kamil99 20.04.05, 17:58 Czy do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty? zaciekawił mnie poniższy link: www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot.be Re: Chorwacja na dowód? 20.04.05, 22:18 kamil99 napisał: > Czy do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty? Można. Chorwacja i Rumunia jednostronnie akceptują ID krajów UE. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
vedranko Re: Chorwacja na dowód? 21.04.05, 09:14 Nie. trzeba miec pasport... 100 % Rowniez zapraszamy do CHORWACJI www.croholiday.net kamil99 napisał: > Czy do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty? > > zaciekawił mnie poniższy link: > > www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz > pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
krowi_cycek Re: Chorwacja na dowód? 21.04.05, 09:31 nie,.. Chorwacja nie jest w UE wiec nie mozna pojechac bez paszportu, poza tym polska i tak nie ma podpisanego ukladu z schengen by pruszac sie bezpaszportowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Chorwacja na dowód? 21.04.05, 11:04 > polska i tak nie ma podpisanego ukladu z schengen by pruszac sie > bezpaszportowo. czyli do Czech i Niemiec też nie można bez paszportu wg tej teorii? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Chorwacja na dowód? 21.04.05, 11:01 Ze strony ambasady polskiej w Zagrzebiu www.ambasadapoljska.hr : "Od 1 sierpnia 2004 r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego, które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą, zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, korzystania z usług banków, czy “Western Union”) Dlatego też nadal w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport." Prawda jak widać leży pośrodku :o) Przy okazji to jest imho bełkot... Meldowałem się i korzystałem z banków przy użyciu dowodu bez jakichkolwiek problemów. Problemów z powrotem droga lotniczą też sobie jakoś nie mogę wyobrazić.... Można, ale nasze władze wiedzą lepiej co można w Chorwacji (niż sami Chorwaci), więc nie można ;o) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Chorwacja na dowód? 21.04.05, 11:01 W zeszlym roku dzwonilem w tej sprawie do konsulatu Chorwacji i otrzymalem odpowiedz, ze owszem, mozna. Lepiej miec jednak paszport bo moze sie przydac w wypadku checi wypozyczenia np. jakiegos plywadla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Chorwacja na dowód? IP: *.net.t-com.hr 22.04.05, 15:30 Mozna na dowod od zeszlego sezonu, najlepsze wskazowki dostaniecie w Osrodku Informacji Turystycznej Chorwacji w Wawie, na Chmielnej, U Pani Moniki. Pozdarwiam z Pagu, Beata Odpowiedz Link Zgłoś