Dodaj do ulubionych

Najszybsza trasa do Chorwacji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.17, 20:36
Jak pojechać z Warszawy, żeby być jak najszybciej na miejscu ?
Konkretnie do Makarskiej
Muszę pojechać po pracy w piątek, bo muszę jechać w nocy
Sam jestem kierowcą
I żaden nocleg na trasie nie wchodzi w grę, muszę dać radę dojechać w kawałku z powodu tego, że dzieci muszą spać w nocy w aucie
I proszę mi nie prawić głupich kazań o konieczności spania po drodze, proszę sobie darować
Jaka jest najszybsza trasa ?
I ile kosztuje ?

Obserwuj wątek
    • wislok1 ?! 25.03.17, 21:48
      Najszybsza trasa:
      tiny.pl/g5txx
      Opłaty drogowe:
      www.dalnicni-znamky.com/pl/
      Koszt benzyny:
      około 1500 złotych

Muszę, muszę, muszę, muszę....
      Nic nie musisz, po prostu chcesz...
      Jajca se robisz albo piszesz idiotyzmy z przekonania....

• kolpik124 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 25.03.17, 22:20
      miszcz i cyborg w jednym :D

Gość portalu: Ari napisał(a):

> Jak pojechać z Warszawy, żeby być jak najszybciej na miejscu ?
      > Konkretnie do Makarskiej
      > Muszę pojechać po pracy w piątek, bo muszę jechać w nocy
      > Sam jestem kierowcą
      > I żaden nocleg na trasie nie wchodzi w grę, muszę dać radę dojechać w kawałku z
      > powodu tego, że dzieci muszą spać w nocy w aucie
      > I proszę mi nie prawić głupich kazań o konieczności spania po drodze, proszę so
      > bie darować
      > Jaka jest najszybsza trasa ?
      > I ile kosztuje ?
      >
      • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 13:50
        Na innym forum jakiś gostek się chwalił, że jechał przeszło 20 godzin bez przerwy... I wszystko miało być OK
        I tam prawie każdy miszcz, twierdzi, że jedzie 15-16 godzin bez zmęczenia...
        Taka norma ( popisywania się )
    • Gość: darek.59.pl Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.17, 10:04
      Pewnie inni będą się starać pomóc, wskazać dobre wyjście, ale ja po prostacku: Wal się wielkim młotem głupku!
      Przepraszam wszystkich normalnych i przyzwoitych!!!
    • heca7 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 10:31
      Ile kosztuje? Czasem kosztuje życie.
    • hepik1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 11:27
      > dzieci muszą spać w nocy w aucie

Najprościej wsiąść w samolot,na miejscu wynając auto i położyc w nim na noc dzieci.Jak auto stoi to nawet moga spac bez fotelików ;)
    • aseretka Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 14:36
      Mnie to dziwi, że osoba tak inteligentna, która tyle musi, nie musi się wysilać i samemu opracować trasę i policzyć koszty podróży. :) A wielkiego młota, to powinna wziąć jego małżonka/partnerka i wybić mu z głowy takie pomysły. Oczywiście jeśli dba o dobro dzieci.
      PS. Polecam przeczytanie artykułu:
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21538353,podrozujac-z-rodzina-nie-traktuj-drogi-jak-toru-wyscigowego.html#TRwknd
      I szerokiej drogi...
      • Gość: Lano Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.17, 15:45
        aseretka napisała:
        Mnie to dziwi...

Nasze > postoje w drodze do Chorwacji

0 - Auchan Żory, paliwo + obiad ~godz.13 - 14
        1 - winieta SK przerwa ~15 min
        2 - odpoczynek ~30 min
        3 - winieta A przerwa ~15 min
        4 - nocleg przyjazd ~godz.19-20
        5 - paliwo samoobsługa po godz.08:00
        6 - paliwo samoobsługa
        '0' - odpoczynek ~ 15 min
        • ma.ci.ej Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 09:29
          Nie będę bronił autora wątku, bo wypisuje bzdury, ale każdy ma inny system jazdy i męczy się w inny sposób. Gdybym robił tyle postojów co Ty, dojechałbym na miejsce śmiertelnie zmęczony. Mnie zbyt częste przerwy wybijają kompletnie z rytmu jazdy. Wg mnie robienie przerw częściej, niż co 4-5 godzin jest szkodliwe i męczące. Nie bez powodu w przepisach dla kierowców zawodowych jest napisane, że przerwa ma być po 4,5 godziny.
          Z tego też powodu nie zatrzymujemy się na obiad - trwa po prostu zbyt długo. Kawa, wc, tankowanie to zazwyczaj około 30 minut - to jest w sam raz.
          • deejay444 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 14:20
            Sorry, ale sam wypisujesz bzdury. Przerwa dla kierowców zawodowych ma być najpóźniej (!) po 4,5h. A to jest kolosalna różnica. A przerwę powinno się robić wtedy kiedy jesteśmy zmęczeni lub śpiący. ,,Ciągnięcie" na siłę klika, czy kilkanaście godzin stwarza zagrożenie, takie są fakty, koniec kropka. Ale Polak zawsze wie swoje..
            • ma.ci.ej Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 30.03.17, 12:34
              Nie napisałem, żeby ciągnąć na siłę. Napisałem, żeby nie robić częstszych przerw, jeśli nie czuje się takiej potrzeby, a ja przez przez pierwszych 4-5 godzin nie czuję takiej potrzeby. Oczywiście sytuacja się zmienia, gdy wyjeżdża się już zmęczonym.
      • Gość: gtw Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.static.sl-net.pl 26.03.17, 19:59
        brzmi znajomo, całkiem jak wpis otwierający:

"Piątek po południu, do samochodu wsiada młody mężczyzna po trzydziestce. Na tylnej kanapie miejsca zajmują jego żona i małe dziecko. Jadą na wymarzone wspólne wakacje. Są w drodze już od dwóch godzin. Mężczyzna przekracza prędkość, powoli zaczyna nużyć go monotonia jazdy, chce jak najszybciej dowieźć rodzinę na miejsce. Nie widać żadnego zagrożenia. Na jednojezdniowej drodze nie ma zbyt wielkiego ruchu, asfalt jest suchy i równy jak stół, świeci słońce - warunki są niemal idealne. W piątej godzinie jazdy na prostym odcinku drogi podczas wyprzedzania kolejnego samochodu dochodzi do czołowego zderzenia z innym pojazdem. Uczestnicy wypadku mają szczęście, nikt nie ginie, ale niestety. kierowcy obu pojazdów trafiają do szpitala. Zamiast długo wyczekiwanego urlopu jest wielki stres, badania, diagnozy, leczenie i stracony na szpitalnym łóżku czas."
    • Gość: Ari Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.17, 19:46
      Prosiłem, żeby sobie darować głupie kazania
      Normalny kierowca musi dać radę przejechać 15-17 godzin z krótkimi przerwami
      Nie umie, powinien oddać prawo jazdy
      • Gość: gtw Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.static.sl-net.pl 26.03.17, 19:56
        zaraz po wyjściu z roboty w Warszawie w piątek po południu jechać 15-17 godzin, z tego większośc trasy nocą?

normalny kierowca zrobi tę trasę wypoczęty i normalnej porze dnia

ty do normalnych raczej się nie zaliczasz
        • Gość: Ari Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.17, 20:14
          Twardym trzeba być, nie miętkim
          • Gość: gtw Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.static.sl-net.pl 26.03.17, 20:35
            byle ten drugi samochód na trasie albo barierka nie okazały się jeszcze twardsze, tfardzielu
          • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 21:54
            Czas pracy kierowców zawodowych, którzy są przyzwyczajeni do długich tras, został ograniczony bardzo mocno:

"Maksymalny czas prowadzenia ciężarówki, autobusu lub innego pojazdu liczony pomiędzy odpoczynkami od prowadzenia pojazdów nie może przekraczać 9 godzin"
            www.czas-pracy-kierowcy.pl/

Do tego dochodzą przerwy w podróży...

Ciekawe dlaczego, zostało to zrobiono ? Może dlatego, że jazda 15-17 godzin jest niebezpieczna dla samego kierowcy i innych ?

Zdarza się, że ktoś jedzie z przerwami 14-15 godzin... Jak wyjeżdża rano wypoczęty i wyspany, po drodze planuje wiele postojów, jest wytrzymały, to da radę...
            Ale nie znając osobiście danego kierowcy nigdy bym mu takiej jazdy nie polecał !
            W pełni bezpieczna norma czystego czasu przejazdu jest 9 godzin
            Jazda powyżej 15 godzin "w kawałku" jest po prostu głupotą....
            • Gość: Reh Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.17, 09:15
              14 godzin to za dużo
              Owszem, da się tyle jechać, ale na "dopalaczach", kawie i redbullach
              Do 12 godzin jazdy z postojami organizm przeważnie reaguje dobrze, jak ktoś wyruszył w trasę ze świeżymi siłami, potem zaczyna się walka ze zmęczeniem
              • kolpik124 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 10:16
                Nie do końca, rok temu wracaliśmy z HR, czas przejazdu 15 godzin, ponad 1200 km. Tylko że wyjechaliśmy wypoczeci o 10 rano, po drodze krótkie przystanki co 200 km i dłuższy na obiad na Węgrzech. Dojechaliśmy bez zbytniego zmęczenia o 1 w nocy.

No ale to nie była jazda na kretyna w piątek nocą prosto po wyjściu z pracy.
        • heca7 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 23:02
          Troll i tyle. Ktoś się nudzi i liczy na jatkę.
      • aseretka Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 20:29
        Chyba jednak nie jesteś takim normalnym kierowcą skoro nie potrafisz wyznaczyć sobie trasy i określić kosztów podróży, tylko musisz prosić o to innych.
        A lepiej być mietkim i żywym, niż twardym i martwym. :)
      • Gość: Lano Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.17, 21:55
        Ari napisał(a):
        Normalny kierowca musi dać radę przejechać 15-17 godzin z krótkimi przerwami

Trasa (1033 km) między kempingami > Gold Beach - Galopp Major ... przybliż oba punkty na mapie

Wyjazd z kempingu Gold Beach godz. 04:00 przyjazd do Galopp Major godz.21:00 , 17h w drodze z przerwami.
        PS
        Po mini kempingu Galopp Major chodziłem marynarskim/kaczym krokiem...obiecałem sobie że już NIGDY WIĘCEJ !
        Obietnicy dotrzymujemy, co 200 km przerwa na "prostowanie" kości.
    • tol8 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 21:42
      Powiem tak: mamy do przejechania dystans 1250km. Mąż jest zawodowym kierowcą, bezwypadkowym, bez punktów itp. W trasie pięć dni w tygodniu: 9-10h jazdy codziennie.
      Do Cro chce jechać tylko z noclegiem, osobiście wybił mi z głowy pomysł jechania ciągiem. Dobry kierowca cechuje się tym, że dba o bezpieczeństwo innych użytkowników drogi, nie tylko o swoje.
      • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 26.03.17, 21:45
        "Do Cro chce jechać tylko z noclegiem, osobiście wybił mi z głowy pomysł jechania ciągiem. Dobry kierowca cechuje się tym, że dba o bezpieczeństwo innych użytkowników drogi, nie tylko o swoje."

Bardzo mądre
      • Gość: darek.59.pl Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.17, 10:40
        Dobry kierowca to taki, który posługuje się rozumem, a nie jak autor tematu, czymś twardym. Ci twardzi ale bezrozumni zasilają cmentarze. Niestety ci "miętcy" trafiają tam często z powodu bezmózgowia "twardych". Internet zapełniony jest wyczynami bezkarnych, bezmózgich twardzieli. Dobre rady na nic się zdają, bo trzeba trafić na rozum, a nie coś twardego.
      • Gość: Ari Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.17, 19:45
        I co ? Mam jechać z noclegiem po drodze i stracić jeden dzień urlopu ?
        Jak się policzy trasę powrotną, traci się dwa dni !
        Jak mam nie jechać w nocy tam iz powrotem, stracimy razem cztery dni
        Nie jest tak rozrzutny jak wy
        Szkoda czasu i pieniędzy, bo każdy wydatek na nocleg i jedzenie na trasie są stratą pieniędzy
        • hepik1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 20:55
          A gdyby w ogóle nie pojechać?Całkiem spora kasa zaoszczędzona, o czasie nie wspominając.A dzieciaki można i W-wie w aucie przenocować na parkingu ;)
          Tu sie komus akurat przedwczoraj zdrzemnęło
          www.youtube.com/watch?v=BwJV42UXegw
          • hepik1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:19
            Poza tym,to zwykły troling.Ile jest czystej jazdy,z maksymalna dozwolona prędkościa pokazują maps google.Nie da sie pojechac bez sikania(chyba,że wszyscy założą pampersy)bez tankowania,zatrzymania do kontroli granicznej jawet jak sie jest super twardym.Nie da sie w piątek wyjechac bez korków z W-wy zwłaszcza w piątek.Nie da się ominąc korka przed Częstochową.Nie da sie ominąc wyjeżdżając w piątek, korka na przejściu SLO-CRO i korka na bramkach w Lucko.A same trasy czy przez Austrie czy przez Węgry rożnia sie o 30 min czyli praktycznie nie ma różnicy.
            I tak sobie mozemy pisac do usranej śmierci ;)
            • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:23
              Dokładnie
        • wtop.ek Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:26
          proponuję jaja na twardo (bardzo twardo dla twardzieli), udka kurczaka, herbata w termosie

gustownie podane na masce auta na parkingu koło tojtoja

jak się uśmiechniesz na stacji benzynowej dostaniesz wrzątek za free i zalejesz sobie zupkę chińską na ciepło

warto wziąc także ze sobą worek siemniaków, sloiki z pulpetami i zgrzewkę piwa Biedy, zaoszczędzisz na wyżywieniu miejscu

rozrzutnym pozostaw takie miejsca ja to: www.berenyifogado.hu/pl

Gość portalu: Ari napisał(a):

> Szkoda czasu i pieniędzy, bo każdy wydatek na nocleg i jedzenie na trasie są st
          > ratą pieniędzy
          • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:34
            W karczmach trują ludzi, hehe...

• wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:31
          Szkoda to czeskie auto...

Zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy wyjeżdżają po pracy w piątek, żeby jak najszybciej być nad Jadranem...
          Ale jest to recepta na wpie... się w korki i czas jazdy wtedy jest najdłuższy...

Ktoś szukając najszybszej trasy powinien pytać się o trasę nie w piątek i sobotę

A pytanie dotyczy najszybszej jazdy i jednocześnie autor wątku zakłada jazdę z piątku na sobotę...

Tego nie da się pogodzić

Czyli podejrzewam, że ktoś sobie robi jajca ( co zauważyłem już w pierwszym poście )
          • wislok1 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:42
            Z drugiej strony na innym forum czytałem wiele razy relacje o tym, że ludzie tak właśnie jechali:
            w piątek po południu, do oporu, bez dłuższych postojów, na chama...
            I pakowali się w korki na granicy Słowenii z Chorwacją oraz dalej...
            Jakiś owczy pęd...
            Zwrócenie komuś uwagi
            że jadąc w tym czasie pakujemy się w korki na własne życzenie i że nie ma sensu taka jazda, ponad 15 godzin w kawałku , po piątku spędzonym w pracy,
            powodowało wściekły wybuch agresji....
            Oczywiście zabraniano krytyki takiego podróżowania i wyzywano tym, którzy nie lubią takiej jazdy do najgorszych...

Więc może to nie jest czysty trolling, tylko czysta głupota ?
          • wtop.ek Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 27.03.17, 21:57
            od wielu lat nie jeżdzimy w piatki, wyjazd w sobotę wczesnym rankiem, dobry obiad na Węgrzech, nocleg w okolicach Otocaca/Gospicia, kwater jest tam mnóstwo bo dużo ludzi nocuje jadąc do Plitvic, na drugi dzień dobre śniadanie i w południe w niedzielę jesteśmy na miejscu i idziemy na plażę, zamiast zaliczać zgon po kilkunastu godzinach jazdy nocą, dodatkowo unikamy sobotniego porannego spędu na granicy, bramkach pod Zagrzebiem i Splitem

z powrotem z HR jeździmy na raz, ale żona jest zmiennikiem, w dodatku mamy 300 km i 4 godziny bliżej niż do Warszawy

kilka lat temu wracaliśmy z Hvaru, z promu w Splicie wyładowaliśmy się o 2 po południu, ja byłem jeszcze mocno "wczorajszy", bo gospodarze zrobili dla nas i znajomych imprezkę pożegnalną, kierownicę przejałem od żony dopiero wieczorem, ale i tak koniec trasy robiłem z oczami na zapałkach, dojechaliśmy o 6 rano, potem powiedziałem sobie nigdy więcej nie jadę nocą

na trasach do Bułgarii czy Grecji w obie strony z noclegiem, noclegi w Serbii są tanie, a wino dobre ;)

jakeś brednie o "traceniu urlopu"?ustawowo przysługuje jednorazowo 2 tygodnie, z weekendem to 16 dni, no chyba że jest się zatrudnionym u pana Mietka na czarno, ale wtedy jeździ się spędzać wakacje na festynie w rodzinnym powiecie, wyjdzie tanio bo teście nie policzą za kwaterę i pierogi :D
          • heca7 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 28.03.17, 09:25
            Żeby jeszcze drugi kierowca był to mogłoby się udać. Ale jeden?! To proszenie o kłopoty. Korki w piątek w Warszawie na trasach wyjazdowych są ogromne. My mieszkamy właśnie na płd-wsch przedmieściach i jak z pracy się nie wyjdzie do 16 to można sobie darować i zostać w niej do 19 :P
            Jak jedziemy do Chorwacji (Albanii, Grecji i w tym roku Macedonii) zawsze wyjeżdżamy świtem w piątek. W rezultacie zanim Warszawa się obudzi jesteśmy daleko w Polsce. Śpimy w połowie drogi i w sobotę jesteśmy już daleko za granicą. Polecam to rozwiązanie.
            Ale parę lat temu poznaliśmy ludzi, którzy do Albanii (Borsh) z Zielonej Góry dojechali z jednym noclegiem na ...parkingu. Z dwójką małych dzieci w środku.
            • kolpik124 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 28.03.17, 13:27
              wyjazd do Albanii, Grecji czy Macedonii w piątek rano to akurat ryzykowne rozwiązanie

na granicy serbskiej czyli unijnej jesteście w ten sposób w piątek wieczorem, kiedy w sezonie co weekend przejścia są zapchane Turkami, Horgos, Tompa, a Backi Vinogradi czynne tylko w dzień
              • kolpik124 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 28.03.17, 13:29
                luźno robi się w tamtą stronę dopiero od niedzieli, w piątek i sobotę na wjazd do Serbii czeka się po dwie godziny, a z powrotem na Węgry nawet i 6 godzin
              • heca7 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 28.03.17, 13:46
                Nie staliśmy jakoś długo 'w tamtą stronę" ale to było jeszcze przed uchodźcami i ruch odbywał się płynniej.
                W tym roku Macedonia i śpimy w piątek wieczorem w Segedynie. Zaraz przy granicy. A potem prosto do Ochrydy.
                • kolpik124 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 28.03.17, 14:13
                  Stało się już przed uchodźcami. 10 lat temu staliśmy 2 godziny w niedzielę wieczorem czekając na wjazd na Węgry z Serbii. 3 lata temu znajomi stali ponad 6 godzin w sobotę w nocy. Druga połowa sierpnia..

Nocujac w Szegedzie w piątek decydujecie się na wjazd do Serbii w sobotę, macie dwie godziny korka na granicy na 100%
                  • heca7 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 07:30
                    2 godziny to i myśmy stali, nooo może półtorej. Ale 6 nie. Byłoby dłużej gdyby celnik nie zwrócił uwagi na rejestrację. Jeden od razu zabrał się do przetrzepania bagażnika ale drugi spojrzał na tablicę, powiedział - to Polacy i pierwszy od razu odpuścił, kazał trzasnąć klapą i odjeżdżać. Za nami ostatecznie stało morze niemieckich Turków do przejrzenia ;)

Nic już teraz nie zmienimy bo wszystko opłacone.
    • wislok1 Jazda z tempomatem ? 28.03.17, 22:56
      Sorki za złośliwość, ale już kilka razy czytałem na innym forum o tym, że ktoś jedzie cały czas z tempomatem do Chorwacji...

Generalnie tempomat został wymyślony w USA, bo tam na pustych autostradach Dzikiego Zachodu da się czasem czytać książkę, a co dopiero ustawić sobie stałą prędkość...

W Europie czasem jest to fajne, żeby noga odpoczęła...
      Ale sprawdza się tylko przy małym ruchu...
      Jak autostrada jest pusta, a kierowca chce odpocząć...

Przy dużym ruchu na trasie jest to prostu narażaniem siebie i innych na wypadek...
      Czyli po prostu jest to czysty idiotyzm, rodzaj samobójstwa...
      Prędkość zawsze trzeba dostosować do warunków jazdy, a nie odwrotnie...( odwrotnie potrafi tylko minister wojny Antoni )...

Czytałem w internecie, że ktoś jechał z włączonym tempomatem przez Wiedeń w godzinach szczytu ( to to samo co opowieść, że ktoś spotkał po drodze smoka ziejącego ogniem i konsumującego dziewice )...

Czyli po prostu jest to bujdą na resorach

• singsing74 Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 11:23
        A jeździłeś z tempomatem? Pomijając korki i różnego rodzaju zatory, jadąc autostradą zawsze używam tempomatu i nie widzę w tym żadnego zagrożenia. Przecież hamulec nie przestaje działać. Zachowując bezpieczny odstęp i maksymalną prędkość dopuszczoną na danym odcinku jestem w stanie przejechać na tempomacie znaczną część drogi, czasem regulując delikatnie prędkość samymi przyciskami na kierownicy.
        • hepik1 Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 12:42
          Ja nie mam ale tez mi sie wydaje,że lepiej nodze w pozycji normalnej,stopie opartej o podlogę a nie pod kątem 45,opartej na pedele gazu.
        • wislok1 Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 15:41
          Jeżdżę czasem z tempomatem, jak jest niewielki ruch na drodze...
          Wtedy noga odpoczywa..
          Ale przeważnie u mnie ruch jest spory i wtedy jazda z tempomatem jest bardzo stresogenna...
          Warunki jazdy zmieniają się błyskawicznie...
          Moim zdaniem lepiej przy dużym ruchu dać sobie z tempomatem spokój ....
      • heca7 Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 12:59
        Po drodze do Chorwacji tempomat włączyliśmy kilka razy. I tyle. Nie ma warunków aby skorzystać w pełni z tego urządzenia. A jak się jedzie "automatem" i tak jedna noga jest nieużywana ;)
        • wtop.ek Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 14:37
          Używam tempomat praktycznie na całej trasie od momentu wjechania na węgierska autostradę....
          • heca7 Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 15:25
            No ale my do Cro nie jeździmy przez Węgry ;)
            Owszem droga na Węgrzech jest prosta i nudna do bólu i tam można częściej tego tempomatu użyć.
        • wtop.ek Re: Jazda z tempomatem ? 29.03.17, 14:37
          Używam tempomat praktycznie na całej trasie od momentu wjechania na węgierska autostradę....
      • Gość: xxx Re: Jazda z tempomatem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.17, 14:58
        zgadzam się, że tempomat sprawdza się na pustej autostradzie
        w innych okolicznościach jedzie się z tempomatem źle
        • singsing74 Re: Jazda z tempomatem ? 30.03.17, 13:17
          A ja się przyzwyczaiłem i korzystam kiedy tylko mogę. Jak pisałem w czasie jazdy po autostradzie lub innej dwupasmówce jadąc z maksymalną dopuszczalną prędkością, suniemy jak większość użytkowników, czyli w miarę płynnie (za granicą to niemal norma) . Wtedy tempomat spisuje się świetnie. Dodam tylko, że mam możliwość ustawienia tempomatu z dokładnością do 1 km/h, to też dosyć istotne bo mogę dokładnie dopasować sobie prędkość do auta poprzedzającego. Kolega ma Voaygera i o ile dobrze pamiętam tam skok wynosił 5 km/h.
    • bb523 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 01:20
      ja też lubię jechać nad Adriatyk nocą. Jadąc do Istrii przy Wiedniu jadę bez korków (bo późny wieczór). Na przejściu Słowenia-Chorwacja bez korków (bo 4 rano), kolejka na góra 20 minut czekania. Tyle, że startuję z okolic Cieszyna, wtedy to jest 9.5 - 10h za kółkiem.
    • magnetoplumbit Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 07:41
      Duzego wyboru nie ma Czechy-Austria-Slowenia albo Czechy-Slowacja-Wegry. Do tego korki w okolicy Zagrzebia a i potem tez sie moge trafic.
    • Gość: clip2 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: 176.107.47.* 29.03.17, 11:04
      Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja.
      Ze Zgierza koło Łodzi to dokładnie 1400km. Sprawdzone w zeszłym roku. Jazda ciągiem spoko ale jak nie trafisz na korki czyli weekend raczej odpada. Jazda w tygodniu to około 17-18 godzin. Dla jednych masakra dla drugich spoko. Ja pokonuję ten odcinek bez problemu. Koszt paliwa (diesel) razem z winietami w obie strony to około 1500zł.
    • Gość: Lano Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.17, 11:15
      Ari napisał(a):
      I żaden nocleg na trasie nie wchodzi w grę.
      I ile kosztuje ?
      = > cena
      PS
      Wpisz do Google > mikrosen i czytaj...

• Gość: Lano Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.17, 11:16
      Ari napisał(a):
      I żaden nocleg na trasie nie wchodzi w grę.
      I ile kosztuje ?
      = > cena
      PS
      Wpisz do Google > mikrosen i czytaj...

• Gość: Chaczkar Re: Najszybsza trasa do Chorwacji IP: *.uoks.uj.edu.pl 29.03.17, 14:56
      Taką trasę w zasadzie da się zrobić na raz na jednego kierowcę. Pod warunkiem, że to jest doświadczony kierowca, na trasie nie wyjdzie żadne opóźnienie i przede wszystkim, kierowca zaczyna wypoczęty, wyspany, zdrowy i najedzony. Jazda samemu po całym dniu roboty to proste samobójstwo. Mówię to z perspektywy osoby, która wielokrotnie jeździła samochodem na drugi koniec Europy.

Ja bym pojechał do 2-3 w nocy, czy kiedy się poczuję zmęczony, a następnie, dysponując dużym kombi, walnął się na parę godzin w śpiworze w bagażniku na jakimś parkingu i potem pojechał dalej. No ale ja jeżdżę bez dzieci. Z dziećmi najlepiej miec drugiego kierowcę...
    • 2bjp3 Re: Najszybsza trasa do Chorwacji 29.03.17, 15:26
      W latach 77 - 80 jeździłam do Antwerpi. /Belgia/ z Warszawy.Fiat 125P Obowiązywały scisłe kontrole graniczne /NRD_ /Podróż zajmowała mi ok22 -23 godzin w tym krótkie przerwy na posiłek. Dawałem radę raczej bez problemu ale podróżowałem SAM!!!
      Dodam, że byłem młody a ruch w porównaniu z obecnym niewielki. Powrót zawsze z noclegiem zazwyczaj w Magdeburgu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka