Dodaj do ulubionych

Ulcinj - porównanie.

IP: 213.17.180.* 09.01.07, 10:02
Hej! Zainteresowałam się Ulcinj w Czarnogórze i chciałam zapytać was o
wrażenia. dwa lata temu byłam w Chorwacji, w Makarskiej i byłam zachwycona, z
kolei Riwiera Olimpijska niezbyt mnie urzekła... Co powecie o Ulcinj?
Słyszałam ze jest tam dośc tanio a miasteczko ma orientalną atmosfere - brzmi
zachęcająco. Czy plaże wam się podobały? Jak ocenicie ich czystosć? czy są
bardzo zatłoczone (sierpień)? Są piaszczyste czy żwirkowe? czy woda jest
równie cudowna jak w Makarskiej?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiunia Re: Ulcinj - porównanie. IP: 213.17.180.* 09.01.07, 10:14
      Jeszcze ja, zapomniałam spytać o jedno: czy z Ulcinj sa jakies wycieczki
      fakultatywne do pobliskiej Albanii??
    • bah77 Re: Ulcinj - porównanie... 09.01.07, 10:40
      > Słyszałam ze jest tam dośc tanio a miasteczko ma orientalną atmosfere...

Zgadza się - dość tanio i bardzo brudno.

Wątki o Czarnogórze znajdziesz na Forum Europa, np. tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=48023597&v=2&s=0

bah77

• gringo68 Re: Ulcinj - porównanie. 09.01.07, 10:51
      Gość portalu: Kasiunia napisał(a):

> Hej! Zainteresowałam się Ulcinj w Czarnogórze i chciałam zapytać was o
      > wrażenia. dwa lata temu byłam w Chorwacji, w Makarskiej i byłam zachwycona, z
      > kolei Riwiera Olimpijska niezbyt mnie urzekła... Co powecie o Ulcinj?
      > Słyszałam ze jest tam dośc tanio a miasteczko ma orientalną atmosfere - brzmi
      > zachęcająco. Czy plaże wam się podobały? Jak ocenicie ich czystosć? czy są
      > bardzo zatłoczone (sierpień)? Są piaszczyste czy żwirkowe? czy woda jest
      > równie cudowna jak w Makarskiej?

No coz, jeśli chodzi o okolice Ulcinja to klimaty zupełnie inne niż w
      Chorwacji. Samo miast bardziee przypomina tureckie miejscowości - zatloczone,
      dośc brudne i bałaganiarskie. Może dlatego, że większośc miejscowych to
      Albańczycy.

Plaża miejska to masakra, nigdy czegoś takiego nie widziałem - tłok i brud na
      100 metrach. Obok są stare mury portowe - widoki z góry nawet niezle

Za Ulcinjem w kierunku Albanii znajduje się długa piaszczysta plaża z lagodnie
      opadającym dnem. Dobra infrastruktura jest tylko na kilku "prywatnych"
      odcinkach, reszta jest zupełnie bez udogodnień i dość zaśmiecona.

Ofert apartamentów jest mnóstwo,standard dobry, ceny znacznie niższe niż w
      Chorwacji.

Podsumowując, Ulcinj warto zobaczyć, ale zatrzymać się tam na dłuzej moim
      zdaniem nie warto. Jeśli już to polecam okolice Petrovaca gdzie znależć można
      piaszyste zatoczki (np. Lucice, albo przepiękna Queens Beach koło Canj,
      dostępna tylko łodzią). Tam i wyżej wzdłuz wybrzeża (Bydva, Kotor) masz typowo
      chorwackie klimaty. Apartament są droższe niż w okolicach Ulcinja, ale i tak
      tańsze niż w Chorwacji.

Czarnogóra jest też tania jeśli chodzi o zakupy. Ceny zbliżone do polskich, np.
      chleb 0,5 euro, piwo 0,5 euro, wino 2-3 euro litr, wypasiony obiad w knajpie
      dla dwojga dorosłych i dziecka to max 15 euro z piwem/winem.

P.S. nie slyszalem o fakultetach do Albanii. Jest kilka biur podróży
      oferujących okolice Ulcinja, ale większośc turystów dojeżdża wlasnymi
      samochodami...
      • gringo68 Re: Ulcinj - porównanie. 09.01.07, 10:54
        I jeszcze jedna sprawa, unikaj sezonu. Takich tłumów na plaży jeszcze w życiu
        nie widziałam. Na szczęście przyjechaliśmy w przedostatni weekend sierpnia,
        więc w niedzielę wieczorem większośc już wyjechała. Jeśli planujesz wyjazd do
        CG to do połowy lipca albo od końca sierpnia...
      • Gość: Alicja Re: Ulcinj - porównanie. IP: 75.126.48.* 08.03.07, 21:54
        Zgadzam się z gringo68 całkowicie. Ulcinj moze być dobrym miejscem jedynie na
        jednodniową wycieczkę, ale i to z dobrą obstawą.
        Pojechaliśmy do Czarnogóry w roku ubiegłym ,zachęceni przez znajomych . I co
        mogę powiedzieć...? Kraj cudowny, ludzie rzeczywiście gościnni, Boka Kotorska
        przeurocza, na Rivierze Budvańskiej możnaby spędzić miesiąc i się nie znudzić,
        plaże , kluby, baseny, starówka, jest dosłownie wszystko... Poza samą Budvą,
        czyli głównym kurortem piękną miejscowością jest również Petrovac na Moru, i
        mniejsze miejscowości położone tuż nad wodą (Rafailovici, Beccici). Jest taniej
        niż w Chorwacji,ale nie jakoś masakrycznie taniej.15-20%.
        Dalej pojechaliśmy na południe , zatrzymaliśmy się w Barze - miejscowość bez
        fajerwerków, położona co prawda nad morzem ,ale już bez tej całej panoramy gór i
        wysepek, którą ma np.Budva.
        No i wreszcie po dwóch tygodniach dojechaliśmy do Ulcinja... Byliśmy trochę
        zszokowani tym,że cała miejscowość jest zamieszkana przez Muzułmanów, zupełnie
        jakby tobył inny kraj. Nie ta sama Czarnogóra. Na 2 godziny spaceru, może jest
        to orientalne i urokliwe doznanie, ale dzieci pukające nam do auta do szyb i
        proszące o jałmużnę szybko ostudziły nasz entuzjazm. A że było już póżno i nie
        mieliśmy siły dalej jechać, zdecydowaliśmy się przenocować. W hotelu przywitał
        nas wielki napis, głoszący w wolnym tłumaczeniu, ze "HOTEL ZA NIC NIE
        ODPOWIADA". Hotel był ***, ale brudno w nim było tak,jak w jakimś składzie
        robotniczym . Zeszliśmy na dół do restauracji,ale po tym jak podszedł do nas
        kelner z umorusanym fartuchem (pewnie był też rzeźnikiem na pół etatu :)
        stwierdziliśmy,że zjemy coś "na mieście". Ledwo przeszliśmy główną ulica, cały
        czas ciągnięci za rękę przez młode Albanki z dziećmi. Kupiliśmy coś w rodzaju
        pity, bo jedynie to i kebaby można tam znaleźć i położyliśmy się spać w
        nadziei,że rano jak najszybciej się zwiniemy. Do południa zobaczylismy plażę - w
        samym Ulcinju jest dość mała i wąska. Dopiero plaża za miastem - Ada Bojana jest
        rzeczywiście szeroka i gdyby była czysta mogłaby z powodzeniem konkurować z
        Acapulco,ale cóż z tego ,jeżeli z piasku wystają stare grzebienie i
        konserwy...(autentyczne znaleziska!)
        Ech...Bez przesady,żeby ktoś nie myślał,że jesteśmy nietolerancyjni i
        twardogłowi, można zobaczyc Ulcinj. Ale to Albania - w 95%,jeżeli chodzi o
        populację i 100% jeżeli chodzi o standard życia. I jeżeli ktoś ma ochotę na taki
        urlop, to w porządku, ale nazywanie Ulcinja Czarnogórą, jest kompletnym
        nieporozumieniem i dezinformacją osób, które Czarnogóry nie znają i które po
        zobaczeniu samego Ulcinja już nigdy nie będą chciały jej odwiedzić. A kraj jest
        jeszcze raz podkreślam piękny, Budva do złudzenia podobna do dalmatyńskich
        miasteczek,czyli właśnie Baska Voda, Makarskiej tylko nieco większa...i z
        szerszą ofertą gastronomiczną.
    • Gość: Aga polecam Petrovac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:29
      Ja polecam Petrovac, byliśmy tam w drugiej połowie sierpnia 2006. Petrovac sam
      w sobie jest fajniutki, jest też dobrą bazą wypadową do zwiedzania Czarnogóry.
      Plaża Lucice jest śliczna,ale rzeczywiście wszystkie plaże w tym okresie były
      zatłoczone (ale nie bardziej niż plaże w Makarskiej w sierpniu 2004).
      Płaciliśmy za 2-os. pokój z łazienką po 9 euro od osoby, szukaliśmy pokoju już
      na miejscu,mieliśmy chyba szczeście,bo nie szukaliśmy długo i trafiliśmy na
      przesympatycznych gospodarzy.
      Super jest też Kotor,urzekł nas,ale nie jest nad otwartym morzem.
      Nie polecam Baru. Budwa jest piękna, ale koszmarnie zatłoczona.
      • Gość: kasia Re: polecam Petrovac IP: *.chello.pl 09.01.07, 18:46
        mnie natomiast bardzo ulcinij urzekl klimat orientalny knajpki w drodze na wielka plaze fajne. na malej plazy tlum ludzi ale mozna miec apartament nad zatoczkagdzie z plazy korzysta tylko kilka osob tak mieli moi znajomi. napewno jest inaczej niz w chorwacji a zwlaszcza na makarskiej ale mysle ze warto samemu sprawdzic
        • darkoni Re: polecam Petrovac 09.01.07, 20:07
          witam zawsze wybierałem na wczasy dalmacje ale kusi mnie czarnogora i wasze
          posty zaostrzyły mój apetyt prosze o jakies namiary na kwatery - darkoni@gazeta.pl
    • Gość: Aga Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:29
      Czranogóra w porównaniu do Chorwacji jest chyba bardziej autentyczna
      (najbardziej autentyczne miejsce to według mnie Stary Bar),a Chorwacja bardziej
      skomercjalizowana. Mi podoba się tu i tu.
    • emily30 Re: Ulcinj - porównanie. 12.01.07, 22:28
      W porównaniu do Chorwacji w Czarnogórze jest mniej czysto i to daje sie odczuc
      zaraz po przekroczeniu granicy, ale krajobrazy rownie piekne i taniej, ja bylam
      tam w polowie czerwca 2005, i najpierw mial byc nocleg w Petrowaczu, ale nie
      bylo tam juz miejsc i wyladowalismy w Ulcinij, nocleg wyszedl ok 8 Euro /osobe
      widok z okna byl cudny na zatoke, a nocleg w starych kamienicach z widokiem na
      morze i zatoke, plaza miejska okropna i zatloczona, woda nieciekawa, ale w
      strone albani , niestety trzeba dojechac samochodem, sa wspaniale plaze
      piaszczyste i bez tlumu, przynajmniej w czerwcu, maja nazwy Cobacabana,
      Miami...ja sie czulam faktycznie jak w miamai, w samym ulcinij jest duzo
      albanczykow, i faktycznie czuc orientalny klimat miasta,z lekka muzulmanski,
      minarety dookola...a wieczorami muzyka taka arabsko-turecka, ale mi si tam
      podobalo....oglolnie taniej jak w chorwacji
      • Gość: kasia Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.chello.pl 12.01.07, 23:06
        mi sie tez bardzo podobalo
        • Gość: Czeslaw Re: Ulcinj - porównanie. IP: 80.51.47.* 19.01.07, 21:58
          Mieszkalem w Stoj u Kosanowicuw. Ulcinj warto zwiedzic , niewiecej jak kilka
          dni.Potraktuj to jako bazę wypadową.Chociaż taniej w Stoj.Polecam wycieczke do
          Starego Baru.Wyjazdy do Albanii sa organizowane i warto pojechac .Calodzienna
          wycieczka ok. 50 euro do Tirany i Shkoderu.warto.Czekam na pytania o Czarnogorze
          i Corwacji , byłem tam okolo 10 razy
          • Gość: Lucy Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.mcon.pl 20.01.07, 11:44
            Z Ulcin do Albanii bez problemu - własnym autkiem - przekraczając w Sukobin - 3
            euro na granicy przy powrocie. Pozdrawiam
    • Gość: Damian Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:38
      Bylem w ulcinj juz dwa razy i musze powiedziec ze jest to naprawde wyjatkowe
      miejsce. jest taniej niz w chorwacji i ludzie sa duzo bardziej uprzejmi i
      rzeczywiscie jest cos orientalnego w tym miescie to sie czuje kiedy sie
      przespacerujesz po deptaku czy wejdziesz na uliczke pelna sklepow!! wspaniale
      miasteczko w tym roku tez sie tam wybieram a konkretnie do tego samego faceta u
      ktorego bylem juz dwa razy. jak cos podaje adres jego strony
      www.czarnogora.webpark.pl szczegolnie polecam wiile dino i jasmin
      • joma8 Re: Ulcinj - porównanie. 11.07.07, 20:57
        Wybieram się tego lata do Ulcinij. Wynajęliśmy apartamenty w willi Dino, czy
        wiecie coś o tym miejscu? Wdzięczna byłabym za jakieś informacje.
    • Gość: rt Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.generacja.pl 21.01.07, 01:48
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592&postdays=0&postorder=asc&start=25
    • Gość: yugo Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 14:14
      Orientalna atmosfera miasta, chyba najtansze uslugi i utrzymanie w porownaniu z
      calym wybrzezem czarnogorskim, rzyczliwi miejscowi ludzie, dzika przyroda i
      szerokie piaszczyste plaze az po albanię (miejsca plaza to faktycznie skrawek,
      ale jest tez "copacabana" 12 km dlugoci). Bez problemu znajdzie sie transport
      do Albanii. Calodzienna wycieczka: jezoro Szkodrskie + Tirana, kosztuje do 40
      euro/osoba. Polecam.
      • gringo68 Re: Ulcinj - porównanie. 31.01.07, 14:37
        Gość portalu: yugo napisał(a):

> Orientalna atmosfera miasta,

Aż za orientalna, na pewno nie dla tych którzy lubią spokój i czystośc...

chyba najtansze uslugi i utrzymanie w porownaniu z
        >
        > calym wybrzezem czarnogorskim,

Taniość tak ale jakość i standard problematyczne...

rzyczliwi miejscowi ludzie,

"życzliwi", spory plus....

dzika przyroda i

dość zaśmiecona

> szerokie piaszczyste plaze az po albanię (miejsca plaza to faktycznie
        skrawek,
        > ale jest tez "copacabana" 12 km dlugoci).

Poza "prywatnymi" i zagospodarowanymi odcinkami też dość zaśmiecona i bez
        podstawowej infrastruktury...

Bez problemu znajdzie sie transport
        > do Albanii.

Tylko po co...?

Calodzienna wycieczka: jezoro Szkodrskie + Tirana, kosztuje do 40
        > euro/osoba. Polecam.

Być może dla trampów i bacpackersów może być to ciekawe, dla wcazsowiczów z
        dziećmi raczej nie...
        • Gość: yugo Re: Ulcinj - porównanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:52
          Co do śmieci, to racja, są i w każdych ilościach, nawet najmniejszych jaskrawo
          kontrastują z piękną przyrodą. To boli. Co do innych uwag, każdy ocenia według
          włsnych kryteriów. A ludzie są, faktycznie życzliwi :-)
          • Gość: jack Re: Ulcinj - porównanie. IP: 212.76.37.* 06.03.07, 20:54
            poszukuje kwater w Ulcinj chcemek@o2.pl
    • Gość: jack Re: Ulcinj - porównanie. IP: 212.76.37.* 06.03.07, 20:56
      szukam kwater w ulcinj? chceme@o2.p0l

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka