Gość: falka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:27 Jadę pierwszy raz do Chorwacji i oczywiście należałoby przywieżć jakieś prezenty dla rodziny. Co polaceacie jako typowe chorwackie pamiątki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jj Re: co z Chorwacji ? IP: *.streamcn.pl 07.01.09, 16:13 poszukaj bo był taki wątek w ubiegłym roku i moc podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: co z Chorwacji ? IP: *.e-wro.net.pl 07.01.09, 19:26 Travarica,Rakija, dżem z fig, miód - przepyszny, wino Proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: co z Chorwacji ? 07.01.09, 19:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=27648520&wv.x=2&a=27648520 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: co z Chorwacji ? IP: *.streamcn.pl 07.01.09, 19:57 Był jeszcze inny wątek . Jeśli ktoś lubi to ręcznie robione serwetki / niebywale piekne/ kupowane na targu w Dubrowniku i płyty z dalmatynskimi melodiami Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: co z Chorwacji ? 07.01.09, 20:50 Nie można zapomnieć o oliwie, którą można dostać wszędzie. Ja na prezenty kupuję w dekoracyjnych butelkach,a dla siebie na codzienny użytek w dużej butli.Są też różne oliwki do kąpieli itd. No i lawenda... i liście laurowe. Czasami szynka czy ser praszki, koronki praszkie Na północy Chorwacji - trufle można dostać, naturalne gąbki. I wszelkie wina, nalewki, rakije. Moje dzieci polubiły ciasteczka Kras, więc dla nich na pamiątkę bierzemy. Zebrane własnoręcznie muszelki to chyba najważniejsza pamiątka. A dla wielbicieli bardzo symboliczną i niekiedy drogą pamiątką może być KRAWAT, w końcu to ojczyzna krawatów :) Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: co z Chorwacji ? 07.01.09, 21:04 ser paszki i koronki paszkie (od wyspy PAG)ma być...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falka Re: co z Chorwacji ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:40 Dzieki wszystkim za odpowiedzi. A tak przy okazji-ile tego wina wolno przywieść z Chorwacji ? Czy wogóle to sprawdzaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: co z Chorwacji ? 09.01.09, 18:51 Do, jak i z CRO dwa litry wina i jeden litr mocnego alkoholu na osobę, o ile dobrze pamiętam z kiedyś tam... Ja nie spotkałam się ze sprawdzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówa Re: co z Chorwacji ? IP: 93.86.92.* 09.01.09, 22:01 stola1 napisał: > koronki paszkie "Paska cipka" się to nazywa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś