Dodaj do ulubionych

Autostrada lub nie w Chorwacji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 10:18
picasaweb.google.pl/rudy.sieplywa/Mapa
Jadac do Orebica jest sens nie jechac autostrada?
Jest jakis plus drogi nie autostrady z Zagrzebia?
Jechal ktos tym wariantem ktory na mapce poleca PoL33?
Pozdrawiam!
Robert
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Autostrada lub nie w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 12:49
      Do Orebicza jechać autostardą jest tylko wtedy sens jeżeli się boisz jazdy po
      lokalnych drogach, nie musisz oszczędzać kasy itp

Droga która jest narysowana to w częsci tzw Stara Droga. Jej nazwa bierze się od
      tego ze zanim wybudowano jardankę to była jedyna droga zeby dotrzeć na południe
      poza uciążliwa trasą przez Mostar.

Wariant fioletowy nie jest zbyt mądry bo tak naprawdę omija tylko autostradę a
      nie załatwia najbardziej poza tunelami autostradowymi zakorkowanej częsci
      jardanki czyli okolic Split-Omnis_Makarska przez które w sezonie a zwłaszcza w
      weekendy jedzie się ciężko.
      Lepiej już jak jechać tak to jechać dalej Senj-CistaProvo-Vrgorac_Ploce i tu na
      prom albo dookoła. W zasadzie jedyny korek jaki cię może złapać to Neum

Zaleta starej drogi: częściowo jedziesz w cieniu, korków nie ma, widoki
      zdecydowanie lepsze niż na autostradzie. jak się nie śpieszysz.

Są jeszcze lepsze inne trasy, wolniejsze ale jak jedziesz ze wschodniej polski
      krótsze

cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8933
      tylko trzeba mieć zieloną kartę, paszporty już nie potrzebne
      • Gość: Robert Re: Autostrada lub nie w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 13:26
        Dziekuje za rady!
        Ja bede jechal z Jeleniej Góry czyli przez Czechy i Wieden,Graz do
        Zagrzebia przelece bez problemow!
        Zastanawiam sie jak jechac dalej dlatego tak podpytuje!
        Niestety musze wyjechac w paiatek po poludniu po pracy bo miejsca
        mamy od soboty!Korkow chyba nie uniukne a i branie spania na 1300km
        trasie nie bardzo sie oplaca.Na autostradzie mi nie zalezy bardzo bo
        mam sprzed Windsurfingowy na dachu i raczej 130km/h nie przekraczam.
        Fajnie by bylo nie stac w korkach i to bede bral pod uwage odnosnie
        decyzji o trasie!
        Pozdrawiam!
        Robert
        • Gość: Kir Re: Autostrada lub nie w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 13:51
          w piątek po południu i sobotę rano oraz z powrotem w niedzielę wieczorem w
          sezonie licz się z korkami we Wiedniu. Słowenia mimo winietki (35E) też bedzie
          jednym wielkim korkiem, może pomyślisz o ominięciu, potem tumele, możesz liczyć
          optymistycznie na 1h oczekiwania przed Małą Kapelą i SvRokiem ale raczej mogą to
          być 2h na kazdy. Najlepiej na tydzień przed zobacz na kamerach na www.hak.hr co
          się dzieje przed tunelami czy będą korki w porze gdy bedziesz przez nie przejeżdzał
          • Gość: ania28 Re: Autostrada lub nie w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 15:12
            Przeciez winiety w Słoweni obowiazuja dopiero od 1 lipca?
    • celtic_spirit Re: Autostrada lub nie w Chorwacji 16.06.08, 15:20
      Jesli jestes odwazny to lec przez gory. Wrazenia niezapomniane i... za darmo.
      Ale nie zdziw sie jak bedzie sie bal przejechac zakret z predkoscia wieksza niz
      40 km/h a nagle zza plecow wyskoczy Ci Chorwat jadacy 2-3 razy szybciej :) oni
      tak jezdza... smierci sie nie boja :) Ale droga przez gory jest piekna. No i te
      niesamowite widoki opuszczonych wsi z domami podziurawionymi kulami.

Polecam ta trase, ale tylko jesli dobrze jezdzisz w gorach, masz wiecej czasu i
      zal Ci wydac 100 zlotych na autostrade :)

Pozdrowienia

btw: dwa lata temu lecialem przez gory... w tym roku pojade autostrada... ale to
      dlatego, ze zrobilem sie leniwy i czasowo bardziej mi tak pasuje.
      • wojtek37k Re: Autostrada lub nie w Chorwacji 16.06.08, 15:34
        Ja w zeszłym roku jechałem do Orebicia , mieliśmy dobry czas , tez
        chciałem widoki itd. i w pewnym momencie zjechalem z autostrady
        pojechałem trasą nadmorską - korki wlaśnie tam były straszne ,
        bardzo żałowałem swojej decyzji .

Pozdrawiam Wojtek
      • Gość: Kir Zalezy którą trasą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 15:59
        Może być napisł którą trasą jechałeś? Bo coś mi się wydaje że te Twoje góry to
        była trasa to albo "Sinkska droga" od Karlovaca do Senj na wybrzeżun albo trasa
        Karlobag-Gospić gdzie jedzie wiele osób które zboczyły w kierunku Plitvic albo
        prawdziwy hadcore czyli stara droga do kraljevicy koło Rijeki. Żadna z tych dróg
        naie jest zazanaczoan na wspomianiej mapce. Na tzw Starej drodze góry są w
        okolicy Plitvic. ale nie są ani strome, ani nie ma przepaści, nawet specjalnych
        serpentyn nie ma. Po zjeździe z Plitvic koło Gracaca wjeżdza się w dolinę rzeki
        niż jedzie. Otrić- Knin to raczej wzgórza niż góry, za Kninem także, pierwsze
        kawałki gdzie widać góry są na wysokosci Perucko Jezero, serpentyny są koło
        Sestanowaca ale tylko kawałek, zwasze możń pojechać nie z Sinj na południe ale
        na wschód i z Policji na Cista Provo. droga dalej prosta, dopiero górki i
        zakrety przy Bacińskich jeziorkach za Vgoracem
        • Gość: Robert Re: Zalezy którą trasą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 17:04
          Jechalem 10 lat temu na Korczule i pamietam te dziury w znakach i
          opuszczone domy!
          Pozatym niewiele pamietam z trasy!
          Dlatego ten pierwszy raz polece autostrada chyba!
          Dzieki za rady!
          Pozdrawiam!
          Robert
        • wojtek37k Re: Zalezy którą trasą 16.06.08, 18:03
          Napisałem , że nadmorską , to weź mapę i spójrz ktoredy mogłem
          jechać , z autostrady zjechałem między Zadarem a Splitem . Nadmorska
          droga jest idealnym określeniem drogi koło Plitvickich :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka