Gość: fabio IP: *.play-internet.pl 27.05.12, 17:32 witam, wybieram się do Chorwacji - proszę o info ile średnio kosztuje np obiad/kolacja lub piwko w knajpce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: ceny w chorwacji 27.05.12, 20:49 Średnio ciężko wyczuć, ceny mogą się różnić o kilkadziesiąt procent 100 metrów od siebie, ale tu są raczej średnie ceny ( w knajpie nigdy nie byłem, nie jest t ojej reklama ) www.zelengaj-opatija.hr/ A tu jak to wygląda, co się je ( klikać ) ( knajpa w Słowenii, ale nazwy potraw prawie identyczne ): www.ribic.biz/jedi.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: ceny w chorwacji IP: *.sileman.net.pl 27.05.12, 21:17 Witam,sam jestem ciekaw cen,do Chorwacji jezdzilem od 2002 az po 2008 i z roku na rok bylo drozej (Riviera Makarska,Riviera Zadarska) po spedzeniu wakacji w Bulgarii,Czarnogorze,Krym juz chyba Chorwacji nie zobacze w miom bagazniku teraz jest tylko bagaz potrzebny do codziennego uzytku a nie mini lidl,aldi,bedronka hahaha,Ostatnia kolacja moja kolacja kolo Zadaru nic specjalnego Plyta mix,lazania troche napojow (piwko,cola)dla 4 osob=300 zl !!! cos podobnego np.Krym=60zl,MNE=100,BG=80zl.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: ceny w chorwacji 28.05.12, 08:27 drogo i co roku coraz drożej pierwszy raz byliśmy w HR na Rabie w 1996, rok po zakończeniu wojny w Bośni, już wtedy było dość tłoczno, a ceny były średfnio 20-30% wyższe od polskich "nadbałtyckich" teraz w niektórych miejscach jest i 100% przebitka w stosunku do cen polskich, ostatnio w kwietniu w byle jakiej knajpce pod Zadarem płaciłem 20 kun za piwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: ceny w chorwacji IP: *.54.17.114.static.telsat.wroc.pl 02.06.12, 00:31 Potwierdzam słowa przedmówców. Z roku na rok Chorwacja jeśli chodzi o stołowanie się w knajpach jest coraz droższa. W zeszłym roku przebywając w Stambule sądziłem, że już drożej nigdzie być nie może (z geograficznego punktu widzenia), Chorwacja okazała się strasznie droga, przynajmniej w okolicach Makarskiej a nawet w podrzednej knajpce na trasie gdzie za skromny jednodaniowy obiad należy wydać 90 PLN na 2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: ceny w chorwacji 02.06.12, 09:04 Nie rozumiem biadolenia. Wszyscy w Polsce chcemy coraz więcej zarabiać a Chorwatom nie wolno mieć takich marzeń ? Mają, napewno też mają co musi się przekładać na ceny. 200 kun za obiad na dwoje uważam za cenę wcale nie wygórowaną. W Warszawie, na rynku Starego Miasta ale nie tylko, nie da się za to zjeść obiadu na dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: ceny w chorwacji IP: *.tvkstella.pl 02.06.12, 10:02 Nie popadajmy w przesadę, doprawdy. Do Chorwacji nie jeździmy "żeby było taniej", i czas najwyższy tak spoglądać na turystykę. Nikt nie biadoli, że jeśli jedzie na narty w Dolomity, to wynosi go to drożej, niz wyjazd na oślą łączkę w Górach Świętokrzyskich (z całym szacunkiem dla Szkieletczyzny)... Poza tym - wyciągajmy wnioski: recesja i drożyzna częściowo wymiecie turystów np. z Grecji, strach przed niepokojami - z Egiptu i północnej Afryki, więc naturalnym jest wzrost parcia na Bałkany, Turcję. Prawo ekonomii. Poza tym - dla znacznej części Polaków, nie mówiąc o Czechach, Słowakach czy Madziarach, Jadran jest bliższy (w sensie czasu i wygody oraz bezpieczeństwa dojazdu, a nie zawsze odległości), bliższy niz kapryśny pogodowo Baltico. Ponadto - ceny nad polskim morzem w szczycie sezonu jakie są? Kto był - wie aż za dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwe Re: ceny w chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 11:01 W Chorwacji jest z roku na rok coraz drożej. Jeżeli ktoś z was zastanawia się nad wakacjami w Chorwacji to polecam nie zastanawiać się już dłużej tylko pojechać. Bo za rok będzie jeszcze drożej. Już teraz jest to kraj na portfel Niemca nie Polaka. Co ciekawe widziałem kiedyś luki autobusów wożących Czechów, też były pełne wszelkiego dobrodziejstwa, a zwłaszcza wody mineralnej. Dla mnie to bez sensu jechać na wakacje z jedzeniem na tydzień albo dwa tygodnie. Kiedyś przeliczałem, że pół litra coli smakującej inaczej niż w Polsce to było jakieś 7 zł. I generalnie wszystko w miejscowościach turystycznych jest tam droższe o 100% do 250%. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: ceny w chorwacji 02.06.12, 12:06 >I generalnie wszystko w miejscowościach turystycznych jest tam dro > ższe o 100% do 250%. ???? możesz podać jakieś konkretne przykłady ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer Re: ceny w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 12:29 Wszystko da się udowodnić. Np. jeśli ktoś porówna ceny w najdroższej restauracji w Makarskiej z najtańszą w Sopocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: ceny w chorwacji IP: *.tvkstella.pl 02.06.12, 14:51 A w naszej kochanej Ojczyźnie jest inaczej? sprawdź nad morzem, w Zakopanem, w Krynicy itp., itd. Co do tego, ze w wielu miejscach nad samym morzem ceny chorwackie mogą przyprawić o ból głowy, jestem w stanie zgodzić się, ale też warto wiedzieć, że nieraz kilka lub kilkanaście km od takich miesc są miasta, gdzie funkcjonują sklepy sieciowe, a tam ceny są już znacznie bardziej strawne. Jakiś problem, aby podjechać - przy okazji zwiedzania sąsiedniego miasta, do Konzumu, Mercatora czy innego Lidla albo Getro i zapatrzeć się w zapas mineralki na tydzień, piwo, owoce, nabiał czy co tam kto potrzebuje do szczęścia...? A to, że wielu rodaków taszczy z Polski zapasy, to nić specjalnego. Wszyscy to robią, od bogatych Austriaków, Szwajcarów i Niemców poczynając na praktycznych Czechach kończąc... Rzecz w tym, by nie popaść z jednej skrajności w drugą i zachować jakiś racjonalizm w tym szukaniu sensownych ekonomicznie opcji;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwe Re: ceny w chorwacji IP: *.aster.pl 02.06.12, 21:13 Nie notuję ile wydaję i gdzie na wakacjach, podobnie jak nie wożę ze sobą żywności. Konkretny przykład, dwie pizze, dwa piwa, butelka wody mineralnej za 160 zł, w roku 2011 w kudobie w południowej Dalmacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer Re: ceny w chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 12:27 Za to hotele nad polskim Bałtykiem są na polską kieszeń ? W wielu przypadkach jest drożej niż w Niemczech. Za dobrej klasy apartament zapłacimy 200 zł za noc. Jedzenie nad polskim morzem też do tanich nie należy. Najlepiej siedzieć w domu, wychodzi najtaniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: ceny w chorwacji 02.06.12, 23:00 Ja z ciekawości porównałem ceny w tym roku w hotelach tej samej klasy nad polskim Bałtykiem i w Słowenii oraz Chorwacji. Porównanie zrobiłem w luty, gdy pokazały się oferty wczasów na lato. Cóż, w Polsce są NAJDROŻSZE hotele, ceny jak z kosmosu nawet w takich zadu.iach jak Dąbki koło Darłowa. Do tego w zasadzie kompletny brak elastyczności, typu zniżki dla dzieci, zniżki za dłuższy pobyt, itp. Co do k... nędzy można robić w Dąbkach, jak nie ma pogody ? A szanse na ciepełko na Bałtykiem 50/50, nad Jadranem 95/100 A niektórzy się dziwią, że Czesi nie jeżdżą nad nasz Bałtyk, a wybierają droższy Jadran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: ceny w chorwacji IP: *.ibd.gtsenergis.pl 02.06.12, 21:21 Porównywanie restauracji, często w namiocie z plastikowymi krzesłami i papierowymi talerzami w Chorwacji , do lokalu na Starym Mieście czy w ogóle w Warszawie to chyba nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Taaa 02.06.12, 22:49 Ceny w Chorwacji czy Słowenii są wyższe niż u nas i to jest fakt. Rok temu gdzieś o 1/3, teraz około 40%, bo złotówka poleciała w dół. Nadal jest taniej w HR i SLO niż we Włoszech czy w Austrii, gdzieś o 20% Nic na to nie poradzimy, z drugiej strony nie ma co wpadać w histerię i wozić ze sobą z Polski bagażnik jedzenia. Jak tu ktoś bardzo mądrze zauważył, są lidle i inne ichnie biedronki, panowie powinni aktywnie pomóc, np. robiąc grilla, żeby ich połowice nie goniły za nimi z siekierami, że spędzają urlop przy garach. A ceny pizzy aż tak straszne nie są. Nie ma co się zadręczać przeliczaniem cen, trzeba je znać, żeby nie było niespodzianki, żeby zaplanować budżet, ale bez przesady. To może spier... wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Taaa IP: *.tvkstella.pl 03.06.12, 10:35 Nie bardzo czaję, o co chodzi z tym porównywaniem Czechów, którzy wybierają droższy Jadran zamiast jakoby tańszego Bałtyku... Weź mapę i zobacz: kiedyś faktycznie Chech, Słowak i Madziar jeździli nad Bałtyk, bo dla nich Juogoslawia to był II obszar płatniczy, jak i dla nas, a więc tak samo mało przystępny jak Grecja czy Włochy. Teraz jest inaczej. A poza tym - Z Budepastu nad Jadran jest mniej więcej 600-700 km, ale jedzie się 6-7 godzin, a więc krócej niz z Wa-wy do Kołobrzega albo na Mazury, z Bratysławy czy Pragi - podobnie, i to bezpiecznie i komfortowo bo autostradą. Tymczasem z południa Polski jest wprawdzie nad Bałtyk środkowy też około 600 km, ale jedzie się 13-14 godzin, w napięciu, stresie-gigancie, szarpiąc się z brakiem obwodnic, korkami, robotami. Ile zatem musiałby jechać nad Bałtyk - przez Polskę - Czech, Słowak czy jakiś inny Madziar - zakładając, że bardzo by tego zapragnął - co jest dość absurdalnym założeniem...? Wybierają Jadran bo to jest oczysista oczywistość. No, chyba że niektórzy wolą Rumunię albo Bułgarię, ale tam nie bywam więc nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Taaa 03.06.12, 12:35 Nie pisałem o Węgrach i Słowakach, tylko o Czechach. Ja bym nie przesadzał z tymi odległościami, że nad Bałtyk Czechowi tak daleko, a nad Jadran blisko, że nad Bałtyk zawsze tak dziadowski dojazd, itp. mity Praha – 72-500 Międzyzdroje 597 km w tym 501 km na autostradzie 05h54 w tym 04h26 na autostradzie Ostrava - Międzyzdroje 08h14 w tym 03h01 na autostradzie Odległość 687 km w tym 330 km na autostradzie Praha – Makarska 11h07 w tym 09h12 na autostradzie Odległość 1138 km w tym 1024 km na autostradzie Ostrava - Makarska 10h45 w tym 08h50 na autostradzie Odległość 1105 km w tym 988 km na autostradzie Nad Bałtyk może być o wiele bliżej niż nad Jadran, a mimo to Bałtyk jest niemodny. Po prostu pogoda jest nieprzewidywalna, a ludzie szukają latem ciepłego morza, to jedyny REALNY powód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Taaa IP: *.tvkstella.pl 05.06.12, 07:52 Jeśli Twoje wyliczenia nie są manipulacją, to czym są? Weź pod uwagę takie zestawy w takim razie: Praha – Senj Czas 08h27 w tym 06h40 na autostradzie Odległość 843 km w tym 734 km na autostradzie vs Praha – 82-120 Krynica Morska Czas 11h01 w tym 04h50 na autostradzie Odległość 950 km w tym 542 km na autostradzie albo taki zestaw: Ostrava – Rijeka Czas 08h04 w tym 06h36 na autostradzie Odległość 808 km w tym 717 km na autostradzie vs Ostrava – 84-150 Hel Czas 09h37 w tym 02h20 na autostradzie Odległość 705 km w tym 252 km na autostradzie Nie powinno się porównywać rzeczy i spraw nieporównywalnych, bo prowadzi to do manipulacji właśnie. piszesz, że "Nad Bałtyk może być o wiele bliżej niż nad Jadran", ale w takim razie wspomnij, że Jadran nie zaczyna się w Makarskiej. Dla Czechów najbliższym nadbałtyckim regionem jest faktycznie region zachodnipomorski, a więc i okolice Międzyzdrojów chociażby (do których dotrą niemieckimi autostradami także), ale już w Choprwacji Makarska nie jest najbliżej położonym względem Czech miejscem. Można nad Jadran dojechać z Czech znacznie szybciej, jeśli się weźmie za cel podróży bliżej położone miejsce, i wtedy porównywanie odległości ma sens. Czesi, co wiemy, są praktyczni i pragmatyczni, więc może opublikuj gdzieś na ich stronie swoje wyliczenia, olśni ich, przestaną się wozić nad Jadran, zaczną do Międzyzdrojów... pozdrawiam ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Taaa 05.06.12, 12:01 Manipulacją był twój poprzedni tekst, gdzie pisałeś, że Czech ma bliżej nad Jadran, itp. mity. Udowodniłem, że MOŻLIWE jest to, że ma bliżej nad Bałtyk, podałem przykłady i koniec. Pisałem, że MOŻE mieć bliżej nad Bałtyk i tylko tyle Więc zamiast się rzucać, czytaj tekst ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
edysia1986 Re: ceny w chorwacji 04.06.12, 23:49 tak z ciekawości... konkretnie: - ile kun kosztuje gałka lodów? (dodam tylko, że ich gałka jest o niebo większa niż nasza - polska) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: ceny w chorwacji 05.06.12, 00:06 Rok temu w Słowenii 1 euro, w Chorwacji na Istrii 7 kun, tu jest ściąga z cenami z zeszłego roku: www.eurocamps.net/pl/forum/1899/chorwacja-ceny?session=da5b9a14562ce6d1c48d93515f8d3300 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawaaa Re: ceny w chorwacji IP: *.oracle.co.uk 22.06.12, 13:20 Pytanie bylo o przykladowe ceny a nie o porownanie gdzie jest taniej.... Kazda wypowiedz zaczyna sie - z roku na rok coraz drozej, a co to ma do rzeczy autor pyta o ceny obecne anie o przeglad z ostatnich 10 lat..... Ja tez jestem ciekawa ile kosztuje srednio obiad - nie w koplecie z rodzina, z winem i pie...mi - cena obiadu! niestety niczego sie nie dowiedzialam poza reklama Krymu.....:/ i przegladem gospodarki chorwackiej, ludzie piszcie odpowiedz na pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz_po_urlopie Re: ceny w chorwacji IP: *.play-internet.pl 22.06.12, 15:17 Parę dni temu napisałem przykładowe ceny z czerwca tego roku. Link do postu poniżej: forum.gazeta.pl/forum/w,201,136709420,136709420,Juz_po_urlopie_w_CRO_Ponizej_pare_informacji_.html Mam parę paragonów i jak ktoś chce jakąś konkretną cenę to chętnie napiszę (o ile takie coś nabyłem). Lody kupowałem od 5 Kn do 7 Kn za kugle (zdecydowanie większa niż u nas). Jadłem kalmary z grilla i kosztowało to coś (ale smaczne i nie uciekało) 65 Kn za 6 szt. Udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bprzeemek Re: ceny w chorwacji 05.07.12, 13:20 Witaj Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz na portalu o informacyjnym dochorwacji.net.pl Polecam wszystkim do doskonałe źródło informacji Odpowiedz Link Zgłoś