Dodaj do ulubionych

samodzielne zwiedzanie Santorini

08.07.11, 11:19
Wybieramy sie na 2 dni na Santorini, wynajmujemy samochod i chcemy troche samodzielnie pozwiedzac. Pytanie czy mozecie mi podpowiedziec od czego zaczac :) tzn. Mamy hotel w Firze. Samochod chcemy wziac od 15 pierwszego dnia do 15 drugiego, wiec nasz wyjazd musimy podzielic na dwie czesci. Jak najlepiej ulozyc podroz, zeby wszytskie najciekawsze miejsca zobaczyc, zaznaczam ze jedziemy z 2-latkiem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.11, 11:41
      Tak naprawdę to nie ma znaczenia bo Santorini jest malutka i gdziekolwiek się znajdziecie, to do Thiry będzie jakieś 20 minut wiec można spokojnie kilka razy obrócić. Jedyne co może Was ograniczać to godziny otwarcia muzeów/stanowisk archeologicznych, np Ancient Thira jest chyba (radze upewnic sie na miejscu) jest otwarta 8-15 i zupełnie zamknięta w poniedziałki. Akrotiri chyba nadal całkowicie zamknięte.
      • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 08.07.11, 11:47
        ok, a jezeli chodzi o plaze, to ktora warto zobaczyc?
        • Gość: mmm Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.11, 11:58
          Na pewno warto zobaczyć czarne plaże w Kamari, Perissie czy Perivolos, ktore siągną się kilometrami. Sam byłem też na Red Beach, ale że dojście tam z 2-latkiem może byc utrudnione- przez skałki drewnianym rozpadającycm się i wąskim przejściem (no chyba, że to przejście ostatnio poprawiono). Ponoć są też jakieś taksówki wodne na Red i White Beach ale jakoś nie zwrociłem na to uwagi wiec szczegółow nie znam.

Mnóstwo zdjęć i info na:
          www.greeka.com/cyclades/santorini/santorini-beaches.htm
          • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 08.07.11, 12:07
            stronka niesamowita, zaczynam sie zastanawiac czy nie zostac jeden dzien dluzej na Santorini. Myslisz ze okolo 5 godzin pierwszego dnia i 7 godzin drugiego nam wystarczy zeby zosbaczyc wszystko co najwazniejsze? Musze zakupic mape i zaznaczyc najwazniejsze miejsca i ustalic trase :) wielkie dzieki
            • Gość: mmm Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.11, 12:18
              Zeby objechać wystarczy, ale żeby sobie jeszcze spokojnie poleżeć na jednej z tych przepastnych czarnych plaż i wybrać na wycieczkę statkiem po kalderze, gorących źródłach, na Thirassie, itp to trochę mało
              www.mysantorini.com/Santorini-Boat-Tours.html
              Z map proponuję mapy Terrain terrainmaps.gr/e-shop/index_english.php
              Są naprawdę dobre, ale tak po prawdzie to na Santorini trudno się zgubić nawet jeśli ma się mniej dokładna mapę.
              • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 08.07.11, 12:30
                mapa kupiona i przewodnik tez :)) wycieczki statkiem raczej odpadaja ze wzgledu na malucha, na pewno na santorini jeszcze wrocimy i wtedy zaliczymy wycieczki :) jak bede miala juz ustalony plan wycieczki rzuce ci do oceny :) zostales moim specjalistą ds. Santorini :)
                • Gość: mmm Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.11, 12:37
                  :)

Ja sam się od pewnego czasu czaję, żeby znów zahaczyć o Santorini, ale czekam, aż w końcu otworzą Akrotiri. Miało byc otwarte wiosną tego roku, ale ostatnio słyszałem, że termin otwarcia przesunięto na 2012:(
                  • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 08.07.11, 12:44
                    Akrotiri - tez chcialam tam bardzo jechac i kurcze troche sie zalamalam, ze zamkniete :( moze jeszcze jakies cenne podpowiedzi :)))) np. co zobaczyc w samej Thirze???
                    • Gość: mmm Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.07.11, 10:18
                      Tak naprawdę Thira oprocz tych 2 czy 3 muzeów to przede wszystkim widoki przez co najważniejszy jest czas zwiedzania, zeby się do tych widoków w ogole dopchać... serio, w szczycie sezonu jest z tym problem, tyle ludzi... Najlepiej robic to rano, kiedy nie ma jeszcze turystów z Krety, a ludzie z zaparkowanych na kalderze cruiserów jeszcze śpią.
    • bebiak Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 09.07.11, 12:08
      Witaj,
      mnie na Santorini zauroczyły dwie miejscowości: Pirgos i Emporio (napisałam zgodnie ze stopniem zauroczenia). Do obu wg mnie trzeba zajrzeć i w dzień (w dzień połazić po kastro w Emporio, pomiędzy fantastycznymi budynkami, dojść aż na samą górę - to konieczne!i pod wieczór - pod wieczór usiąść w którejś kafeterii przy plateia (w Pirgos powiedzmy przy i popatrzeć na codzienne życie miejscowych).
      Na Santorini wakacjowałam przez tydzień w kwietniu 2008 roku i nie zajestrowałam problemów z dojściem do Red Beach - jakaś ścieżka tam prowadziła, niczego rozwalającego się nie pamiętam. Warto również podjechać gdzieś tak w okolice wioski Vlychada. Znajdują się tam przedziwne i robiące wrażenie tereny, o których na mojej stronie napisałam tak:

Jedziemy dalej do miejsca, o którym przewodniki milczą, a które swego czasu wskazał nam nasz znajomy: to gdzieś w okolicach wioski Vlychada... Szukamy aż znajdujemy: niesamowite to miejsce zupełnie jak nie z tej ziemi, jak nawet nie z tej zaskakującej przecież Santorini! To chyba jednak wąwóz, a kiedy patrzy się na to co go otacza, na te jego ściany, odnosi się wrażenie, że to... nie wiem sama... piasek? Tak, moje pierwsze skojarzenie to właśnie piasek, jakieś piaskowe formy z większymi lub mniejszymi dziurami... Dotykam tych ścian nieśmiało - nie, to nie piasek, zresztą piasek by się nie utrzymał w taki sposób. Co to jest zatem? Żwirowe ściany? Może pumeksowe? Zupełnie się na tym nie znam, a nigdzie słowa na temat tego miejsca. Taki wąwóz, tylko znacznie mniejszy zobaczę jeszcze w wiosce Mesa Gonia, kiedy już po obejrzeniu tutejszego prześlicznego bizantyjskiego kościółka z XI wieku patrzyła będę w dół, na wyspę: tuż obok zobaczę miniaturkę tego wąwozu i znowu wpadnę w zachwyt, podobnie jak nad kobietą, która odziana w czerń siedzi tuż obok kościółka przy okrągłym stoliku w cieniu harupii, wpatrzona gdzieś w dal, podobnie jak nad tą, również całą w czerni, chodzącą po łące usypanej rumiankami, kiedy będę jechała na północ wyspy, do Oii.
      ----------------

Jeśli masz trochę czasu - możesz przeczytać o Santorini widzianej moimi oczami (toż każde spojrzenie jest inne) na mojej stronie betaki.freehost.pl o ponad trzydziestu wędrówkach po Grecji (to nie przewodnik, takie moje opowieści o danych miejscach) - tutaj jest Santorini:

www.betaki.freehost.pl/www_g50.html
      W środku opowieści pojawi się weekend na malutkiej sąsiadce Anafi, bo to Anafi była moim celem tak naprawdę (uwielbiam tę wysepkę), a nie Santorini, ale zawsze uważałam, że połączenie tych dwóch to świetny pomysł.
      Nie mam czasu na galerię na stronie, ale jest na końcu opowieści odnośnik do fotoforum gdzie czas jakiś temu poro zdjęć wrzuciłam. Zdjęcia na fotoforum są popodpisywane cytatami z tekstu ze strony.
      Pozdrawiam. B.
      • bebiak Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 09.07.11, 12:12
        Coś mi się tam w poprzednim poście urwało - miałam napisać, że w Pirgos warto zasiąść wieczorem gdzieś przy (na przykład) plateia Stefanoy Melekoy i tam pogapić się na wieczorne życie a nie wpisałam nazwy placu w końcu:)
        Pzdr. B.
      • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 09.07.11, 14:20
        od razu widac ze pasjonuje cie Grecja, poczytalam twoje wspomnienia na stronkach, to jest niesamowite :) dzieki wielkie:)

ps. ile kosztuje wjazd kolejka w porcie i czy dlugo sie czeka zeby nią wjechac? :)
        • Gość: cichy wielbiciel C Re: samodzielne zwiedzanie Santorini IP: *.146.87.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.07.11, 22:42
          W ubiegłym roku wjazd na górę kolejką kosztował 5 euro od osoby. Tyle samo kosztował wjazd na mule czy ośle.
          Ale litości!
          Santorini nie da się poznać w godzinach od 15.00 do 15.00, bo tam są i białe, czarne i czerwone plaże (i rzeczywiście, bez żadnych mostków, na krótkim odcinku tylko stroma ścieżka). Tam jest Thira z muzeum archeologicznym, które trzeba zobaczyć i Ia z muzeum morskim,które warto zobaczyć a klimat w Ia powalający i nie da się jej odfajkować w 15 minut. Tam jest Emporio. Tam jest starożytne Thera, do której trzeba się wdrapać (można samochodem) i monastyr pod antenami, do którego też można dojechać samochodem. Tam być może będzie czynne Akrotiri a na pewno będzie czynny, któryś z zakładów produkcji wina - być może ten z muzeum i podziemną trasą. Warto byłoby popłynąć na Nea Kamneni i wykąpać się w gorących źródłach przy Palea Kamneni. Warto wejść do kościołów w Thirze i tych prawosławnych i chrześcijańskiej katedry.
          I tak można jeszcze trochę.... trzeba....warto....warto...trzeba, o "najpiękniejszych na świecie zachodach słońca w Ia" już nie wspominając.
          Przykro mi, ale nie można w 24 godziny wyrobić sobie nawet poglądu w sprawie Thiry

cichy wielbiciel Cyklad
          • ozlem Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 10.07.11, 07:14
            No ale po co tak ostro skoro autorka napisała, że chcieliby na Santorini wrócić jak warunki będą bardziej sprzyjające? No i czy każdy musi sobie wyrobiac poglądy na wszystko? Też średnio sobie wyobrażam wielogodzinne rejsy po kalderze i bieganie po muzeach czy świątyniach czy wdrapywanie na Ancient Thire z 2-latkiem. Zresztą sama tak robię - przy okazji pobytu na jakieś wyspie zahaczam na krótko o inną (jeden dzień czy choćby kilka godzin czekając na przesiadkę na inny prom) na rozeznaniu co i jak, gdzie szukac noclegu na przyszłośc no i decyduję, czy w ogóle chciałabym tu wrócić na dłużej.

BTW, wbrew temu co tu piszesz, prawosławie to też chrześcijaństwo. Kościoły prawosławne po polsku nie nazywane są kościołami (bo to się kojarzy przede wszystkim z katolicyzmem) tylko cerkwiami. Aha, na czerwoną plaże schodzi się ostro w dól więc są tam wkomponowane kładki pomiędzy głazami (w nie najlepszym stanie z tego co sobie przypominam bo sama miałam problem schodząc w klapkach). Zresztą jadąc w sezonie na dwa dni w ogóle bym sobie schodzenie na Red Beach odpuściła i obejrzała tylko ze skarpy- plaża jest wypchana leżakami i ci co schodzą na plażę, ale nie chcą na niej zostać lawirują pomiędzy leżącymi.
            • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 10.07.11, 07:27
              wielbicielu cyklad - masz racje, na pewno wroce na santorini, bo zdaje sobie sprawe, ze nawet tak malej wyspy nie da sie w 100% poznac w dwa dni, jednak tak jak pisze Ozlem, mam 2 letnia corke, ktora jest na prawde wytrzymala na nasze zwiedzanie, ale tez ma humory i wiem na ile moge sobie z nia pozwolic. Na pewno wroce na santorini i to na przynajmniej 4 dni, ale to dopiero za 5-6 lat, poki co chce chociaz zobaczyc, co stracilam, gdy bylam 8 lat temu na Krecie i wszyscy poplyneli na santorini, a my zostalismy w hotelu :)
              • tamerza do mmm :) 14.07.11, 22:42
                No i kupilam przewodnik, mape, studiowałam, studiowałam i doszlam do nastepujacych wnioskow :) prosze ocen czy to damy rade zrobic w dwa dni, czy cos sobie darowac, czy cos dorzucic :) przypominam na pokladzie mamy 2 latka :)

dzien pierwszy (w FIRZE okolo 13)

. piesze zwiedzanie FIRA i Firostefani (tutaj mamy hotel)

potem okolo 15 samochod i Imerovigli, potem Vourvvoulos, trasa w kierunku Oia, zachod slonca w OIA

rano (okolo 8) samochod i w trase Kamari, wejscie na THIRA, potem Magalohori, Emborio, Perissa, Akrotiri, do 15 musimy oddac samochod w hotelu, potem zwiedzanie pieszo Fira

Zastanawiam sie jeszcze nad VLIHADA i Red Beach, White Beach, ale watpie zeby nam czasu wystarczylo

Co o tym myslisz? Prosze o uwagi, dopisanie co warto jeszcze podrodze zobaczyc :)

• amigo50 Re: do mmm :) 14.07.11, 23:50
                  Witajcie i przepraszam, że może Wam się tu niepotrzebnie wcinam, ale jeśli Tamerza prosi o jakieś opinie, to może wtrącę swoje trzy grosze.
                  Moje zdanie w sprawie zwiedzania Santorini będzie trochę podobne do zdania Cichego Wielbiciela Cyklad, bo wiem że odradzałem mu właśnie podobnymi argumentami jak on odradza teraz Tobie, zwiedzanie S. w trakcie jednodniowej wycieczki z Rethimnionu. Toczyliśmy dość burzliwą dyskusję mailową a później okazało się, że mieszkamy niedaleko od siebie i przywiozłem mu na spotkanie trochę zdjęć z moich wyjazdów na Santorini i dotyczyły one tylko Santorini. Zdjęcia te były poskładane pakietami- miejscami. Było ich około 10 tysięcy. Poprosiłem aby odrzucił te miejsca, które go nie interesują. Odrzucił jeden pakiet. Później wyjąłem mapę Santorini z zaznaczonymi miejscami, których dotyczą poszczególne pakiety.
                  Więcej pytań nie było.
                  Tak, uważam, że taki 24-ro godzinny wypad daje niewiele, ale może być zachętą czy inspiracją do powzięcia postanowienia o KONIECZNOŚCI zobaczenia tej wyspy. Tylko czy jeżeli 100 ludzi wsadziło łapę do wrzątku i się poparzyło, to ja też powinienem tę łapę tam wsadzać aby to samo stwierdzić, czy raczej wykorzystać nabytą na doświadczeniach innych wiedzę i właściwości wrzątku wykorzystać do zaparzenia sobie kawy czy herbaty / Tutaj: bez bawienia się w zwiady pojechać tam na dłużej.

Ale dobra, jeśli tak chcesz. Masz takie prawo.

No to kilka uwag do Twojego planu:
                  1. Odpuść Vlikhadę i Red Beach. Ja Vlikhadę odwiedzam tylko dlatego, że jest tam marina, ale za to jedna z gorszych. Red Beach - ciekawostka, ale bez szaleństw
                  2. Akrotiri jest nieczynne i nie ma tam w tej sytuacji zupełnie po co jechać
                  3. Do starożytnej Thiry można podjechać niemal pod bramę po okrutnie wijącej się drodze i trzeba mieć na niej mocne nerwy. Umiejętności wystarczą średnie. W Ancient Thira warto spędzić możliwie dużo czasu (mając na uwadze Twój niwielki limit jakim dysponujesz)
                  4. Immerovigli w planie zostawiłbym, ale stąd pojechał prosto do Ia, bo:
                  - od miejsca, w którym można zostawić samochód do miejsca, które sobie wybierzesz na oglądanie zachodu słońca stracisz około pół godziny
                  - tłumy na uliczkach (a na dodatek dziecko pod ręką) spowolnią Twoje przemieszczanie się po tej bardzo urokliwej miejscowości (Thirę bije na głowę)
                  - warto Ia przejść całą wzdłuż, dlatego szukałbym raczej miejsca na górnym parkingu, przeszedł w stronę zachodniego cypla, tu obejrzałbym zachód słońca i po zachodzie, w konduktowym tempie, razem z całym tłumem wróciłbym na górny parking
                  5. Nie do końca zgadzam się z opinią, która się tutaj pojawiła o tym jak łatwo poruszać się po Santorini samochodem. Generalnie kiepskie oznaczenia dróg, kilka zupełnie nieoznakowanych rozjazdów na drodze z Ia do Thiry (ale tutaj masz do dyspozycji na szczęście całą noc :-))
                  6. Jeśli będziesz miała po drodze Kamares, co jest bardzo prawdopodobne (nawet widzę w Twojej marszrucie) w związku z wyjazdem do Ancient Thira, to stań na Czarnej Plaży. Zajmie Ci to 10 minut a będziesz miała punkt zaliczony i satysfakcję większą.

No to chyba tyle na razie
                  • amigo50 Re: do mmm :) 14.07.11, 23:52
                    ...a takie jeszcze pytanie do Bebiaczka: ;-)
                    Czy ja mam coś wspólnego z tym wąwozem :-) ?
                    • bebiak Re: o wąwozie do Amigo :) 09.08.11, 11:58
                      amigo50 napisał:

> ...a takie jeszcze pytanie do Bebiaczka: ;-)

Aaaa, zobacz: nie zauważyłam Cię - tak się ukryłeś;)

> Czy ja mam coś wspólnego z tym wąwozem :-) ?

Rozumiem: trzeba imiennie pochwalić, tak? Achhh.. ci faceci!!! ;)
                      No toż nie kto inny jak tylko Ty mówiłeś mi o tym miejscu - no to... no to pojechałam, bo jak mogłabym Cię nie posłuchać.. od czasu do czasu:) Urokliwe to mało choć de gustibus... - to wiadomo:) Mnie się pioruńsko podobało - kompletnie niecodzienne.

• Gość: misia Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem IP: *.play-internet.pl 08.08.11, 19:59
                    Ja także planuję na drugi rok wyjazd na Santorini, ale chciałabym spędzić tam tydzień, w związku z tym mam pytanie do specjalistów, czy zwiedzanie tej wyspy skuterem jest bezpiecznie czy raczej powinnam wybrać samochód. Moze głupio brzmi to pyatnie, ale na innych Greckich wyspach jak np Zakynthos raczej nie polecałabym skutera bo górki a drogi na nich są strome, zakręty ostre i niebezpieczne a asfalt w niektórych miejcach śliski. Byłam świadkiem a nieraz udzielałam pomocy wywracającym się na skuterze i właśnie stąd moje pytanie jeśli chodzi o Santorini.
                    • amigo50 Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 08.08.11, 20:18
                      1. Na Santorini są piękne drogi z uroczymi przepaściami po jednej lub drugiej stronie gdzie można pięknie zabić się na śmierć! :-) Można to jednak zrobić zarówno skuterkiem jak i samochodem. Ale po tych drogach można jeździć również bezpiecznie zarówno skuterem jak i samochodem. Wydaje mi się, że zależy to bardziej od rozwagi kierowcy niż od wyboru środka lokomocji.
                      2. W ubiegłym roku, na rejsie po Dodekanezie był ze mną kolega, który namiętnie jeździł skuterami po różnych wyspach (także na wcześniejszym wspólnym rejsie po Cykladach). Był świetnym operatorem tego sprzętu i radził sobie na każdej drodze, ale w ubiegłym roku jego skuter zaatakował go na parkingu. W wyniku bestialskiego ataku kolega miał siniaki na nogach i ogromny siniak na brzuchu, poobdzierane oba kolana i łokieć i całe mnóstwo jeszcze innych obrażeń. Tak, było to na parkingu poniżej starożytnego Kos, w miejscu gdzie przez parking przepływał maleńki strumyk i była niewielka nierówność

Jak widać z powyższego, to chyba nie od tego czy droga bardziej stroma czy mniej, czy są przy niej przepaście czy tylko urwiska zależy Twoje bezpieczeństwo.
                      Ja jednak używam zawsze samochodu. Dla mnie to wygodniej, mam miejsce na jakiś bagaż, butelkę z wodą do picia i drugą do umycia rąk, ręcznik na okoliczność ewentualnej kąpieli gdzieś na jakiejś plaży no i klima...
                      • simon_r Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 08.08.11, 22:09
                        amigo50 napisał:
                        > Ja jednak używam zawsze samochodu. Dla mnie to wygodniej, mam miejsce na jakiś
                        > bagaż, butelkę z wodą do picia i drugą do umycia rąk, ręcznik na okoliczność ew
                        > entualnej kąpieli gdzieś na jakiejś plaży no i klima...

no bez jaj Amigo!!.. flaszka, ręcznik a nawet kilka innych rzeczy spokojnie zmieszczą się pod siedzeniem... a klima???.. nie ma nic piękniejszego niż wiatr we włosach :P
                        • amigo50 Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 09.08.11, 11:32
                          > no bez jaj Amigo!!.. flaszka, ręcznik a nawet kilka innych rzeczy spokojnie zmi
                          > eszczą się pod siedzeniem... a klima???.. nie ma nic piękniejszego niż wiatr we
                          > włosach :P

Wiesz, mi się jakoś nie mieści. :-) Może to dlatego, że zawsze jeździmy w dwie osoby (a bywa, że i w cztery). Do tego dochodzi trochę sprzętów fotograficznych a z wypadu trzeba przywieźć a to jakieś owoce, a to jakąś flaszeczkę, a to coś słodkiego (najlepiej duuuuużo słodkiego).
                          A co do quadów, to zgadzam się z Tobą ;-)
                    • simon_r Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 08.08.11, 22:13
                      jeślki nie zjeżdżasz drogą do portu Athinos to inne drogi na Santorini są zupełnie lightowe... skuter jest zdecydowanie bezpieczniejszy niż quad.

Droga do portu Athinos
                      • bebiak Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 09.08.11, 11:54
                        simon_r napisał:

> jeślki nie zjeżdżasz drogą do portu Athinos to inne drogi na Santorini są zupeł
                        > nie lightowe...

OMG! Szymooooonnn... i ta do antycznej Thiry dla Ciebie też lightowa????
                        • simon_r Re: zapytanie o zwiedzanie Santorini skuterem 09.08.11, 13:27
                          do antycznej Thiry akurat dojechać nie zdążyłem.... ale po Krecie i drodze na Balos to już wszystkie inne były lightowe.
                  • mika_26 Re: do amigo 09.08.11, 12:03
                    W związku z tym, iż mam szanse jedynie i tylko na zwiedzenie Santorini w ciągu 2 dni, to proszę Cie o kilka wskazówek-podpowiedzi. Przypływam na wyspe ok. 11. pierwszego dnia. Nocleg najprawdopodobniej w Fira. Około 13.00 chciałabym wynając auto- i tu pojawiaja sie znaki zapytania. Nie wiem czy decydować sie na rejs statkiem dnia nastepnego po kalderze-rejs wg. lokalnych biur trwa od 10.30 do 16.30. Poprosze o wasze podpowiedzi czy warto sie na niego decydować-musiałabym samochód oddać dnia następnego rano. Czy od 13.00 pierwszego dnia udałoby mi sie zobaczyć czarna plaże w Kamari (choćby na 10 minut tak jak proponujesz)i Ancient thira, tak aby zdążyć do Ia na zachód słońca? Czy dac sobie spokój z rejsem po kalderze i do 17.00 dnia nastepnego pozwiedzać wyspę? Jade z siedmiolatka, która lubi aktywnie spędzać czas, ale tez musze jednak brac pod uwage, że to jednak dziecko. Co byś proponował pod wzgledem ustaelnia logistyki, aby móc główne punkty, według ciebie te warte zobaczenia, zaliczyć?
                    • ozlem Re: do amigo 09.08.11, 15:23
                      Czy od 13.00 pierwszego dnia udałoby mi
                      > sie zobaczyć czarna plaże w Kamari (choćby na 10 minut tak jak proponujesz)i An
                      > cient thira, tak aby zdążyć do Ia na zachód słońca?

Sprawdz godziny otwarcia Ancient Thira- jeśli nic sie nie zmienilo to z tego co pamiętam jest otwarta dośc krótko- do 15? A ostatnich zwiedzajacych wpuszczaja o 14:30?
                    • simon_r Re: do amigo 09.08.11, 16:55
                      Czarna plaza w Kamari.... bo ja wiem czy warto na nią tracić czas. Jest tam wiele ładniejszych miejsc. Ja żałuję, że nie popłynąłem na wulkan.
                    • amigo50 Re: do amigo 09.08.11, 22:26
                      1. Ancient Thira jest rzeczywiście czynna tylko do 15.00 (a może nawet do 14.30???)
                      2. Nie wiem czy o 13.00 dostaniesz auto jak planujesz - chyba, że masz wcześniej zaklepane
                      3. Na spędzenie pół dnia na plaży nie zdecydowałbym się mając niecałe dwa dni do dyspozycji, ale zobaczyć taką ciekawostkę przez 10 minut - zwłaszcza, że to tuż obok Ancient Thira i po drodze - zdecydowanie warto
                      4. Rejs po kalderze. Cholernie kłopotliwe pytanie, bo z jednej strony tych pięknych klifów inaczej nie zobaczysz (chyba, że jakimś cudem z promu; jeśli jednak popłyniesz HighSpeedem to takiej możliwości nie ma zupełnie), nie zobaczysz swoistego kolorowego przekładańca jaki występuje na południowym krańcu Thirasii, nie zobaczysz białych skał przy południowo-wschodnim cyplu Thiry, nie zobaczysz wiszących na skałach nad kalderą Ia i Thiry. Stateczek z rejsu po kalderze opływa Palea Kamneni i tam jest przeważnie postój na kąpiel w ciepłych źródłach. zawija na Nea Kamneni i tam można łyknąć nieco atmosfery "wulkanicznej", (choć to tylko namiastka i Nissiros bije N.K. na głowę), wsadzić rękę w dziurę między kamieniami w piekielną przestrzeń, zobaczyć i poczuć (węchem) piekielne dymy wydobywające się z wnętrza ziemi, zobaczyć przy N.K. i P.K pływające kamienie (tak, tak! to nie pomyłka). Z drugiej strony "tracić" czas na takie przejażdżki kiedy na wyspie jest tyle ciekawego do zobaczenia - szkoda. Nie wiem co Ci tu podpowiedzieć i co radzić. Ja wybrałbym zwiedzanie wyspy, bo kalderę opłynąłbym sobie jachtem, ale mam świadomość, że atrakcje serwowane na rejsie stateczkiem dla kogoś kto nie ma możliwości takiej jak ja są mocno kuszące.
                      Dla dziecka wycieczka stateczkiem będzie niewątpliwie dużo ciekawsza (pod warunkiem, że w jej programie są atrakcje, o których tutaj pisałem)
                      5. Nie przesadzaj ze spodziewanymi atrakcjami na Nea Kamneni, bo możesz odczuć srogi zawód. Największą atrakcją jest tu chyba świadomość tego, że pod Tobą jest czynny wulkan, choć krater (a jest ich tam bodaj jedenaście) jest nad wulkanem zasklepiony i Ty po nim chodzisz - ale czy dla dziecka to akurat będzie atrakcyjne? Dość kłopotliwe jest chodzenie po ścieżkach N.K., bo pokryte są swoistym żwirem, choć bardziej w charakterze małych pumeksów, które strasznie się pod nogami mielą i obsypują (tutaj raczej buty typu adidas niż sandały). Ty wprawdzie tej możliwości nie będziesz miała, ale najpiękniejszy zachód słońca jaki widziałem kiedykolwiek i gdziekolwiek miał miejsce właśnie na Nea Kamneni. Umieściłem ten opis gdzieś tutaj na forum, ale było to strasznie dawno temu.

Pozostawiam Ci to chyba na razie do przemyśleń :-)
    • jaari_65 Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 10.08.11, 14:08
      @tamerza - wszystko już zostało tu napisane, chociaż każdy inaczej odbiera Santorini...
      Opis mojego ostatniego tam pobytu masz tutaj
      Może się przyda ?
      Pozdrawiam
      J.
      • tamerza Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 11.08.11, 12:48
        bardzo ci dziekuje, super relacja i zdjecia, :)
        • jaari_65 Re: samodzielne zwiedzanie Santorini 11.08.11, 15:53
          tamerza napisała:

> bardzo ci dziekuje, super relacja i zdjecia, :)

Proszę uprzejmie. Dzięki za miłe słowa. Polecam się :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka