quasthoff 12.03.05, 15:50 Co powiecie na osobistom filozofiję niejakiego Ciorana? Cy pomima pesymistycnej głebiny jego przemyśleń obraz jego słow nie wydajem siem Wam wszytkim łoptymistycny? Bo mnie siem tak wydaje i kropka. Hey. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biednyjorik Re: Cioran 14.03.05, 12:08 owszem sie wydaje, taki lop i pozerny. Zerknij do Gombrowicza (Varia) ladnie on go tam rozlozyl. Odpowiedz Link
ipekakuana Re: Cioran 14.03.05, 12:24 Niechaj Cioran i jemu podobni snują się dalej po cmentarzach i cmentarzyskach. Bo zaprawdę powiadam wam, że natchnienie zesłane przez nieżywe tchnienie, jest bezdenną inspiracją dla egzystencjalistów, którym się problemy tego typu nie znudziły...... Odpowiedz Link
trzcina Re: Cioran 22.03.05, 18:02 Jako czcina sowsiem niefilozoficzna wyznam, że Ciorana baaardzo. Może nie stworzył systemu (nie przepadam za systemami). Może nie jest logiczny (a co jest?. Może za bardzo poetycki czy szerzej, literacki (to lubie, więcej, takie tam z kiczem włacznie mam w genach i nie zamierzam unikać Ale z pesymistcznego idzie ku akceptacji. Językiem, który dla mnie więcej niż adekwatny. I tego dziś szukam. To cóż więcej? macham współodczuwająco z postem inicjującym mam go nawet na ścianie tu i tam, to didaskalia t.)) Odpowiedz Link
ardjuna Re: Cioran 23.03.05, 23:07 Takoż bardzo Emila. Znacznie bardziej niż innych mądrościolubów. (Może też dlatego, żeśmy z Emilem na padół tego samego dnia i miesiąca. Czasem żal, że nie i roku). Odpowiedz Link