Dodaj do ulubionych

wymagania drogowe na drodze do Chorwacji

03.05.07, 17:44
W sierpiu wybieramy się na 2 samochody do Chorwacji - wybrałam drogę na
viamichaelin - najekonomiczniejszą - przez Czechy (ołomounc), Austrię,
Słowenię.
Mam pytanko a propos wymagań drogowych przy przejeździe przez te państwa.
Ktoś mi mówił że gdzieś wymagane są np. w samochodzie 2 gaśniece(?)a gdzieś
jest wymagane specjalne wyposażenie apteczki. Czy możecie mi podpowiedzieć
takie "smaczki"? Albo gdzie takie informacje można uzyskać?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: wymagania drogowe na drodze do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 18:28
      jechałem tą trase kilka razy.Co do dwóch gaśnic to nie słyszałem,przez
      wszystkie kraje w\w radze miec włączone światła mijania,nie przekraczać linii
      ciągłej,nie przekraczać prędkości o 30km niż jest na znaku.Radze mieć dwa
      trójkąty,zapasowe żarówki,kamizelke żółtą,dobrze mieć kamizelek tyle ile
      pasażerów w aucie szczególnie w Austrii,apteczka zwykła,jeżeli pamiętam to
      Czesi wymagają linke holowniczą,jeżeli chcesz uściślić swoje wątpliwości to
      wejdż na dany kraj wszystko jest opisane,szczególnie radzę uważać w
      Austrii,jechac zgodnie z przepisami-mandaty wysokie,ale nie ma co sie bać droga
      extra,życze udanej podróży-gdzie jedziecie.To tyle.
      • Gość: Miroslaw Re: wymagania drogowe na drodze do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 19:04
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

ciach

Mirku skad masz informacje o:
        -dwa trójkąty
        -dobrze mieć kamizelek tyle ile pasażerów w aucie szczególnie w Austrii
        -Czesi wymagają linke holowniczą

Od siebie dodam:
        ze Słoweńcami (policje) nie targuj się !!!!! jeżeli juz dopuściłeś by cię
        ukarali madnatem - są nieprzekupni !!!!!!!!!

Wszedzie należy jeździć zgodnie z przepisami ale z chorwackim policjantem mozna
        negocjować :), z czeskim też ale z austryjackim i słoweńskim raczej
        odradzam :):):)

Bezpiecznej drogi :)
        • Gość: Mirek Re: wymagania drogowe na drodze do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:07
          Do Mirosława-dwa trójkąty,jeżeli popsuje ci się auto w Austrii musisz postawić
          trójkąt z przodu i z tyłu auta,co do kamizelek,w przepisach austryjackich jest
          w pierwszym punkcie,że wymaga się jednej kamizelki,w drugim punkcie-podczas
          awarii auta pasażerowie aby opuścić auto muszą być w kamizelkach
          odblaskowych,żółtych lub pomarańczowych nie dotyczy dzieci do jednego roku,co
          do linki holowniczej dobrze ją mieć,co do targowania się z policją-chyba tylko
          z Chorwacką i Polską.Radzę uważać na czeskich policjantów,austryjacy isłoweńscy
          nie ma mowy o targowaniu .
    • Gość: EL Pablo Re: wymagania drogowe na drodze do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 10:09
      Odblaskowe kamizelki trzeba mieć przy sobie, np. w schowku ablo pod siedzeniem
      lub w kieszeni za siedzeniem - byle nie w bagażniku. Austriacka policja lubi
      (podobno) wlepić mandat za brak kamizelek w kabinie pasażerów...

Zerknij też na stronę PZMotu - powinny być jakieś informacje.
      Pozdro i szerokiej drogi!
      • Gość: kasia Re: wymagania drogowe na drodze do Chorwacji IP: *.chello.pl 05.05.07, 09:58
        polecam tez dodatek do gazety auto swiat pt autem po europie ukazuje sie chyba w polowie czerwca w jednym wydaniu(jest to tygodnik). sa tam wszystkie informacje o przepisach i wymaganiach w danym kraju. co jeszcze wazne te dane sa co roku uaktualniane zgodnie z roznymi zmianami przepisow. jeszcze raz polecam. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka