Gość: Tomek IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 24.03.04, 10:57 Czy ktoś z forumowiczów był w miejscowości Borak na płw. Peljasac. Jakie plaże, morze itd PZDR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelu Re: Borak na płw. Peljasac 24.03.04, 13:47 Ja byłem 1 dzień w Dingac Borak (w odwiedziny u znajomych). Ogólnie OK. Małe zatoczki z kamienistymi plażami, kilkadzisiąt domów w większości z apartamentami do wynajęcia, sklep z knajpką (mała). Cen nie znam, znajomi płacili ok. 40 E za apartament, ale nie byli zadowoleni z warunków. Miejsce bardzo kameralne, położone u stóp sporej góry, co może sprawiać przytłaczające wrażenie. Imponujący jest zjazd do tej wioski: po przejechaniu kilkuset metrowego tunelu, zjeżdża sie bardzo stromymi serpentynami, drogą wąską na 1 samochód, wsród winnic z przepięknym widokiem na morze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek do Nelu IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 29.03.04, 10:00 Rozumiem że byłeś na płw. Peljasac. Interesuje mnie dojazd do okolic Orebica. A mianowicie czy jechać magistralą do Ston i potem cały czas lądem na miejsce czy z Ploce do Trpanj promem? Jak jest wygodniej, taniej i szybciej. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
nelu Re: do Nelu 29.03.04, 11:42 Ja jechałem drogą lądową przez Ston. Wydaje mi sie że jest to rozwiązanie tańsze niż prom, który w Chrowacji. Poza tym wybierając drogę lądową, przejeżdzasz przez miasto Neum, będące morskim oknem BiH na świat, gdzie benzyna jest tańsza niż w Chorwacji. Jeśli masz dylemat, możesz w jedną stronę płynąć, w drugą jechać lub na odwrót. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: do Nelu IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 29.03.04, 12:05 Dzięki O takim wariancie właśnie myślałem. I chyba tak zrobię PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMSON Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 00:16 BYŁEM NA SAMYM DOLE NA KEMPINGU JAK ZACZĘŁO SIĘ WSZYSTKO PALIĆ. NIE ZYCZĘ NIKOMU TAKIEJ UCIECZKI Z PRZYCZEPAMI POD TAKĄ STROMA GÓRE I W TAKICH WARUNKACH. ALE WIDOKOWO JEST SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.globalnet.hr 26.03.04, 20:08 Byłem na płw. Peljesca, miasteczko OREBIC, apartamenty ADRIATIK www.chorwacja-noclegi.pl/orebic/adriatic pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.4kroki.net / *.4kroki.pl 28.03.04, 16:54 Jadę do Orebić'a w lipcu czy możesz napisać pare słów na temat tej miejscowości, plaże, sklepy jakieś ciekawostki, jak jechaliście, czy przez węgry czy słowenie i nad morzem. Jakieś wycieczki ląd, wyspy - ceny. Z góry dziekuje. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 12:58 Byłem w Orebicu dwa lata temu. Miejscowośc jest niby mała ale w sezonie wyraźnie puchnie, ostatnio jest modna wśród surferów. Leży na koncu półwyspu odcięta od lądu górami. Cały półwysep jest przepiękny, to jedno z moich ulubionych miejsc w Hr, choć akurat Orebić nie przypadł mi do gustu. Aby dojechć do Orebićia trzeb a przejechać przez przełęcz na jakiejś super wysokości, droga jednak nie jest trudna choć wąska i przy przepaści. Można też dopłynąć promem. Samo centrum to szeroka główna droga i nad morzem deptak który się ciągnie kilka km oraz spora przystań promowa. Nie ma problemu z parkowaniem. >plaże niestety nie najładniejsze. W wielu miejscach po prostu małe żwirowe zatoczki wysypane przy deptaku, co chwila betonowy pomost, podobno za północnym końcem miasta jest ulubione miejsce serferów. Ale tam nie dotarłem >sklepy W mijescowości są przynajmniej 2 duże sklepy samoobsługowe w tamtejszej nomenklaturze "discount" i kilka warzywniaków. Przy nabrzeżu małe sklepiki i knajpki stragany ze wszystkim czego potrzeba turystą. W Orebicu jest wile koloni czy obozów letnich, tak że dzieciarni jest wszędzie pełno >ciekawostki Do zwiedzania jest mało. Z Orebica pochodziło wielu zeglarzy i sama nazwa miejscowości pochodzi od nazwiska rodowego klanu kapitanów żeglugi Można oglądać "wille kapitanów", jednak są one zaniedbane i atrakcji starcza na kilak minut. Jest tez muzeum zeglugi. Można też wejść nad miastem na wzgórze na którym jest cmentarz i kaplica cmentarna. Podobno są tam węże ale przede wszystkim ładne widoki na wyspy elfackie (chyba nie pomyliłem nazwy) i na Korczulę. W ogóle na Korczulę jest rzut kamieniem i kilka razy dziennie płynie na wyspę prom. >Jakieś wycieczki ląd, wyspy - ceny No więc obowiązkowo - Korczula, przeprawa promowa dla 2 osób to było niecałe 40 kun obowiązkowo - Dubrownik - chyba można połynąć, ale można też pojechać samochodem, ok 100km, jakieś 2-2.5h jazdy w jedną stronę. Inne wycieczki - na rózne plaze na półwyspie, Ston Promem można połynąć do Splitu Co do przejazdu to gdybym ja się wybierał tak bardzo na południe to na pewno nie nadrabiałbym kilkuset km by jechać przez Austrię tylko po to by potem jechać jakieś 400km magistralą. Taka podróż w lecie będzie wykańczająca Tu trzeba pojechać przez BiH, Mostar i wtedy tylko kawałeczek magistralą i już się jest na półwyspie. A tak w ogóle to rzejrzyj to forum i inne. Orebić, Peljeszac często sie pojawjają. A jak podasz adres to Ci zdjecia wrzucę z Peljeszaca i Orebica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 29.03.04, 13:10 Dzięki Będę wdzięczny za fotki m_grom@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.4kroki.net / *.4kroki.pl 29.03.04, 20:20 Dziękuje za wyczerpujące informacje i proszę o obiecane zdjęcia. Zmartwiłem się tylko tymi plażami i koloniami ale rozumiem że można też pojechać w lewo lub prawo pare km. i plaże będą ładniejsze. Może pamiętasz jaka była cena przeprawy na półwysep (sam.,osoby). Mój adres mailowy: marek.gro@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 20:41 www.jadrolinija.hr/ Tutaj masz rozkład i ceny promów.A w Orebiciu jest jeszcze do zobaczenia klasztor Franciszkanów z którego jest piekny widok m.in na Korcule.Trzeba też koniecznie wejśc na Sv. Ilie to ok. 3,0 h.,ale opłaca się,przepiękne widoki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karacz101 do bywalców na Plejsacu 31.03.04, 13:16 Mam zapytanie do wszystkich bywalców Peljasaca: jakie miejsce na półwyspie w takim razie polecacie, jeśli niekoniecznie Orebić. A może lepiej Korcula? Jestem szczególnie zainteresowana pięknymi plażami :) Bardzo proszę, jeśli macie jakieś namiary na ciekawie położone kwatery, to podzielcie się. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: do bywalców na Plejsacu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 16:04 Korczula to i wyspa i masto na wyspie a nie na półwyspie. Ja nie znalazłem w Orebicu naprawdę ładnej plazy. Chyab ładniejszą ale też i mniej rozległa miejscowością jest Trpanj. Przejeżdzałem przez Janjina, widziałem tam ładne płytkie zatoczki. Janjina i Dracze to ostatnie miejsce gdzie można kupić swieże małże od miejscowych, potem nie ma straganów. Obie to wiochy, z najwyzej setką turystów każda. Dobre rzeczy słyszłem o Viganj i Loviszte ale sam nie byłem. Mieszkałem kilka dni w Zuljanie. W sumie sama miejscowosć jest i spokojna i urokliwa, z płazami które w tamtejszych warunkach mogą uchodzić za piaszczyste, z tym że ta w centrum mijescowości gdzie jest piasek i żwirek jest przepełniona, trochę zaśmiecona jak to plaże miejskie, za to dość rozległa. Żeby dotrzeć do ładnych plaż trzeb było mieć łódkę. Ja nie miałem więc o plażach tylko nam Czesi - sąsiedzi opowiadali. Ja wolałem płynąć wpław na pobliską wysepke i tam spędzać pół dnia. Tu masz opisy miejscowości na półwyspie: www.croatia1.com/peljes-sites-en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: do bywalców na Plejsacu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 15:40 I tu m-wawa.neostrada.pl/Projekt%20O%20i%20M/index3.htm jest troche zdjęć - zobaczcie sobie plaże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 16:18 >Zmartwiłem się tylko tymi plażami i koloniami ale rozumiem że można też >pojechać w lewo lub prawo pare km. Można, choć ja doradzał bym jednak jeżeli to możliwe poszukać innego miejsca na półwyspie a Orebić tylko zwiedzić i traktować jak port na Korczulę. Tu jest strona o Peljeszacu, są zdjecia i miejscowości i plaż, można wybrać coś dla siebie. www.croatia1.com/accommodation-en.htm Z Orebicza łatwiej jeździ sie na zachód gdzyż na wschód trzeba przejechac przez góry i to mocno utrudnia te "parę km w te lub w tę" Przeprawa na Korczulę kosztowała od osoby kilkanaście kun. Nie wiem ile za samochód. Z Orebicza prom kursował tylko do Splitu (i potem do Włoch) i Dubrownika oraz na Korczulę. Na sam półwysep pojechałem drogą lądową. Z Plocze to jakieś 150km, a nie chciało mi się czekac pół dnia na prom. Fakt że w okolicy Plocze, już za ujściem rzeki chyba Nerewy jedzie wiś w strone Dubrownika w małym korku (przez Tiry) ale tą godzinkę do wjazdu na Peljeszac da sie wytrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Borak na płw. Peljasac IP: *.freebit.pl / *.freebit.pl 11.04.04, 14:10 Dingac jest super Odpowiedz Link Zgłoś