Dodaj do ulubionych

TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA!

10.08.05, 19:13
Czy wy tez jedliście coś takiego jak poniżej? Mnie normalnie śni się to po
nocach i od tygodnia jem to z mężem dzień w dzień. Podano nam to jako
przystawkę do obiadokolacji w hotelu w Korculi.A potem codziennie biegliśmy z
wywieszonym językiem punkt 19.00 do restauracji (od tej godziny serwowano
szwedzki stół) żeby nam jeszcze wystarczyło :)))

Metodą prób i błędów opracowałam przepis - gotowy produkt wychodzi mi
identyczny - smacznego ;))

Składniki sałatki(wersja najtańsza)

1 kg ziemniaków
duża cebula

Sos

4 łyżki oleju
1 łyzki octu winnego (mnie się skończył i teraz jadę na zwykłym i nie ma zbyt
duzej różnicy)
1 łyżka gorącej wody

Przyprawy

max 1/2 łyżeczki soli (maksymalnie czyli lepiej mniej niż więcej:)
max 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki vegety
1/2 łyżeczki cukru
szczypta tymianku

Dodatkowo
2 łyżki margaryny

Do wersji droższej można dodać w proporcji na wspomniany 1 kg ziemniaków
(niekoniecznie wszystko, można tylko jedną rzecz, dwie, trzy lub więcej jeśli
komuś coś tam do głowy wpadnie co będzie pasować)

1 nieduża czerwona papryka
1 pomidor
2 ogórki konserwowe

Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać (ewent. paprykę też).Ziemniaki pokroić na plastry
grubości ok. 0,5cm lub w grubą kostkę też tej grubości.Wrzucić do garnka i
zalać gotującą wodą z czajnika. Od momentu jak się zaczną gotować (czyli od
razu) gotować jeszcze max 3-4 min i odcedzić na durszlak.Nie przejmować się
że środki jeszcze trochę surowe - potem będziemy je jeszcze obsmażać na
maśle.Wystudzić!!!
W tym czasie cebulę przekroić na pół i pokroić w półplastry (paprykę, pomidor
i ogórek też w paski ale już cienkie).Cebulę (i ewent. pokrojoną paprykę -
czyli te surowe twarde warzywa) wrzucić do jakiegoś niedużego garnka i zalać
gotującą wodą tak żeby je przykryła. Teraz czekamy ok. 5 min aż warzywa
zmiękną (nie gotować!!)i tez je na durszlak i odcedzić i niech stygną.
Pokrojony ogórek i pomidor można już wrzucić do salaterki.
Jak nam ziemniaki już przestygły rozgrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej
bo na innej przywiera nieco...) 2 łyżki margaryny lub masła (nie żadnego
oleju!) i na to wrzucamy ziemniaki.Rumienimy je na duzym ogniu,przewracając
co chwilę ( ja mam opracowany patent dwie drewniane łychy z dówhc stron,
podbieram i co minutkę przewracam). Tylko uważajcie żeby sie nie rozlatywały,
czyli przewracać trzeba w miarę delikatnie :)No i tak aż do momentu aż sie na
większości pojawi delikatna przyrumieniona skórkę, czyli jakieś 5 min.
Potem odstawić patelnię do przestygnięcia ziemniaków i zabrać się za sosik
vinegret (nigdy sama bym nie pomyślała żeby taki sos dawać do takiej
sałatki :)
A więc sos robimy tak (wiem, nie zaczyna się od "więc" :P):
Do garnuszka wsypujemy wszystkie przyprawy, do tego wlewamy olej i mieszamy
to wszystko, dolewamy łyżkę gorącej wody, mieszamy i do tego po kropli ocet i
rozcieramy. Sos gotowy.

Zakończenie
Do salaterki z pomidoerm i ogórkiem wsypujemy przestudzone warzywa i
ziemniaki, lekko mieszamy, polewamy sosem, znowu lekko mieszamy i odstawiamy
na godzinkę do lodówki żeby się przeżarło razem.
Ja tej godziny nie wytrzymuję więc zajadam po 5 min :)))
Pychotka, mam nadzieję że Wam też będzie smakowało. Jeśli wymyślicie jakieś
wzbogacone wersje tej sałatki to od razu napiszcie, będę probować aż do
osiągnięcia doskonałości hihihih :))))]

Pozdrawiam i SMACZNEGO
GOCHA
Obserwuj wątek
    • Gość: Maber Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:27
      No to się widac napracowałaś... Bravo!!! Jeśli będę miał chwilke czasu to moze
      takowa sałatke spróbuję sobie zgotowac :)
    • Gość: Kiku_san Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.bu.uni.wroc.pl 11.08.05, 13:56
      Dzięki, na pewno wypróbuję :)
      • Gość: E. J. Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:05
        ale smaczek mi się zrobił!
        wypróbuję w weekend u siebie.
        pozdr. e.
        • kasiula.m Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA 11.08.05, 14:26
          Brzmi super!
          Ja jescze przed wyprobowaniem przepisu zastapie czosnek granulowany naturalnym
          oraz ogorek konserwowy kiszonym... zobaczymy:)
    • emes-nju :-P~ 11.08.05, 15:37
      Jade na poczatku wrzesnia i nie omieszkam sprobowac :-) Czy to cos ma jakas chorwacka nazwe, zebym wiedzial co zamowic?
      • qqlka Re: :-P~ 16.08.05, 13:21
        nie mam zielonego pojęcia jak się to nazywa :)
        • emes-nju Re: :-P~ 16.08.05, 13:29
          Dzieki. Wyglada na to, ze albo bede mial szczescie albo pozostana mi domowe eksprymenty. Mam nadzieje, ze nie spowoduje wybuchu :-)))
    • Gość: Fredzio Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 16.08.05, 15:06
      Jako wielbiciel sałatek, w szcególności kartoflanych, dziękuje za przepis
      • Gość: anka Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.acn.waw.pl 16.08.05, 20:23
        Dzięki za przepis, sałatka była pyszna, z pewnością smakowałaby jeszcze lepiej
        gdybym nie zapomniała podsmażyć ziemniaków :) Przez nieuwagę wyszła mi wersja
        light ;) Jutro sprawdzę, jak smakuje w wersji oryginalnej.
        Przepis odrobinę zmodyfikowałam, dodałam więcej soli i oprócz pieprzu ziołowego
        1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
        • qqlka Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA 17.08.05, 13:33
          no właśnie z tą sola do nigdy nie wiadomo, każdy musi podług uznania. A z
          pieprzem to rzeczywiście, zapomniałam że ja mam w pieprzniczce zmieszany
          ziołowy z czarnym, więc siłą rzeczy też daję pół na pół :)
          • Gość: Pola Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:33
            Jadłam ową sałatkę z rybką na wyspie Rab (pychotka), ale nie bardzo wiedziałam
            jak ją zrobić, dzięki za przepis, jutro na pewno spróbuję :-)
            • Gość: Maciek Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 155.91.64.* 18.08.05, 23:49
              Zrobie to dzis na obiad! Tydzien temu wrocilismy z Marusici ale nie jedlismy
              takowej sałatki.
    • Gość: minka Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:04
      qqlka!
      Dzięki!!!
      Nie spodziewałabym się, że znajdę tutaj ten przepis!
      Jadłam to w drodze Z Chorwacji w Austrii! Austraicy zamawiają tę sałatkę jako
      przystawkę do wielkiej porcji frytek ze schabowym z szynką i serem. Sałatka nie
      wygląda tak cudnie (w wersji tańszej) jak wspaniale smakuje!
    • Gość: Madame63 Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 212.122.215.* 21.08.05, 13:40
      Zrobiłam tę salatkę i podalam znajomym na kolację. Poniosłam kulinarną kleskę.
      Nic dziwnego. To po prostu nie mogło być dobre.
      Poproszę o przepis nie na tanią lecz po prostu na dobrą sałatkę.
      • Gość: Maciek Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 155.91.64.* 21.08.05, 13:56
        No jak to?!
        Co sie moglo stac? Ktory moment w wyrobie salatki jest szczegolnie wazny? Co
        mozna schrzanic i na to zwrocic szczegolna uwage? Pls o pomoc bo nie chce miec
        podobnej wtopy z goscmi...
        qqlka pls odezwij sie jeszcze!:)
        • moomoo Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA 21.08.05, 19:27
          Ja tą sałatkę znam w wersji "wiedeńskiej" ( tak nazywała ją moja znajoma, która
          przepis przywiozła właśnie z Wiednia ).
          Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak ostygną kroimy w plastry. Do tego dodajemy
          cebulę ( najlepiej czerwoną ) pokrojoną w kosteczkę, ogórek kiszony pokrojony w
          plasterki ( najlepszy jest małosolny ) i ciut sosu sojowego. Winegret jaki kto
          lubi mieszamy wytrząsając składniki w słoiczku. Czasami do sałatki wrzucała
          jeszcze i zielonego ogórka, a czasami i paprykę czerwoną. Było to bardzo
          smaczne.
          • Gość: madame63 Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 212.122.215.* 21.08.05, 20:04
            Taką wersję ja też znam. Tzw. sałatka niemiecka. Ale ziemniaki sa tu gotowane!
            Stężały tłuszcz na zimnych smażonych ziemniakach, to przecież ohyda.
    • Gość: gosiath Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 22.08.05, 10:29
      Zrobiłam sałatke ale niestety nie była dobra. Obsmażone ziemniaki na zimno mają
      taki dziwny posmak. I tak najbardziej smakuje mi sałatka mojego męża który
      gotuje ziemniaki w mundurkach potem kroi dodaje cebulke w kosteczke i stopiony
      boczek no i pieprz , sól ocet. PYCHA.
      • Gość: Maciek Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 155.91.64.* 22.08.05, 18:33
        Czy jest w takim razie ktos, oprocz qqlki, komu smakuje wysmienicie taka
        salatka wg zalaczonego przepisu?
        • Gość: Mike Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 155.91.64.* 22.08.05, 21:39
          Dodalem dzis pomidory! Jest wysmienita!!!
        • qqlka Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA 11.09.05, 18:00
          Jak widać nie tylko mnie smakuje :) Już zapomniałam o tym wątku o sałatce
          chorwackiej, a tu proszę jakie ulepszenia i zagorzałe dyskusje :)
          Oczywiście każdy robi jak mu się będzie podobać i jaka wersja mu zasmakuje - ja
          jestem fanką podsmażanych ziemniaków i ogólnie frytek, więc tej wersji się będę
          trzymać. Pozdrawiam wszystkich.
          Acha!Maćku, faktycznie lepiej jest wyrpóbować jakiś przepis wcześniej ze 2
          razy, zanim się go poda gościom. I genaralna zasada :cały czas próbować
          potrawę,jak się ją przyprawia, bo można przesadzić z pieprzem solą octem itp...
          Jeszcze raz powodzenia i smacznego!
    • Gość: ola Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.05, 18:54
      Sałatka bardzo mi smakowała, jest pyszna i łatwo i szybko się ją robi. Dziekuję
      za przepis.
    • Gość: sylwia Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 217.96.36.* 29.08.05, 14:03
      Wypróbowałam tę bogatszą wersję, jest rzeczywiście pychaaa!!Tylko ja jeszcze
      ją ulepszyłam bo mam taka naturę że każdy przepis poprawiam, i dodałam do
      ziemniaków przyprawy Prymat do ziemniaków i posiekany koperek, palce lizać i
      nie czekałam godzinę aby się przegryzła, bo i tak była wyśmienita.
      Polecam
      • Gość: Kiku_san Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.09.05, 08:15
        Co do sałatki: wypróbowałam wersję ze smażonymi ziemniakami i bez smażenia
        tychze ziemniaków: jedynie ugotowane. Moim zdaniem lepszy ten drugi wariant.
        Smażone ziemniaki na zimno mają dla wielu faktycznie dość dziwny posmak. Rada
        dla Madame i dla Maćka: nie warto niewolniczo trzymać się przepisów i zanim
        poda się coś gościom, to lepiej samemu to przyrządzić ze dwa razy i ewentualnie
        zmodyfikować stosownie do swojego gustu: można dodać nieco więcej np. pomidorów
        czy ogórków jak ktoś lubi. Co do smaku - ma być raczej kwaśna. Ja dodałam
        jeszcze trochę musztardy francuskiej (też "gruboziarnistej")Znam tę sałatkę
        fatycznie z Austrii, jest tam b. popularna.
        • Gość: Mike Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: 155.91.64.* 08.09.05, 22:00
          A kto mi zrobi taka salatke? Facet, 31 lat, Slask.
          • Gość: aga Re: do Mike IP: 217.96.36.* 09.09.05, 12:42
            Może pogadaj z jakąś laską z Agencji to zrobi Ci nie tylko sałatkę ;-))
    • Gość: daniel Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 11:00
      QQlka ta Twoja sałatka to rewelacja zrobiłem ją w weekend i wszyscy zajadali
      się że hohoho...mistrzostwo świata normalnie.Dziękuję jeszcze raz jak byś miała
      jeszcze coś ciekawego to daj cynk pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka