xaf8zc34 28.07.09, 08:45 Mam jechać do Slatine, im bliżej wyjazdu tym większe obawy.Chyba niepotrzebnie czytam to forum: "wiocha,drożyzna,korki", jeszcze teraz jakiś pożar w okolicy... Macie jakieś pozytywne opinie o tej mieścince? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiewiorka1313 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 09:09 Cześć Kilka dni temu wróciłam ze Slatine: - wioska leży na Ciovo, na którą z Trogiru prowadzi jeden most, dlatego faktycznie są korki, w zależności od pory dnia i od dnia tygodnia - w sobotę przy zmianie turnusu są największe. - fajna plaża Lumbrelina (za portem, wzdłuż lokalnej drogi, kamienista, z łagodnym zejściem do morza. Na jednym z jej odcinków znajdują się dwie knajpki, które bezpłatnie użyczają plastikowych leżaków i parasoli - tuż obok knajpki możliwość wypożyczenia sprzętu do sportów wodnych - z portu łatwo dostać się statkiem do Trogiru i Splitu - łatwo można uniknąć w ten sposób korków, a podróż jest bardzo przyjemna - wioska jest dosyć długa, więc w zależności, w której jej części będziesz, tyle będziesz miał drogi do sklepu, piekarni, portu - wszystkie te obiekty w zasadzie sąsiadują ze sobą - jest cicho, spokojnie, bez intensywnego lokalnego ruchu; dla mnie Slatine jest zdecydowanie lepszą opcją niż np. Okrug Gornij na tej wyspie - plaże zatłoczone, ruchliwa ulica przy plaży i hałas - drożyzna jak w całej Chorwacji pozytywne nastawienie, trochę sprytu i urlop będzie udany:):) Odpowiedz Link Zgłoś
xaf8zc34 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 09:32 Dzięki za tą opinę. Cisza,spokój mam nadzieję, że tak będzie. A mogłabyś polecić jakieś knajpki(może jakieś potrawy smaczne), sklepy.Przynajmniej jeden posiłek dziennie planujemy zjeść "na mieście".Nie bardzo wiem czy zabierać z Polski jakieś jedzenie? Skoro tak drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
xaf8zc34 Re: wiewiora 28.07.09, 10:44 xaf8zc34 napisała: > Dzięki za tą opinę. Cisza,spokój mam nadzieję, że tak będzie. A > mogłabyś polecić jakieś knajpki(może jakieś potrawy smaczne), > sklepy.Przynajmniej jeden posiłek dziennie planujemy zjeść "na > mieście".Nie bardzo wiem czy zabierać z Polski jakieś jedzenie? > Skoro tak drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 09:26 Raczej radę - już nie czytaj forum za dużo:) pojedziesz sam zobaczysz. Ja pamiętam, że przed kilkoma laty naczytałam się już o korkach i tak to miałam zapamiętane, że po przejeździe przez most to byłam pewna, że pomieszaliśmy drogi, bo przecież nie było korka. Aż się zatrzymaliśmy i sprawdzałam z mapą. Pożary były (ostatni w 2008r) i będą niestety, jak to w Cro. Natomiast co do miejscowości Okrug Gornji to jest duża miejscowość, i oprócz centrum są super miejsca mniej znane na szczęście, daleko im do gwaru i hałasu. A jedyny hałas to robią cykady... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:07 > Pożary były (ostatni w 2008r) i będą niestety, jak to w Cro. Ten to był przedostatni;) Ostatni wczoraj dogaszali: forum.gazeta.pl/forum/w,201,98334342,98334342,Ciovo_plonie.html Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:14 Istotne,żeby w czasie akcji gaśniczej wyleżć z wody.Kilka lat temu był wypadek,że kanadiera(samolot gaśniczy)nabrał wody razem z turystą z Niemiec.Nie wiadomo czy chłop sie utopil czy spalił po zrzuceniu nad pożarem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:26 >"wiocha,drożyzna,korki", Jak byś miała w wakacje siedzieć w domu i była złośliwa i zazdrosna to też bys tak pisała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xaf8zc34 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:43 Wiesz co chyba tak, czytam to fotum szukając informacji innych niż w informatorach czy książkach, bardziej praktycznych i szczegółowych raczej.Jak większość osób - myślę, ale zdarzają się i tacy co dla poprawienia sobie humoru lubią popsuć go innym. Odpowiedz Link Zgłoś
stola1 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:51 ...Niedrogo knajpka Saskor na plaży... Owoce, warzywa dobrze jest kupić podczas wyprawy do Splitu - tam na targu jest taniej niż w innych miejscach. Trzeba poszukać, ale można kupić o wiele taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka1313 Re: Slatine-opinie 28.07.09, 10:49 - nie wiem jak z knajpkami bo żywiliśmy się we własnym zakresie; jest jedna przy porcie (brzmi groźnie, ale to mały porcik na miejscowe łódki i statki kursujące pomiędzy Trogirem a Splitem). - Pożary zaczęły się w niedzielę - myślę, że je ugaszono, ale nie mam aktualnych wiadomości na ten temat. - Sklepy są dwa - minimarkety plus; jeden przy drodze biegnącej wzdłuż plaży, na przeciw portu, drugie w kierunku boiska, trzeba się trzymać lewej strony drogi, a za piekarnią skręcić w uliczkę w lewo - sklepu tego nie widać z drogi, więc łatwo można go przeoczyć, ale pisze o nim bo jest zdecydowanie lepiej zaopatrzony niż ten pierwszy. - przy kościele jest informacja turystyczna - to taka informacja praktyczna:):) Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Slatine-opinie 01.08.09, 05:06 Wróciłem 19.07 z Slatine po 11-dniowym pobycie. Sama miejscowość nie porywa, spokojna wioska rozciągnięta na kilku km wzdłóż drogi. Spore znaczenie ma lokalizacja kwatery, do morza jest z każdej blisko, ale do w miarę przyzwoitego skrawka plaży już nie. Znaczne odcinki nabrzeża to poszarpane urwiska skalne z gdzieniegdzie wylaną betonową ławą. Inny upierdliwy mankament, to brak chodnika przy drodze, nie mówiąc już o jakiejkolwiek promenadzie spacerowej, a ruch samochodowo - moplikowy spory do póznych godzin nocnych. Dlatego warto tam pojechać w większej grupie, by nie nudzić się wieczorami, no chyba że masz zamiar dużo zwiedzać. Ja byłem w Splicie (statek z Slatine 17 kun w jedną stronę) i kilka razy w Trogirze. Pomijając zabytki to Split będzie mi się kojarzył z ogromnym tłumem ludzi, notomiast Trogir z niezliczoną ilością restauracji. Z pozytywów to przede wszystkim cisza i spokój, no i fantastyczne widoczki. Co niektórzy dołożą zapewne jeszcze skromne możliwości wydawania pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnulka Re: Slatine-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 00:40 hej szczerze to nie zaciekawe miejsce. Korki sa makabryczne i te ceny chore, teraz Włosi zaczynaja urlop i ceny 30 % ida w góre bo oni zjezdzają.Pozatym woda czysta i ciepla a pozary sa częste, ja wróciłam z okrógu gr, dzisiaj i przez 2 tyg az 6 razy sie paliło. pozdrawiam miłego wypoczynku i cierpliwosci podczas jazdy bo korki przed brzmkami sa ok 30km nie zartuje. Odpowiedz Link Zgłoś