Dodaj do ulubionych

Dlaczego zafascynowała was Grecja?

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.01.04, 19:28
Czytam to forum dopiero od kilku dni i widzę ,że jest tu kilka osób naprawdę
zafascynowanych tym krajem.Dlaczego? I nie piszcie mi, że to starożytna
kultura, piękna przyroda czy ciekawa kuchnia - chyba jest coś więcej? CO ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mika Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.energis.pl 23.01.04, 21:01
      1.Kraj zachowal swoj charakter, nie ulegl amerykanizacji.
      2.Piekne krajobrazy.
      3.Pyszne jedzenie.
      4.Pogodni i pokojowo nastawieni tubylcy
      5.Przystojni faceci
      Oto 5 powodow dla ktorych warto zwiedzic Grecje (kolejnosc dowolna)
    • ewitak 'grzeczna' odp;-) 24.01.04, 14:37
      muzea, ... , piekne czyste morze, kamieniste oraz piaszczyste plaze, zdrowa
      przepyszna kuchnia, dobre trunki, ... , przystojni Grecy oraz piekne
      Greczynki, ...
      btw. ale najlepiej wybrac sie do Grecji i samej sprawdzic to 'cos wiecej'..
    • Gość: ika Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.01.04, 15:16
      Byłam w Grecji 4 razy: 2 razy Kreta, raz Riwiera Olimpijska i raz na północy
      koło Aleksandrupoli.W tym roku wybieram się w czerwcu na półwysep
      Kasandra.Chciałabym aby forumowicze pomogli mi sprecyzować co ICH ciągnie do
      TEGO właśnie kraju, bo przecież ciepłe morze,zabytki i dobra kuchnia to także
      Włochy,Hiszpania czy Francja.Proszę spróbujcie określić co powoduje, że
      wybieracie właśnie Grecję.
      • elinida Grecja jest jedyna w swoim rodzaju :) 24.01.04, 17:49
        Geia soy, Ika :)
        Grecja jest jedyna w swoim rodzaju :) Oprócz cieplego morza, zabytków i dobrej
        kuchni, ma dodatkowo wiele innych rzeczy, które czynią ją wyjatkową, a które
        wyróżniają ją zdecydowanie wsród innych państw. Jest to miedzy innymi ladowo-
        wyspiarski charakter. Poza tym, ze morze i wysokie gory sa w jednym, to są
        setki wysp, przepieknych wysp (z ktorych tylko na jednej do tej pory bylam, ale
        można to stwierdzic na podstawie zdjec, katalogow, albumow i opisow innych,
        ktorzy byli), gdzie czesto widac prawdziwa Grecje. Jest to wspaniala
        architektura, tradycyjne bialo-niebieskie charakterystyczne domki, waskie i
        czestokroc strome uliczki, po czym tym wszystkim poznac, ze jest to wlasnie
        Grecja. Z tym wszystkim wiaza sie cudowne widoki. Czyli krystalicznie czyste i
        cieple morze, przepiekne plaze, czyli to co inne panstwa tez maja, ale są
        jeszcze następne rzeczy. Pyszna kuchnia grecka i trunki - tak jak pisala
        poprzedniczka - zdecydowanie wole to od makaronow, czy zabich udek ;-) I to juz
        jest kwestia smakow, czy gustu, pewnie w innych krajach maja tez wiele
        smacznych potraw, ale przejdzmy do nastepnych walorow Grecji. Jest to przede
        wszystkim wspaniala muzyka, nawet w utworach pop mozna wyczuc elementy folkloru
        narodowego, i cudowne brzmienie pewnych instrumentow, z ktorych grecja jest
        znana, no i język. Jezyk grecki, pieknie brzmiacy, ze swoim alfabetem
        siegajacym korzeniami jeszcze czasow starozytych. Bedac w temacie starozytnosci
        mamy ogromny skarb pozostalosci sprzed naszej ery, typowe urocze budowle, jakze
        wyrozniajace sie wsrod innych wczesniejszych i pozniejszych kultur. Bo jesli
        dobrze pamietam (jabym sie pomylila to sorry), Grecja przed sobą miala z
        mocarstw swiatowych tylko Egipt, Asyrie i Persje (przy czym z tych dwoch wiele
        nie zostalo)... a potem swiecil swoje triumfy Rzym, a gdzie tam Frankowie hoo
        hooo ;-) i inne mniej siegajace starozytnosci Panstwa. A Grecja dzieki temu
        bogactwu kulturowemu ma swoj swoisty klimat, ruiny swiatyn ciagle kojarza sie z
        mitycznym swiatem, ktory rowniez pozostawil slad w codzinnym zyciu wielu
        narodow, poprzez symbolike, zwroty itp., ktore przeszly do jezyka. Z mitycznym
        swiatem kojarzy sie wspanialy Olimp :)))))) ktory mozna zdobywac i podziwiac
        moze i pieeeeeeekne okolice z wysokosci prawie 3000 metrow :) i czuc sie jak
        mitologiczni bogowie, z gory patrzacy na wszystko ;).
        Mnie osobiscie podoba rowniez sie klimat Grecji - ciepelko, wielkie ciepelko, a
        gdyby sie ciepelko znudzilo, bierzemy narty w zimie i w gory, gdzie sniegu nie
        brakuje :).
        No i narod grecki zasluguje na wyroznienie. Moze zaczne teraz wypisywac
        herezje, godne potepienia przez niektorych psychologow ;) ale mi narod grecki
        wyroznia sie sposrod innych - wiadomo swoja kultura i tradycja, swoimi tancami,
        ktore sa popularne tak wsrod mlodziezy jak i ludzi starszych, no i tavli -
        bardzo stara gra cieszaca sie ciagle popularnoscia. Jak dla mnie to zawsze
        widzialam ludzi cieszacych sie zyciem, korzystajacych z zycia, lubiacych sie
        bawic, zyczliwych itd. itp. Zreszta zostalo im to chyba jeszcze po Epikurze :).
        Zebrawszy wszystkie te fakty, mozna stwierdzic, ze Grecja jest jedyna w swoim
        rodzaju i tego wszystkiego nie znajdzie sie we Wloszech czy tez Francji albo
        Hiszpani. :) Konczac moj wywod wznosze toast metaxa, za zdrowie wszystkich
        Grekow i Greczynek oraz milosnikow Grecji. Zdrowko!!!!
        Pozdrawiam wszystkich :) Geia sas!
        Eli

Ps. Jakby jacys psychologowie chcieli wysunac obraz mojej osobowosci na
        podstawie w/w zdan, przypominam, ze jest przeznaczony do tego odpowiedni watek
        dla psychologow :D
        Tutaj odpowiadamy tylko na pytanie Iki :)))))))

--
        • bebiak Re: Grecja jest jedyna w swoim rodzaju :) 24.01.04, 18:25
          elinida napisała:

> Ps. Jakby jacys psychologowie chcieli wysunac obraz mojej osobowosci na
          > podstawie w/w zdan, przypominam, ze jest przeznaczony do tego odpowiedni
          >watek dla psychologow :D

Cześć Wam, po ostatniej dość szczegółowej analizie mojej osoby dokonanej
          publicznie przez psychologa w związku z moim zachwytem Helladą jakoś brak mi
          odwagi na zamieszczenie mej wypowiedzi w tym wątku, stąd ograniczę się jedynie
          do napisania, że łapkami podpisuję się pod wypowiedzią Eli (gratulując Jej
          odwagi). Ale hasło zamieszczę: Hellada to RAJ na ziemi:)) Pozdrowionka dla
          wielbicieli tego zakątka Europy. B.
    • Gość: ika Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.01.04, 20:14
      ELINIDA -dziękuję- widać , że jesteś zakochana (w kraju?)- to piękne co
      napisałaś.
      • janosik6 ika o co tobie wlasciwie biega ? 24.01.04, 20:40
        Samo to ze bylas 4 razy w grecji jak na swoj krotki zywot ziemski.
        Jest odpowiedzia na to co tutaj jest fascynujacego.
        Wydaje mi sie ,ze nie ma co sie rozpisywac.
        Pytam sie ja z kolei ciebie po jaka cholere tutaj jezdzilas ?
        Az 4 razy ?
        I tutaj nasuwa sie odpowiedz na moje zapytanie -jezdzilam tam bo tam jest RAJ.
        Raj na ziemi , bo tam mam wszystko co potrzeba abym sie czul/la jak
        w niebie -a mianowicie:
        klimat--cieplawo
        morze --czyste
        zarcie--wspaniale
        ludzie--ludzcy
        kultura-w pelni tego slowa zmnaczeniu
        jesli cos zapomnialem to podpowiedz....
        Samo to ze tutaj poczuwasz sie jako kobieta pelni dowartosciowana
        i to odczuwasz to na kazdym kroku.
        A nie tylko molestowana w pracy przez swego przelozonego.
        Tutaj kazdy jest w stanie przekazac ci ze jestes ta jedyna .
        ok nie ide dalej bo podpadne co niektorym.
        • elinida Janosik... od razu mowie, ze nie czepiam sie :) 24.01.04, 21:35
          Czesc Janosik, kochanie ;) Ty wiesz jak ja kocham Cie tutaj atakowac ;) hihi...
          no ale fakt faktem czasami Ci sie nalezy ;) A w ogole to znasz takie haslo: kto
          sie lubi ten sie czubi ;)
          Odpowiadam Ci na pytanie do Iki, bo mysle, ze wiem o co jej chodzi :) Ika po
          prostu zadala takie pytanie, bo chce wiedziec, co innych ciagnie do Grecji.
          Wiesz, gdy tym razem jechalam do Grecji, mialam w planie zrobic taka ankiete i
          przejsc sie po autokarze, zebrac dane, dlaczego ludzie wybrali sylwestra w
          Grecji akurat. Plan sie nie ziscil, ale mysle ze teraz odpowiedzi na to pytanie
          zawarte w tym watku, po czesci moga zaspokoic rowniez moja ciekawosc, bowiem
          jak widzisz - tez mialam w planie cos takiego wysunac w wiekszym gronie :)
          Mysle, ze Ika po prostu z tego samego powodu sie zapytala :)
          No i sosti apandisi soy einai :) Nawet mi sie spodobaly ostatnie zdania, m.in.
          to, ze tam kazdy jest w stanie przekazac ci ze jestes ta jedyna ;) !!!! o
          taaaak, to jest fakt! zreszta slychac to w piosenkach :) i nie tylko... :)
          Janosik :) patrz juz nawet wiesz, ze mozesz podpasc ;) :D Stworzylam specjalnie
          watek dla psychologow i do dyskusji, tam mooooooozesz pisac co kcesz :)
          oczywiscie nie musze przypominac, ze w ramach tej kultury o ktorej piszesz - w
          pelni tego slowa znaczeniu :)
          Usciski Janosik i buziaki ;)
          Eli
      • elinida zakochana.... 24.01.04, 21:18
        oj, mozna mozna byc zakochanym w kraju... :) wiesz jak to dawniej poeci o
        ojczyznie wypisywali... np. litwo, ojczyzno moja, ty jestes jak zdrowie, ile
        cie trzeba cenic, ten tylko sie dowie, kto cie stracil...
        Grecja chociaz nie jest moja ojczyzna, to tez ją trace za kazdym razem, ilekroc
        wyjezdzam... a tu czuje sie jak na obczyznie... tam czuje sie jak u siebie :)
        Tutaj stwarzam sobie wszelkimi mozliwymi sposobami nastroj grecki :)
        fotografie, wspomnienia, muzyka, czasem potrawy i inne... trzeba tutaj jakos
        przetrwac ten czas do nastepnego pobytu w Grecji ;) :D
        Tylko nie przychodzcie, prosze, po mnie z ta nowa bialą koszulą z dlugimi
        rekawami :D

pozdrawiam :)
        • Gość: Marta Podleśna Re: zakochana.... IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 24.01.04, 21:47
          Witaj Eli :)
          Tak pięknie napisałaś to wszystko co i ja czuje... masz racje w poprzednim
          wątku, w tym co napisałaś dlaczego ją kochasz, z tych samych powodów które ja
          bym chciała powiedzieć.
          Teraz jestem pewna, że nie jestem sama, wiem że osoby które wpisują się tutaj
          na tym forum czują to samo - nie będe tu wyliczać, bo boje się, że mogłabym
          kogoś pominąć (a to nie jest w moim zamiarze)
          Masz rację również i do tego, że Nasze miejsce jest tam, że tu tylko jakoś
          egzystujemy za pomocą naszych wspomnień, zdjęć, stron możemy jakoś przetrwać do
          następnych wyjazdów.
          Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko
          Zakochana i kochająca nieprzerwanie :)
          Marta
    • Gość: ika Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.01.04, 21:32
      O.K. Janosik-ty jesteś romantyk-RAJ?Jezdziłam 4 razy, bo z Wrocławia samoloty
      latają tylko do Grecji, Tunezji i Turcji(a na stare lata zrobiłam się wygodna)
      ale byłam też kilka razy we Włoszech , w Hiszpanii, Turcji i paru innych
      krajach.Byłam ciekawa co ludzi ciągnie właśnie do Grecji.A jeśli chodzi o
      molestowanie seksualne to (hihihi) jestem pracodawcą, więc pewnie sama
      mogłabym pomolestować ,gdybym chciała!Z tej dyskusji przemawiają do mnie
      najbardziej dwa argumenty: Mika napisała "kraj nie uległ amerykanizacji" i
      Janosik napisał "ludzie- ludzcy".Oj, chyba z tego widać, że największe
      znaczenie mają dla mnie ludzie w kraju który odwiedzam(okazuje się ,że
      zabytki,plaże i kuchnia - sa troszkę mniej ważne)
    • Gość: ika Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.01.04, 21:42
      Nie napisałam tego wcześniej, ale przyznaję : w Grecji najbardziej zafascynowli
      mnie ludzie- otwarci, jakby szczęśliwsi,związani z rodzina, żyjący w innym
      rytmie niż my w Polsca
      • janosik6 Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? 24.01.04, 22:16
        Dzieczyny ja nie mialem najmiejszego zamiaru nikogo tutaj
        denerwowac , obrazac czy sobie jaj robic z kogos.
        Ani na nikim sie wyzywac.
        Prawde mowiac ja was nawet lubie.
        A ze czasami sie przekomarzam ,to tak dla poprawienie swego
        samopoczucia , podniesienia sobie cisnienia <jestem niskocisnieniowy >.
        pzdr.was wszystkie...

• elinida Spoko :) 24.01.04, 22:56
          Dobrze wiedziec, ze jestes niskocisnieniowcem i te przekomarzanie to w celach
          profilaktycznych dla zdrowia ;) Teraz juz bedziem wiedziec :) Niech Ci wiec na
          zdrowie to wyjdzie ;) No przecie mowilam: kto sie czubi ten sie lubi...
          Usciski :)
          Eli
    • Gość: antonina Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.energis.pl 27.01.04, 18:56
      Jest to egzotyczny, orientalny kraj, a pomimo to czujesz sie zupelnie
      bezpiecznie.
      W muzyce greckiej slyszy sie powiew Orientu, podobienstwo do muzyki tureckiej,
      arabskiej, a nawet - moim zdaniem - indyjskiej.
    • Gość: malina Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 14:50
      Byłam w Grecji i jeszcze tam pojadę. Dlaczego? Bo do tej pory nie znalazłam
      odpowiedzi na dręczące mnie pytania
      1. Dlaczego Grecy malują swoje domy na niebiesko?
      2. Dlaczego są tacy pogodni?
      3. Dlaczego w tawernach każde krzesło jest inne?
      4. Jak można kilka godzin jeść kolację?
      5. W co grają starsi Grecy w tawernach?
      6. Dlaczego na plażach w Grecji mimo wyjątkowej czystości wody jest prawie
      pusto?
      Jest tych pytań więcej i puki nie znajdę odpowiedzi będę tam wracała.
      • elinida Grają w tavli :) 28.01.04, 17:54
        Odp. na pytanie nr 5 :) Grają w TAVLI :) i to nie tylko starsi ;) takie
        swirniete dziewuchy jak np. ja tez grają, a wlasciwie uczą sie grac od nie
        dawna :D Gdyby ktos byl chetny czasem do pogrania to zapraszamy:
        www.tavli-network.gr/
        trzeba się zarejestrowac, sciągnąć tavliplayer2.4.2.exe, a potem juz tylko się
        logowac i grac :).
        Na stronie grecja.home.pl/tavli.htm sa zasady gry TAVLI :) i rowniez
        link do strony, na ktorej mozna pograc z komputerem :)
        No to tyle przy okazji odpowiedzi na pyt. 5 :)
        A nawet jesli juz wszystko bedzie wiadomo :) tym bardziej chetnie bedzie sie
        jechalo :)
        Odp. 1 - czy to nie ma jakiegos zwiazku z barwami narodowymi grecji?
        Pozdrowionka :)
        • Gość: Marta Podleśna Re: Grają w tavli :) IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 29.01.04, 16:08
          Witaj :)
          Ja chętnie się przyłącze do gry, jeśli oczywiście mogę.

Pozdrawiam cieplutko.
          Marta
          www.hellada.sns.pl
    • Gość: Magdalena Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.ae.krakow.pl 29.01.04, 18:07
      Jest mnostwo powodow, najwazniejsze: Specyficzny urokliwy klimat zwłaszcza na wyspach, malowniczosc. Ludzie- to przede wszystkim. Nastawienie Grekow
      do zycia, usposobienie, ogolne szczescie i brak problemów. No i przystojni mezczyzni. NIe dosc ze piekny kraj to jeszcze tylko sami nachalni tubylcy jak w pieknych
      równiez krajach arabskich. Raj
      • Gość: Magdalena Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.ae.krakow.pl 29.01.04, 18:10
        pOPRAWKA!!!!! NIE SAMI nachalni tubylcy jak w krajach arebskich!!!!!!!!!!! :)
    • Gość: Fasolka Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: 62.29.248.* 10.03.04, 11:27
      W zeszłym roku pierwszy raz pojechałysmy z siostrą do Grecji. Podróżujemy od
      wielu lat. Mamy swoje ukochane tropy i wyjazdowe marzenia ale w wyniku splotu
      różnych okoliczności Grecja trafiła nam się z zaskoczenia i (przyznam ze
      skruchą!!!!!) bez wielkiego przekonania. Tydzień później siedząc zziajane
      podchodzeniem pod górę do punktu widokowego stavros skąd roztacza się bajeczny
      widok z jednej strony na ośnieżone jeszcze szczyty pasma Olimpu z drugiej na
      owiane mgiełką morze, chłonąc po drodze zapach śródziemnomorskich sosen i widok
      właśnie kwitnących górskich kwiatów, delektując się w ciszy (byłyśmy przed
      sezonem i wszystkie wycieczki organizowałyśmy sobie same...) w już otwartej
      takiej hmmmm 'bacówce' świeżą frappe (pyszna woda prosto z kranu :-)
      stwierdziłyśmy autorytatywnie, że JESTEŚMY W RAJU!!!!!! i...... w tym roku też
      jedziemy do Grecji, tym razem na południe, najprawdopodobniej na jedną z wysp.
      Pozdrawiam Was wszystkich, wielbicieli Grecji i dziękuję za wiele informacji,
      które uzyskałam dzięki Wam :-)
      PS.:Chciałabym dodać taką malutką obserwację, tam gdzie byłyśmy a była to
      miejscowość typowo wypoczynkowo-dyskotekowa, która stanowiła dla nas jedynie
      bazę wypadową, było sporo wałęsających sie bezdomnych ale i domowych psów.
      Wszystkie te psiaki były przez turystów dokarmiane, więc były bardzo miłe i
      łasiły się do wszystkich. I teraz moje zdziwienie: tych psów nawet bezdomnych
      chyba nigdy nikt nie uderzył! One wyglądały zupełnie inaczej niż nasze bezdomne
      biedy!!!! Żadnego podkulonego ogona, żadnego uciekania, zero reakcji na gest
      podnoszenia kamienia żeby nim rzucić... Pomyślałam szybko, że Grecy to porządni
      ludzie i nie wnikałam :-) Mam nadzieję, że się nie mylę, ale obserwacja była
      zbyt krótka i pewnie mało reprezentatywna żeby wysnuć z niej tak daleko idący
      wniosek, chociaż wysnuwam :-)
      F.
    • czarodziejka1 Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? 10.03.04, 16:38
      I ja dodam moje trzy grosze :) Kocham Grecję, a właściwie greckie wyspy, gdyż
      tam czuję się jak w RAJU. Fascynują mnie wyspiarskie klimaty, maleńkie wioski i
      porty. Moją pasją jest przemieszczanie się z wyspy na wyspę. Na wyspach czuję
      się bezpiecznie. Nie ważne o której w nocy i gdzie idę na spacer, to jestem
      100% pewna, że nic złego mnie tam nie spotka. Ludzie są życzliwi, szczerzy i
      ciągle uśmiechnięci. Czas płynie tam wolniutko i leniwie. Kocham zapach
      greckiej ziemi i łąk wypalonych słońcem. Nigdzie indziej na świecie tak nie
      pachnie (a byłam w bardzo wielu krajach). Uwielbiam pływać wśród skał w
      krystalicznym i cieplutkim morzu. Poza tym kuchnia grecka i trunki są cudowne.
      Od pięciu lat tam wracam i ciągle czuję niedosyt. Nie wiem dlaczego, ale mam
      przeświadczenie, że i te wyspy na mnie czekają i ciagle będę doznawać czegoś
      nowego, nieokreślonego. To taka tęsknota :)
      • janosik6 do malinki ...... 10.03.04, 22:35
        malina napisala;
        >Byłam w Grecji i jeszcze tam pojadę. Dlaczego? Bo do tej pory nie znalazłam
        >dpowiedzi na dręczące mnie pytania
        ɭ. Dlaczego Grecy malują swoje domy na niebiesko?
        ɮ. Dlaczego są tacy pogodni?
        ɯ. Dlaczego w tawernach każde krzesło jest inne?
        ɰ. Jak można kilka godzin jeść kolację?
        ɱ. W co grają starsi Grecy w tawernach?
        ɲ. Dlaczego na plażach w Grecji mimo wyjątkowej czystości wody jest prawie
        >pusto?
        >Jest tych pytań więcej i puki nie znajdę odpowiedzi będę tam wracała.

postaram sie odp.

ad.1
        Byc moze i sa domy pomalowane na niebiesko;
        ale poza biurami Nowej Demokracji nie moge sobie przypomniec abym
        jakikolwiek dom pomalowany na niebiesko widzial.
        W miejscowosciach turystycznych sa takie knajpki i barki pomalowane w
        tymze kolorze ale maja one symbol z morzem zwiazany.
        ad.2
        o tutaj wypadaloby sie uczyc od grekow .
        Jesli masz handre i muchy w nosie nie wychodz z domu , gdyz wtedy ktos
        na tym ucierpi , albo komus dolozysz albo tobie doloza.
        Wiec siedz w domu .
        Gdyby grecy mieli tyle problemow co np. polacy chodzi mi o brak pracy -
        wiec brak szmalu na utrzymaniu rodziny , stad i wiele agresji.
        Gdyby w garnku gospodyni widac bylo dno , a lodowka swiecila pustka
        byc moze i oni byliby pomarszczeni nerwowa.
        Gdybys co dzien oczekiwala komornika aby cie z chaty za nieplacenie czynszu
        mial wywalic na ulice to ?
        Wiadomo marszenie sie i nerwy na caly swiat.

ad.3
        Nie wiem moze i sa ale ja osobiscie nie widze takich.
        Ale nie zapominaj ze taverna to knajpka ludowa bez lukusow.
        I nie widze powodu aby facet mial wszystkie krzesla z jednego zrzutu.
        Sa bardziej wazne warte oceny rzeczy do zauwazenia ale udajesz albo
        nie chcesz ich zauwazyc.
        Nie ma brudnychj obrusow jakw polsce, nie placisz za toalete ,
        papierowe servety do wycierania sie po jedzeniu nie sa z papieru sciernego
        ani oleistego jak np w polsce , greckie wycieraja cie dobrze...
        Jestes na obiedzie i pijesz 2/3 piwa i wiadomo po piwie ciagnie do wc
        i do calej imprezy jeszcze doplacala za szczanie jak to w polsce bywa.
        A ty sie uczepilas krzesel.
        ad.4
        Widzisz w grecji ktos puszcza chaslo idziemy zjesc ?
        W tym pytaniu jest wiele do powiedzenia ..
        ;a wiec jedzenie
        ;picie przy jedzeniu obojetnie czy piwo czy wino
        ;spedzamy czas milo , rodzinnie i na pogawedkach .
        ;sa i dzieci na wybiegu.
        ; spotyka sie ludzi , znajomych i kolegow..
        I co najwazniejsze nie ma uchlewania sie do upadku kogos z krzesla
        i nie zobaczysz bijacych sie jegomosci.

ad.5
        Graja w tavernach ?
        Chyba jajkami z nogi na noge .
        W tavernach sie nie gra.

ad.6
        Nie zapominaj ze grecja to sa okolo 5 tys wysp i pare tysiecy km plazy.
        Grecja ma niestety nie za ciekawych sasiadow..
        Gdzie co jakis czas sa jakies revolty, Albania i Macedonia oraz Bulgaria
        nie za ciekawa ze wzgledu bezpieczenstwa.
        To dotyczy ruchu samochodowego i pociagowego <tanszy>
        Ale saloty lataja tak ze nie jest tak zle.
        Mysle ze jakos udalo mi sie odpowiedziec ci na te twoje wielkie zapytania.

Aha i co jeszcze mio sie przypomnialo...
        Wracajac do budoiwnictwa..
        W grecji nie ma takich palantow jak ,glowny arhitekt miasta ktory ci
        nakaze na jaki kolor masz pomalowac swoj balkon .
        I dzieki temu ze nie ma tutaj takich nieudacznikow nie ma tej monotonii
        jak w polsce.
        pozdrawliaju.
    • Gość: mielin Re: Dlaczego zafascynowała was Grecja? IP: *.chello.pl 11.03.04, 12:03
      Mnie Grecja fascynuje od dawna. Choć byłam tam dwa razy jak dotad(na wyspach -
      4) to nie ma chwili gdy planuję wakacje abym nie brała jej pod uwagę. Przez
      całą zimę marzę o biało-niebieskich i ochrowych domkach, wąskich uliczkach,
      kwiatach bugenwilli zwieszających się z krzewów, cykadach grajacych w koronach
      drzew, obezwłaniającym ciepełku!!!, powiewie wiatru znad morza, intensywnym
      zapachu ziół na wyschniętych łąkach, spokojnych nocą i poza sezonem uroczych
      portach, przepięknym wzburzonym lub spokojnym morzu, którego kolory rozpalają
      moją malarską wyobraźnię, smaku jagnięciny w jogurcie i z makaronikiem ryżowym,
      oraz o mussace i baklawce no i o ludziach miłych, pomocnych, przyjaznych i
      radosnych i o wszechobecnych zadowolonych z siebie i wszystkiego kotach (ktore
      kocham) i przyjaznych psach, które nie szczekają na przechodzących tylko się
      łaszą. Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać zalety tego pięknego państwa, ale
      powiem jedno - dla mnie to jest raj- myślę że, jeszcze taki spokojny, żyjący w
      wielu miejscach wiejskim rytmem a co za tym idzie nieskomercjalizowany tak jak
      np. Włochy (które skądinąd także uwielbiam).
      Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Grecji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka