kamfora 16.09.05, 07:33 Czy można je mieć na każdy temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabba Re: Własne zdanie 16.09.05, 08:54 nie zawsze sie wie na tyle zeby miec wlasne zdanie. Ale mozna miec na wiele temtow wlasne zdanie pt "nie wiem" Odpowiedz Link
kamfora Re: Własne zdanie 17.09.05, 10:46 sabba napisała: > Ale mozna miec na wiele temtow wlasne zdanie pt "nie wiem" Tak mi się skojarzyło, że można by jeszcze dopisać: "Nie wiem, dlaczego tak jest, jak jest - ale akceptuję/nie akceptuję " Może własne zdanie jest akceptacją bądź sprzeciwem? Co myślicie? Odpowiedz Link
ilmatar Re: Własne zdanie 17.09.05, 23:16 Srzeciw nie jest własnym zdaniem, tylko niezgodą na czyjeś zdanie. Odpowiedz Link
kamfora Re: Własne zdanie 18.09.05, 09:38 ilmatar napisała: > Srzeciw nie jest własnym zdaniem, tylko niezgodą na czyjeś zdanie. Czyli wynikałoby, że moje zdanie "Moim zdaniem nie masz racji mówiąc, że sprzeciw nie jest własnym zdaniem tylko niezgodą na czyjeś zdanie" nie jest moim własnym zdaniem? A mi się wydaje, że sprzeciw nie jest własnym zdaniem wtedy, gdy dotyczy nie czyjegoś zdania, tylko osoby, która je wypowiada. (Takie 3 X NIE bo Kargul napisał 3 X TAK ) Odpowiedz Link
ilmatar Re: Własne zdanie 18.09.05, 23:10 "Moim zdaniem nie masz racji" to jest tylko pozór wyrażenia zdania i słusznie się uśmiechasz. Przez "własne zdanie" rozumiem jednak jakiś pogląd, opinię, którą ten kto ją głosi może (umie) uzasadnić. Jeśli nie ma w zanadrzu uzasadnienia, to zachodzi ewentualność, że sprzeciw jest właśnie odruchowy, czy też motywowany nieracjonalnie, a inaczej (np. emocjami). To bardzo częste zjawisko, że ktoś głosi "Moim zdaniem nie masz racji". Ale to nie zawsze jest "zdanie" inne niż gramatyczne To na pewno nie dotyczy Ciebie, ale piszę o "ludziach w ogóle", czyli o nikim konkretnie. Pa M Odpowiedz Link
sabba wlasne 18.09.05, 10:52 zdanie, wlasne mysli na jakis temat: jesli mozna cos na dany temat powiedziec poswiecajac temu choc minute wlasnej mysli a nie dlatego bo ktos inny tak powiedzial. Choc ja wierze ze nawet zdanie zaslyszane w momencie uslyszenia podlega procesowi myslowemu - bo jesli podajem je dalej jako swoje to znaczy ze moze ono naszym wlasnym myslom odpowiadac (nie mowie o bezmyslnym nasladownictwie...) Odpowiedz Link
oldpiernik Re: Własne zdanie 06.10.05, 23:04 Na każdy temat? A czy ja wyglądam na lisa? Na wiele tematów można mieć własne zdanie. Na większość ma się cudze. Aaaaa, bo tak. OLD :0) Odpowiedz Link