Dodaj do ulubionych

Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ???

IP: *.renault.fr 13.08.02, 08:57
Wprawdzie to "duperela" ale zauważyłem, że jadąc przez Brno do Wiednia można jechać przez dwa
przejscia :
- Znojmo lub
- Milulov
Odleglosci te same, ale z tego co się zorientowałem na Forum większosć z Was wybiera drogę przez
Znojmo.
Dlaczego? Czy ze względu na "podobno lepszą" bezcłówkę? Czy też lepszą (czyt. szybszą) drogę?

Pozdrawiam

Pablo
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.datastar.pl 13.08.02, 09:02
      Sadze ze wybor wiekszosci drogi przez Znojmo podyktowany jest wlasnie tania
      strefa bezclowa.
      Droga przez Mikulov jest mimo wszystko troche krotsza a i lepsza jakosciowo.
      Obie grodi przejechalem w polowie lipca. Jesli nie zalezy ci na tanich zakupach
      w Znojmo to jedz przez Mikulov.

PZDR
      • Gość: pablo Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.renault.fr 13.08.02, 10:26
        Czy to znaczy, że w Mikulov nie ma strefy ???

Pablo
        • Gość: tomek Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.datastar.pl 13.08.02, 10:34
          Miedzy odprawami czeska i austriacka jest pare sklepow ale nie potrfie nic
          powiedziec o cenach. Po prostu nie robilem tam zakupow.
          Ale chyba cos jest w tym ze ludzie mowia o Znojmo ze to najtansza strefa
          wolnoclowa. Zaraz po powrocie z Chorwacji plynolem statkiem wolnoclowym ze
          Swinoujscia do Albeck w Niemczech i stwierdzam ze w Znojmo jest troche taniej
          (np. Finlandia czerwona 1 litr w Znojmo 6.99 a na staku 7.99 euro). Moze to
          niewiele ale zawsze...

PZDR
          • Gość: MaciejK Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.radiomerkury.pl 13.08.02, 10:47
            Tak sie sklada ze jechałem kilkukrotnie przez Znojmo i Mikulow i nie zgadzam
            się ze Znojmo wybierane jest wyłącznie ze wzgledu na strefę( mnie wogole ona
            nie interesowała i nie interesuje). Po prostu ze Znojmo już parę kilometrów za
            granicą zaczyna sie ekspresowa droga, a sporo przed Wiedniem normalna
            autostrada co ma znaczący wpływ na czas przejazdu przez wiedeńska metropolię. A
            z Mikulowa wiedzie moze ładna jak na polskie standardy droga ale trzeba jechać
            przez kilkanaście miasteczek(ograniczenia prędkosci ktore w Austrii trzeba
            przestarzegać) po drugie wjazd do Wiednia to normalna droga - ciągnie się przez
            wiele kilometrow i jest bardzo zatloczony(dzielnica marketów).
            Właśnie dlatego wolę Znojmo.
            PZDR
            • Gość: tomek Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.datastar.pl 13.08.02, 11:03
              Przedstawilem tylko swoje subiektywne odczucia.
              Chociaz mimo wszystko uwazam ze przez Znojmo jest troche dalej.
            • Gość: tremadog Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.mos.gov.pl / 194.181.153.* 13.08.02, 14:29
              popieram!
              przejechanie wiednia od strony znojmo jest dużo wygodniejsze i trochę szybsze
              choć dystans jest większy. jeśli wypada ci przejechać przez wiedeń w ciągu dnia
              - jedź przez znojmo, jeśli nocą nie ma to tak istotnego znaczenia.
              pozdrawiam t.
              • Gość: L. Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.utaonline.at 13.08.02, 16:50
                1.Między Mikulovem a Drasenhofen jest tylko jeden sklep wolnocłowy, po prawej
                stronie jadąc w kierunku Wiednia .Jadąc w kierunku Polski jest zakaz skrętu (w
                lewo)do tego sklepu.Jednak jak życie pokazuje tylko teoretycznie.2.Ja osobiście
                wolę jeździć przez Mikulow ( MaciejuK i tremagorze znowu jestem innego zdania
                ale naprawdę nie przez przekorę).Statystycznie ( np. na 100 przejazdów )krócej
                się tam czeka, chociażby poprzez brak bogatej "strefy wolnocłowej"tak jak to
                jest na granicy Znojmo-Kleinhaugsdorf.Przynajmniej radio podaje
                częściej "kolejki" w Znojmie, chociaż ostatnio jakby się uspokoiło.Wygodniej-
                biorąc pod uwagę dalszy przejazd przez Wiedeń jest jechać przez Znojmo ,
                czasowo wszystko jedno.Ja osobiście nie lubie przejazdu przez Znojmo i odcinka
                Znojmo-Pohorelice.Droga B-7 (Wiedeń-Mikulow)jest według mnie "spokojniejsza" a
                dalej za granicą czeską ładny Mikulow, przyjemne "sztuczne jezioro" a potem już
                szybko do Brna.Pozdrowienia.L.
                • Gość: tremadog Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.mos.gov.pl / 194.181.153.* 14.08.02, 13:37
                  muszę przyznać rację L, że odcinek "czeski" drogi przez znojmo jest
                  rzeczywiście o wiele gorszy w porównaniu z wariantem przez mikulow.
                  i jeszcze jedno
                  wspomniałeś, że wracając z wiednia przez mikulow nie można zajechać na tamtejsą
                  bezcłówkę(podwójna ciągła i zakaz skrętu w lewo)!
                  tak samo jest w znojmo!
                  niestety w ubiegłym roku przekonałem się o tym na własnej skórze (właściwie to
                  na własnym portfelu). nie zważając na znaki i naśladując innych zjechałem do
                  sklepu aby zrobić "zapasy" do domu. gdy wyjażdżałem z powrotem na drogę akurat
                  na przejciu zrobiło się wyjątkowo pusto i celnicy widzieli nas jak na dłoni (
                  15 minut wcześniej gdy było jeszcze spore zamieszanie nasi znajomi przejechli
                  bez żadnych problemów). najpierw wykład na temat przepisów drogowych w
                  republice czeskiej i kar grożących za niestosowanie się do nich (ponoć za
                  podwójna ciągłą i zakaz skrętu mogą zabrać prawko) i mandat(pokuta)w wysokości
                  500 kc. do tego następny wykład o tym, że towary ze sklepu bezcłowego są do
                  nabycia tylko dla osób wyjeżdzających z czech i niemożna wwozić ich z powrotem
                  na terytorium republiki czeskiej - musiałem zapłacić cło ok 500 kc (i tak
                  celnik był na tyle "wspaniałomyślny" i policzył należne cło tylko od trzech
                  najtańszych butelek brandy).
                  i tyle
                  pozdrawiam t.
                  • Gość: edka Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: 217.153.105.* 14.08.02, 14:14
                    wiadomosc z przed chwili:
                    dzwonilam wlasnie w sprawie przejezdnosci granicy
                    Czechy/Austria - pan udzielajacy informacji powiedzial ze:
                    przejscie w Znojmo jest nieosiagalne od strony czeskiej z powodu powodzi
                    wiec mozna przejechac granice w Mikulovie, dalej autostrada A2 w Austrii
                    i droga na poludnie Europy przejezdna
                    • Gość: Lu Re: Do Wiednia przez Znojmo czy Mikulov ??? IP: *.telenergo.pl 28.08.02, 11:38
                      A czy nie lepiej jest jechać do Wiednia przez Słowację?
                      • Gość: Reksio Mikulov ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 10:52
                        Znojmo było zalane. Poza tym Mikulov jest piekny, warto tam zanocować. W
                        pensjonacie PRIMA pokój 2 osobowy (łazienka, telewizor, zaplecze kuchenne)
                        koszuje 600 Koron. Dużo do zwiedzania. Min. Lednice, możan popróbować dobrych
                        win,. a do Wiednia już tylko 70 km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka