Dodaj do ulubionych

Pogoda w Chrowacji.

IP: 93.159.152.* 06.05.12, 08:09
Jak się spakować do Chorwacji (lipiec). Jedziemy z dwójką dzieci ( 5 latka i 10 mies.) na camping. Czy pogoda i temperatura jest podobna do tej we Włoszech? Wiem, że trochę głupie pytanie, ale nie chcę mieć wątpliwosci :P
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 09:25
      Oczywiście, że jest podobna, to jest IDENTYCZNA strefa klimatyczna.
      Chyba że ktoś porównuje wysokie Alpy we Włoszech z Sycylią
      • sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 10:45
        "to jest IDENTYCZNA strefa klimatyczna."
        Niby tak, strefa śródziemnomorska ale to porównanie nie ma nic ze sobą wspólnego.
        W Chorwacji na południe od Zadaru aż do Dubrownika to niemalże kamienista pustynia.
        W Italii od Florencji do Pescara (mniej więcej ta sama szerokość geograficzna) to kraina kwitnąca zielenią. Ale i klimat jest inny. W Chorwacji bardziej suchy, w Italii wilgotniejszy. Fakt, i tu i tam w lipcu jest gorąco. W sumie słońce stoi na tej samej wysokości. W nocy, szczególnie nad ranem, można odczuwać chłód. Różnice temperatur mogą być duże. W dzień ponad +40'C a nad ranem +18 - 20'C i przy takiej temperaturze można "marznąć" nawet na chorwackiej pustyni.

• wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 12:12
          Z tą pustynią w Dubrowniku i marznięciem latem w temperaturze 18 stopni to już pojechałaś po bandzie
          • sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 19:41
            > Z tą pustynią w Dubrowniku i marznięciem latem w temperaturze 18 stopni to już
            > pojechałaś po bandzie

Jaka banda, napisałam dość jednoznacznie: od Zadaru po Dubrownik "niemalże .............. " i taki jest fakt w porównaniu z tą częścią Włoch, którą wymieniłam. Widać, że nigdy nie byłeś we Włoszech. Ba, nawet bez porównywania do Wloch, ta część Dalmacji jest pustynna nie tylko "niemalże" i jak na każdej pustyni, noce bywają chłodne. Sprawdź tu: maps.google.com a zobaczysz jak tam zielono.
            • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 19:46
              Jasne, że nigdy nie byłem we Włoszech, jak zawsze masz rację, hehe:
              picasaweb.google.com/116371974351992964174/TriestIGrado

• wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 12:22
      Ściągi do poczytania:
      www.atrakcje-turystyczne.com/europa/chorwacja/klimat-chorwacji/
      pl.wikipedia.org/wiki/Geografia_Chorwacji
      • sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 20:00
        wislok1 napisał:

> Ściągi do poczytania:

Przeczytałam i nie widzę nic co by kolidowało z moją opinią. Noce "ciepłe", średnia temperatura około +18 / 20'C, a to oznacza, że może być też chłodniej. Faktycznie ciepło gdy w dzień jest około +25'C. Ale gdy w dzień, co pisałam, jest ponad +40'C to przy takiej i możliwe niższej temperaturze w nocy można zmarznąć. I to jest fakt, kolego wislok1. Autor wątku chce jechać z małym dzieckiem i musi wziąć pod uwagę, że może być chłodno, szczególnie nad ranem.
        • Gość: ane Re: Pogoda w Chrowacji. IP: *.adsl.net.t-com.hr 06.05.12, 20:36
          Ja bym raczej szykowala sie na to, ze w nocy bez wlaczonej klimatyzacji nie bedzie mozna sie wyspac, bo nawet w nocy goraco
          • sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 21:41
            Droga ane (tak przypuszczam), na campinagch na ogół nie ma klimatyzacji.
        • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 21:31
          Zagadka:
          w jakim kraju zrobiono fotkę ?
          kolumber.pl/upload/photos/0050/4545/61c2d0e964db790543c1f67aa6f1e8d3_big.jpg

Podpowiedź: nazwa zaczyna się po polsku na W, ostatnia litera Y, druga Ł, trzecia O

• sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 21:39
            Jeszcze nie jestem śpiąca i ci odpowiem. Pewnie na Sycyli ale może być i na Gargano. Ostatecznie w Polsce też jest pustynia i to piaszczysta.
            • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 21:43
              Odpowiedź:
              kolumber.pl/photos/show/golist:143904/page:134
              To, że w obu krajach, czyli we Włoszech i w Chorwacji jest IDENTYCZNY klimat, czyli śródziemnomorski,
              nie oznacza, że nie ma różnic między poszczególnymi miejscami.
              Pojęcie klimat jest dość pojemne i np. Istria jest nazywana drugą Toskanią.
              Ciekawe dlaczego ?

• sofia41 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 21:53
            Jednak jestem chyba śpiąca bo bym zapomniała. Może też być w Ligurii ale i na Sardynii. Ja wyraźnie napisałam o jaki region Włoch mi chodzi, to ten na przeciw Dalmacji, nad Adriatykiem. Wiesz, że nie masz racji, przypadkiem znam dość dobrze Italię. Urocza Dalmacja jest pustynna czy ci się to podoba czy nie. Chyba nie umiesz się obchodzić z http.//maps.google.com. Poklikaj, warto. Idę spać.
            Pa
            • wislok1 Wrrr, nie lubię manipulacji 06.05.12, 22:11
              Manipulacją było zestawienie
              obok siebie soczyście zielonej Toskanii z mniej zielonym wybrzeżem Chorwacji od Zadaru do Dubrownika i do tego jeszcze nazwanie tego drugiego PUSTYNIĄ.

Równie dobrze ktoś mógłby przeciwstawić soczyście zieloną Istrię
              mniej zielonej Sycylii czy Apulii, nazwać południe Włoch PUSTYNIĄ i byłaby to taka sama manipulacja.

A prawda jest taka, że zarówno wybrzeże Włoch jak i Chorwacji jest bardzo zróżnicowane,
              zresztą bardzo dobrze.

Tylko proszę nie wprowadzać ludzi w błąd hasłem
              zielone Włochy kontra pustynia w Chorwacji, bo to absurd
              • sofia41 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 14:48
                To nie manipulacja ani absurd, to są FAKTY a wystarczy popatrzeć tu maps.google.pl i tylko ślepy tego nie widzi. Dalmacja w porównaniu np. z Toskanią jest PUSTYNIą i na tym basta. Dalmacja to nie tylko obszar 100 m szerokości od wody ale nawet i tu, tuż nad wodą w olbrzymiej części jest pustynnie.
                Chłopie, ja też lubię Dalmacje, mniej jej mieszkańców, ale należy patrzeć na to co masz przed oczami bez kolorowych okularów. Na pustyni też może się podobać. Na Sycyli jest bardziej zielono a porównywanie Istri do Sycyli jest raczej chorobliwym przejawem jednostronnego postrzegania rzeczywistości.
                Na ty kończę tą dyskusję. m
                • wislok1 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 17:09
                  Proszę najpierw sobie poczytać w encyklopedii, co to takiego jest pustynia,
                  a potem przeprosić forumowiczów za wypisywanie głupot
                  • wislok1 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 17:12
                    Proszę też wpisać sobie do googli:

chorwacja pustynia

i zobaczyć, że nikomu, ani jednej osobie nie przyszło skojarzenie
                    Chorwacji z pustynią

Rozumiem czarny PR, ale czyżby z włoskim przemysłem turystycznym było aż tak źle, że trzeba obrabiać d... konkurencji ? Wątpię
                    • hepik1 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 18:43
                      No na Braczu jest pustynia
                      i47.tinypic.com/wr1a4z.jpg
                      choć może to tylko pustelnia? ;)
                      • wislok1 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 19:31
                        Pustelnia
                        www.brac.com.pl/index.php?tyt=38
                        Definicja pustyni po polsku:
                        Pustynia – teren o znacznej powierzchni, pozbawiony zwartej szaty roślinnej wskutek małej ilości opadów i przynajmniej okresowo wysokich temperatur powietrza, co sprawia, że parowanie przewyższa ilość opadów[1]. Na gorących pustyniach ekstremalne temperatury sięgają do 50 °C (najwyższa zanotowana temperatura to 57,7 °C[2]), nocą zaś dochodzą do 0 °C, charakterystyczne są dla nich też znaczne amplitudy dobowe temperatury, stały deficyt wilgotności oraz silne nasłonecznienie.
                        pl.wikipedia.org/wiki/Pustynia
                        Po chorwacku:
                        hr.wikipedia.org/wiki/Pustinja
                        Cóż, można twierdzić, że każda góra bez lasu to pustynia, ale w takim razie całe wysokie piętro naszych Tatr to pustynia, pustynai Rysy, pustynia Kasprowy, itd. dalej w oparach absurdu !!!!
                        • sofia41 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 19:54
                          Widzisz w tym sens ?
                          Więc jeszcze raz podam link: maps.google.pl
                          klikając na tą część Chorwacji można sobie pooglądać jak tam jest.
                          Niezależnie od linku, który naprawdę może cię czegoś nauczyć, użyłam określenia "niemlże" ale ty czepiłeś się jak rzep psiego ogona "pustynia" czyli świadomie przekręcasz fakty.
                          Uważam dalszą z tobą dyskusję za bezsensowną.
                          • wislok1 Re: Wrrr, nie lubię manipulacji 07.05.12, 20:29
                            sofia41 napisała:

> użyłam określenia "niemlże" ale ty czepiłeś się jak rzep psiego ogona "pustynia" czyli świadomi
                            > e przekręcasz fakty."

A ha, czyli to napisał kosmita, a nie sofia41:
                            "Dalmacja w porównaniu np. z Toskanią jest PUSTYNIą i na tym basta."

Nie masz zielonego pojęcia, o czym piszesz i jeszcze się stawiasz, hehe, niezłe
                            • sofia41 Re: Szkoda czasu 08.05.12, 07:23

• wislok1 Do poczytania 08.05.12, 14:19
                                Najpierw o Biokovie i Górach Dynarskich:
                                pl.wikipedia.org/wiki/Biokovo
                                pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3ry_Dynarskie
                                A teraz o pustyni:
                                pl.wikipedia.org/wiki/Sahara
                                sofia41 o pustyni w Chorwacji:
                                "To nie manipulacja ani absurd, to są FAKTY"

A więc proszę poczytać i może kiedyś uda się zrozumieć różnicę między górami bez lasów na szczytach a pustynią, może kiedyś
    • Gość: Agata Re: Pogoda w Chrowacji. IP: 93.159.152.* 06.05.12, 15:35
      Dzięki :) Mam dylemat, ponieważ musimy się spakować na mniej więcej 2-3 tygodnie. W PL zabieramy ze sobą latem na wczasy od stroju kąpielowego po grube polary. To pierwszy wyjazd z dziećmi w tak ciepłe kraje. Nie wiem ile czego zabrać. Czy głównie cienkie i krótkie rzeczy czy też więcej spodni, bluz... :)

Może się zdarzyć, ze np. przez tydzień będzie cały czas brzydko, pochmurno?
      • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 17:03
        Nikt nie da gwarancji, że będzie cały czas ładnie.

Ale na 100% zdecydowanie większy problem to upały niż chłód.
        Nie ma co się bać, Chorwacja mało komu kojarzy się z pustynią, ale szczególnie w południe lepiej schować dzieciaki do cienia..

Polary raczej się nie przydadzą.
        No chyba, że ktoś marznie przy 18 stopniach, na to się już nic nie poradzi.

Zdarzają się burze i ulewy, ale rzadko. Statystycznie rzadko
    • pojechanewakacje Re: Pogoda w Chrowacji. 06.05.12, 19:20
      Spędziliśmy w Chorwacji sporo czasu. Raz w lipcu, innym razem w czerwcu. Z całą pewnością nie będziecie marznąć :) Polecam jednak zabrać po jednej cieplejszej rzeczy + parasol. Nam zdarzały się deszcze i chłodniejsze wieczory.
      Chętnie odpowiemy na więcej pytań :)
      • Gość: Agata. Re: Pogoda w Chrowacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 08:30
        My chcemy wyjechać właśnie na początku lipca, jedziemy z przyczepką, więc opdów deszczu się nie boję :) Te deszcze, które wam się zdarzały to takie kilkudniowe opady non stop i cały dzień zachmurzone niebo czy raczej przelotne opady? Jaka była wówczas temperatura? Wiem, że problemy może śmieszne, ale dla mnie jednak istotne :P O siebie się nie martwię, bardziej chodzi mi o dzieci. Nie chcę zabierać ze sobą zbędnych rzeczy, które tylko zajmują dużo miejsca. Kalosze zabrać? :)
        • mmascarpone Re: Pogoda w Chrowacji. 08.05.12, 09:44
          W zeszłym roku Gradac ,początek czerwca: prawie codziennie burze i deszcze. Ale nie takie jak u nas! Deszcz trwał parę minut,za chwilę wszystko parowało i znowu 30 stopni. Nie bierz kaloszy-szkoda miejsca, nawet jak będą kałuże to cudnie ciepłe.
        • wislok1 Re: Pogoda w Chrowacji. 08.05.12, 14:22
          My byliśmy na początku lipca, raz spadł deszcz na 7 dni, padało z 2-3 godziny i nikomu nie było zimno, temepratura spadła o kilka stopni.
          Po kilku godzinach znowu był upał.

Ale nikt nie da gwarancji, że tak będzie w tym roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka