Dodaj do ulubionych

plaże na Krecie

07.05.12, 13:53
Witam. Pod koniec maja wybieram się na Kretę. Czy moglibyście polecić najładniejsze plaże, aby je odwiedzić? Interesuje mnie także dojazd autobusem, ponieważ ani ja ani nikt z moich znajomych nie ma skończonych 21 lat. Zatrzymamy się w Hersonissos bądź w Georgiopolis.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jimmy Re: plaże na Krecie IP: *.tktelekom.pl 07.05.12, 14:19
      Z całą pewnością Elafonisi całodniowy wypad zorganizowaną wycieczką z okolic Rethymno w 2010 r kosztował nas 22e. na głowę ale nie wiem jak to wychodzi lokalnym pks
    • 82piterek Re: plaże na Krecie 07.05.12, 15:49
      Sami musicie zdecydować jaka plaża Wam się podoba i wtedy tam podjechać. Tutaj podam Ci "marchewkę"
      Nie zawaham się powiedzieć że to najlepsza strona o plażach na Krecie, opisana i sfotografowana każda, dodatkowo plaże z Gavdos, Chrissi i Koufonissi:
      www.cretanbeaches.com/
      Tutaj też coś niecoś się znajdzie:
      www.west-crete.com/beaches.htm
      i tutaj:
      www.greeklandscapes.com/travel/beach.html
      i tu:
      www.greeka.com/crete/crete-beaches.htm
      w zależności od upodobań może i tu:
      www.greek-islands.us/crete/crete-nudist/
      www.angelfire.com/super2/greece/crete-naturisme.html
      www.capnbarefoot.info/crete:south-westcrete
      Jak na tych stronach nic nie znajdziesz to daj znać, podeślę coś jeszcze:)
      Jak ktoś z Was ma 19 lat to jak się nie mylę też może wypożyczyć auto.
      W każdym razie już zazdroszczę;)
    • w_isienka Re: plaże na Krecie 07.05.12, 22:13
      A masz na myśli plaże żwirowo-piaskowe? Bo wszystkie na zachód od Chanii to raczej kamieniste - kto nie widział jak to wygląda też warto zobaczyć... choćby dla ciekawości :) Przy wchodzeniu do wody oczywiście obuwie zalecane...
      • sobota6969 Re: plaże na Krecie 08.05.12, 13:31
        Taaa.. szczególnie balos, falassarna i elafonissi są kamieniste:) chyba że pojedyńczy kamień o średnicy 1m na piaszczystej plaży też traktujemy jako kamienistą plażę.

w_isienka napisała:

> A masz na myśli plaże żwirowo-piaskowe? Bo wszystkie na zachód od Chanii to rac
        > zej kamieniste - kto nie widział jak to wygląda też warto zobaczyć... choćby dl
        > a ciekawości :) Przy wchodzeniu do wody oczywiście obuwie zalecane...
        • w_isienka Re: plaże na Krecie 11.05.12, 18:30
          miałam na mysli od Chanii do półwyspu (okolice Maleme) - tam same kamloty
          • sobota6969 Re: plaże na Krecie 15.05.12, 11:34
            Na przestrzeni od półwyspu przy Kolymbari do Chani plażowałem tylko w Agia Apostoli tuż przy Chani - ale tam akurat tam jest piasek:)
    • simon_r Re: plaże na Krecie 08.05.12, 10:36
      Najbardziej znane plaże na Krecie:
      1. Balos
      2. Elafonissi
      3. Vai
      4. Falassarna
      5. Preveli
      6. Matala

Z Hersonissos niestety tylko dwie są w miarę blisko: Matala i Preveli. Na Preveli warto wybrać się statkiem z Agia Gallini. A do Agia Gallini bez problemu powinno się dać dojechać autobusem.
    • pojechanewakacje Re: plaże na Krecie 08.05.12, 13:10
      Najbardziej znaną jest Matala, jednak generalnie lepiej od razu nastawić się na plażowanie na kamieniach. Jesli pojedziemy z odpowiednim nastawianiem, nawet to będzie miało swój urok :)

W Matala jest plaża piaszczysta, jednak piach jet innej jakości niż nad naszym morzem. Udanego wypoczynku :)
    • Gość: Lu Re: plaże na Krecie IP: *.26.euro-lan.pl 11.05.12, 22:01
      Koniecznie Elafanosi i Balos. Rózowe plaże, skaliste zatoki.
      Bajka.
    • jaari_65 Re: plaże na Krecie 12.05.12, 13:37
      Zdecydowanie Elafonissi oraz Balos. W rezerwie Falassarna. To na zachodzie wyspy.
      Na wschodzie poleciłbym Vai, natomiast na południu Matalę i Preveli (o ile palmy odrosły po pożarze).
      Fotki masz na mojej stronie.
      Zakochasz się w Krecie, w którejkolwiek jej części będziesz :)
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka