Dodaj do ulubionych

Turanj-sklepy, knajpki, targ itp

01.05.13, 21:52
witajcie,
zastanawiamy się na urlopem ( dwoje dorosłych, 7-letni syn i w sierpniu 7 miesięczna córeczka) właśnie w tej miejscowości, kwaterę fajna mamy prawie zarezerwowaną. Chciałabym wiedzieć ja wygląda zaplecze gastronomiczne w tej miejscowości. Przeszukałam archiwum forum ale nie znalazłam zbyt wielu wypowiedzi. Może ktoś zna tę miejscowość? Będę wdzięczna za opinie,
pozdrawiam kasia
Obserwuj wątek
    • croana2 Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp 04.05.13, 07:56
      Czesc Kasiu,

Turanj to niewielka miejscowosc, ktora popdbnie jak wiele innych miejsc na wybrzezu, w okresie letni nabiera zyca. Na stale mieszkam w Zadarze od ktorego Turanj oddalony jest o kilkanascie kilometrow. Jezeli wciaz poszukujesz informacji, moge podpytac kolezanke, ktora pochodzi z tego miasteczka. Pzz Ania
      • Gość: tom Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: *.tvkstella.pl 04.05.13, 13:06
        Turanj stanowi nieomal jedną całość z sąsiednią wioską - sv. Filip i Jakov. Promenadą spacerową, która zaczyna się w Turanju można dość aż - przez Sv. Filipa i Jakova - do Biogradu na moru, czyli ok. 10 km. W Turanju nie brak knajpek i konob (np. taka klimaciarska jest tuz przy kościółku), a już "Filip-Jakov" ma ich sporo - od smażalni ryb poprzez konoby i restauracje po smażalnie palacinke (naleśników). Idąc w Turanju w przeciwną stronę (kierunek na sv. Petar i Sukosan) można zajść do knajpki, która kiedyś nazywała się bodaj San Antonio, a teraz - nie wiem, jak, ale najprawdopodobniej nadal funkcjonuje.
        • cirrii Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp 04.05.13, 22:06
          dzięki,

sv. Filipa znam, bylismy tam 2lata temu, Turanj wybrałam ze wzgledu na fajna kwaterę. Troche mnie niepokoiła nazwa "wioseczka", bałam sie, że nie będzie gdzie zjeść pysznej cevapici, czy plajaskavicy nie mówiąc o zakupie domowego winka czy rakiji.
          • Gość: Ara Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.13, 13:56
            Właśnie wróciłam z 10 dniowego pobytu w Turanju. To jest "wioseczka". Restaurację znaleźliśmy jedną i kilka kawiarni. W kawiarni Menfisto jest dostęp do internetu ale nie ma lodów. Jednak do sv.Filip i Jakov blisko więc nie powinno być problemu z wyżywieniem. Należy liczyć się z tym, że DROGO. Dla przykładu; piwo butelkowe w kawiarni 14-15 kun, zaś w sklepie takie samo w promocji 5,99kuny. Po rakiję szliśmy do sv.Peter, ale nie warto tam podążać bo droga bardzo ruchliwa, a brak chodnika. Lepiej udać się po rakiję do Biograd n/moru.
            • Gość: Marzena Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: *.tktelekom.pl 09.07.13, 18:04
              Witaj, skoro wróciłaś może podpowiesz mi gdzie znajdę nocleg dla 4 osób w tym 2 dzieci: 9 lat i 1 rok?
              Im dłużej szukam , tym bardziej jestem zniechęcona bo nic nie mogę znaleźć (oczywiście w rozsądnej cenie). Za nocleg mogę dać 60 euro...
              Jaka jest ta miejscowość sv.Peter-męża kolega wrócił i powiedział, że będziemy się tam nudzić, zero atrakcji dla dzieci, a tam mieliśmy wstępnie nocleg.
              Już sama nie wiem gdzie jechać? Nigdy nie byłam w Chorwacji:(
              Może coś podpowiesz?
              Dziękuję i pozdrawiam:)
              • Gość: ARA Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 09:03
                Odpowiadam; odradzam i nikomu bym NIE poleciła miejscowości sv. Peter. Natomiast warto poszukać noclegów w Turanju oraz sv.Filip i Jakov. Zaś w Biograd na moru nie tylko drogo, ale także bardzo tłoczno. Spędziłam jedną noc na plaży w Biograd na moru [kaprys] i zaobserwowałam, że tam już o godz. 6;00 turyści zajmują sobie miejsce [plac] na plaży., zaś o godz. 9;00 już były tłumy i to w czerwcu. Byliśmy w dniach 19-29.06.br. Myśmy płacili 45 euro/4 osoby/ za dobę; a za 10 dni zapłaciliśmy 450 euro [wpłaciłam zaliczkę w marcu, teraz mogły ceny ulec zmianie] w tej cenie 2 godzinna przejażdżka motorówką wokół okolicznych wysp. To dom przy samym morzu, więc na plażę blisko. Nie mieliśmy dostępu do internetu, ale korzystaliśmy z niego w pobliskiej kawiarni o nazwie MENFISTO- niestety, nie serwują tam lodów lecz piwo i drinki. Faktem jest, że w Turanju jest cicho i spokojnie, za to bezpiecznie dla dzieci i nie ma tłoku na plaży, gdyż tam każdy gospodarz ma swój kawałek plaży. Niestety, nocą daje się we znaki duży ruch samochodów, bowiem w pobliżu biegnie droga Zadar - Biograd na moru i ....KOMARY. Pod poniższym linkiem masz opis i zdjęcia [taniej nie znajdziesz, bo obok za 2 osoby znajoma z mojej miejscowości- co za zrządzenie losu, spotkanie w Chorwacji- płaciła 60 euro; a opalałyśmy się w tym samym miejscu];
                www.chorwacja-wczasy.com.pl/apartamenty-rak-svfilip-i-jakov.aspx
                Myśmy mieli na pierwszym piętrze dwie sypialnie, do których było wejście z kuchni i z jadalni [tylko do naszej dyspozycji] oraz łazienka z wc; a także balkon od strony zachodniej z widokiem na morze; oprócz tego na tym samym piętrze są jeszcze dwa pokoje 3 osobowe, z których korzystali Czesi ale kuchnię i łazienkę mieli na dole oraz jeden pokój 1-osobowy; dyspozycji turystów-gości grill. Dwa domy dalej od naszego miejsca pobytu jest pensjonat ogrodzony, a furtka zamykana na klucz, żeby dzieci same nie wyszły na plażę, lecz dużo drożej. Podaję Ci namiar na ten drogi apartament;
                APARTMANI "SZARICZ"[pisze się SARIC z kreseczką nad s oraz c].
                www.tourism-sarric.com
                a relację z pobytu w Chorwacji zamieszczam na swoim blogu
                w-prawdzie.blogspot.com/
                pozdrawiam i polecam
      • Gość: Marzena Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: *.tktelekom.pl 09.07.13, 18:09
        Witam,
        może masz jakieś namiary na apartament w okolicy, w której mieszkasz?
        Chcemy się wybrać w drugiej połowie sierpnia na 6-7 noclegów, najlepiej od 14.08.
        4 osoby w tym 2 dzieci: 9 lat i roczek
        Możesz coś powiedzieć o miejscowości sv. peter? Wstępnie mamy tam nocleg, ale kolega męża wrócił stamtąd i mówi, że będziemy się tam nudzić, zero atrakcji dla dzieci, itp
        I już sama nie wiem co mamy robić, gdzie jechać???
        Pozdrawiam:)
        • cirrii Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp 10.07.13, 22:06
          moge ci polecic kwaterę, w której my bylismy 2 lata temu, było czysto, miło, niezbyt daleko do plaży, ale jednoczesnie dalej od centrum wiec ciszej.

www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/filipijakov/mario/
          teraz załuję, ze nie zdublowaliśmy pobytu i zdecydowalismy się na Turanj.....
        • Gość: ARA Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: 62.244.151.* 11.07.13, 11:39
          Odpowiadam; mieszkaliśmy w dniach 19-29 czerwca br. w Turanj, w internecie pod adresem;
          Apartamenty Rak, SV.Filip i Jakov
          www.chorwacja-wczasy.com.pl/apartamenty-rak-svfilip-i-jakov.aspx
          mieliśmy do dyspozycji studio apartament na pierwszym piętrze; dwie sypialnie [wejście do jednej z kuchni a do drugiej z jadalni]; kuchnię z jadalnią tylko do naszej dyspozycji; łazienka z wc oraz balkon od strony zachodniej. Płaciliśmy 45 euro/ 4 osoby dorosłe/doba [oni liczą noc]; w tym rejs motorówką z gospodarzem po morzu wokół pobliskich wysp. Z balkonu mieliśmy widok na morze, do plaży bliziutko. Na tym samym piętrze były jeszcze pokoje; dwa 3 osobowe [zajmowali je Czesi, ale kuchnię i łazienkę mieli na parterze] oraz jeden pokój jednoosobowy. Rezerwację robiłam w marcu, dlatego nie wiem jak teraz kształtowałyby się ceny. Tak się złożyło, że spotkałam na plaży znajomą z mojej miejscowości, która wypoczywała w domu obok i płaciła już 60 euro za 2 osoby; niestety - nie wiem jakie tam były warunki. Zewnątrz ich dom nie wyglądał imponująco [parter jak stodoła]. Nie mieliśmy internetu i klimatyzacji. W nocy przeszkadzał hałas z pobliskiej drogi [Zadar -Biograd n/moru] ale tak jest w całym Turanju, bo przez miejscowość biegnie ta droga, no i żarły nas KOMARY.
          Podaję też inny adres,dom niedaleko nas, gdzie może są lepsze warunki dla dzieci, lecz strasznie drogo;
          APARTMANI "SARIC" [ literka "S" oraz "C" z kreseczką u góry]
          www.tourism.saric.com.
          Stanowczo odradzam wyjazd do sv.Peter. Byliśmy tam po rakiję, ale to był poroniony pomysł aby tam się udać. Turanj jest jakby dzielnicą sv.Filip i Jakov, a tam już dużo więcej knajp, barów, poczta i fajna plaża. Blisko do Biograd n/moru gdzie jest trag, banki i ... na plaży okropny tłok. Odradzam pobyt w Biograd na moru; nie tylko tłok, ale też drogo.
          więcej dowiesz się z mojego bloga, gdzie relacjonuję pobyt na wczasach.
          w-prawdzie.blogspot.com/
          Jeśli znajdziecie tanio apartament w sv.Filip i Jakov to warto tam pojechać. Gdybym jechała tam ponownie, to bym wybrała tydzień w jednym miejscu, a drugi tydzień w innym miejscu. Jednak to może być kłopotliwe z rocznym dzieckiem. pozdrawiam
          • Gość: ARA Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp IP: 62.244.151.* 11.07.13, 11:53
            P.S. nie było w apartamencie czajnika, a jest podany w ofercie; wodę na herbatę i kawę trzeba było gotować na kuchence elektrycznej, co może być uciążliwe przy rocznym dziecku. Wypożyczyliśmy rowery do jazdy do Biograd n/m lecz ich jakość budziła poważne zastrzeżenia; tam rowery nie mają dzwonka zaś hamulec jest tylko przy kierownicy. W sv.Filip i Jakov droga dla ruchu samochodowego jest zamknięta w godz. 19,00 - do 2,00 w nocy bo wtedy odbywają się imprezy nocne także na jezdni a ponieważ to jest tuż przy morzu więc atrakcja wielka..
    • stimis075 Re: Turanj-sklepy, knajpki, targ itp 04.02.14, 19:53
      Spędzaliśmy wakacje w zeszłym roku w Turanj. To jest piękne. Apartament znajduje się tuż obok morza. (Dziesięć metrów od morza). Ma nawet trochę piasku dla dzieci w płytkiej wodzie.Piaszczysta plaża znajduje się 200 metrów od hotelu. Ma klimatyzację i bezprzewodowy internet. Jest to trochę droższe, ale jest idealny dla rodzin z małymi dziećmi. Nazywa się Sole apartamenty. To jest adres: sole apartments Turanj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka