Dodaj do ulubionych

Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowość?

17.01.09, 22:10
Bardzo prosilabym o rady co do wyboru miejsca. Jest nas dwoje dorosłych osob i
córka, ktora w sierpniu bedzie miala prawie 2 lata. DO tej pory bylam
przekonana, że chce do Tucepi, ale ceny nie są za fajne i zdaje sobie sprawe z
tego, ze jest tak, ze wzgledu na duzą ilosc turystów itd.
A wiec, czy jest tamtych okolicach jakas mniejsza, a zarazem tansza
miejscowosc? W sumie myśle, ze tak bedzie lepiej, odpoczniemy sobie bez
tłumów, w ciszy, a inne miejscowosci pozwiedzamy w ramach wycieczek.
Bardzo prosze was o rady i z góry dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 05:44
      Pierwsze pytanie się nasuwa -a dlaczego akurat sierpień kiedy upały najbardziej dokuczliwe,korki na drogach największe a tłumy na plażach najdziksze?
      Nie lepiej,dopóki wam 6-letniego dziecka minister Hall do szkoły nie wyśle ,pojechać sobie we wrześniu?
      Temperatura spada do 30 stopni,ceny apartamentów o jakieś 20-30 % niższe ,można spokojnie bez rezerwacji kwatery jechać i na miejscu wybrzydzać i negocjować ,na plażę można nawet w południe,bez obaw,że pod śmietnikiem tylko wolne miejsce bedzie,figi dojrzewaja na drzewach a melony i arbuzy najsłodsze o tej porze roku,o zazdroszczących znajomych,którzy maja urlop za rok nie wspominając...
      A w Tucepi(podobnie zresztą jak w wielu innych miejscowościach) warto zwrócić uwagę czy akurat nie przy samej Jadrance kwatera się trafi:
      www.tucepi.hr/download/plan_mjesta.jpg
      www.tucepi.com/privatni/index.html
      • annia.m Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 11:52
        niestety, ale urlop mam narzucony z "góry". Cały zakład staje wtedy na 2 tyg.
        Pewnie, ze wolałabym poza sezonem, tak jak bylismy np. w zeszlym roku w maju na
        Słowacji i było super, ale wtedy bylam jeszcze na urlopie wych.:)
        Marzy mi sie dom, kolo ktorego bedzie kawalek trawy, ogrodu, tak zeby dziecko
        moglo sobie pobiegac:)
    • stola1 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 12:35
      Szukaj sobie na skraju miejscowości kwaterkę i raczej nie w tych
      najpopularniejszych miejscowościach.
      Nie tylko dlatego, że cisza i spokój, ale i działki przydomowe większe.
      Turystyczne miejscowości (centra) mają dość zwartą zabudowę. Poza tym pamiętaj,
      że to inny klimat niż u nas i każdy kawałek ziemi bez skały, kamieni jest cenny.
      Trawa bez codziennego podlewania nie ma szans na bycie zieloną w sierpniu. W
      związku z tym nie ma za wiele domów z zielonym trawnikiem-dywanem tak jak w Polsce.
      Nie wiem w jakiej cenie apartamenty widziałaś. Myślę, że musisz być przygotowana
      na koszty min.30euro/doba apartament.
      Jak jest 10euro na osobę to już jest bardzo dobrze.
      Zależy jaki dom, jaka odległośc od morza, czy jest klimatyzacja, ogród, grill, itp.
      • annia.m Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 12:44
        Stola, więc może ty mi możesz pomoc. Widze, że wielu osobom doradzasz. Zależy
        mi, zeby koszt byl nie większy niż 50 eur. Odległośc do morza góra 300-400 m, a
        przede wszystkim, zeby warunki byly w miare przyzwoite. Nie wiem czy ja jestem
        taka wymagająca, ale jak ogladam niektóre apartamenty, to sie plakac chce, ze
        takie ceny, a takie to nijakie wszystko, szare i brzydkie. Na trawie jako takiej
        mi nie zależy, ale nie chce zeby prosto z domu wybiegalo sie na ulice, wiec
        fajnie by bylo gdyby byl jakis ogród i drzewo dajace cien:) A najlepiej gdyby w
        tym ogrodzie, pod tym drzewem dajacym cien, byl jeszcze stolik i krzeselka przy
        ktorym mozna chwilami posiedziec:))
        • hepik1 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 13:31
          Tak z ciekawości zajrzałem:
          omis-omisz.chorwackie.pl/zakwaterowanie/
          Riviera Omiska,która krajobrazowo od Makarskiej się nie róźni,miejscowości malutkie i raczej trudno trafić coś droźszego niż 50 euro.
          W najmniejszych dwuosobowych apartamentach trzeba ceny w granicach 15-19 euro za łóżko.
          Wykład na temat trawy już kolezanka wygłosiła...ogólnie Cro -Dalmatyńczycy uwielbiają cement z piachem i wodą mieszać i gdzie tylko da i co sie da betonem zalewają.
          Ogródek z drzewkami jeśli już to raczej przy starszych,kamiennych domkach ale wtedy trudniej o inne wygody.

• Gość: tom Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś IP: *.stella.net.pl 18.01.09, 15:36
      mógłbym mieć coś w tamtym regionie, ściślej - wioska Drasnice niedaleko Podgory
      na Riv. Makarskiej, (pobliże masywu Biokovo). To jest mini-wioseczka (340
      stałych mieszkańców bodajże, ale jest sklep, piekarnia, restauracyjki, poczta z
      kantorem walutowym, automaty do łączności telefonicznej ze światem).Dom, który
      jest samodzielnym apartmanem z 2 pokojami, kuchnią, łazienką (może tu zamieszkać
      6 osób spokojnie) jest usytuowany na skraju miejscowości, zejście do niewielkiej
      kameralnej plaży to kwestia kilkudziesięciu schodków pomiędzy domami położonymi
      poniżej. Nie ma wprawdzie trawnika, ale obszerny, wybetonowany niestety taras, z
      którego rozciąga się widok na korze i wyspę Brać i fragment Hvaru, a to wszystko
      jest ocienione winoroślą. Mankament: nie ma przy domu parkingu dla auta, które
      trzeba trzymać nieco dalej. Jeśli chcesz namiary - odezwij się na mój e-mail
      jureszcz@wp.pl postaram się podać Ci więcej informacji i ewentualnie podeślę
      kilka zdjęć z tej miejscowości, abys wiedziała, o czym rozmawiamy. Naturalnie,
      nie dam ci teraz gwarancji, że Josip nie ma juz kompletu rezerwacji na sezon
      2009, ale próbować warto. My spędziliśmy tam dwa lata temu miłą dekadę urlopu,
      płacąc za cały dom nie jakieś wielkie pieniądze, bodaj ok. 35-40 € za dobę.
      Musiałbym sprawdzić, ale to chyba coś koło tego było. W sezonie tegorocznym, jak
      myslę, nie powinno być więcej jak jakieś 50 €, ale przecież możecie jeszcze
      namówić kogoś, by z wami pojechał i zamieszkał w drugiej części domu, prawda?
      • annia.m Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 19:11
        tom dziekuje ci bardzo za pomoc, ale myśle, że moj mąz nie moglby spac, gdyby
        samochod nie stal pod domem:)) Taki typ. Stola tobie tez dziekuje za pomoc,
        bardzo fajny namiar, tylko teraz zastanawiam sie o ile wiecej godzin
        jechalibysmy w to miejsce...:) Jaka jest róznica godzinowa w podrozy miedzy
        dajmy na to tucepi, a wlasnie orebicem?
        • stola1 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 19.01.09, 08:50
          Dokładnie co do godziny nie jestem w stanie powiedzieć.
          Między Tucepi a Orebic jakieś 150km, więc 2,5 godziny teoretycznie. Promem z
          Ploce podobnie czasowo wyjdzie (kilometrowo mniej).
    • stola1 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 18.01.09, 16:47
      Zobacz sobie tutaj, jeżeli obok tego domu jest wystarczająco zielono to proszę
      www.travel-tourist.com/obj2428.htm

• moneta21 Re: Chorwacja - Spokojna w miare cicha miejscowoś 19.01.09, 19:57
        wybierajcie apartamenty usytuowane dalej od Jadranki bo spałam(tzn nocowałam nie spałam)przejazdem -koszmar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka