Gość: stef IP: 10.120.186.* 23.07.09, 05:12 Prosze o podanie bardzej szczegółowo jak dojechac do Zadaru.Jade tam pierwszy raz i nie mam pojecia które przejscia graniczne i przez kolejne państwa. Dziekuję bardzo za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lesio5 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 23.07.09, 06:42 Do Zadaru najlepiej dojechac autostradą A1. Jakie pytanie, taka odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 194.42.116.* 23.07.09, 08:12 My jechaliśmy (z Łodzi) do przejścia w Chyżnem, potem prosto na południe przez Słowację (Bańska Bystrzyca, Zwoleń), do Budapesztu, sam Budapeszt ominęliśmy pierścieniem M0, wyjazd na autostradę M7 (winieta 1600 forint), prosto do granicy chorwackiej, potem na Zagrzeb, zjazd na Split i wyjazd z autostrady na Zadar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 08:19 cieszyn,ołomuniec, brno, wiedeń, maribor, zagrzeb, a1 -zjazd na zadar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.tvkstella.pl 23.07.09, 13:59 byłoby suuuuuuuuuuuuuuuuper, gdybyś zdradził, skąd w Polsce wyjeżdżasz, bo inną drogą pojedziesz do Zadaru z Walbrzycha, inną z Katowic, a inną z Białegostoku, Wa-wy czy Lublina. Chcesz coś wiedzieć - nie tajniacz się aż tak bardzo... ;-)) ta powyższa rada od "a" jest najlepszym dowodem, że na źle zadane pytanie nie możesz dostać dobrej odpowiedzi... Niby dlaczego miałbyś jechać przez Cieszyn, skoro startujesz np. z Sanoka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 10.120.186.* 25.07.09, 08:02 Wyjezdzam z warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 08:11 Kolego a masz mapę Europy w domu,jak nie masz to pisz, Warszawa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb-Zadar albo Warszawa-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Budapeszt-Zagrzeb-Zadar albo Warszawa-Cieszyn-Brno-Bratysława-Budapeszt-Zagrzeb-Zadar szczegółów musisz doczytać tych tras. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.aster.pl 26.07.09, 09:35 Pytanko o obwodnice Budapesztu ? Płatna i gdzie winiety ? Na stacjach ? To samo M7, w cennikach winieta 4200 a tu ktoś napisał , że niecałe 2000. Proszę o info bo po co przepłacać ? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 26.07.09, 19:24 Węgry: 1)tygodniowa - 2550 HUF 2) miesięczna - 4200 HUF 3) roczna - 37.200 HUF 4 dniowa. Obowiązuje ona w okresie: 1) od 1 maja do 30 września - 1530 HUF, 2) od 1 października do 30 kwietnia - 1170 HUF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem 2 tyg. temu Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: 79.162.169.* 26.07.09, 20:28 Warto wytężyć mózg w Słowenii. Ci złodzieje życzą sobie 15 Euro za 7 dni lub 30 euro za miesiąc korzystania z ich "rozbudowanej sieci autostrad i dróg ekspresowych". W praktyce - na trasie Wiedeń-Zagrzeb oznacza to przejazd 11-o kilometrowym odcinkiem autostrady od granicy z Austrią do ronda przed Mariborem. Dalsza podroż drogami niskiej kategorii - do tego remontowanymi w szczycie sezonu (tak żeby "ułatwić" turystom dostanie się do konkurencyjnej Chorwacji). Pokazywana na niektórych mapach droga ekspresowa z Mariboru do granicy Chorwackiej jest dopiero w budowie (i to na bardzo początkowym etapie). Bez problemu można ominąć ten 11-kilometrowy odcinek autostrady tracąc jedynie ok 5-10 minut. Wystarczy przed granicą zjechać z autostrady - pojechać równoległą do autostrady drogą i tą drogą dojechać do ronda w Mariborze pod autostradą. Polecam zobaczyć na Google Earth lub ViaMichelin. Mnie niestety nikt nie doradził i kupiłem winietę. Czuję się zdrowo oszukany przez Słowenię. Nie dość że tak przepłaciłem - to jeszcze jechałem 3 godziny przez 60 km Słowenii - bo tak uprzyjemniają podróż (bie był to żaden korek od granicy). Już nigdy nie wydam u nich ani jednego euro. Niech zdychają z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU 26.07.09, 20:45 Gość portalu: byłem 2 tyg. temu napisał(a): >Mnie niestety nikt nie doradził i kupiłem winietę. Od zeszłego roku powstało dziesiątki wątków i setki postów na temat jak ominać słoweńską autostradę jadąc przez Austrię. Wystarczyło zajrzeć na to lub inne forum przed wyjazdem a nie po ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem 2 tyg. temu Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.szpital.swidnica.pl 27.07.09, 14:39 Oczywiście, że sprawdziłem i dokładnie wiedziałem jak ominąć te 11 km. Niestety sprawdzałem zbyt dokładnie i trafiłem na stronę Słoweńskiego Zarządu dróg, gdzie była mapka z zaznaczoną płatną drogą od Mariboru do Chorwackiej granicy. Oczywiście zostałem przez nich wprowadzony w błąd - bo na mapce była droga, której nie ma (jeszcze). Dlatego nazywanie ich złodziejami jest całkowicie uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.rybnik.vectranet.pl 26.07.09, 17:53 Ja jakoś 8 lat temu zajechałem sam bez gps tylko z dobrą mapą. teraz ludzie nawet map nie umieją czytaĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Jak dojechac najlepiej do ZADARU IP: *.chello.pl 27.07.09, 22:25 Zjeżdzając z autostrady do Zadaru proponuję uczynić to drugim zjazdem.Nieco dalej lecz jedzie się nad morze nowowybudowaną drogą dwupasmową. Odpowiedz Link Zgłoś