Dodaj do ulubionych

OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 14:59
Kto ma informację o drodze z Karlobagu przez Velebit do Gospića i dalej do
Plitwic.
Mam kwaterę na parę dni w Karlobagu i wybieram się do Plitvic, a na mapach
internetowych widać na początku kręte odcinki i przełęcz coś ok. 900-1000 m n
p m. Od Gospica nie wiem jak lepiej jechać? Np Otocac czy krócej przez
następną przełęcz 980 m n p m i miejscowość Bunić do do czerwonej trasy
Karlovac-Knin?
Jak te drogi wyglądają: szerokość, nawierzchnia, bezpieczeństwo itp.?
Co można po drodze do i z powrotem ciekawego zobaczyć, na co zwrócić uwagę?
Może lepiej jechać do Senj dalej senjiską dragą do głównej trasy ?

Obserwuj wątek
    • Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.icpnet.pl 04.03.07, 10:54
      Do: baha77, zbyneka, lipskiego, cro-experta, innych forumowiczów

Jestem zawiedziony brakiem jakichkolwiek informacji.
      Czyżby nikt nie jechał tą drogą?
      Pytam się ponieważ nic nie znalazłem w archiwum.
      Jak zajadę i wrócę to powiem jak się jechało.
      pozdrawiam, marlo

• Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.07, 20:38
        Dobro vece!
        Widzę, ze na dobrych znajomych można zawsze liczyć.
        Szczegołową mapę regionu kupię sobie bliżej wyjazdu albo na miejscu.
        Pwenie nie bedę wracał tą sama drogą, napewno pomysłów nie zabraknie.
        Jeden z nich to przez Senj i Jablanac z zatoka Zvratnica.Dziekuje bah77 i
        madzia257.
        Mam jeszcze inne pytania ale moze znajde na forum a poaz tym mam teraz mało czsu
        puno pozdrava, marlo

• bah77 Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? 04.03.07, 14:04
      > widać na początku kręte odcinki i przełęcz coś ok. 900-1000 m n

Na przełęczy OŠtarijska Vrata {928 m} jest świetny punkt widokowy.

> Np Otocac czy krócej przez następną przełęcz 980 m n p m i miejscowość Bunić

Tak czy inaczej przyda się dobra mapa - odległości są podobne, ale:
      - przez Bunić jedzie się wolno - b. kręta droga;
      - wygodniejsza droga to: Gospić - Lićko Leśće - Zalużnica - Plitvicki
      Ljeskovac - Plitvicka Jezera.

Osobiście nie lubię jeździć 2x tą samą drogą. ;)

Po drodze warto zobaczyć przede wszystkim zabytkowe drewniane młyny wodne w
      Sinac:

www.lickosenjska.com/gacka/sinac_e.html

i turecką wieżę z XVI w. w Peruśić.

Przez Senj jest trochę dalej i dłużej.

Liczę na fotki po powrocie.

Pzdr

bah77
      • Gość: madzia257 Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.kaczory.net.pl 04.03.07, 15:38
        Witaj jechałam tę drogą z Gospica do Karlobagu trzy lata temu. Ogległość na
        mapie okazała się być bardzo męcżąca...droga jest bardzo kręta, chwilami brak
        balustrad a dodatkowym efektem była jazda tym odcinkiem w nocy. Ten odcinek
        pokanałam w około godzinę moze troszkę więcej (niestety nie pamiętam teraz
        dokladnie)Z góry piekna panorama Karlobagu. Nie wracałam już nigdy tą drogą...
        • Gość: marlo Re:Bah77,madzia257 OŠtarijska Vrata -K-G IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.07, 20:56
          Dobro vece!
          Widzę, ze na dobrych znajomych można zawsze liczyć.
          Szczegołową mapę regionu kupię sobie bliżej wyjazdu albo na miejscu.
          Pewnie nie bedę wracał tą sama drogą, napewno pomysłów nie zabraknie.
          Jeden z nich to przez Senj i Jablanac z zatoka Zvratnica.Dziekuje bah77 i
          madzia257.
          Mam jeszcze inne pytania ale może znajdę na forum a poza tym mam teraz mało
          czasu
          puno pozdrava, marlo

• bah77 Re: OŠtarijska Vrata -K-G 06.03.07, 09:28
            Marlo, szczegółowa mapa bardzo przydaje się także do planowania zwiedzania. :)

Pozdrawiam

bah77
            • Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -K-G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 14:12
              • Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -K-G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 14:33
                Chyba przypadkowo wcisnąłem enter!
                Dzięki za radę co do map.
                Mój kolega "zapalony" turysta, zawsze radził mi, aby aktualne mapy kupować w
                kraju przeznaczenia.
                Zobaczę co mają z chorwackich wydań w Poznaniu, ale potrzebowałbym raczej map
                tych regionów gdzie będę, bo ogólna mapa wybrzeża będzie zbyt ogólnikowa.
                Chodzi mi o rejon Lika-Senjiski, Peljesać, Sibenik- Split

Moze ktoś podpowie, które warto kupić?

pozdrowienia dla wszystkich, szczególnie w dniu dzisiejszym dla naszych drogich
                Pań forumowiczek!
                • bah77 Re: OŠtarijska Vrata -K-G 08.03.07, 18:19
                  A ja radzę kupować atlasy samochodowe Michelin'a w dobrej skali - gdziekolwiek.

A jak się nie da, to chociaż taki (do planowania zwiedzania):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=42611710&a=42625001

A na miejscu - dokładniejsze mapy.

Pzdr

bah77

• Gość: Cykada Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.05.07, 13:06
      Witam, polecam trase ktora czesto jezdze - nie jest zbyt kreta i waska, Gospić-
      Široka Kula-Ljubovo-Bunic-Vrpile- Korenica ( tanio mozna zjesc w restauracji
      Macola na samym wejsciu do Korenicy).
      Przy wjezdzie na Plitwickie Jeziora polecam wejscie nr- 2 gdyz o wiele fajniej
      i mniej meczaca mozna zwiedzic Plitwice.

Pozdrawiam,
      www.perla-pag.hr
      info@perla-pag.hr
      • Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.icpnet.pl 22.05.07, 17:56
        Witam i dziekuję za odpowiedź. Chetnie skorzystam z tej drogi w drodze z
        Karlobagu lub powrotnej.Pewnie w drodze powrotnej po zwiedzeniu PN Plitvickie
        polecona przez Panią restauracja będzie jak najbardziej na miejscu.

A jaką ciekawą trasę poleciła by Pani na powrót do Karlobagu, aby nie wracać
        ta samą drogą?

Mamy jeszcze jeden dzień przed wyjazdem do Orebicza. Myslałem o poleniuchowaniu
        na plaży. Podobno na Pagu jest zawsze ciepłe morze.
        Jak tam dostać się bez samochodu i wrocić.Ile to kosztuje i w jakich godzinach?
        Pozdrawiam, marlo
        • Gość: kasia Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.chello.pl 23.05.07, 22:05
          witaj marlo fajnie ze chcesz zobaczyc wiele rzeczy w hr, ale niestety nie dasz rady w jednym sezonie. wrzuc troche na luz jesli chcesz tez odpoczac. nie mozesz byc w orebiczu a za chwile na pagu. ja bylam w cro szesc razy teraz mam nadzieje pojechac siodmy i juz sie martwie ze nie zobacze wszystkiego co bym chciala. ktos kiedys fajnie napisal ze trzeba wielu lat aby zobaczyc fajne miejsca w hr. nie nastawiaj sie ze podczas pierwszego pobytu zobaczysz wszystko bo jak ktos kiedys rzekl zobaczysz wszystko i nic. to tylko taka moja skromna rada pozdrawiam i wielu wrazen kasia z wlasnego wyboru a nie nadania przez rodzicow pa
          • Gość: marlo Re: OŠtarijska Vrata -Karlobag-Gospić ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 15:30
            Witam!
            Swięta racja Kasiu.Za pierwszym razem nie zobaczę wszystkiego, co spostrzegłem
            kiedy przyjrzałem się Chorwacji dokładniej.Dziekuję za dobrą radę a na pewno
            luzik się przyda. Ten wariant wyjazdu wypracowalem wspólnie z wami na tym
            forum uwzgledniajac to, że lubimy się czasem powłóczyć z ciekawości świata i
            ludzi.
            W tym wariancie jestem nad morzem (Karlobag) i mogę spokojnie obejrzeć
            Plitvickie i mam dzień na w zapasie. Może nie wyjdę z wody w Karlobagu a może
            przepłnę na paski syr do Pagu.
            Zobaczymy po powrocie czy chorwacki urlop "wypalił" na 100%.
            Nawet jesli nie daj boże wyjazd nie dojdzie do skutku to i tak sporo juz wiem o
            tym kraju.
            Pozdrawiam, marlo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka