03.05.13, 06:36
Chiny deklaruyjac jedno dziesko naj jedna kobiete uratowaly (przedluzyly) bistnienie gatunku czlowiek ma kuli ziemskiej?
Obserwuj wątek
    • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 10:51
      To dziwne, że nie zdajesz sobie sprawy, że permanentne otwieranie nowych wątków z jednym zdaniem, pełnym błędów i literówek, jest niestosowne wobec nas wszystkich.
      • kicho_nor Re: Chiny 03.05.13, 11:04
        Witku
        Mnie tam te literówki przelatują niezauważane
        Ale co lubię u Abmirosa, że ma lekko ironiczny dystans do rzeczy
        i do siebie.
        • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 11:27
          kicho_nor napisał:

> Witku
          > Mnie tam te literówki przelatują niezauważane
          > Ale co lubię u Abmirosa, że ma lekko ironiczny dystans do rzeczy
          > i do siebie.

Kichonorze
          Ten "dystans" nie występuje we wszystkich tematach, a poza tym nie uważam, że dla każdej myśl, która nas "najdzie" należy otwierać nowy wątek.
          Jak sam widzisz, tworzy On ogromną ich liczbę, bardzo rzadko biorąc udział w innych dyskusjach.
          Nie wyobrażam sobie, abym otwierał jakiś temat, nawet bez znaku zapytania, w którym nie mam nic do powiedzenia, po czym kolejny podobny.
          Miałem nadzieję, że interesuje Go coś w Chinach lub chce nam powiedzieć o nich coś więcej.
          Jak chyba wiesz, Chiny interesują mnie od lat... smile

Witek }:-})=
          • sorel.lina Re: Chiny 03.05.13, 12:44
            A ja w pytaniu Abmirosa dostrzegam przewrotną, ale niegłupią myśl...wink
            • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 12:50
              Masz rację, też ją dostrzegam.
              Zareagowałem w tym momencie, bo takich jednozdaniowych, jeden po drugim "wątków", od bardzo długiego czasu, mamy od Niego ogromna liczbę.
              • sorel.lina Re: Chiny 03.05.13, 13:12
                >takich jednozdaniowych, jeden po drugim "wątków", od bardzo długiego czasu, mamy od Niego ogromna liczbę.

Witku, to pozostaje tylko te pojedyńcze zdania rozwijać!
                Mają tę zaletę, że pozostawiają więcej pola dla interpretacji. smile
                • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 13:57
                  sorel.lina napisała:

> >takich jednozdaniowych, jeden po drugim "wątków", od bardzo długiego cz
                  > asu, mamy od Niego ogromna liczbę.

>
                  >
                  > Witku, to pozostaje tylko te pojedyńcze zdania rozwijać!
                  > Mają tę zaletę, że pozostawiają więcej pola dla interpretacji. smile

Niewykluczone, ze dzięki temu, że odezwałem się krytycznie do autora wątku, zaczął się rozwijać. wink
                  Bardzo chciałem być w Chinach i raz, w październiku 1988r byłem przez trzy tygodnie w Pekinie i okolicach.
                  Po tygodniu spotkałem i zaprzyjaźniłem się z niezwykłym, młodym nauczycielem.
                  Do końca mojego pobytu, spotykaliśmy się z nim i Jego przyjaciółmi.
                  Dzięki Niemu miałem okazję być w prywatnych domach, co w tamtych czasach nie było rzeczą powszechną,
                  Korespondowaliśmy z sobą do 4 czerwca 1989 ...

• witekjs Re: Chiny 03.05.13, 15:09
                  Okazuje się, nie po raz pierwszy, że potrafisz doskonale rozwijać temat rozmowy...
                  • sorel.lina Re: Chiny 03.05.13, 16:19
                    [i]witekjs napisał:

> Okazuje się, nie po raz pierwszy, że potrafisz doskonale rozwijać temat rozmowy[/i]

Witku, to nie moja zasługa. To zasługa tych "niedopowiedzianych" wątków, ktore mi swobodę refleksji zostawiają. smile
                    Chciałabym więcej pisać, ale nie zawsze czas pozwala... W każdym razie, dziękuję Ci za mile slowa i serdecznie pozdrawiam.
                    • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 17:04
                      Masz rację, że nie zawsze czas pozwala i chyba już nie porozmawiamy o Chinach.
                      O Chinach już rozmawialiśmy niejednokrotnie i powstały ciekawe zbiory dla tych, którzy z czasem będą o Chinach chcieli poczytać...

Pozdrawiam serdecznie. Witek

forum.gazeta.pl/forum/w,21149,26352454,0,Kultura_Mao.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,21149,26352454,26382479,Re_Kultura_Mao.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,25095,21665450,21665450,Polacy_w_Harbinie_Chiny_Mandzuria_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,132961340,Chiny_Harbin_pismiennictwo_zbior_linkow.html
                      • sorel.lina Re: Chiny 03.05.13, 19:02
                        Witku, tak króciutko:
                        Chiny mnie fascynują i odpychają. Odczuwam dla nich podziw i... jakiś irracjonalny lęk.
                        Ale... nigdy tam nie byłam... nie znam ich języka, literatury, ani ludzi i ich mentalności, historię poznałam tylko z książek, sztukę z reprodukcji i trochę z wystaw w muzeach, kuchnię z europejskich "chińskich" knajpek, więc... cóż ja wiem o Chinach! smile
          • samanta5 Re: Chiny 05.05.13, 11:32
            > Miałem nadzieję, że interesuje Go coś w Chinach lub chce nam powiedzieć o nich
            > coś więcej.
            > Jak chyba wiesz, Chiny interesują mnie od lat... smile
            >

Czy mógłbyś podrzucić mi literaturę lub linki o Chinach. Planuję wyjazd tam i chciałabym się przygotować. Gdyby to nie było kłopotliwe, to bardzo chętnie skorzystam z podpowiedzi.
            • witekjs Re: Chiny -obszerny zbiór linków 05.05.13, 13:07
              Byłem tam tylko raz i wróciłem zachwycony.
              Mam bliskie, rodzinne powody zainteresowania Chinami.
              Podaję Ci zbiór linków dla kogoś kto się Chinami interesuje i tam wybiera.

forum.gazeta.pl/forum/w,25095,21613619,21613619,CHINY_zbior_linkow.html
              sinoforum.pl/
              forum.gazeta.pl/forum/f,25095,CHINY.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,21149,26352454,26509236,Re_Kultura_Mao.html
              sinoforum.pl/historia/harbin-najbardziej-polskie-z-chinskich-miast/?PHPSESSID=ce945b00f20d57e20fdaa2fc1cbe99ce[/b]
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,132961340,Chiny_Harbin_pismiennictwo_zbior_linkow.html
              • witekjs Chiny -obszerny zbiór linków-Nowe 05.05.13, 19:20

Adam Machaj przedstawia Raport z Państwa Środka – blog o Chinach
                raportzpanstwasrodka.blog.onet.pl/
                Fundacja Odkryj Chiny
                odkryjchiny.org/

www.chiny.pl/
                eChiny.pl 中国
                echiny.pl/

Biura podróży, wycieczki
                ctpoland.com.pl/chiny/
                www.rainbowtours.pl/chiny-cesarskie/zakwaterowanie-chc
                www.wycieczka.pl/szukaj/chiny
                twojechiny.pl/
                Wyszukiwanie i rezerwacja noclegów
                www.agoda.pl/asia/china.html
                • samanta5 Re: Chiny -obszerny zbiór linków-Nowe 06.05.13, 09:10
                  Jeszcze raz bardzo dziękuję. Strasznie tego dużo, nie spodziewałam się ale świetnie, że są różne źródła. Nie przyszłoby mi do głowy żeby szukać informacji na blogach a przecież to tzw. pierwsza ręka. W wolnych chwilach zacznę się wgłębiać, wyjazd planuję w przyszłym roku więc czasu trochę mam. smile
      • scand Re: Chiny 06.05.13, 12:41
        > ... pełnym błędów i literówek,

Najgorsze są literówki w tytułach np.
        Abmiros napisał
        "Nie ma wiekszej frajdy jak zabawiac sie zobietami"
        i nie wiadomo czy chodziło mu z obiektami czy może zabiegami ? wink
    • abmiros Re: Chiny 03.05.13, 21:14
      Za bledy przepraszam.
      • witekjs Re: Chiny 03.05.13, 21:31
        Ja również.

Witek
Inne wątki na temat: