Dodaj do ulubionych

Jak dojechac najlepiej do ZADARU

IP: 10.120.186.* 23.07.09, 05:12
Prosze o podanie bardzej szczegółowo jak dojechac do Zadaru.Jade tam
pierwszy raz i nie mam pojecia które przejscia graniczne i przez
kolejne państwa. Dziekuję bardzo za pomoc.
Obserwuj wątek
    • lesio5 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 23.07.09, 06:42
      Do Zadaru najlepiej dojechac autostradą A1. Jakie pytanie, taka odpowiedź.
      • Gość: Ola Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 194.42.116.* 23.07.09, 08:12
        My jechaliśmy (z Łodzi) do przejścia w Chyżnem, potem prosto na
        południe przez Słowację (Bańska Bystrzyca, Zwoleń), do Budapesztu,
        sam Budapeszt ominęliśmy pierścieniem M0, wyjazd na autostradę M7
        (winieta 1600 forint), prosto do granicy chorwackiej, potem na
        Zagrzeb, zjazd na Split i wyjazd z autostrady na Zadar.
        • Gość: a Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 08:19
          cieszyn,ołomuniec, brno, wiedeń, maribor, zagrzeb, a1 -zjazd na zadar
          • Gość: tom Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.tvkstella.pl 23.07.09, 13:59
            byłoby suuuuuuuuuuuuuuuuper, gdybyś zdradził, skąd w Polsce wyjeżdżasz, bo inną
            drogą pojedziesz do Zadaru z Walbrzycha, inną z Katowic, a inną z Białegostoku,
            Wa-wy czy Lublina. Chcesz coś wiedzieć - nie tajniacz się aż tak bardzo... ;-))
            ta powyższa rada od "a" jest najlepszym dowodem, że na źle zadane pytanie nie
            możesz dostać dobrej odpowiedzi... Niby dlaczego miałbyś jechać przez Cieszyn,
            skoro startujesz np. z Sanoka?
            • Gość: stef Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 10.120.186.* 25.07.09, 08:02
              Wyjezdzam z warszawy
              • Gość: Mirek Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 08:11
                Kolego a masz mapę Europy w domu,jak nie masz to pisz,
                Warszawa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb-Zadar
                albo
                Warszawa-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Budapeszt-Zagrzeb-Zadar
                albo
                Warszawa-Cieszyn-Brno-Bratysława-Budapeszt-Zagrzeb-Zadar
                szczegółów musisz doczytać tych tras.
                • Gość: Grzesiek Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.aster.pl 26.07.09, 09:35
                  Pytanko o obwodnice Budapesztu ? Płatna i gdzie winiety ? Na
                  stacjach ?
                  To samo M7, w cennikach winieta 4200 a tu ktoś napisał , że niecałe
                  2000.

Proszę o info bo po co przepłacać ?
                  • hepik1 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 26.07.09, 19:24
                    Węgry:

1)tygodniowa - 2550 HUF
                    2) miesięczna - 4200 HUF
                    3) roczna - 37.200 HUF

4 dniowa. Obowiązuje ona w okresie:
                    1) od 1 maja do 30 września - 1530 HUF,
                    2) od 1 października do 30 kwietnia - 1170 HUF
                  • Gość: byłem 2 tyg. temu Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 79.162.169.* 26.07.09, 20:28
                    Warto wytężyć mózg w Słowenii. Ci złodzieje życzą sobie 15 Euro za 7 dni lub 30
                    euro za miesiąc korzystania z ich "rozbudowanej sieci autostrad i dróg
                    ekspresowych". W praktyce - na trasie Wiedeń-Zagrzeb oznacza to przejazd 11-o
                    kilometrowym odcinkiem autostrady od granicy z Austrią do ronda przed Mariborem.
                    Dalsza podroż drogami niskiej kategorii - do tego remontowanymi w szczycie
                    sezonu (tak żeby "ułatwić" turystom dostanie się do konkurencyjnej Chorwacji).
                    Pokazywana na niektórych mapach droga ekspresowa z Mariboru do granicy
                    Chorwackiej jest dopiero w budowie (i to na bardzo początkowym etapie). Bez
                    problemu można ominąć ten 11-kilometrowy odcinek autostrady tracąc jedynie ok
                    5-10 minut. Wystarczy przed granicą zjechać z autostrady - pojechać równoległą
                    do autostrady drogą i tą drogą dojechać do ronda w Mariborze pod autostradą.
                    Polecam zobaczyć na Google Earth lub ViaMichelin. Mnie niestety nikt nie
                    doradził i kupiłem winietę. Czuję się zdrowo oszukany przez Słowenię. Nie dość
                    że tak przepłaciłem - to jeszcze jechałem 3 godziny przez 60 km Słowenii - bo
                    tak uprzyjemniają podróż (bie był to żaden korek od granicy). Już nigdy nie
                    wydam u nich ani jednego euro. Niech zdychają z głodu.
                    • hepik1 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 26.07.09, 20:45
                      Gość portalu: byłem 2 tyg. temu napisał(a):

>Mnie niestety nikt nie
                      doradził i kupiłem winietę.

Od zeszłego roku powstało dziesiątki wątków i setki postów na temat jak ominać słoweńską autostradę jadąc przez Austrię.
                      Wystarczyło zajrzeć na to lub inne forum przed wyjazdem a nie po ;)
                      • Gość: byłem 2 tyg. temu Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.szpital.swidnica.pl 27.07.09, 14:39
                        Oczywiście, że sprawdziłem i dokładnie wiedziałem jak ominąć te 11 km. Niestety
                        sprawdzałem zbyt dokładnie i trafiłem na stronę Słoweńskiego Zarządu dróg, gdzie
                        była mapka z zaznaczoną płatną drogą od Mariboru do Chorwackiej granicy.
                        Oczywiście zostałem przez nich wprowadzony w błąd - bo na mapce była droga,
                        której nie ma (jeszcze). Dlatego nazywanie ich złodziejami jest całkowicie
                        uzasadnione.
    • Gość: Andy Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.rybnik.vectranet.pl 26.07.09, 17:53
      Ja jakoś 8 lat temu zajechałem sam bez gps tylko z dobrą mapą. teraz
      ludzie nawet map nie umieją czytaĆ.
      • Gość: zibi Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.chello.pl 27.07.09, 22:25
        Zjeżdzając z autostrady do Zadaru proponuję uczynić to drugim
        zjazdem.Nieco dalej lecz jedzie się nad morze nowowybudowaną drogą
        dwupasmową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka