IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 12:56
To jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc na wybrzeżu Chorwacji, położone w
centrum Riviery Makarskiej. Piękna miejscowość o śródziemnomorskim klimacie i
dalmacką architekturą. Wśród licznych żwirowych plaż ciągną się promenady z
restauracjami, kawiarniami i sklepami. Główna promenada w Makarskiej
porównywana jest do promenady w Cannes (?). Dogodne położenie geograficzne
pozwala na organizowanie wycieczek do Splitu, Dubrownika (można wybrać się
samemu kursowym autobusem - posiadają klimatyzacje), na wyspy: Brač, Hvar i
Korčula. Nad Makarską wznosi się pasmo gór Biokovo z najwyższym szczytem 1762
m. I to jest wg mnie druga (?) po morzu atrakcja. Nam morze znudziło się po
dwóch dniach. Pojechaliśmy, więc do Splitu następnego dnia do Dubrownika (i
tu i tu autobusem kursowym) a następnie zaczęliśmy chodzić w góry. Na
początku spacerowo a potem zachciało nam się wejść na najwyższy szczyt. Z
plaży, jak patrzy się na niego, to wydaje się być niedostępnym. Natomiast w
rzeczywistości bez problemu można wejść, gdyż prowadzi tam wygodny i łatwy
szlak - zaczynający się w miejscowości Makar (2 km od Makarskiej)- dość
dobrze oznakowany (zgubić się nie sposób). Potrzebne są zwykłe sportowe buty,
ale o mocnych podeszwach (ja swoje typowe "addidasy" rozniosłem w jeden
dzień), gdyż góry zbudowane są z ostrych dolomitowych skał. Upał tak męczący
na dole w górach z powodu wiejącej bryzy, jest zupełnie niezauważalny. Należy
pamiętać o wodzie, okularach przeciwsłonecznych, osłonie głowy i komórce -
gdyby coś się stało - "bo następni wariaci – pewnie znowu Polacy – pojawią
się tam za miesiąc lub później” powiedzieli nam w informacji turystycznej.
Ale naprawdę warto, widoki są wspaniałe (spotkaliśmy kozły górskie). A
wycieczka wcale nie jest trudna (choć nam pięćdziesiąciolatkom zajęła tam i
spowrotem około 8 godz. - licząc od Makaru , gdzie dowiózł nas (za darmo)
właściciel pensjonatu u którego mieszkaliśmy)

Obserwuj wątek
    • Gość: Turysta Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 13:18
      Dziękuję za tę wiadomość. Wybieramy się właśnie do tego miasta. No coś
      podobnego, wyjazd nad chorwackie morze i chodzenie po górach !
    • Gość: Danka Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 13:35
      Czy drogie są bilety z Makarskiej do Splitu, jak daleko jest dworzec autobusowy
      w Splicie od Starego Miasta oraz jak często kursują autobusy.
    • Gość: Miłek Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 13:43
      Też by mnie interesowały ceny biletów, częstość kursowania tych autobusów i czy
      w miarę łatwo można się dogadać z kierowcą czy z kimś innym kto sprzedaje
      bilety. Wycieczki organizowane przez biura podróży na miejscu kosztują po 25/30
      euro, a samemu, wiadomo, można więcej zobaczyć i nie jest się przez nikogo
      ograniczonym. Pozdrawiam P.S. W razie czego służę informacją o Orebiciu i
      Pernie.
      • Gość: Silesian Anonim Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:21
        Ceny biletów są porównywalne z naszymi. Byłem (w ub. roku) miło zaskoczony.
        Autobusy posiadają klimatyzację. Bez trudu można dogadać się z konduktorem w
        autobusie czy w kasie na dworcu, nawet po polsku. Autobusów do Splitu jest
        sporo chyba, co godzinę, do Dubrownika kilka, ale nie było kłopotu z
        zaplanowaniem podróży. Szkoda wydawać pieniądze na zorganizowane wycieczki.
        Dworzec autobusowy w Splicie jest nieopodal Starego Miasta. W Dubrowniku
        również nie jest daleko. Nie ma najmniejszego problemu dołączyć się do jakiejś
        wycieczki (my trafiliśmy na polską) i posłuchać objaśnień. Ale znając angielski
        czy niemiecki jest to niekonieczne, gdyż zabytki są dobrze opisane. Można, ale
        trzeba poszukać w informacjach turystycznych, trafić na foldery w języku
        polskim.
    • Gość: new_woman Re: Makarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:05
      Ja też planuję wybrać się do Makarskiej we wrześniu. Czy ceny są wyższe niż w
      innych miasteczkach? No bo w końcu to dość znany kurort.
      Czy mieszkaliście w kwaterze prywatnej?
      • Gość: Silesian Anonim Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:31
        Tak, w pensjonacie na obrzeżu miasta od strony północnej, nieopodal szosy od
        strony Splitu. Do miasta było około 2 km (chodziliśmy tam późnym wieczorem a
        wracali nad ranem, pieszo) ale nad morze było b. blisko, do dużego marketu
        (niskie ceny) również. Ceny pensjonatu były znośne (byliśmy w lipcu), warunki
        przyzwoite i dobre jedzenie, ale byliśmy poleceni przez znajomego tej rodziny.
      • Gość: kiki Re: Makarska IP: *.tvgawex.pl 06.06.05, 16:21
        Byłam we wrześniu w Makarskiej, ceny nie odbiegają od cen w innych
        miejscowościach. Nie jest to na pewno spokojny kurort-porownałabym go raczej z
        polskę Ustką czy Łebą. Nie czuć tam specyficznego klimatu jak np na Hvarze czy
        Braci, ale góry ładne i morze też.
    • Gość: ewa Re: Makarska IP: *.brzesko.net.pl 06.06.05, 16:06
      Cannes? Te kilkumetrowe palemki mają przypominać stolicę europejskiego filmu...?
      Hmmm...Powiem szczerze-mnie Makarska podobała się średnio,ładniejsza promenada
      jest choćby w Trogirze,samo miasto to knajpa na dyskotece,poganiająca
      klubem.Nie zaliczam się do staruszek,ale to Makarską polecałabym raczej
      młodzieży,która mniej chce zobaczyć,a więcej się zabawić.Jedyna fajna rzecz w
      tym mieście to kościół ,w którym wieczorami ktoś nieźle gra na organach.De
      gustibus...
      • Gość: Marek Re: Makarska IP: 62.233.163.* 07.06.05, 07:48
        No właśnie!
        Miasto ładne - ale moim zdaniem zadeptane - w godzinach szczytu - korki!!!!!!!
        na ulicach. Tłumy ludzi w sezonie! Jak ktoś chce odpocząć to niech szuka czegoś
        mniej zatłoczonego.

• Gość: Boguśka Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 08:16
      Fajnie pan opisuje wyprawę w góry, ale mam pytanie gdzie zakwaterować się w
      Makarskiej aby było spokojnie, w miarę puste plaże no i niezupełnie na
      odludziu. Miasto nas mało interesuje.
      • Gość: Silesian Anonim Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:02
        Jak byłem w Makarskiej to mieszkałem na obrzeżach miasta od północnej strony
        przy wjeździe od Splitu. Tu w kierunku na północ są plaże może niezbyt okazałe
        ale przez to nieoblegane i można znaleźć nawet odludne miejsca. Spokój i cisza.
        Ale trzeba przejść się (my jeżdziliśmy rowerami) kawałek drogi. Ale jeśli
        poszukuje Pani zupełnego spokoju to poszukać można kwatery w nadbrzeżnych
        wsiach. Ceny niskie, morze w końcu takie samo, a cisza i spokój zupełny. Trzy
        lata temu w ten sposób spędziliśmy wakacje we wsiach a raczej osadach (dzisiaj
        już nawet nie pamiętam nazw tych miejscowości) poniżej Makarskiej Riviery.
    • Gość: Meloman Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:15
      Trzy lata temu, byłem w Makarskiej pod koniec lipca. Morze jak wszędzie, widok
      na piękne góry rzeczywiście wspaniały, ale zapamiętałem jeszcze wieczorne
      występy różnych zespołów folklorystycznych i innych na rynku, chórów, zespołów
      kameralnych, czy koncertów organowych w kościele w ramach "Makarskiego lata".
      Szczególnie podobał mi się reprezentacyjny zespół folklorystyczny Chorwacji,
      takie ichniejsze "Mazowsze", nie pamiętam już nazwy tego zespołu ale to była
      rewelacja. Jeśli kiedyś zapragnę powtórnego wyjazdu do Chorwacji i wybiorę
      Makarską to będę się starał znowu trafić na okres "Makarskiego lata".
      • Gość: zbynek Re: Makarska IP: *.c151.petrotel.pl 09.06.05, 09:48
        jesteś z miasta nie szukaj wczasów w dużym mieście.
    • teneniel Re: Makarska 12.06.05, 15:31
      witam :). wybieram się z miom najdrozszym do Makarskiej w te wakacje (jeszcze
      nie wiem, czy to bedzie lipiec czy wrzesien...) ale moze ktos z was moglby
      polecic hotel/pensjonat/kwatere/apartamenty, a miare niedaleko od plazy, z
      basenem... a moze po prostu byliscie w jakims sympatycznym miejscu w okolicach
      Makarskiej i chcielibyscie cos doradzic, bede niesamowice wdzieczna :)))
      • Gość: Bonnie Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:58
        My jeździmy z Gandalf Travel do apartamentów Bogomila,są jakieś 300 m od morza,
        przy tej lepszej plaży w Makarskiej, mają klimatyzację, basenu nie ma, ale
        szczerze mówiąc nie wiem,czy w ogóle jakieś apartamenty mają w Makarskiej
        basen.Baseny są przy hotelach, np.Meteor, ale jak porównywaliśmy ceny, to jest
        dużo drożej niż w apartamentach, a z basenu jak jest takie ciepłe morze i tak
        się nie korzysta. Są jeszcze dwa inne hotele -Biokovka i Dalmacja, ale te sa
        raczej starsze i niezbyt ciekawe.Makarska - ekstra!
        • teneniel Re: Makarska 12.06.05, 18:22
          dzieki za info :). a masz moze namiary na jakas stronke internetowa gdzie mozna
          obejrzec ceny, zdjecia itp? jechaliscie autokarem czy samochodem? ile mniej
          wiecej kosztowal was pobyt?
          • amigo50 Re: Makarska 12.06.05, 18:56
            Byłem w ubiegłym roku w Chorwacji we wrześniu. Mieszkałem w Breli - około 6 km
            od Makarskiej. Cisza, spokój, miejscowość niewielka. Na miejscu sklep i
            restauracja serwująca bardzo dobre jedzenie. Wszystko to 50 m od morza. Kwatera
            z widokiem na morze. Wynajmowaliśmy pokój z kuchnią i łazienką. Kuchnia z
            pełnym wyposażeniem. Na miejscu kilka niewielkich plaż. Gospodarze bardzo
            sympatyczni. Z Breli organizowaliśmy wypady do Splitu, Trogiru,
            Omiśu,Medjugorie, Makarskiej i jeszcze kilku innych miejsc. Na ostatnich kilka
            dni pojechaliśmy do Dubrownika. W razie potrzeby mogę udostępnić namiary na
            kwaterę w Breli - łącznie z numerem telefonu i zdjęciami kwatery, w której
            mieszkaliśmy. ...i jeszcze cena = 20 Euro/na dobę za 2 osoby przy pobycie
            tygodniowym (faktycznie byliśmy 11 dni).
            • teneniel Re: Makarska 12.06.05, 19:15
              to bardzo bym byla wdzieczna za te namiary :). jesli mozesz, przeslij mi je na
              mail'a: teneniel@poczta.fm
            • new_woman Re: Makarska 12.06.05, 19:57
              To ja również poproszę namiary na mój gazetowy adres:)
              Czy mają jakąś stronkę internetową?
            • Gość: Lord Re: Makarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:47
              Tez prosze o namiary i zdjecia
              qruliq_tom@o2.pl
              Pozdrowionka!!!
            • Gość: Pawel Re: Makarska IP: 194.196.228.* 14.06.05, 13:35
              Ja rowniez prosze o namiary. Z gory serdecznie dziekuje. Moj adres:
              pawel.guzdek@pl.ibm.com
            • Gość: Ola Re: Makarska IP: 164.128.46.* 14.06.05, 16:22
              Tez, bardzo bym prosiła o namiary na Brelę. Wybieramy się tam w tym roku na
              przełomie lipca i sierpnia. Moj mail: Olga.Dyniewicz@eu.sony.com
              Z góry dziękuję
              • amigo50 Re: Makarska 17.06.05, 14:28
                Porozsyłałem po raz kolejny namiary na Brelę tym wszystkim, którzy o nie
                prosili. Jeśli ktoś nie otrzymał, to proszę o wiadomość meilową.
                Jeśli chodzi qruliqu o Twój adres, to otrzymuję od operatora wiadomość, że
                konto nie istnieje, więc może jakiś inny adres, albo sprawdź ten podany.
                Od Pawła potwierdzenie już doszło. Jeśli jakieś pytania - proszę, pytajcie.
                • teneniel Re: Makarska 21.06.05, 11:49
                  wyslalam mail'a ale byc moze nie doszedl wiec mam jeszcze jedno pytanko: ile
                  mniej wiecej wyniosl Cie nocleg/doba od osoby albo ile placiles za caly pobyt?
                • Gość: Kasia Re: Makarska IP: *.p-s-inter.net 22.08.05, 23:18
                  Bardzo prosze o namiary tej kwatery w Breli i o fotki jeśli mozesz, wielkie
                  dzięki!!! Bardzo bym chciała za rok znów pojechac na riwierę...
        • Gość: ed Re: Makarska IP: *.stat.gov.pl 19.08.05, 14:27
          ja tyż mieszkałem w villi bogumila
          warunki mieszkaniowe były całkowicie niezłe
          trochę daleko jest do rynku
          ale za to w willi obok jest sympatyczny bar z
          tanim (9 kun z 0,5l) i zimnym Karlowacko
    • Gość: Ikar Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:47
      Co w Makarskiej jest ciekawego? Plaże jak wszędzie - kamieniste, drożyzna
      oczywiście jak na Chorwację, tłumy, niezbyt czysto. Naciągają na wszystko, na
      co tylko się da. Polecam Chorwację, ale tylko pobyt w małych osadach. To, co w
      Makarskiej nazywają "fischpiknik" to jest parodia tego, co Ci urządzą rybacy w
      takiej małej osadzie. Rewelacja - sam łowiłem i sprawiałem (fe!) te ryby
      (cholera wie czy niektóre z nich to można nazwać jeszcze rybą) i przyrządzałem.
      Wszystko ‘podlane’ czerwonym winem. To trzeba przeżyć!!!
      • Gość: Rivcia Re: Makarska IP: *.eranet.pl 20.07.05, 16:22
        Również byłabym bardzo wdzięczna za zdjęcia :) riviola@wp.pl
    • villacirin Re: Makarska 24.07.05, 23:23
      A ja zapraszam do Drasnic - 4 km od Podgory.

www.cirin.e-adriatic.com
      • Gość: zbynek Re: Makarska IP: *.c151.petrotel.pl 19.08.05, 14:43
        daj sosobie spokój- tyle jest ciekawszych miejsc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka