Dodaj do ulubionych

Santorini na tydzień

IP: *.gov.pl 17.06.04, 11:50
Witam,
Mam pytanko: jak można zorganizować sobie tydzień pobytu na Santorini (tzn.
przelot, zakwaterowanie itp.)? Czy Ktoś może był tam dłużej niż 1 dzień? Bo
wydaje mi się, że jednodniowa wycieczka z Krety to dla mnie za mało na
zwiedzenie tej (podobno cudnej) wyspy. Dzięki za informacje!
Obserwuj wątek
    • Gość: maga Re: Santorini na tydzień IP: 195.117.40.* 17.06.04, 14:21
      Byłam tam dwa lata temu przez dwa tygodnie i wbrew temu, co często słyszę od
      turystów, nie nudziłam się ani chwili. Myślę, że z Polski najłatwiej będzie
      wykupić tani czarter do Heraklionu, najlepiej w ostatniej chwili (sprzedają je
      wszystkie biura, a ostatnio ogłasza się Ecco z niskimi cenami). Stamtąd pływają
      na Thirę promy (14 euro w jedną stronę). W porcie znajdziesz tłum naganiaczy,
      oferujących pokoje w dość przystępnych cenach (w ubiegłym roku moja koleżanka
      znalazła tak apartament w Firze za 20 euro dla dwóch osób). Warto z nich
      skorzystać, bo prom przypływa późno i możesz nie mieć siły z szukaniem pokoju
      na własną rękę. Na miejscu chyba nie warto wynajmować samochodu, bo autobusy
      jeżdżą wszędzie i są - ze względu na odległość - b. tanie. Jazda obowiązkowa na
      Santorini to zachody słońca w Ia - to najpiękniejsza miejscowość na wyspie,
      oblegana o zachodzie przez tłumy turystów, ale za dnia całkiem spokojna,
      szaleństwa w Firze, która jest zdecydowanie bardziej turystyczna, jazda
      osiołkiem z portu do miasteczka, wykopaliska w Akrotiri i sama malownicza
      wioska, tak samo jak Pyrgos, wioska duchów, czyli opuszczona po trzęsieniach
      ziemni Messo Gonia i kilkanaście innych. Na pobyt polecam Perissę - są tam
      plaże (czarne - no, prawie czarne - to była dla mnie niespodzianka), jest
      spokojniejsza od drugiego letniska Kamari i sąsiedztwo lotniska nie jest w niej
      dokuczliwe. Polecam stamtąd wspinaczkę do małej kapliczki zawieszonej na
      skalnej półce (widać ją z Perissy) i na szczyt Messa Vuono, do wykopalist
      antycznej Thiry. Jest jeszcze czerwona plaża (koło Akrotiri) i biała (płynie
      się do niej z Akrotiri stateczkiem). Można wybrać się w rejs po calderze z
      przystankami przy gorących źródłach, na wulkanie i wysepce Thirassia. W ciągu
      jednego dnia można popłynąć i wieczorem wrócić na cykladzką Ios - nie byłam
      tam, ale znajomi popłynęli i wrócili zachwyceni pięknymi plażami i - o dziwo -
      spokojem (przewodniki straszą, że wysepka jest zajechana przez bananową
      młodzież, ale to widocznie nieprawda). Tych atrakcji starczy z pewnością na
      tydzień, z tym że nie jest to - dla mnie na szczęście - wyspa do zwiedzania z
      językiem wiszącym do pasa i w japońskim stylu. Raczej do smakowania,
      zachwycania się, bez pośpiechu. Jednodniowe wycieczki z Krety uważam za
      pomyłkę. Tym bardziej, że u naszych rezydentów kosztują 100 euro, a za takie
      pieniądze można tam zostać przynajmniej dwa dni.
      • miriam_73 Re: Santorini na tydzień 17.06.04, 20:16
        Maga w zasadzie napisała wszystko. Ja na Santorini spędziłąm tylko tydzień i
        chcę tam wrócić. Aha, ja jechałam z Aten, promem z Pireusu płynie sie ok. 8
        godzin, z przystankami na Paros i Naxos, wysiadka w Athinios i tam mozna
        poszukac kwatery u "naganiaczy" tez polecam Perissę - miła spokojna, do kamari
        mozna popłynąć łódką z plaży, albo na piechtę przez górę, zahaczając o antyczną
        Thirę. Polecam uroczą winiarnię w Pyrgos z widokiem na calderę - zachód słońca
        rónie piękny jak w Oia a spokojniej i przy pysznym winku.
      • Gość: S. Re: Santorini na tydzień IP: *.gov.pl 19.06.04, 12:42
        WSZYSTKIM POWYZEJ WIELKIE DZIĘKI ZA INFORMACJE!!!!
        POZDRAWIAM I ZYCZĘ MIŁEGO ODPOCZYWANIA NA ZASŁUŻONYCH WAKACJACH :)))
    • k.r.e.c.i.k Re: Santorini na tydzień 17.06.04, 23:26
      Ja spędziłem na Santorini 2 doby podczas 2-tygodniowego pobytu na Krecie. Przed
      tą wycieczką a tym bardziej po niej uważam że zorganizowany 1-dniowy rejs to za
      mało.
      Jeżeli ktoś lubi aktywny wypoczynek to przez tydzień a tym bardziej 2 może się
      trochę nudzić. My w jeden dzień przejechaliśmy dokoła wyspy skuterem
      zatrzymując się w każdym ciekawszym miejscu, kąpiąc się na plażach czarnej,
      czerwonej i "zwykłej" w Kamari, odzwiedzając akrotiri, winiarnię, Oia, Thirę.
      1-dniowy pobyt na Santorini podczas dnia i odpłynięcie z tej wyspy przed
      wieczorem to dla mnie jakieś nieporozumienie. Nie chodzi mi o słynny zachód
      słońca w Oia, bo był o wiele brzydszy niż nad Bałtykiem ale ogólną atmosferę
      jaka panuje po zapadnięciu zmroku.
      Proponuję więc rejs z Krety przynajmniej na 2 dni. We wrześniu nie było
      problemu z noclegiem-nawet późnym wieczorem w porcie czekają ludzie, którzy
      zawiozą na własną kwaterę /oczywiście wcześniej warto uzgodnić cenę/.

Oczywiście nie twierdzę że nie warto na cały tydzień-jeśli o mnie chodzi nie
      nudziłbym się tam szczególnie i przez parę lat ;-)

pozdrawiam
      • bebiak Re: Santorini na tydzień 18.06.04, 17:45
        Cześć, ja co prawda na Santorini jeszcze nie byłam, więc od strony praktycznej
        niewiele Ci pomogę, natomiast mam w planach takie krótkie, właśnie tygodniowe
        tam wakacje, ale zdecydowanie zamierzam je połączyć z trzydniowym pobytem na
        sąsiedniej malutkiej Anafi. I chciałabym spędzić 4 dni na Santorini, a 3 na tej
        Anafi właśnie. Kiedy to zrealizuję - jeszcze nie wiem (bo wciąż mnie zanosi
        gdzieś indziej w Helladzie), ale jeśli już się wybiorę na Santorini to
        czarterem na Kretę (ewentualnie do Aten)i promem dalej. Od razu jeszcze dodam,
        że w Helladzie łazikuję, więc nie uwzględniam tutaj czasu potrzebnego na
        plażowanie, stąd taki podział pobytu wydaje mi się rozsądny.
        Pozdrowionka cieplutkie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka