IP: *.182.10.50.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.06.10, 18:51
Czy ktoś wybiera się lub był i może zdać relacje. Wybieramy się i
nastawiamy na zwiedzanie ale zastanawiamy się czy nie jest to mało
urokliwa wyspa??? Byliśmy na Korfu o Krecie bardzo nam się podobało.
Padło w tym roku na Kos ale coś mało przekonani jesteśmy czy to
dobry wybór...
Obserwuj wątek
    • maedel Re: WYSPA KOS 21.06.10, 20:18
      Witam. Relacji z Kos znajdziesz pewnie w necie wiele, zdjęcia z wyspy też, więc
      decydując się na nią ma się już jako taki obraz czego się spodziewać. Mnie tam
      nic nie rozczarowało, a wręcz zaskoczyło na plus.
      Doradzać czy zachęcać też trudno, bo każdy ma inne oczekiwania i gusta. To co
      mnie się podoba niekoniecznie spodoba się Tobie.
      Ja wróciłam kilka dni temu z Kos, byłam w Mastichari, nie przypadkiem akurat tam
      - wcześniej czytałam dużo o Kos i wiedziałam jakiego miejsca szukam, a jakie
      będę omijać. Dużo pozwiedzałam, byłam też na sąsiedniej Nissiros.
      Mnie się bardzo podobało, nie wiem jak na Kos jest w pełni sezonu.
      • lafarp Re: WYSPA KOS 21.06.10, 20:59
        a możesz zdradzić ile kosztuje wypad na wyspę Nissiros? też się tam
        wybieram - a wylot już za tydzień !!!
        • maedel Re: WYSPA KOS 21.06.10, 22:35
          To zależy od ofert. Ceny były od 25 euro (w miejscowych biurach) do 45 euro.
          Ja wybrałam tę najdroższą wersję, bo raz że byłam cały dzień na Nissiros (statek
          powrotny odpływał o 19:30) to jeszcze była to JEDYNA oferta gdzie była
          uwzględniona wioska Nikia, na której zobaczeniu mi bardzo zależało.
    • bebiak Re: WYSPA KOS i Nissiros 21.06.10, 21:27
      Ja zawsze miałam jakieś obawy przed wyjazdem na wyspę Kos: pewnie spowodowane
      opowieściami o niezliczonych grupach młodych Anglików szwędających się tu i tam,
      którzy zdecydowanie psują atmosferę wyspy a ja zawsze miałam swoje upodobania.
      No ale w końcu przyszedł czas i na wyspę Kos - nie wiem czy coś się zmieniło czy
      nie ale wyspa Kso to jedno z moich bardzo pozytywnych doznań:-) Może to
      dlatego, że tak negatywnie nastawiona wyjechałam? Sama nie wiem, niemniej
      naprawdę spędziłam tam kilka lat temu świetne wakacje.
      Opisałam je na mojej (bardzo amatorskiej) betaki.freehost.pl - jeśli masz
      ochotę to poczytaj, może coś Cię zainspiruje.

Odnośnie Nissiros: w czasie wakacji na Kos popłynęłam promami a sąsiednie wyspy
      Kalymnos i Leros - to były świetne wyprawy. Natomiast na Nissiros nie udało się
      samej popłynąć: zwyczajnie nie pasowały mi w żaden sposób promy stąd popłynęłam
      na kilka godzin takim wycieczkowym statkiem, jakich w porcie pełno. Nie lubię
      zorganizowanych wycieczek, nie lubię krzyków, tłumów, nawoływań, robienia
      czegokolwiek na komendę i na czas itp - ale tu nie miałam wyboru. Na Nissiros:
      jedna grupa w autokary i do wulkanu, druga - do monastyru w stolicy, za 2-3
      godziny zmiana... Dla mnie koszmar i tyle, ale..
      Ale poczułam na tej wyspie to COŚ, co czuć lubię: COŚ co kazało mi tam wrócić -
      i wróciłam na tygodniowe wakacje chyba trzy lata temu. I to była bajka: Nissiros
      to jedna z najpiękniejszych greckich wysp, a widziałam ich około czterdziestu
      stąd rozeznanie mam. Jedna z najpiękniejszych, taki mały cud - ale cudem się
      staje od 15-tej: kiedy odpłyną statki z setkami jednodniowych turystów z wyspy Kos.
      Życzę załapania tego czegoś na Nissiros, bo to taka wyspa, na której trzeba
      spędzić wakacje: poczuj w czasie takiej zorganizowanej kilkugodzinnej wycieczki
      mimo wielu negatywów coś pozytywnego, coś, co będzie Ci kazało na Nissiros
      wrócić. Mnie żal takich małych wysepek, których klimat psują te jednodniowe
      tłumy, bo o ile tysiące na dużych wyspach gdzieś się rozchodzą o tyle dla tych
      małych są prawie kataklizmem:(
      Moja ta tygodniowa Nissiros AD 2007 też na tej stronie, do której adres podałam
      tylko w innej kratce ofkors.

Pozdrawiam serdecznie. B.
      • maedel Re: WYSPA KOS i Nissiros 21.06.10, 22:46
        Cóż nie zgodzę się co do tych setek jednodniowych turystów na Nissiros.
        Może jest tak w pełni sezonu, na pewno nie teraz.
        Ja byłam dokładnie w zeszły poniedziałek i byliśmy jedynymi wycieczkami w tym
        czasie (od rana do 19:30, żeby już być konkretnym ;-) ) na Nissiros. Dokładnie
        jeden prom. Rozeszliśmy się, więc np. zdjęcia z placu z Nikki mam jak marzenie,
        tzn. trzech miejscowych Greków przy stoliku tawerny i zero turystów. Podobnie w
        kraterze wulkanu - kilka zaledwie osób. Zdaję sobie sprawę, że w lipcu czy
        sierpniu są ta pewnie tłumy.
        Nissiros - bardzo spokojna, urokliwa wyspa. Była moim jednym z głównych celów
        wyprawy na Kos (o czym pisałam w styczniu w tym temacie :
        forum.gazeta.pl/forum/w,203,105827774,105827774,Nissiros_pytania_.html )
        i choć naszukałam się na miejscu oferty gdzie byłaby Nikkia (i znalazłam taką
        ofertę tylko jedyną) to warto było szukać.
        A wracając do tematu Kos : jak ktoś lubi zwiedzać to też nie powinien się
        nudzić, tzn. nie będzie latał z wywieszonym językiem, że czegoś nie zdąży
        zobaczyć, ale z drugiej strony nie będzie miał niedosytu (jak to pewnie jest w
        przypadku chociażby Krety), że było tyle do zwiedzania, a zabrakło czasu i
        pozostał niedosyt.
        • bebiak Re: WYSPA KOS i Nissiros 21.06.10, 23:17
          Tłumy na Nissiros to są w stolicy oraz przy wulkanie (i to tylko przy kraterze
          Stefanos, bo na inne kratery - a jest ich kilka - i tak nie ma czasu przecież).
          W innych miejscach (a ja byłam raz w lipcu a raz w drugiej połowie sierpnia)
          nie ma tłumów nawet w tym wysokim sezonie bo zwyczajnie turystów jak sama
          zauważyłaś tam się nie wozi. Ja mam zdjęcia Nikki z sierpnia bez jakichkolwiek
          turystów, tak po prostu: główny plac, paru Greków w tym duchowny ze Stanów tu na
          wakacjach, właściciel kafenionu, niejaki Panagiotis.. Sielsko! Oczywiście każdy
          lubi co innego ale mnie Nikia nie zachwyciła, natomiast Emporio i Avlaki to rzut
          na kolana kompletny:-)
          A ja na Nissiros i tak jeszcze wrócę mimo, żem ją zdeptała absolutnie wszerz i
          wzdłuż, ale to jedno z moich miejsc w Helladzie, jak Folegandros i Amorgos:-)
          Taka Agia Triada - nie do ruszenia:)
          Pozdrawiam serdecznie. B.
          • Gość: mp Re: WYSPA KOS IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.10, 00:07
            Dzięki wielkie za odpowiedz! Medel my równiez wybieramy się w rejon
            Mastichari - preferujemy spokojniejsze okolice bo jedziemy z dzieckiem.
            Pytałam o to czy nie jest mało atrakcyjna wyspa ponieważ zawsze staramy
            się wybierać miejsca z ładnymi widoczkami a co wskazuje na to że
            zazwyczaj są to tereny górzyste i dlatego mamy obawy że Kos może być
            dla nas mało urokliwe...Hotel na który się decydujemy to Ammos może
            znasz?
            • maedel Re: WYSPA KOS 22.06.10, 10:57
              Tego hotelu o który pytasz nie znam, ja byłam w Mastichari Bay (przy okazji:
              polecam! Po raz chyba pierwszy w życiu nie mam żadnych zastrzeżeń, a podróżuję
              sporo).
              Co do widoków, to północ Kos jest płaska (a więc i Mastichari), jak chcesz góry
              to polecam pojechać na półwysep Kefalos (piękne widoki), tylko nie przestraszcie
              się końcowej drogi, bo jakość jest kiepska, ale okolica to rekompensuje oraz na
              południowy-zachód Kos - tam góry już konkretniejsze i widoki też ładne.
              Acha, no i z jakości plaży w Mastichari jestem zadowolona, na południu wyspy też
              są bardzo ładne plaże (w kierunku Płw. Kefalos) : Sunny, Paradise, Magic Beach,
              itd.
              I mój jeszcze jeden typ : warto połazić po mieście Kos, nie tylko port i zamek.
              Bardzo ładne wykopoliska są niedaleko Odeonu - w moim prywatnym odczuciu
              ładniejsze niż osławiony Asklepieion (który też warto zobaczyć, chociażby dla
              panoramy).
              • myszmusia Re: WYSPA KOS 22.06.10, 11:05
                ostanie dwa lata wyjezdzałam własnie na kos . Dwa razy po 3 tygodnie i zdecydowanie nie sadze zeby to wystarczyło na poznanie wyspy. Dziwi mnie podejscie jak słysze,że ktos mówi - tydzien to za długo - co tam robic;-)
                • Gość: konkretne pytanie Re: WYSPA KOS IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.06.10, 14:53
                  Gdzie można znaleźć stronę z cenami wycieczek (rejsów) z Kos na inne
                  wyspy, np. Rodos, Symi, Nissyros, Kalymnos, Patmos ?
                  • paniwaz Re: WYSPA KOS 26.06.10, 15:35
                    Kos to najmniej atrakcyjne miejsca świata - śmiem twierdzić, ponieważ: 1.
                    Brzydota Grecji wyraźnie się prezentuje na takiej małej przestrzeni - mam na
                    myśli ogólnie panujący bałagan, tony śmieci w hałdach; 2. Brak jakiejkolwiek
                    architektury oraz nieskończone domy w nijakim stylu ze zbrojonymi prętami
                    wystającymi z drugiej kondygnacji; 3. Klepiska zamiast plaż w jej wschodniej
                    części (okolice Kos) części; 4. Przeolbrzymione atrakcje turystycze jak
                    Asklepiejon (4 kolumny na placu pełnego porozwalanego w nieładzie gruzu)czy
                    termy (kałuża z zagęszczeniem ludzi 10os/m2); 5. Plaże uznawane za
                    najpiękniejsze czyli np. Paradise Beach w rejonie Kefalos to wąskie pasy
                    ciemnego piasku z siatką na jej końcu odgradzającą posesję obok; 6. Brak
                    jakiejkolwiek infrastruktury dla dzieci poza krzesełkami w co 10-tej
                    restauracji; 7. Desperacka potrzeba zarobienia kasy przez lokalnych mieszkańców
                    aby z 5 miesięcy sezonu utrzymać rodzinę przez kolejne. 8. Stara baza hotelowa.
                    9. Setki motorów i skuterów zaparkowanych na wąskich chodnikach plus poruszający
                    się po nich motocykliści uniemożliwiają spokojny spacer.
                    Zdecydowaną i jedyną atrakcją jest cudne stare Miasto Kos oraz piękne
                    piaszczyste plaże w Marmaris, troszkę węższa w Tighaki czy Mastihari.
                    Ze swojego punktu widzenia proponuje odwiedzić Kos, kiedy zabraknie Wam pomysłów
                    na wakacje a jeżeli już to tylko któreś z 3 w/w miast ewentualnie Kardamenę,
                    albowiem wypoczynek w jakimkolwiek hotelu w okolicach miasta Kos/Psalidi nie ma
                    nic wspólnego z wakacjami nad morzem.
                    Byłam w zeszłym roku w Hotelu Continental Palace w Psalidi z Neckermanna - nie
                    polecam. Recenzja w poniższym wątku.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,203,95991600,99061333,Re_Continental_Palace_Kos.html
                    Pani Wąż
                    • Gość: / Re: WYSPA KOS IP: *.wroclaw.vectranet.pl 28.06.10, 22:36
                      paniwaz,nawet jak sama wyspa trochę zawiedzie mnie to jest kilka
                      innych obok :). A co pozytywnego mozna powiedziec ?
                    • Gość: qmka Re: WYSPA KOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 11:24
                      Nie zgodzę się z tą opinią. Właśnie zakończyłam czwarte z kolei wakacje na tej
                      wyspie i nie mam wątpliwości, że za rok znój ją wybiorę.
                      W mieście Kos, w Psalidi jest rzeczywiście beznadziejnie- dlatego unikam tych
                      okolic... no jeszcze Kardameny z masą zidiociałych Angoli.
                      Cała reszta wyspy jest cudowna i urocza...
                      Uwielbiam wiejskie klimaty, więc za każdym razem wybieram Marmari.
                      Plaża jest super! Jeśli chodzi o Paradise Beach, to jest przereklamowany-
                      natomiast warto zobaczyć sąsiedni plaże na które mało kto zagląda (choćby Magic
                      Beach).
                      Zresztą Zia, Pili, czy Limionas to miejsca do których chętnie się wraca.
                      No i Kos to świetna baza wypadowa na sąsiednie wyspy: Kalymnos, Nisyrros, Rodos.
                      Ja Kos zdecydowanie polecam!
                      • Gość: ja Re: WYSPA KOS IP: *.home.otenet.gr 01.07.10, 00:10
                        www.taverna33.pl grecko-wlosnie jedzienie polska obsloga goroco polecam
                    • Gość: aa Re: WYSPA KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 16:16
                      Hej czy wyspa KOs jest dobra dla młodych ludzi ktorzy chca tez w nocy troche
                      poszaleć na imprezach ? pomóżcie :)
                      • p28piotr Re: WYSPA KOS 15.07.10, 07:49
                        Hej wczoraj wróciłem z wyspy Kos jeżeli chodzi o szaleństwa nocne to tylko w
                        mieście Kos jest w czym wybierac szczególnie na barstreet choc w tym roku da sie
                        tam zauważyc spadek turystów i oczywiście trzeba miec mnóstwo pieniedzy piwko
                        małe w granicach 4 - 5 euro drnik podobnie ale wrażenia niesamowite i te tańce
                        na barze :) miłej zabawy pozdro
              • ahoy2 Re: WYSPA KOS 11.12.14, 11:01
                Też polecam Mastichari Bay, doskonałe miejsce, hotel super. W ub. roku jechałam z TUI,inne polskie biura tam nie kwaterowały - Neckermann, Cook etc. Klasa.
          • Gość: teresa Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.broker.com.pl 03.07.10, 23:43
            Witam
            Właśnie ślędzę wątek odnośnie Kos, bo wybieram się na tą wyspę pod koniec
            sierpnia na dwa tygodnie z rodzinką. Na temat Kos nie za dużo znalazłam w
            internecie dlatego proszę o pomoc co jest warte tam do zwiedzenia. Jeszcze mam
            pytanie czy na pobliskie wysepki można samemu popłynąć promem i tam wypożyczyć
            samochód żeby pojeździć po nich. Bo ja mam 2 dzieci 5 lat i 3 lata i wolę być
            niezależna od nikogo, zwłaszcza, ze młodszy synek ma chorobę lokomocyjną i
            ciężko się z nim jeździ. Byliśmy dwa lata wstecz na Zakynthos-cudna wyspa. Rok
            temu na Krecie- też piękna ale mniej kameralna i jak zwiedzaliśmy samochodem to
            co 20 minut trzeba było się zatrzymywać i robić przerwę.Ale jakoś daliśmy radę.
            Oczywiście zwiedziliśmy tylko na miarę naszych możliwości, ale co utkwiło w
            pamięci to przepyszna mussaka w tawernie nad wąwozem Imbrios i te widoki!
            Ale wracam do wątku. Czy mogłaby pani w skrócie napisać co warto zobaczyć.
            Teresa
            • p28piotr Re: WYSPA KOS i Nissiros 15.07.10, 08:06
              Witam wczoraj wróciłem z wyspy Kos byłem tam 2 tyg jeżeli chodzi o zwiedzanie
              wyspy to za dużo atrakcji nie ma ale zawsze cos nowego i jeżeli sie tam jest to
              warto zobaczyc Asklipieion (wstęp 4 euro dzieci chyba maja jakieś zniżki) wioske
              Zia stamtąd pojechac górska trasa do karmadeny widoki są niesamowite sama
              karmadena to typowy kurort nic ciekawego wyruszajac z miasta Kos "wycieczka" ta
              zajmuje około pół dnia więc zostaje troche czasu na plażowanie jeżeli chodzi o
              plaże to najpiekniejsze są w Marmari oraz Mastihari (niewiem gdzie się
              wybierasz) piasek niczym nad bałtykiem dzieciaki bedą miały tam radoche
              pozostałe plaże to raczej żwirkowo kamieniste (bynajmniej na tych których ja
              byłem. co do wycieczek na inne wyspy to z miasta Kos codziennie wypływaja statki
              stateczki na rózne wyspy ja byłem na tzw 3 wyspach oraz w turcji w bodrum
              wypożyczalni samochodów jest wiele z pełną ofertą od rowerów przez skutery quady
              itp po auta ceny skuter na 3 dni okolo 50 euro quad okolo 100 euro samochód nie
              wiem jeżeli bedzieł miała jakies jeszcze pytania to pisz miłej zabawy pozdro
              • Gość: ania Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.mofnet.gov.pl 15.07.10, 08:09
                W jakim hotelu byłeś ?
                • p28piotr Re: WYSPA KOS i Nissiros 15.07.10, 17:43
                  Byłem w hotelu Anastazja był to wyjazd indywidualny nie przez biuro
                  • Gość: Benny Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: 85.238.196.* 21.07.10, 20:48
                    A jakie wycieczki z biur lokalnych polecacie? czy w Psalidii jest rzeczywiscie
                    tak nieciekawie ?
                    • paniwaz Re: WYSPA KOS i Nissiros 21.07.10, 23:18
                      Ciężko pracowałeś w tym roku? Szef bywał irytujący? Przybyło Ci siwych włosów?
                      Urlop należy Ci się jak psu miska, dlatego odpuść Psalidi i JEDŹ NA WAKACJE!
                      Odżałuj te 2-3-5-7stów więcej i znajdź miejsce na świecie, o którym co najmniej
                      połowa respondentów opowiada się pozytywnie, a nie co tysięczny. Szanuj siebie,
                      swój czas i swoją rodzinę! Pani Wąż
                      • Gość: evulevu Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 09:09
                        Eeee, nie jest aż tak strasznie :)
                        Ja wspominam Kos bardzo miło, może dlatego, że była to pierwsza
                        grecka wyspa ? :)
                        Oczywiście nie ma co porównywac jej z Kretą czy Rodos- ale mozna
                        tam naprawdę wypocząć i trochę zobaczyć, trzeba tylko "wziąć na
                        luz" , śmiecie, brud i bałagan to ptrzeciez grecki standard, z
                        którym człowiek po jakimś czasie się oswoi... :)
                        Z wycieczek, prócz wspomnianego Nissyros polecam Kalymnos + Pserimos
                        ( prawie bezludna wysepka z ładną plażą), turecki bazar w Bodrum
                        myslę że warto sobie odpuścic, chyba że ktoś się lubi bujać kilka
                        godzin po to tylko by kupowac jakieś podróby, czy skóry.
                        Na samym Kos prócz Asklepiejonu, czy uroczej Zii i innych
                        klimatycznych wiosek, koniecznie szwędanie się po stolicy, gdzie
                        jest najwięcej do zobaczenia ( choć niewątpliwie jest to duuuużo
                        skromniejsza wersja Rodos), ruiny joannickiego zamku w Antimachii,
                        dziki i pełen kóz Kefalos, kilka ładnych plaż do pobyczenia się,
                        termy Embros na wsch., mapa w dłoń i przed siebie :)
                    • sweetqmka Re: WYSPA KOS i Nissiros 22.07.10, 09:39
                      czyli Kos- tak, Psalidi- nie :)
                      • gi77 Re: WYSPA KOS i Nissiros 22.07.10, 14:06
                        No to pięknie, bo ja właśnie lecę 3 sierpnia do Psalidi, ale żałuję,
                        że wcześniej nie poczytałam.... eh może nie będzie tak źle.
                        • Gość: evulevu Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:15
                          No i fajnie, grunt to pozytywne podejście :)
                        • Gość: qmka Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:57
                          spokojnie... największym minusem jest rzeczywiście plaża w Psalidi, ale przecież
                          to wyspa i plaż wiele, tylko trzeba na nie dotrzeć... a tu możliwości jest
                          wiele: rowerek (2-3 e dziennie), auto (panda 25e dziennie), komunikacja lokalna.
                          ostatecznie nie całe wakacje spędza się na plaży :)

nastaw się pozytywnie i baw się dobrze :)
                  • kalokjeri Re: WYSPA KOS i Nissiros 02.09.10, 02:58
                    Kalimera,
                    jadę indywidualnie z Bodrum na Kos, Nissiros, Tilos i Rodos. W
                    jakiej miejscowości miałeś hotel Anastazja i ile płaciłeś? Czy z
                    Kardameny pływają kaiki na Nissiros?
                    Pozdrawiam
                    • dodekanezowiec Re: WYSPA KOS i Nissiros 02.09.10, 08:07
                      kalokjeri napisał(a):

> Kalimera,
                      > jadę indywidualnie z Bodrum na Kos, Nissiros, Tilos i Rodos. W
                      > jakiej miejscowości miałeś hotel Anastazja i ile płaciłeś? Czy z
                      > Kardameny pływają kaiki na Nissiros?
                      > Pozdrawiam

Nie wiem, czy kaiki (drewniane łodzie) ale z Kardameny na pewno
                      pływają na Nisyros, pewnie taniej niż z miasta Kos i ze 2 razy
                      krócej. Kaiki pływają na Kalymnos, ściślej 3 wyspy - Kalymnos
                      Pserimos Plaki czy Plati.

• dodekanezowiec Re: WYSPA KOS i Nissiros 02.09.10, 08:25
                        Co do wyboru hotelu to przemyśl to -
                        www.nostalgia.gr/hotels-lydiaxx.html
                        www.nostalgia.gr/hotels-zephyrosxx.html
                        Miasto Kos byłoby najlepsze i z punktu widzenia pobytu i z punktu
                        widzenia rejsów na sąsiednie wyspy.
                        • kalokjeri Re: WYSPA KOS i Nissiros 04.09.10, 05:09
                          Efcharisto para poly. Dzieki za info. Pozdrawiam
              • Gość: Teresa Re: WYSPA KOS i Nissiros IP: *.broker.com.pl 24.07.10, 22:43
                Witam
                Wybieram się z rodzinka na Kos pod koniec sierpnia do Marmari.
                Mam pytanie odnośnie wysp:Nissyros i Kalymnos.
                Czy można na nie indywidualnie zaplanować wycieczę. Można samemu popłynąć promem
                i na wyspie wypożyczyć auto? Ja mam małe dzieci więc odpada jazda na rowerze.
                I jeszcze jedno czy na wyspie jest dużo komarów? Bo jak byłam na Krecie i
                Zakynthos była ich niestety masa?
                T.
                • lafarp Re: WYSPA KOS i Nissiros 25.07.10, 22:11
                  ja komara nie widziałem ani nie słyszałem żadnego, a wycieczki
                  możesz bez problemu zaplanować indywidualnie
                • akodz Re: WYSPA KOS i Nissiros 26.07.10, 08:45
                  W Marmari byłem w 2005 roku, więc moje informacje mogą być średnio
                  aktualne. Wyjazd na Kalymnos i Nissiros możesz wykupić sobie w
                  którymś z dwóch biur położonych blisko skrzyżowania drogi biegnącej
                  wzdłuż plaży i tej głównej (w sumie więcej ulicy to chyba tam nie
                  ma), Tigaki Express i jeszcze jednym. Ceny mają te same, koszt
                  wycieczek to jakieś 35 Euro.
                  Lepszym wyjściem jest rejs promem z przystani w Mastichari na
                  Kalymnos oraz z Kardameny na Nissiros. Promy pływają na te wyspy też
                  z miasta Kos. Musisz jakoś się dostać jednak do portu, a nie
                  przypominam sobie, by jakieś autobusowe połączenie tam było. Na Kos
                  i Nissiros masz wypożyczalnie skuterów, to najlepszy sposób na ich
                  zwiedzanie.
                  Niedaleko Marmari jest słone jezioro, więc w sezonie (ja byłem w
                  drugiej połowie czerwca) komarów tam nie brak. Jakiś elektryczny
                  Raid i Autan w spraju (do kupienia na miejscu) powinny załatwić
                  sprawę. Ogólnie to sympatyczna i spokojna miejscowość turystyczna (z
                  okien naszego pokoju hotelowego widzieliśmy pasące się krówki), z
                  ładną plażą, bez porównania ładniejszą od tych położonych w
                  okolicach np. Psalidi.

AK
        • frutka78 WYSPA KOS i Nissiros 08.09.10, 11:44
          Właśnie wybieram się na Kos i chciałabym tez zwiedzić Nissiros. Wyczytałam na forum, że wybierałaś opcję z możliwością zobaczenia Nikki. Pisałaś, że jest tylko jedna taka oferta nieco droższa, ale warta ceny. Czy może mogłabyś pomóc w tej kwestii, godziny wypłynięcia, podać przewoźnika (my będziemy płynąć z miasta Kos) i ewentualnie jakieś rady dotyczące już pobytu na miejscu.. Rozumiem, że na miejscu były jakieś autokary wożące do krateru, dalej do Nikki (zorganizowane przez "właściciela" promu czy trzeba na własna rękę na miejscu)...
          Przez chwilę myślilismy o wypożyczeniu skuteru, ale wtedy tylko rezerwowalibysmy sam prom....Tak naprawę wszelkie inf. będą bardzo pomocne..
          Z gory dzikękuję
          M.
    • pittt25 Re: WYSPA KOS 11.06.13, 10:24
      Najtansze jedzenie full wypas jest na wylocie z kos od tego ronda co sie wjerzdza do kos z 8 minut na nogach, nazywa sie HASAN RESTEURANT FACET PODAJE PRZYSTAWKE MASLO CZOSNKOWE Z BAGIETKA PODGRZANA I TALERZYKI NA OLIWE, pozniej twoje danie a porcje sa wielkie a na koniec daje deser jakiegos arbuza, melona i wszystko za 6 euro albo 7 albo 5 zalezy co wybierzesz, podaje adres PLATANI SQ KOS, TEL 22420-20230 FACEBOOK: HASAN TAVERNA, NIESTETY NIE MOGE WKLEIC ZDJECIA Z MENU ALBO MAPKA ale to jest na rondzie co sie wjerzdza do kos tylko kierunek askepion, wiec jesli chcecie sobie pojesc full wypas a nie zbankrutowac to najlepiej tam a wiem co mowie bo bylem dlugo na kos i sprawdzalem inne resteuracje i albo byly porcje malutkie albo drogo a tu wszystko w cenie. Natomiast rejs 3 island najtaniej kupic w porcie i najtaniej za 25 euro na lodzi KALYPSO. Najtanszy hotel to HOTEL OLGA 2 TYGODNIE ZE SNIADANIEM 2 OSOBY 168 BEURO w kos.
    • Gość: hejerek Re: WYSPA KOS IP: 198.7.62.* 11.07.14, 07:51
      Wypoczywaliśmy tam z mężem na naszej podróży poślubnej i spędziliśmy tam dokładnie 2 tygodnie. Generalnie jest co robić mimo,że jak na Grecję to ilość zabytkow jest bardzo umiarkowana. NIemniej krajobrazy są piękne, blisko jest Turcja no i można smacznie zjeść tak więc jednak warto jest sie tam wybrać.
      Dla ciekawych tutaj jest dodatkowy opis regionu: greckiewycieczki.pl/kos/ , z którym jednak warto jest się zapoznać.
      Z ciekawszych atrakcji to warto jest wybrać sie na Nissiros a także zobaczyć Kalymnos i połowy gąbek.
    • Gość: Iwona Re: WYSPA KOS IP: 192.162.146.* 18.11.14, 16:17
      Kos jest super, polecam. Noclegi (pokój dla dwóch osób, z kuchenką i czajnikiem i balkonem oraz łazienką) w Kefalos - bardzo blisko plaży. Hub's - powołajcie się na Iwonę i Janusza:)
    • Gość: Andrzej Re: WYSPA KOS IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.15, 12:09
      tutaj jest dość dużo zdjęć i opisy z wyspy Kos:
      atspot.pl/tag/zobacz/100/wyspa_kos
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka