Gość: codino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:33 Witam. Czy ktoś jedzie na tą wycieczkę z almatura we wrześniu ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: codino Re: Piękno Dalmacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:24 hej!! nikt nie jedzie na objazdówkę po Chorawcji ??? no chyba nie pojadę sama :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Piękno Dalmacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 14:10 Ja jadę z moim Chłopakiem :) 25 września wyjeżdżamy podziwiać "Piękno Dalmacji" z Almaturem. Jedziesz wcześniej czy może w tym samym terminie ? Jeśli wcześniej, to proszę o relacje (jakakolwiek by nie była). Zaczynam mieć obawy, czy wyjazd z Almaturem i w te miejsca, które Almatur oferuje jest dobrym wyborem, więc chcę się upewnić, jak było. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliax Re: Piękno Dalmacji 18.08.06, 16:17 Hej! Ja też jadę z Almaturem w tą niedzielę tj. 20.08 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Piękno Dalmacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:24 Zatem proszę, jak tylko wrócisz i znajdziesz chwilkę, to zdaj relację :) A też jedziesz na "Piękno Dalmacji" ? Życzę udanego wyjazdu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliax Re: Piękno Dalmacji 31.08.06, 19:00 Witam! Dziś wróciłam z wycieczki Piękno Dalmacji. Wrażeń mam wiele, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych. Zacznę od negatywnych. 1. Transport - niezbyt dobry autokar; - ciasno i twardo, a w nocy gorąco, bo ogrzewanie włączają na maxa. A podróż trwa przecież ponad 20 godzin, więc można się umęczyć. - opłata za dojazd - ja wsiadałam w Warszawie, za co musiałam dopłacić 100 zł. Tymczasem Ci, którzy dojechali do Warszawy na własną rękę np. z Lublina, nie musieli dopłacać. Jednym słowem – dopłacasz za dojazd z miejsca zamieszkania. - jeśli chcesz siedzieć w konkretnym miejscu to poproś o odpowiedni zapis w umowie - unikniesz walki o miejsce. - do hotelu w Chorwacji dojechaliśmy o 5.30 rano, podczas gdy zakwaterowanie odbywało się dopiero ok 13.00. Spaliśmy więc w holu na walizkach, zmęczeni po podróży. 2. Hotele - nasza wycieczka dostała początkowo bardzo ładne i czyste pokoje w hotelu Medena. Poza tym, że odpływ do wanny był zapchany a ciepła woda była okresowo - nie mam zastrzeżeń. Jedzenie bardzo dobre, szwedzki stół, codziennie coś innego. Spod hotelu pływa stateczek do Trogiru, są też knajpki i promenada dobra na spacery. Po 4 dniach zostaliśmy zapakowani w autokar i wywiezieni na Półwysep Peljesac do Hotelu Komodor. I to był juz horror. Obskurny, brudny hotel. Obleśne łazienki. Podczas burz w hotelu przeciekają okna i dach, więc niektórych trzeba była przenieść do innych pokoi. Zalewane były całe piony. W hotelu pełno jest kolonii szkolnych więc wrzaski były do białego rana. Obiad wydzielany na porcje, bez dokładek. Skromny i niekoniecznie smaczny. Menu do wyboru z czterech dań, ale masz wrażenie, że ciągle jesz to samo. Rosół był przez 3 kolejne dni, jedynie makaron się zmieniał, bo raz były długie kluski a raz literki. Śniadanie w formie szwedzkiego stołu, ale bardzo skromne i często czegoś brakowało. Plaża wokół hotelu nieciekawa, brak możliwości wypożyczenia leżaków. W pobliżu hotelu zero atrakcji. Jeden sklep kilka kroków od hotelu czynny tylko do 22. Pozostałe sklepy oddalone o 4 km. Dobrze, że chociaż woda w morzu czysta. Z tego co się zorientowałam to Almatur kwateruje chyba w najgorszych hotelach w Chorwacji. Zresztą wycieczka z Włoch również skarżyła się na warunki. Jak za taką cenę wycieczki mogliby się bardziej postarać. 3. Zniżki dla studentów – jeśli masz status studenta to skorzystaj z tego i żądaj zwrotu pieniędzy z różnicy za bilety wstępu. Nie pozwól by pieniądze gdzieś się zapodziały. My niestety mieliśmy takie przygody z pilotką z autokaru (nie rezydentką) . Pani co i raz mieszała się w zeznaniach. To chyba tyle złego. Ale są i dobre strony wycieczki. Bardzo fajnie i ciekawie zorganizowane są wycieczki fakultatywne, jak i te programowe. Bardzo dużo zwiedziliśmy. Oprócz opieki rezydenta na wycieczkach są też przewodnicy. Jest i zwiedzanie i czas wolny na jedzenie, toaletę czy robienie zdjęć. Podczas naszego pobytu rezydentką była Pani Aneta. Bardzo sympatyczna i pomocna osoba :) Generalnie z wycieczki wróciliśmy zadowoleni, bo dopisała pogoda, a sama Chorwacja jest tak piękna, że wiele do szczęścia nie trzeba. Ale z Almaturem to już raczej nie pojedziemy… Pozdrawiam! magnoliax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Piękno Dalmacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:28 Dziękuję za opinię. Przestraszyłaś mnie nie na żarty tym opisem hetelu. Brr. Pozostaje mi tylko liczyć na to, że nie trafimy do niego. Wolałabym Medenę, chociażby ze względu na wyżywienie i bliskość Trogiru. Jeśli mogłabyś, to proszę podziel się opinią z wycieczek fakultatywnych. Na które warto się wybrać ? Co zobaczyć ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliax Re: Piękno Dalmacji 01.09.06, 16:54 Hej! Życzę, żebyście się nie natknęli na ten hotel, ale gdyby to wiesz przynajmniej czego się spodziewać. Dla nas to był totalne zaskoczenie. Jeśli chodzi o wycieczki. Na wycieczce fakultatywnej byłam w Parku Krka (37 euro od osoby). Polecam, bo przyroda jest piękna, wodospady w szczególności. Jest też czas na kąpiele pod wodospadem. Marzyła mi się też wycieczka statkiem na Archipelag Wysp Kornati ale nie było chętnych, więc nie wypaliła. Pewnie przez cenę, bo kosztowała 50 euro od osoby. Część z naszej grupy pojechała na wycieczkę do Medjugorie i Mostaru (39 euro od osoby). Akurat pogoda im nie dopisała, więc w błocie i strugach deszczu brnęli na Górę Objawień, na której podobno jest jedynie kapliczka. Za to zachwycił ich Mostar - szczególnie dom turecki. Poza tym ciekawe są wycieczki programowe - czyli trasy: Trogir - Split (wybierz się do Trogiru na własną rękę wieczorem - robi niesamowite wrażenie, w dzień jest zupełnie inaczej. Bilet na statek z Medeny kosztuje 10 kun w jedną stronę); Dubrownik i Jeziora Plitwickie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angie Re: Piękno Dalmacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 09:55 Ogromnie Ci dziękuję za przydatne informacje. Ja też chciałabym pojechać na wodospady Krk, nęci mnie również Kornati (ale pewno też nie będzie chętnych), pojadę też do Medjugorie i Mostaru, bo mnie zachęciłaś. Pomijając to wszystko mamy zamiar pozwiedzać troszkę okolicę na własną rękę, np. popłynąć na jakąś wyspę, by tam ponurkować (z Trogiru są podobno takie możliwości). Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę przyjemnego pielęgnowania wspomnień (TYLKO TYCH POZYTYWNYCH!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliax Re: Piękno Dalmacji 07.09.06, 08:24 Cieszę się, że mogłam pomóc. Życzę Ci udanego wyjazdu, pięknej pogody i mnóstwa wrażeń! Trzymaj się! pozdrawiam - magnoliax Odpowiedz Link Zgłoś