrożnością najlepiej wskazuje, że temat jest bardzo śliski.
                        Szkoda, bo to temat jak każdy inny. Ale nie u nas.

Co do Małysza: może i luteranin, ale z polskiej Wikipedii tego nie wyczytasz (a może gdzieś to jednak wcisnęli?). Napisali o nim więcej niż o innym Adamie (też znanym, Mickiewiczu). Ta niezwykle ważna dla zrozumienia osiągnięć Małysza informacja jakoś nie istnieje:
                        Adam Henryk Małysz (ur. 3 grudnia 1977 w Wiśle) – polski skoczek narciarski, multimedalista olimpijski, najbardziej utytułowany skoczek w historii indywidualnych konkursów mistrzostw świata w skokach narciarskich. Obecnie startuje w rajdach samochodowych.

Może on się czuje zwyczajnym Polakiem...?
                        • scand Re: Info dla przestraszonych 15.06.12, 12:19
                          > Może on się czuje zwyczajnym Polakiem...?

Z pewnością nim jest smile)
                          Chociaż moglibyśmy znów przyjrzeć się krytycznie co oznacza w istocie swojej sformułowanie
                          "zwyczajny Polak" .. czy ktoś kto skacze 200 metrów na nartach jest zwyczajny czy nie wink
                          • witekjs Re: Info dla przestraszonych 16.06.12, 08:03
                            scand napisał:

> > Może on się czuje zwyczajnym Polakiem...?
                            >
                            > Z pewnością nim jest smile)
                            > Chociaż moglibyśmy znów przyjrzeć się krytycznie co oznacza w istocie swojej sf
                            > ormułowanie
                            > "zwyczajny Polak" .. czy ktoś kto skacze 200 metrów na nartach jest zwyczajny c
                            > zy nie wink

Nasz Adam, był i jest nadzwyczajnym Polakiem ! smile *

W tych dniach, chyba można powiedzieć, że "zwyczajnym" Polakiem jest ten, kto nigdy nie ma wątpliwości komu ma kibicować, w czasie meczu polskiej reprezentacji. wink

*
                            /.../Równouprawnienie katolików i ewangelików nastąpiło w wyniku Wiosny Ludów w 1849, kiedy zagwarantowano innowiercom pełne prawa obywatelskie i wolność wyznania/.../

/.../Patent Protestancki z 1861 zagwarantował ewangelickim kościołom prawo do samorządu. Ewangelicy Śląska Cieszyńskiego – w 80% narodowości polskiej – przystąpili do energicznego organizowania życia kulturalnego, pozwalającego utrzymać i kultywować polskość tego regionu./.../

/.../W roku 1912 w senioracie śląskim żyło 106 713 ewangelików, co stanowiło 17,96% wszystkich ewangelików Austrii[1].

Po zakończeniu I wojny światowej przedstawiciele Polaków zrzeszonych w miejscowym Kościele ewangelicko-augsburskim opowiedzieli się za przyłączeniem całości obszaru Księstwa Cieszyńskiego do Polski i wystąpili o przyłączenie do Konsystorza w Warszawie. Uroczysty akt połączenia podpisano 20 grudnia 1918 w Kościele Jezusowym w Cieszynie./.../
                            pl.wikipedia.org/wiki/Protestantyzm_na_%C5%9Al%C4%85sku_Cieszy%C5%84skim
                            • scand Re: Info dla przestraszonych 18.06.12, 10:52
                              > W tych dniach, chyba można powiedzieć, że "zwyczajnym" Polakiem jest ten, kto nigdy nie ma wątpliwości komu ma kibicować, w czasie meczu polskiej reprezentacji.

Kibicowałem, a jakże, teraz jestem zawiedziony. Ale to minie. Zawsze pozostaje nam, na szczęście, jeszcze siatkówka.
                              Nb. jak wiele elementów z dopingu siatkarskiego przeniknęło teraz do piłki nożnej.
    • witekjs Info dla przestraszonych- Resentymenty 13.06.12, 10:38
      Obserwując wczorajsze, brutalne zachowanie zamaskowanych bandytów-kiboli, zastanawiałem się nad tym, czym to jest i jak temu przeciwdziałać.
      Nie jest to proste, bo są to objawy stale istniejącej walki klasowej, która jest wykorzystywana w polskiej polityce przez opozycję.
      O tym mówił powyżej prof. Nencki w "Brutalnej konfrontacji prostactwa".
      Poszukałem, co można poczytać o resentymentach, istniejących po "obu stronach".
      Znalazłem bardzo ciekawą pracę profesora Bartosia - "Nienawidzę, więc jestem, czyli skąd się biorą resentymenty".
      Wydaje się, że tłumaczy ona w niemałym stopniu, również powstawanie i trwanie antagonizmów w relacjach polsko-żydowskich.
      Przed wielu pokoleniami Żydzi byli pozbawieni wielu praw, tak jak szlachta nie mogła bogacić się, zajmując się handlem, a chłopi nie mieli, faktycznie żadnych praw.
      Jedni mówili "nasze kamienice, wasze ulice", a inni ni pozwalali im na karierę, np oficerską i "jaśnie pańskie" posiadanie herbów, dworów i dóbr ziemskich.
      Bankierem nie mógł zostać zubożały szlachcic, rzadko będąc również, słynnym adwokatem, aptekarzem, czy lekarzem.
      Obecnie kariery nie może zrobić, również młody człowiek, ze współczesnych blokowisk - dla niego wrogiem są "wykształciuchy" i wszyscy inni, których podpowiedzą im autorytety np. z kręgu RM.
      Wyzwala to wzajemna niechęć i prowadzi do powstawania trwałych i silnych, jak się okazuje, resentymentów .

Nienawidzę, więc jestem, czyli skąd się biorą resentymenty
      Tadeusz Bartoś*
      2011-06-13, ostatnia aktualizacja 2011-06-10 19:57

Ktoś jest marnie wykształcony? Poniża "salony" i "profesorków". Chce być bogaty, a nie jest? Woła: "Wszyscy bogaci to złodzieje". I coraz bardziej grzęźnie w urazach. Lekarstwo? Max Scheler
      Zewnętrzny obserwator życia społecznego w naszym kraju łatwo dojść może do przekonania, że wielki pożytek przyniosłaby narodowi lektura opublikowanej u nas jakiś czas temu książeczki Maxa Schelera "Resentyment a moralności". Praca ta niewiele straciła na aktualności od czasu swego pierwszego wydania w 1912 r.

Autor, niemiecki filozof, nawiązując do myśli Fryderyka Nietzschego, klarownie opisuje zjawisko resentymentu. Jest to mianowicie poniżanie wartości (czyli czegoś, co przeżywamy jako cenne) ze względu na jej niedostępność. Ilustracją jest bajka o lisku: ma on wielką ochotę na słodkie winogrono, ono jednak wisi na krzaku zbyt wysoko; sfrustrowany i upokorzony niemożnością zdobycia wymarzonego celu lisek zaczyna krytykować przedmiot swych pragnień - że winogrono kwaśne, że zepsute i do tego jakieś małe.

Resentyment rodzi się w momencie upokorzenia własną niemocą. Bardzo chcę być bogaty, a nie jestem, poniżam więc bogactwo: "wszyscy bogaci to złodzieje". - Te tanie spodnie są jeszcze lepsze niż te drogie - powiada człowiek, którego nie stać na lepsze. Zupa w barze mlecznym (świeżutka!) lepsza niż homary w Bristolu.

Nie mam dobrego wykształcenia - poniżam "wykształciuchów", profesorów, "salony", koła, kółka, kręgi, towarzystwa i samo wykształcenie akademickie uznaję za aberrację, profesorkowatość itp. Jestem w podeszłym wieku i nie umiem się z tym pogodzić - "młodość to głupota, naiwność i ślepota". Widzę obściskującą się na ławce parę - potępiam z całą surowością rozwiązłość młodzieży, ostatecznie, zauważa niemiecki filozof, zaspokajając w tej formie pruderii własny popęd seksualny./.../

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,9764418,Nienawidze__wiec_jestem__czyli_skad_sie_biora_resentymenty.html#ixzz1xexM0QpR

• witekjs O naszych patriotyzmach 18.06.12, 18:55
        Atmosfera ostatnich dni i rozmowy również w innym Forum zainspirowały mnie do poszukiwań i czytania o naszych patriotyzmach i nacjonalizmach.
        Wielu z tych prac nie znałem, uświadomiło mi to, po raz kolejny, jak mała wiem.
        Poniżej wyniki, umieszczone już w Naszej Biblioteczce.
        Myślę, że znajdziecie tam eseje i artykuły, które Was również zainteresują.

Pozdrawiam. Witek

forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,136726623,Patriotyzmy_Nacjonalizm_Ojczyzna.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,136726711,Re_Patriotyzmy_Nacjonalizm_Ojczyzna_cd_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,136733766,Patriotyzmy_Nacjonalizm_Ojczyzna_cd_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,136736379,Patriotyzmy_Nacjonalizm_Ojczyzna_cd_.html
        • witekjs Komentarze o patriotyzmie - Englert i Legutko 19.06.12, 13:52

wyborcza.pl/magazyn/1,126715,11945443,Englert__Dlaczego_przestaje_byc_patriota.html
          wpolityce.pl/artykuly/6290-ryszard-legutko-dla-wpolitycepl-nie-ma-symetrii-miedzy-dwiema-partiami-bo-rzady-pis-byly-przyzwoite-natomiast-rzady-po-to-katastrofa
          wyborcza.pl/dziennikarze/1,104622,5220522,Na_tropie_prawdziwych_Polakow.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka