Dodaj do ulubionych

Chorwacja nie jest taka droga

IP: *.w3cache.trzebnica.net / 10.17.64.* / *.router.trzebnica.net 28.08.03, 19:43
Byłem w lipcu, zresztą już chyba 6 czy 7 raz. HR nie jest taka droga, tylko
trzeba wiedzieć gdzie jeździć. Owszem Makarska czy Dubrownik to kurorty,
gdzie od turystów się roi, ale już kilkanaście kilometrów i mamy normalny
świat. Odpowiem na pytania, nawet o tym jak ominąć korek przy Plitvicach.
Jak wracałem miał ok. 80 km
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.kp.pl 29.08.03, 08:41
      więc jak ominąć ten korek?
      w tym roku też straciłem tam trochę czasu.
      tomek
      • Gość: Darek Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: 212.106.151.* 30.08.03, 12:41
        Gość portalu: tomek napisał(a):

> więc jak ominąć ten korek?
        > w tym roku też straciłem tam trochę czasu.
        > tomek
        Ja też nie mogę doczekać się odpowiedzi.Pozdr
        • kicur Re: Chorwacja nie jest taka droga 30.08.03, 17:58
          Gość portalu: Darek napisał(a):

> Gość portalu: tomek napisał(a):
          >
          > > więc jak ominąć ten korek?
          > > w tym roku też straciłem tam trochę czasu.
          > > tomek
          > Ja też nie mogę doczekać się odpowiedzi.Pozdr

Skoro nikt (na razie) się nie wypowiada na zadane pytanie, to pozwolę sobie na
          nie odpowiedzieć, CO ja robię, gdy jadę na południe HR a chcę pominąć Plitvice
          (jeśli ktoś tak chce). Otóż zjeżdżam na Magistralę WCZEŚNIEJ - już w
          miejscowości SENJ. Kilometrów jest co najwyżej 20-30 więcej (maksimum) - a
          droga pusta i mało uczęszczana.
          Pozdrawiam!
    • Gość: Foxy Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.int.pl 01.09.03, 23:48
      Nie bylismy w kurorcie, mieszkalismy prawie na wsi kilka kilometrow od
      Szibenika, nazywalo sie to Zabulic, i ceny nie byly niskie - obiad jedno
      daniowy ok 50-60PLN a sprawdzalismy 4-5 knajpek i wszedzie tak samo i zaden
      wersal,1 galka niespecjalnych lodow 4kuny - 2.80PLN,cola w knajpce 0,25ml-10kun-
      7PLN!, sok 2l w sklepie ok. 13kun wiec to oklo 9pln! Itd. itd.Ile przecietnie
      zarabiaja Chorwaci-dla nich Polska to musi byc taniocha.
      o co chodzi z tymi korkami to jakis obled, na wszystkich odcinkach poza
      autostrada i na szczescie zadnych poza Chorwacja.
      • Gość: szybki Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.09.03, 00:41
        > Nie bylismy w kurorcie, mieszkalismy prawie na wsi kilka kilometrow od
        > Szibenika, nazywalo sie to Zabulic,

no i zabuliliscie :)
    • Gość: poi Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.zg.szczecin.pl 17.09.03, 14:28
      Nie zgadzam się. Byłem na Chorwacji niedawno i śmiało mogę powiedzieć, że wcale
      nie jest tanio. Wręcz przeciwnie, za te pieniądze Chorwaci nic rewelacyjnego
      nie mają do zaoferowania. Ratuje ich piękne morze, widoki, klimat i urocze
      miasteczka.
      • Gość: Marek Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.tcz.pl / 10.8.247.* 19.09.03, 18:03
        Może ktoś wie ile zarabiaja Chorwaci ? W Polsce około 2300 brutto(średnia
        krajowa) i ceny u nas o 20-30% niższe.A tam nie wydaje mi się żeby zarabiali od
        nas więcej A może się myle
        • wadziu Re: Chorwacja nie jest taka droga 21.09.03, 17:16
          rozmawiałem z jednym Chorwatem to mi powiedział ze normalny zarobek,
          sprzedawca , czy kelner około 700 - 800 euro , niewiem ile w tym prawdy

pzdr
          wadziu
          • Gość: goldi Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 07:43
            Kelner w sezonie z napiwkami to moze i zarobic 1.500 euro ale normalne
            miesieczne zarobki oscyluja okolo 500 euro w Slowenii 1.000 euro wzwyz
          • jedrek77 Re: Chorwacja nie jest taka droga 22.09.03, 10:09
            gadałem z jednym z Chorwatem (30 lat), który okończył prawo i jest asystentem
            jakiegoś adwokata, zarabia na rękę ok. 500 Euro i to podobno jest nienajgorzej
            to w takim razie jestem ciekaw jak oni tam żyją skoro jedzenie jest jakieś trzy
            razy droższe (nabiał, wędliny są dramatycznie drogie).
            i zastanawiałem się jeszcze czy taki Chorwat z samego wynajmowania kilku pokoi
            przeżyje przez rok. Według mnie nie (a już na pewno nie jak ma rodzinę na
            utrzymaniu)
            i jeszcze co do cen apartamentów to w porównaniu z kilka lat wstecz to
            zamienili marki na Euro
            ps.
            ale mimo wszystko warto pojeździć
            • Gość: chorwat Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 13.04.04, 11:28
              Nie przesadzaj nie jest trzy razy drozssze,moze 40% niz u was ,ale jedzenie
              jest 100% lepsze niz u was i smaczniesze.Nie jest takie sztucznie jak u was
              • Gość: Rocko Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 17:33
                Chorwat tyś się na łby pozamieniał albo nie wiesz o czym piszesz.

> Nie przesadzaj nie jest trzy razy drozssze,moze 40% niz u was ,ale jedzenie
                > jest 100% lepsze niz u was i smaczniesze.Nie jest takie sztucznie jak u was

Wiele rzeczy jest dwa razy droższe: np wędliny, sery twarde. ok 150% ceny
                polskiej kosztuje nabiał. Pieczywo jest droższe zwłaszcza trudne u was do
                dostania pieczywo przenno - żytnie.
                Nawet owoce sa w Hr przeciętnie droższe.
                A co do sztuczności to lepiej nic nie pisz bo pewnie nie jedłeś polskich
                wędlin. A sporo serków jakie można spotkać w diskountach jest wyprodukowane w
                Polsce. Za to wędlin chorwackich to się jeść nie da. Podobnie jak polskiej
                baraniny, to fakt że wasza jagniecina jest lepsza. A bigos i flaki jadłeś? A
                pierogi ?
                Piwo w Hr to syf, nie mówiąc o tym że wybór niewielki.

Jak chcesz się najeść zapraszamy do PL. Wrócisz nacznie cięższy a zapłacisz za
                to znacznie mniej niż w Hr zwłaszcza w stosunku do cen zakwaterowania.

>O ile wiem tam u was srednia krajowa jest gdiesz kolo 1000zl a u nas jest kolo
                򗶰zl(3900kuna).Tak samo wime ze u was pensje wynosa 400-500zl.

Średnia krajowa w Polsce to coś nieco poniżej 2400 butto to znaczy że chyba na
                rękę niecałe 1500plz. W Hr zarabia się nieco lepiej niż w Polsce w stosunku do
                euro ale nie w stosunku do siły nabywczej pieniądza.
                Oczywiście w Pl jest dużo ludzi którzy zarabiają bardzo mało ok 700plz na rękę
                i sporo którzy zarabiają 3x średnią krajową. Rozkład na pewno nie jest
                gaussowski. W Hr jest większe bezrobocie niż w Pl, wiele osób pracuje tylko
                sezonowo.

>A co ty chcesz za 10kuna moze caly obiad z prostytutkom...a co Wy macie w
                >Polsce oprocz zime i zlodziei.

Kurde, parę rzeczy tutaj mamy, prostytutki też, ale głównie przyjezdne.
                Wiesz gdyby nie to Wasze morze, któe z resztą metodycznie niszczycie i kilka
                starych budynków postawionych w większści nie przez Chorwatów tylko przez
                Rzymian lub Wenecję, to pies z kulawą nogą by tam do Was nie przyjechał.

Acha: a reklamując Plitvickie Jeziera nie zapomnij napisać że nieźle czeszecie
                turystów za ich zwiedzanie, podobnie z resztą jak za inne atrakcje.

Zostawiamu u Was sporo ciężko zarobionej kasy więc nieco szacunku nam się chyba
                nalezy?
                • Gość: Chotwat do Rocko Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 26.04.04, 10:02
                  ja mieszkalem w PL 4 lat.jadlem i pierogi i bigos i zurek i barszcz i i piwo
                  grzane i sokiem.ja tylko napisalem ze sa wasze wedliny sa bez smaku bez soli
                  bez pieprzu i ta krakowska kielbasa.czy ty probowalesz Kulen HR,albo szynke
                  wedzona.
        • Gość: chorwat Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 13.04.04, 11:23
          O ile wiem tam u was srednia krajowa jest gdiesz kolo 1000zl a u nas jest kolo
          2000zl(3900kuna).Tak samo wime ze u was pensje wynosa 400-500zl.
      • Gość: chorwat Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 13.04.04, 11:20
        A co ty chcesz za 10kuna moze caly obiad z prostytutkom...a co Wy macie w
        Polsce oprocz zime i zlodziei.
        • vilen Taaak a gdzie uprzejmość??? - co to był za tekst? 21.05.04, 14:19
          Będąc w Chorwacji odniosłem wrażenie, że to kraj miłych i kulturalnych ludzi.
          Kolega o nick'u chorwat tej tezie zaprzecza. Jednak bronić będę cen
          chorwackich, jest drogo, dużo drożej niż u nas ale nie ma przymusu jeśli
          chcecie pojechać na wakacje tanio i najeść się lokalnych frykasów to polecam
          bułgarię, ukrainę i jej wybrzeża m. czarnego, jednak musicie liczyć się z tym
          że niskie ceny i koszt wyjazdu ogółem okupiony będzie większym ryzykiem i
          niższym komfortem pobytu. Mam porównanie w miarę świeże bo dwa lata temu
          bujnąłem się do bułgarii a w zeszłym roku byłem u chorwatów. Finansowo wyszło
          to tak, że w przeliczeniu na dzień bułgaria jest DZIESIĘCIOKROTNIE tańsza niż
          chorwacja. Ale Adriatyk, małe knajpki, morskie paskudztwa pierwszej świeżości
          mają swą wartość nie przeliczalną na euro :) Pozdrawiam
    • Gość: michał Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.tsi.tychy.pl 11.04.04, 18:42
      wyjeżdżam w tym roku do Chorwacji poradź gdzie tanio i cicho spędzić wakacje
      zamierzamy spać na campingu jak ominąć korek koło Plitwickich Jezior????
      • Gość: chorwat Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 13.04.04, 11:35
        Radze lepiej odwiedz Plitvicka Jezera.To jest cos niesamowite.Czista woda
        smacznie jedzienie(pieczona jagniecina z grilla)picha.
        • Gość: msz Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.toya.net.pl 14.04.04, 08:30
          taaa! "picha" to sa ceny tej jagnieciny... az sie odechciewa jesc!!!
          • remo29 Re: Chorwacja nie jest taka droga 16.04.04, 11:16
            > taaa! "picha" to sa ceny tej jagnieciny... az sie odechciewa jesc!!!

To jedź do Pobierowa. Zjesz niedogotowane golonko za równowartość tej jagnięciny i jeszcze zapłacisz za kibel. O ile nie będziesz dla kalnerki transparentny...
    • Gość: Beata Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 16.04.04, 14:36
      To moze Polka ktora mieszka w Chorwacji cos napisze na ten temat.
      Ceny kwater- ja mieszkam na Pagu i pracuje w turystyce- ceny kwater ktore
      wynajmuje u mnie w biurze - spadly przecietnie o 20 %.Krotszy jest szczyt
      cenowy- ograniczylismy go tylko na dwa tygodnie sierpnia kiedy jest wloski
      ferragosto.Na poczatku lipca mozna zaplacic za app. dla 4 osob 40 euro za dobe,
      w zeszlym roku 50 euro.
      Staramy sie co roku polepszac standard kwater, wiekszosc juz jest z
      klimatyzacja, Tv Sat,...
      Ceny w sklepie sa wysokie, przecietna pensja w Chorwacji w zeszlym miesiacu
      byla 3200 kuna, euro jest 7,47 kuna.Napewno z tego nie mozna zyc caly miesiac,
      dlatego kazdy dorabia jak moze- niektorzy przez wynajmowanie kwater

Zapraszam wszystkich ktorzy chca wypoczac w Chorwacji ,
      Beata
      • Gość: Do Beaty Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: 213.227.80.* 19.04.04, 13:01
        A ja się właśnie wybieram na Pag i potrzebuję porady co do miejsca (blisko
        piaszczystej plaży) i kwater. Czy możesz mi coś polecić? Moj adres: sobos@wp.pl
        sylwia
      • mama_kuby Re: Chorwacja nie jest taka droga-do Beaty 20.05.04, 15:44
        Cześć! ja też prosiłabym o namiar na kwaterę przy plaży piszczystej lub
        żwirkowej (dla dzieci) dla 2 rodzin z dziećmi (łącznie 3 dzieci-1,5;3,5 i 5lat)-
        chyba najlepszy byłby apartament. A-ha jedziemy 22.08 na 10 dni. Będę wdzięczna
        za wszelkie informacje. Ola (mama_kuby@gazeta.pl)
        • Gość: Beata Re: Chorwacja nie jest taka droga-do Beaty IP: *.net.htnet.hr 22.05.04, 13:08
          Wszyscy co chca tanio wyjechac do Chorwacji, mieszkac na dobrej kwaterze i
          dobrze sie wygrzac na przyjemnej plazy prosze o maile
          info@perla-pag.hr

Beata
    • Gość: chesjowisz Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 21:11
      Chorwacja jest droga to fakt.Dlatego może lepiej jechać na ofertę z
      wyżywieniem.Albo dużo zabrać z Polski.
      Knajpka we dwoje to co najmniej 200 kun z winem.
      Ale można też zabrać wino na plażę.
      • Gość: Beata Re: Chorwacja nie jest taka droga IP: *.net.htnet.hr 22.05.04, 13:09
        Na Pagu knajpka Na Tale - kolacja dla dwoje 100 kuna, wino 30 kuna litr dobre.
        Beata
    • nowickidariusz Re: Chorwacja nie jest taka droga 21.05.04, 22:56
      POSZUKUJĘ TANIEGO APARTAMENTU JEŚLI MOŻESZ PODPOWIEDZIEĆ TO Z GÓRY DZIĘKI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka